Operasi Setem

Khamis, Februari 27, 2014

Hari ni panaslah! Hangat sampai rasa tak selesa nak buat apa. Jadi, inilah aktiviti petang saya. Duduk satu 'spot' diam-diam (kononnya nak meminimakan pergerakan supaya tak bertambah panas) dan 'sort' setem ikut negara sebelum dimasukkan ke dalam album setem. Setem-setem tu pun dah lama saya simpan dalam kotak sebab sebelum ni tak ada masa nak susun cantik-cantik.

Ni tengah asingkan setem dari New Zealand.



Apa itu 'brads'?

Apa itu 'brads'? Asalnya 'brads' digunakan sebagai 'paper fastener' - untuk kepilkan kertas-kertas. 'Brads' yang digunakan untuk 'office use' biasanya berwarna gold. (Lihat gambar di bawah).
Brads

Kalau untuk kegunaan kraf pula, 'brads' ada macam-macam corak dan bentuk. Didatangkan dengan pelbagai corak berwarna-warni yang menarik, 'brads' selalu digunakan sebagai hiasan (embelishments) untuk hias kad/scrap page/scrapbook. 

Kredit Imej

Kredit Imej

Saya tak banyak koleksi 'brads'. Ada dua pek ini sahaja buat masa ini :)

Brads beli di Daiso

Di bawah ini pula, contoh kad yang saya buat menggunakan 'brads'.



Jika tak mahu guna untuk buat kraf, 'brads' ni boleh digunakan oleh adik-adik yang masih belajar untuk kepil nota-nota. Nampak fancy sikit! Barulah ada semangat nak study ;)


Jika ada sebarang pertanyaan mengenai material atau peralatan kraf, tinggalkan komen di bawah atau boleh hubungi saya melalui email.


Mark Adam - Pencuri (Easy Guitar Chords)

Minggu ni saya belajar main lagu ini. Pencuri oleh Mark Adam.



Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Pencuri - Mark Adam (Easy Guitar Chords)



C

C Am
Jangan tinggalkan auramu
F G
Di sekelilingku
C Am
Ia membuat aku termimpi
F G C
Mimpikan kita

C Am
Jangan biarkan wangianmu
F G
Mohon memahami
C Am
Ia melekat di hidung
F G
Yang memenuhi
F G
Di setiap sudut mindaku

(Chorus)
C Am
Kan ku curi hatimu
F G
Menyamun senyummu
C Am
Kan ku culik cintamu
F G
Macam ku larikan lirikmu
C Am
Kau tak perasan aku sukamu
F G
Dari dulu lagi
C Am
Kau simpan hatiku
F G
Dari Darjah Satu
C
Darjah Satu

C Am
Jangan senyum bila di depanku
F G
Fokusku tergendala
C Am
Kau memaksa aku menutup mata
F G
Tak sempat tutup telinga
C
Bila kau tertawa

(Bridge)
Papapaaaa…..Oooo…. (C Am F G x3)

C Am
Kan kukembalinya padamu nanti
F
Bila kita berjanji
G
Tuk sehidup semati

Ulang (Chorus)



Selamat berdendang!

Ayam Masak Cendawan ala Cina

Rabu, Februari 26, 2014

Ok. Hari ni kita masak ala-ala Chinese food. Bahan-bahan yang diperlukan untuk hidangan ini ialah:
  • 300g ayam (potong kecil)
  • 1 pek cendawan shitake atau cendawan butang (belah dua)
  • 5 batang cili kering 
  • 5 butir bawang putih (hiris nipis)
  • halia lebih kurang sebesar ibu jari (hiris nipis)
  • 1 labu bawang besar (potong bulat)
  • 3 sudu sos tiram
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • lada putih secukup rasa
  • 1-2 cawan air
  • sedikit minyak untuk menumis

Langkah-langkah Penyediaan:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
  2. Masukkan sos tiram dan ayam. Masukkan air (ikut citarasa nak kuah banyak ke sikit) supaya ayam lebih cepat masak.
  3. Tunggu hingga ayam empuk dan kuahnya mendidih.
  4. Masukkan cendawan, kicap pekat, kicap cair dan bawang yang dipotong bulat. 
  5. Kemudian, masukkan lada putih dan minyak bijan. Gaul hidangan agar sekata. Sedia untuk dihidang.
Ayam masak cendawan ni saya tak letak garam sebab dah pakai sos tiram dan kicap. Hidangan saya kali ni warnanya gelap sikit sebab terlebih kicap pekat. Cili kering pula semua terbenam kat dasar mangkuk. Selamat mencuba!
Ingat lagi tak lagu ni? Saya suka 'Putih-putih Melati' sebab susunan lagunya catchy! Lirik pun macam comel-kiut je. So, lagu ni termasuklah dalam senarai 'wish list' lagu gitar saya. Sooooo easy! Senang je :) Jom try.




Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Putih-putih Melati - ST12



(Intro)
F G E Am
F E Am

Am
Siapa bilang aku seperti dia
F
Siapa bilang aku cintai dia
G
Sesungguhnya aku tak benar-benar cinta
C E
karna kau tak seputih melati C E

Am
kalau ada hitam pasti ada putih
F
jika hatimu kelam tak mungkin bersih
G
tak usah kau lanjutkan tuk berbagi kasih
C E
karna kau tak seputih melati ohhhh

(Chorus)
Dm G
putih-putih melati
C Am
merah-merah delima
Dm E
siapa yg baik hati
Am A
pasti ku terima oh ohh...

Dm G
putih-putih melati
C Am
merah-merah delima
Dm E
siapa yg baik hati
Am
pasti ku terima.

*Lagu ST12 'Bidadari Bumi' & 'Lentera Hati' pun best jugak tau!



Perutusan dari London

Selasa, Februari 25, 2014

I got mail! Tengok setem kepala Queen.
Wahhh, dapat warkah dari orang jauh!
Bila buka, ada kad birthday comel daripada adik dan adik ipar saya.
So sweet & very thoughtful of them.

Comel tak? Jauh kucing ni travel dari London.




Tutorial Kraf - Cara Guna Corner Punch

Isnin, Februari 24, 2014

Hari ini kita bersiaran dari bilik kraf FAMF TOWER ye. Sebelum ini saya pernah menulis tentang 'Corner Punch' (baca entri berkenaan di sini), jadi hari ini saya hendak tunjukkan cara menggunakan corner punch seperti di dalam gambar di bawah.

Corner punch

Cara 1
Secara asasnya, kita hanya perlu selaraskan bahagian bucu kertas yang kita ingin tebuk supaya kena dengan sudut pada plat putih tersebut. Kemudian, tekan butang bulat putih di atas tu (kena guna kudrat sedikit ya ...) Hasilnya, seperti gambar di bawah.

Cantik tak?

Cara 2

Selain daripada untuk buat kemasan pada bucu kertas, corner punch jenis yang ini boleh juga digunakan sebagai border punch. Maknanya kita boleh hasilkan sebaris pattern yang sama pada bahagian tepi kertas. Hanya perlu tanggalkan plat plastik putih tu. (Sila lihat gambar.)

Setelah plat putih ditanggalkan, kita dah boleh guna untuk tebuk bahagian sisi kertas.

Kemudian, tebuk secara berulang untuk dapatkan corak yang seragam. Lipat atau potong lebihan kertas yang bersisa.

Tak perlu 'border punch' untuk hasilkan pattern ini ;)

Mudah saja kan? Satu craft punch, dwifungsi. Kebiasaannya, harga craft punch ini (bergantung kepada jenama dan kualiti sekitar RM12 - 35 sebiji). Tapi, kalau hendak murah, boleh dapatkan macam yang saya punya ni di DAISO, RM5 sahaja!


Jika ada sebarang pertanyaan mengenai material atau peralatan kraf, tinggalkan komen di bawah atau boleh hubungi saya melalui email.

Cara Mudah untuk Kemas Koleksi Reben

Sekadar berkongsi. Bagi yang suka buat scrapbook, kraf dan kad, mesti ada banyak stok reben kan? Haaa ... ini salah satu cara yang saya rasa paling baik untuk kemas reben-reben yang ada dalam koleksi kita. Kalian hanya perlukan penyangkut baju seperti dalam gambar di bawah dan ... 

Walllllaaaahhhh!!! 
A mess-free collection of ribbons! 

Koleksi reben untuk gifts and goodie bags.


