Sabtu, 27 Februari 2021

Gift Ideas - Pek Teh Individu

Ini gambar lama. Projek tahun lepas sebenarnya. Saya sediakan goodies untuk satu majlis kecil. Ada coklat, biskut, kek potong dan teh uncang. Lengkaplah satu set buat sesi fika atau minum petang. 

Semasa sediakan goodies ni, saya tengok teh uncang macam togel je. Item lain ada pembungkusan sweet-sweet, teh uncang pula yang tinggal terkontang-kanting seolah-olah tak belong hahahah. Jadi, saya pun carilah video di Youtube untuk idea pembungkusan pek teh. Kita buat tea bag holder

Sebelum ini pernah lihat di Pinterest, orang selalu kongsi buat pek individu untuk teh, kopi dan air coklat. Single pack begini sesuai diberi pada kenalan, rakan pejabat sebagai hadiah kecil dan tanda ingatan sempena keraian tertentu.

Setelah jumpa video yang berkenan di hati ... sesudah lipat-lipat, potong-potong dan tampal ... inilah hasilnya!

Jumaat, 26 Februari 2021

Pelan Hibah Takaful Mampu Milik

Assalamualaikum. Sedikit perkongsian buat yang berminat. Saya hebahkan di sini mana tahu ada antara kalian yang sedang mempertimbangkan untuk ambil hibah takaful ini. Sebarang pertanyaan lanjut, hubungi nombor yang tertera di bawah ya. Saya tidak dapat bantu. Saya tolong wara-wara sahaja 😄


𝐇𝐈𝐁𝐀𝐇 𝐓𝐀𝐊𝐀𝐅𝐔𝐋 𝐌𝐀𝐌𝐏𝐔 𝐌𝐈𝐋𝐈𝐊!


𝐀𝐩𝐚 𝐢𝐭𝐮 𝐇𝐢𝐛𝐚𝐡 𝐓𝐚𝐤𝐚𝐟𝐮𝐥?

Pemberian hadiah melalui pihak takaful secara terus daripada pemberi kepada penerima yang dilakukan ketika hidup sebagai tanda kasih sayang.


𝐊𝐞𝐥𝐞𝐛𝐢𝐡𝐚𝐧 𝐇𝐢𝐛𝐚𝐡 𝐓𝐚𝐤𝐚𝐟𝐮𝐥.

❇️ Dilindungi oleh Akta Perkhidmatan Kewangan Islam, 2013.

❇️ Hak mutlak penerima dan tidak boleh dicabar oleh sesiapa mahupun ahli keluarga.

❇️ Tiada kos tersembunyi.

❇️ Creditor Proof.

❇️ Penerima tidak terhad kepada sesiapa individu mahupun organisasi.

❇️ Bukan harta pusaka yang boleh dituntut.

❇️ Proses pembayaran yang cepat.

❇️ Pampasan yang tinggi dengan caruman yang rendah.

Khamis, 25 Februari 2021

Cara Menyusun Meja Kerja Anda untuk Persekitaran yang Lebih Produktif

Assalamu'alaikum. Apa khabar semua?

Hari ini kita cerita sedikit tentang meja kerja. Tidak kira sama ada meja kerja di ruangan pejabat ataupun meja kerja yang kalian adakan sendiri di rumah. Maklumlah, semenjak kita dilanda pandemik Covid-19 ini, belajar dan bekerja dari rumah merupakan antara norma baharu yang perlu diterapkan dalam aspek kehidupan harian kita.

Saya sendiri, walaupun selama ini boleh dianggap bekerja dari rumah (sebab kelas tuisyen saya sepelaung sahaja jaraknya dari kediaman), tidak terfikir sama sekali yang saya kena cipta ruang khusus untuk meja kerja saya di rumah. Selama ini, meja kraf saya itulah yang dianggap sebagai meja kerja. 