Mudah je, kan? Dahuulu, saya simpan reben-reben di dalam bekas plastik. Setiap kali hendak buat projek kraf, masak jugalah nak memunggah reben gelung demi gelung. Sekarang tidak lagi :) Yang penting, penyangkut baju ni sekarang:
  • Serves as ribbon panels/display - sekali pandang je dah tahu reben apa yang ada dalam stok kita.
  • Senang untuk pilih atau cari reben yang hendak digunakan. Reben-reben boleh digunting terus daripada penyangkut baju tersebut. Less mess.
  • Lebih terurus. Tidak pening kepala, tidak sakit mata memandang reben yang bercampur aduk dan berselirat.


  • *Bagi yang ada banyak koleksi reben, bolehlah susun mengikut tona warna.

Amalan Khusus untuk Si Panas Baran

Ahad, Februari 23, 2014

Tak ada siapa yang suka orang panas baran kan? Haa, bagi yang cepat marah, lekas naik angin, grumpy, grouchy, tetchy dan apa sahaja yang seangkatan dengannya, marilah kita sama-sama amalkan Surah Al-Anbiya, ayat 69 ini. Mudah-mudahan hati kita akan sejuk dan lunak. Insya-Allah, kita akan jadi lebih tenang. Lebih sabar.


Terjemahan ayat:
“Kami berfirman: Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim!” 


Resepi Mudah Sambal Minyak Bali

Sambal ni mudah sangat! Bagi yang suka makan pedas-pedas, pasti akan kena dengan selera kalian. Senang sangat nak disediakan sebab kita hanya perlu gaul rata semua bahan. Saya di rumah, apabila teringan hendak makan pedas dan hari itu bukan menu sambal, memang akan buat sambal minyak ni. Buat jentik selera. Bertambah-tambah makan dibuatnya!



Resepi Sambal Minyak Bali

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 15 - 20 tangkai cili padi (potong halus)
  • 1 labu bawang merah (potong dadu)
  • 2 - 3 sudu besar minyak kelapa. Guna minyak kelapa baru autentik. Jika tiada, gunakan minyak masak lain seperti minyak canola atau minyak bunga matahari. Tidak disarankan guna minyak zaitun sebab nanti lari pula rasanya.
  • secubit garam

Cara penyediaan:
Gaul rata semua bahan di atas dan perasakan dengan garam. Boleh makan dengan nasi panas bersama lauk-pauk lain atau hidangkan bersama nasi goreng atau bihun goreng.


Boleg juga cuba resepi ini - Sambal Matah Bali. Yang ini memang betul-betul sambal Bali autentik!



Selamat Mencuba!

Angah nak makan kat kafe Jebat!

Sabtu, Februari 22, 2014

 "Nak makan kat kafe Jebat!"

Itulah jawapan adik perempuan saya apabila saya tanya mahu makan di mana sempena sambutan hari lahirnya awal Mac nanti. Dalam banyak-banyak tempat yang saya suggest untuk kami sekeluarga keluar makan, tanpa berfikir panjang (dan dengan muka penuh teruja), Angah pilih kafe Jebat.

Kalau nak tahu, kafe Jebat yang dimaksudkan oleh Angah ialah kafe 'Jiran' di Kuang. Kafe tulah  yang jadi kafe Uwais dan Wahab (abang si Jebat) dalam drama berantai 'Bukan Kerana Aku Tak Cinta'.  Drama yang tengah hottttt meletup sekarang. Begitu sekali penangan drama tu! Selama ni,  sekalipun dekat dengan rumah, tak pernah Angah heran nak pergi makan dekat situ. Hahaha! Saya hanya mampu senyum dan gelak dalam hati.

Kredit imej: Astro

Memang sekarang, satu isi rumah tonton drama ni! Selalunya kalau drama bersiri, (especially yang cerita kahwin kontrak, kahwin mula-mula tak suka, kahwin pilihan mak bapak then segan-segan, malu-malu) tak ada siapa pun rajin nak follow. Lately,  ibu asyik tergaru-garu hati nak tau apa jadi pada Jebat. Angah tengok cerita korea dia tanya citer Jebat ke? Bott yang anti drama bersiri pun jadi tertunggu-tunggu! "Episod baru Jebat dah keluar?" Itu jelah soalan dia. (Kes tak hafal waktu siaran & tak leh terima hakikat yang Jebat  & Mastura bersiaran 3 kali seminggu je).

OKlah, Cekengah. Nampak gaya,  ke kafe Jebat lah kita yea. Insya-Allah.

*Kafe Jiran menyajikan hidangan barat. Beberapa kenalan saya yang dah berkunjung ke kafe tersebut bagi reviews yang positif. 


Pengsan 2 kali,..

Masa birthday saya Selasa lepas, 'masuk opis' terus nampak benda nih!


Nak terpengsan tengok ada beg doraemon & hadiah atas kerusi. Saya tahu ni suprise daripada Bott. Hanya pada Bott saya pernah mengomel perlukan something with Doraemon theme untuk saya laksanakan projek saya dengan anak-anak didik saya. Dengan expression malu-malu Doraemon (coz dah tua bangka pun dapat beg kucing robot dari masa depan ni), saya belek beg tu. Beratlah! Dalam ada isi. Buka je beg tu, nak terpengsan sekali lagi! Saya dapat benda yang paling saya suka dan idam-idamkan! Tapi tak boleh kongsikan di sini. Alhamdulillah! Thanks so much, Bott. Suka dan hargai setiap satu hadiah tu ;)

Yeayyy! M tunaikan janjinya untuk hantar guitar chords lagu ni supaya saya boleh nyanyi-nyanyi pada hujung minggu. Enjoy!



Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Arjuna Beta - Fynn Jamal (Easy Guitar Chords)



(Intro) Am

Am Dm
takkanku biarkan
F C G
walau ribut menyentakmu yang tidur,
Am Dm
datang petir menyambar
F
jengking dan ular
C G
bonda takkan berundur.

Dm F
nyamanlah arjuna beta,
C G
mimpikan yang indah saja,
Dm F
nanti bila kau buka mata,
C G
semua tak serupa.

Am Dm
kan ada satu ketika
F C G
kau tak tahu mana nak pergi,
Am Dm
jalan betul, anakanda,
F
tak jelas mata
C G
ambil yang sarat duri.

Dm F
hiduplah arjuna beta,
C G
biarkan jasad yang luka,
Dm F
selama tuhanmu ada,
C G
takkan engkau tercela.

C G
ngeri tak terbayang mata,
Dm F G
bonda takkan ada sentiasa,
C G
nanti moga kau tak lupa,
Dm F G
bonda memujukmu, anakanda.

Dm F
hiduplah arjuna beta,
C G
biarkan jasad yang luka,
Dm F
selama tuhanmu ada,
C G C
takkan engkau tercela.





Fonts Embelishments for Crafts

Jumaat, Februari 21, 2014

Secara peribadi, saya suka andai kad-kad yang saya buat ada sentuhan fonts alphabets. Macam dekat bawah ini: 


So, untuk 2014, saya sempat borong 'fonts embelishments' for all my future crafts projects. Tak kisahlah untuk kad atau scrapbook. Seperti biasa, jika nak dapat good bargain, saya beli belah di POPULAR.

Pelbagai jenis fonts untuk projek-projek saya!

Di bawah label POPArtz, POPULAR turut keluarkan Fonts Sticker Book. Satu buku RM4.90. Banyaklah juga pilihan fonts yang ada. Sticker book ni bukan sahaja sesuai untuk papercrafting, guna untuk projek sekolah anak-anak pun cantik ... buat cover folio ke ... siapkan homework kelas seni ke ... jangan dibuat tempek-tempek sesuka hati dekat dinding sudah!

Fonts Sticker Book
 

Arjuna Beta - Fynn Jamal

Saya terdiam masa mula-mula dengar lagu ni. Liriknya sangat mendalam! Saya suka pada karakter 'bonda' dalam lagu ini yang sanggup lakukan apa saja demi mempertahankan anaknya. Saya juga rasa 'pesanan-pesanan bonda' buat si anak amat menyentuh perasaan. Touching!!!! Deep!!! Two thumbs up!!!

Jom 'Like' Fynn Jamal Music

Lirik Lagu 'Arjuna Beta' - Fynn Jamal

takkanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur,
datang petir menyambar
jengking dan ular
bonda takkan berundur.

nyamanlah arjuna beta,
mimpikan yang indah saja,
nanti bila kau buka mata,
semua tak serupa.

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi,
jalan betul, anakanda, tak jelas mata
ambil yang sarat duri.

hiduplah arjuna beta,
biarkan jasad yang luka,
selama tuhanmu ada,
takkan engkau tercela.

ngeri tak terbayang mata,
bonda takkan ada sentiasa,
nanti moga kau tak lupa,
bonda memujukmu, anakanda.

hiduplah arjuna beta,
biarkan jasad yang luka,
selama tuhanmu ada,
takkan engkau tercela.