Tetapi, apabila saya mula kelas secara atas talian, mulalah kelam-kabut siapkan meja kerja sendiri. Yang lapang (bebas dari gunting, gam dan cebisan-cebisan kertas 😅) ada komputer riba, kamera, layar putih dan banyak lagi untuk pastikan kelas atas talian saya berjalan lancar. Jenuh juga saya kena sediakan itu ini. 

Satu perkara penting apabila hendak menyusun atur meja kerja, saya kena pastikan persekitaran saya tersusun dan dapat dorong saya untuk bekerja dengan lebih produktif. Bagaimana? Itulah yang saya kongsikan dalam artikel terbaharu saya di Thread by Zalora. Artikel pertama saya di sana untuk tahun ini ditulis dalam bahasa Melayu dan telah diterbitkan pada 18 Februari 2021. Tahun ini, Thread by Zalora akan ada lebih banyak kandungan dalam bahasa Melayu.

Rabu, 24 Februari 2021

Temujanji Mata | Nasi Kerabu Sedap

Assalamu’alaikum.

Kelmarin, saya ada temujanji di klinik pakar mata. Positif je cakap kat Bott, musim-musim Covid ni rasanya tak ramai orang.

Sesampai je di Klinik Pakar Hospital Sungai Buloh, muka saya macam dah kemek tengok orang yang beratur menunggu di luar. Tak boleh nyanyi lagu Zarul Umbrella macam ni. Ramalanku tidak benar belaka! Ya Allah, ramainya umat manusia! Baru je nak cari telefon untuk call si Bott, dia dah call terlebih dahulu. Dengan jelas dia hantar warning - Jangan terfikir nak lari balik! Saya dah penat pusing-pusing cari parking nih!

Tak proper ambil gambar kat hospital, tunjuk gambar kad appointment je lah 😊

Selasa, 23 Februari 2021

Kerepek Kulit Popia

Dua tiga hari ini, cuaca di kawasan saya punyalah terik. Lain macam bahangnya. Saya pula, apabila dah kepanasan, mula jadi serba tidak kena. Bila panas je, lapar. Bila panas je, tahu-tahu dah sampai dapur. Sedar-sedar dah selongkar peti ais. Mulut ni kan ...  rasa macam nak mengunyah je!

Dalam freezer ada kulit popia, makanya muncullah 'mentol kuning terang menyala di atas kepala'. Tengok barang kering dekat pantri, serbuk keju ada, Horlicks, serbuk Oreo dan Nestum pun ada. Boleh buat 'kekupo' (baca: kerepek kulit popia) beberapa perasa ni.

Proses pertama, keluarkan pek kulit popia dan biarkan berada pada suhu bilik sehinggalah kulit popia tidak lagi beku. Ini untuk memudahkan proses menggulung kulit popia.

Beginilah rupa kekupo keju saya. Ini perasa keju biasa (tak pedas.)

Isnin, 22 Februari 2021

Tutorial Kraf Kertas - Kad Ucapan Istimewa

Hari ini saya kongsi semula beberapa entri tutorial buat kad ucapan DIY. Jika ingin hasilkan DIY kad ucapan istimewa, bolehlah tengok jenis-jenis kad di bawah untuk dapatkan idea. Kebanyakannya tidak sukar, cuma kena teliti sedikit ketika hendak membuatnya. Selamat mencuba!


Impossible Card

Tiada apa yang mustahil tentang kad ini sebenarnya. Cuma cara kad ini dilipat kelihatan unik dan seolah-olah menggunakan beberapa keping kad. Hakikatnya, hanya sekeping kad yang diperlukan untuk menghasilkan kad ini. Teknik potongan dan lipatan yang menjadikan kad ini kelihatan sedemikian rupa. Lihat template kad  di sini.