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

*Sedang minta M usahakan guitar chords untuk lagu ini. The easy one. Yang boleh saya main dengan kemahiran saya yang terhad ;) 

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.
 

Sandiwara Cinta - Republik (Easy Guitar Chords)

Khamis, Februari 20, 2014



Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Sandiwara Cinta - Republik (Easy Guitar Chords)



(Intro)
C D G  Am D

G     D      Em
aku tahu ini semua tak adil
Am             D
aku tahu ini sudah terjadi
G   D       Em
mau bilang apa aku pun tak sanggup
Am           D
air mata pun tak lagi mau menetes

G      D      Em
alasannya seringkali ku dengar
Am                   D
alasannya seringkali kau ucap
G          D      Em
kau dengannya seakan ku tak tahu
Am                     D         G
sandiwara apa yang telah kau lakukan kepadaku

(Chorus)
C      D          G
jujurlah sayang aku tak mengapa
Am    D             G
biar semua jelas telah berbeda
C      D            Em
jika nanti aku yang harus pergi
Am   D           G    D
ku terima walau sakit hati

G            D        Em
mungkin ini jalan yang engkau mahu
Am                     D
mungkin ini jalan yang kau inginkan
G           D       Em
kau dengannya seakan ku tak tahu
Am  G C
sandiwara apa
Am  G C
ceritanya apa
D
aku tahu

(Chorus)
C      D          G
jujurlah sayang aku tak mengapa
Am    D             G
biar semua jelas telah berbeda
C      D            Em
jika nanti aku yang harus pergi
Am   D           G
ku terima walau sakit hati
Am   D           G
ku terima walau sakit hati



Ini antara lagu yang saya belajar pada minggu ini.

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Kasih Jangan Pergi - Pria Band (Easy Chords)

[OST Demi Dia] 


(Intro) Am G F C Dm E

Am G F C
Bila ku hanya sesaat bagi mu
Dm E Am
Jangan biarkan ku terlanjur menyayangmu

Resepi Mudah - Coleslaw Jagung Manis

Selasa, Februari 18, 2014


Kali ni nak ubah selera sedikit. Instead of buat coleslaw dengan kobis+mixed vege/carrot, saya buat dengan jagung manis. Jagung manis tu dipisahkan dari tongkolnya kemudian dikukus sebentar sehingga lembut. Kemudian, campurkan jagung tadi dengan kobis yang telah dicincang. Untuk 'dressingnya' :

  • 2 sudu mayones
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2-3 sudu besar perahan lemon
  • garam secukup rasa
Kacau hingga sebati kemudian gaulkan 'dressing' dengan 'coleslaw' yang telah disediakan.  Kalau tak mahu 'coleslaw' tu 'soggy', boleh juga diasingkan 'dressing'nya dalam mangkuk lain. 


Romancinta - MOJO (Easy Guitar Chords)



Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Romancinta - MOJO




(Intro) Am

Am          E                   Am
Sejak kamu pergi menjauh
             Dm        E                   Am
Sudah tiada udara untuk diriku hembus
                 Dm         E                Am
Denyutan nadi pun terbentur melumpuh
                   E
Dalam hening jiwa


Am        E                        Am
Jika kamu tak percayakanku
             Dm                    E                     Am
Belahkanlah dada dan kau intiplah di situ
           Dm           E                   Am
Pasti akan jumpa kasih yang menyala 
                E
Meratap dirimu


(Chorus)
E
Kerana kau satu-satunya
F                            G                     E
Cinta agung yang paling kudamba
                  Am    G           F
Tanpamu hilanglah makna
                 Dm             E
Untuk menikmati romancinta


F               G                   E
Aku akan setia selamanya
Am                 G        F
Selagi masih bernyawa
                   Dm        E
Pulangkan kembali romancinta
                  Am
Yang kau bawa pergi


Am        E                        Am
Tanpa kamu menyiram kalbu
             Dm        E                   Am
Punah semua harapan larut dalam mimpi
                 Dm        E                Am
Batinku meronta kau ulang semula
                    E
Menyayangi aku


Ulang (Chorus)



Cara Nak Simpul Reben Kecil Guna Garpu

I found this tutorial very useful. Terutama sekali jika saya nak buat bow guna reben organza. Bab simpul-simpul reben ini, kalau yang bersaiz besar, tidak menjadi masalah sangat. Tetapi, apabila kena buat yang kecil, yang cenonet kiut-miut ... memang TERSEKSA jiwa raga dibuatnya! Lagi-lagi waktu kena buat banyak-banyak misalnya untuk doorgifts. Jenuh jemari gemuk saya nak menyimpul reben. Lima percubaan gagal, baru berjaya ikat satu reben. Gagal dan gagal lagi ... baru dapat ikat satu. Memang boleh tertekan dibuatnya.

Akhirnya, saya jumpa satu penyelesaian mudah. Kita hanya perlukan sebatang garpu besi. Ya, hanya sebatang garpu. Saya tidak sarankan penggunaan garpu plastik sebab bimbang ketika kita nak ketatkan simpulan reben, garpu plastik berkenaan mungkin akan patah. Jadi, sebaiknya gunakan garpu besi. Lebih sturdy.

Cara Simpul Reben Kecil Guna Garpu

Shopping Barang Kraf @ DAISO

Lazimnya, kalau jalan-jalan jumpa DAISO, saya rajin juga singgah. Kadangkala, ada seleksi barang kraf yang menarik boleh buat tambah koleksi saya. Apabila pergi kedai flat price macam DAISO ini,  kena pandai kira dan timbang-tara sikit. Jangan over-excited

"Wah, bestnya! Murahnya! Semua RM5!" 

Sebabnya, tidak semua barang yang dijual berbaloi untuk kita beli dengan RM5. Ini memang konsep kedai sebegini. Ada sesetengah barangan yang kita boleh anggap murah dan berbaloi sangat-sangat untuk dibeli. Namun, ada juga barang-barang yang kita boleh dapat dengan harga yang jauh lebih murah di luar atau di kedai biasa. Maka, kena pandai-pandai bandingkan harga ya.


Barang-barang kraf di atas saya beli di DAISO MidValley. Ada craft puncher, designed brads dan bekas untuk isi semua barang-kecil-cepat-hilang saya macam butang dan cangkuk. This was a good deal

Normally, butang/brads tu, kalau di kedai jual barangan kraf - harganya jauh lebih tinggi. Memang tidak dapatlah RM5. Harga satu craft puncher pula RM15 - RM30. Of course dari segi kualiti, puncher yang RM5 tu taklah setanding dengan yang berharga RM30. Sekurang-kurangnya, saya boleh dapatkan beberapa jenis puncher lagi atau peruntukkan lebihan wang untuk beli barang kraf yang lain.

Berbaloi, bukan?

Cara untuk Clear History & Clear Cookies & Data pada i-Pad

Isnin, Februari 17, 2014

Untuk  Clear History & Clear Cookies & Data pada i-Pad kalian, mudah sahaja. Ikut langkah-langkah di bawah ye.

  1. Pergi ke 'Settings'. Cari ikon 'Safari' pada panel sebelah kiri.
  2. Klik pada ikon dan lihat menu. Pada bahagian bawah, cari butang 'Clear History' atau 'Clear Cookies & Data'. Klik butang yang berkenaan.
  3. Satu paparan akan muncul untuk pengesahan. Pilih 'Clear'. Selesai.

Kupu-kupu Cinta - Sigma

Ahad, Februari 16, 2014


Kumpulan nasyid ini juga popular dengan lagu 'Istikharah Cinta', tetapi saya lebih menggemari lagu ini. Tak silap saya lagu ni sebenarnya released awal 2013. Suka sangat dengan melodinya yang mendayu-dayu.

Lirik Kupu-kupu Cinta - Sigma

Pertemuan ini menjadi suatu berarti
Di kala diri menepi untuk warna-warna hati
Ruang-ruang jiwa hanya untuk maha kuasa
syair-syair cinta tercipta karna dia

Kupu-kupu cinta
terbanglah tinggi menuju jalannya
Hinggaplah engkau dibunga yang indah
Terbang bersama hembus angin cinta

Ya illahi Robbi
Tiada lain hanyalah namamu
Satukan cinta ini dalam bingkai
Untaian ridhomu

Pertemuan ini menjadi suatu berarti
Di kala diri menepi untuk warna-warna hati

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.


Dah beli Capo!!!

Sabtu, Februari 15, 2014


Hehehe saya terlalu excited! Dapat juga saya beli 'capo' as aksesori untuk 'Si Kapok' saya. Selama ni memang nak beli tapi asyik tertunda je. Banyak kerjalah, tak lalu kedai muzik la...Last week masa pergi AEON Rawang, ada kedai muzik. Tak tunggu lama dah. Terus heret Bott masuk kedai tu dan inilah 'capo' yang saya hadiahkan untuk diri sendiri!


Lepas ni makin mudahlah saya nak main lagu-lagu baru :)

'Prebirthday' Presents

Jumaat, Februari 14, 2014

Birthday saya bulan 2. So, bulan 2 memang special untuk saya, but a bit 'ngeri' untuk my family members and my bestfriend. Sebab apa? Sebabnya saya memang wajib akan mengada-ngada banyak minta itu ini daripada mereka. Kononnya hadiah untuk birthday la :) Pernah satu tahun tu, saya buat countdown sebulan awal. Siap sediakan bakul besar so family saya boleh letak hadiah-hadiah untuk saya dalam bakul. Melampau kan? Saya ingat lagi, ibu setiap kali habis sekolah (masa tu ibu masih lagi megajar), akan singgah 'bookshop' sekolah untuk beli 'present' saya. Angah pula, mulalah cari apa sahaja barang yang dia ada untuk penuhkan bakul hadiah hari lahir saya. So sweetttt kan?!

Tahun ni, sebab dah sedar diri dah tua. Kuranglah sikit mengada-ngada tu. Hehehe tapi sebab dah terbiasa dengan perangai 'terkutuk' saya,...Ibu, Cekengah & Bott dah bagi hadiah! Kira hadiah pra hari lahir (if this even exists).

Tattadaaaaaa!
Barang kraf from Bott, mug utk kopi saya & Ferrero Rocher from Cekengah & Cekebon kasi 'duit jajan'.


Ini satu lagi hidangan yang guna biji cempedak. Lauk 'Tempe Tumis Kicap'. Sedap, ringkas dan mudah sangat nak disediakan!


Resepi Tempe Tumis Kicap

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • tempe - (potong nipis-nipis dan kemudian digoreng sehingga masak)
  • 2 labu bawang besar - potong bulat
  • 7 - 10 biji cili api (ikut citarasa)
  • biji cempedak yang direbus (kupas kulit dan belah dua)
  • 3 sudu besar kicap
  • garam secukup rasa
  • minyak masak secukupnya untuk menumis

Cara-cara Penyediaan:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili api dan tumis seketika. Kemudian, masukkan tempe dan biji cempedak. Gaul hingga sebati.
  3. Masukkan kicap. Perasakan dengan garam.

Dah boleh makan!

Lihat entri ini juga: Sambal Hijau Ikan Bilis dengan Biji Cempedak.

Setia Band - Asmara 2 (Sakit Hati) - OST Pashmina Aisha

Khamis, Februari 13, 2014


Semalam, teman saya dari Indonesia menghantar satu pautan di Youtube untuk saya tonton. Kebiasaannya, teman saya akan berkongsi mengenai kumpulan kegemaran saya, Setia Band. Sebagai 'peminat tegar' Setia Band yang sentiasa up-to-date, ada sahaja klip video persembahan Charly dan kumpulannya yang 'dititipkan' kepada saya.

Rupa-rupanya, teman saya mahu saya dengar single terbaru Setia Band yang baru release awal Februari ini. Finally, setelah beberapa tahun, akhirnya nampak jugalah 'bayang' album baru kumpulan ni :) Susunan muzik intro lagu ni agak berlainan daripada apa yang biasa disajikan oleh Setia Band. Ala-ala macam arrangement muzik rock tahun 90-an. Terdetik juga di hati saya, ni lagu Setia Band ke lagu rock Melayu?

It gets better! Masuk je first verse, terus jatuh cinta! Love this song!!! As usual,lagu-lagu ciptaan Charly ni memang tangkap leleh, lirih, pedih, syahdu semua lengkap. Cuma masa 'bridge' lepas chorus tu, arrangement muziknya macam lagu 'Biarkan Aku Jatuh Cinta' sedikit.

Lagu ni mengisahkan kekecewaan seorang lelaki ditinggalkan oleh kekasihnya yang memilih cinta lain. Dalam kesedihan dan deritanya, si lelaki ni akur yang dia tidak akan mampu menjadi yang terbaik untuk kekasihnya. Hehehe...takpelah sekali sekala nak jiwang kan? Oh ya, lagu ni turut jadi OST untuk sinetron baru di Indonesia, Pashmina Aisha (lakonan Baim Wong, Ashraf Sinclair & Samuel Rizal).




Lirik Lagu Asmara 2 @ 'Buat Sakit Hati' - Setia Band, OST Pashmina Aisha
Ciptaan - Moh. Charly Van Houtten

Aku tlah kau buat sakit hati
Menderita karena cintamu
Aku memang tak bisa
Menjadi yang terbaik untuk dirimu

Kau sudah tak seperti kau yang dulu
Kau sudah tak sanggup untuk setia
Kau bergegas pergi meninggalkan ku
Kau sudah memilih yang lain

Kau memang tak seperti kau yang dulu
Kau memang tak sanggup untuk setia
Ku menangis sedih ditinggalkanmu
Ku sudah tak tahankan lagi

Aku tlah kau buat sakit hati
Menderita karena cintamu
Aku memang tak bisa
Menjadi yang terbaik untuk dirimu

Aku tlah kau buat sakit hati
Menderita karena cintamu
Aku memang tak bisa
Menjadi yang terbaik untuk dirimu oh..oh..oh

Kau sudah tak seperti kau yang dulu
Kau sudah tak sanggup untuk setia.



DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Cinnamon French Toast with Cheese

Dalam usaha saya membersihkan peti sejuk beberapa minggu lepas, terjumpalah beberapa bungkusan roti yang mana setiap satunya masih ada beberapa keping roti. Macam manalah kami di rumah ni makan. 😅 

Kemudian, jumpa pula keju yang Cekengah dah lama beli tetapi dia tiada masa nak makan. Mujurlah belum sampai tarikh luput lagi. 

Sayang tengok roti dan keju tu terbiar begitu sahaja, saya pun buatlah hidangan french toast untuk makan pagi. Bukan french toast biasa-biasa tau… french toast ini diperkaya dengan keenakan dan wangi aroma kayu manis.



Cinnamon french toast with cheese.

Masih Mencintainya - Papinka (Easy Guitar Chords)

Rabu, Februari 12, 2014



Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Masih Mencintainya - Papinka



(Intro)
C G Am Em F G

C G
Jika teringat tentang dirimu
Am Em
Berlinang air mataku
F C
Ku rindu saat saat bersamamu
Dm G
Kasih sayangmu padaku

C G
Namun kini kau bukan miliku
Am Em
Dan berakhir sudah cintaku
F C
Biarkan saja hatiku bicara
Dm G
Ku masih sayang padamu

F G
Aku slalu mendoakanmu
C Am
Agar kau bahagia
F G
Bersama dirinya...selamanya

C G
Mengapa mudahnya hatimu mendua
Am Em
Ku lapangkan dada walau aku terluka
F C
Smoga bahagia bersama dirinya
Dm G
Kerna kau telah memilih dia

C G
Betapa sakitnya apa yang kurasa
Am Em
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
F C
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Dm G
Karna ku masih mencintainya



Selamat berdendang!

Cara untuk Uji Tahap Kesegaran Telur Ayam

Ahad, Februari 02, 2014


Kebiasaannya apabila membeli telur ayam, kita tidak dapat pastikan telur yang dibeli itu telur segar atau telur lama. Walaupun kadangkala ada tarikh luput yang diletakkan di bekas telur tu, kalau dah namanya tak ada rezeki, ada jugalah sebiji dua yang rosak.

Dapat pula tengah-tengah kemas stok barang dapur/bersihkan peti sejuk, tiba-tiba terjumpa beberapa biji telur yang kita sendiri tak ingat bila masanya kita beli. Nak buat macam mana?

Di bawah ini ada tips untuk kita kenalpasti sama ada telur ayam dalam simpanan kita tu masih segar dan boleh digunakan ataupun sudah tiba masanya untuk dibuang!

Kredit Imej: gilerkentang.com

Langkah-langkah untuk Uji Kesegaran Telur Ayam

1. Ambil sebuah mangkuk, isikan dengan air setinggi lebih kurang empat inci.

2. Masukkan telur ke dalam mangkuk perlahan-lahan.

3. Perhatikan kedudukan telur. Jika:-
  • Telur jatuh hingga ke dasar mangkuk, telur ayam anda segar.
  • Telur dalam keadaan sendeng (salah satu bahagian hujungnya terjongket ke atas), telur masih segar tetapi perlu digunakan secepat mungkin.
  • Telur terapung, masa untuk kebooooshhhh! Buang! Telur ayam tu dah tak selamat untuk dimakan!