Simple Explosion Card

Usah bimbang! Tiada apa yang meletup! Hahaha! Kadang-kadang saya terfikir juga, dramatik betul nama-nama kad ucapan buatan tangan ni, kan? Satu kat atas tu impossible, yang ini explosion. 😂



Apabila kad dibuka, kertas bahagian dalam macam buat explosion effect. Jika mahukan kesan yang lebih wow, bolehlah letakkan confetti di dalam kad ini. Lihat siri tutorial di bawah:


Jumaat, 19 Februari 2021

Kek dalam Mug Rendah Kalori Lakanto

Hari ini saya akan kongsi resepi kek dalam mug yang rendah kalori (jadi, kurang rasa bersalah untuk nikmati satu mug tu hingga habis 😂) menggunakan gula Lakanto. Seperti biasa, apabila teringin something sweet dan tiada apa-apa yang boleh dimakan, saya memang akan resort pada kek dalam mug. 

Lakanto ini merupakan alternatif kepada gula dalam bentuk erythritol yang diperbuat daripada monk fruit. Saya bukan pengguna tegar Lakanto. Alang-alang dah ada, saya gunalah. Rasanya kawan Cekebon yang beri Lakanto ini atau Cekengah beli. Tapi, mereka tak guna. Makanya, jadilah rezeki saya. Dalam keluarga ni macam ada unwritten rule tau - Apa-apa benda yang tak nak, tak makan, tak guna ... bagi Along.  Pass kat Along atau tunggu Along datang, tahulah dia  hendak buat apa. 😎

Untuk hasilkan resepi kek coklat rendah kalori dalam mug yang ini, kalian juga boleh menggunakan sumber gula yang lain seperti sirap mapel, madu atau stevia. Pandai-pandailah agak banyak mana yang hendak digunakan. Apa yang penting, didik tunas rasa supaya tidak biasakan diri makan manis-manis sangat.

Kali pertama buat, mungkin kek dalam mug kalian tidak akan betul-betul menepati selera. Yalah, banyak mana gula yang diletak, jenis tepung dan serbuk koko yang diguna, ada coklat cip atau tidak, semua itu mainkan peranan. Jadi, nanti adjustlah apa yang patut sesuai cita rasa.


Resepi Kek Coklat dalam Mug Rendah Kalori Lakanto


Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 sudu besar tepung. Saya gunakan tepung kelapa. Boleh sahaja gunakan tepung gandum biasa.
  • sachet Lakanto atau 2 sudu kecil - 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar serbuk koko (Sebolehnya guna unsweetened atau dutch processed.)
  • 1/4 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu besar minyak sayuran
  • 1/4 sudu teh esen vanila
  • 3 sudu besar susu
  • 1 sudu besar coklat cip atau mentega kacang


Langkah-langkah penyediaan:


  1. Masukkan tepung, serbuk koko, Lakanto dan serbuk penaik ke dalam sebuah mug dan kacau sehingga sekata.
  2. Seterusnya, masukkan minyak sayuran, esen vanila dan susu.  Kacau sehingga membentuk adunan kek yang sebati. 
  3. Akhir sekali, jika hendak masukkan coklat cip, taburkan coklat cip ke atas adunan. Kacau sedikit sahaja. Jika hendak gunakan mentega kacang, masukkan (benamkan) mentega kacang ke dalam adunan. 
  4. Bakar dalam ketuhar gelombang mikro selama 1 hingga 1 setengah minit, bergantung kepada ketuhar masing-masing. Ketuhar saya 1000w memang ambil masa ngam-ngam 1 minit. Jika 800w, lebihkan ke 1 minit 15 saat atau 30 saat. Jika watt lebih tinggi, kurangkan masa memasak.

Selamat mencuba!

Pstt! Nak tengok resepi kek dalam mug yang lain? Intai di sini.

Rabu, 17 Februari 2021

Labu Goreng

Ingat lagi tak sebelum ini saya ada cerita yang saya teruja beli labu bersaiz besar untuk dibuat masak? Selain buat gulai labu, cucur labu, kopi labu (nanti saya kongsi resepi), saya juga sediakan labu goreng untuk minum petang. Cara penyediaan memang mudah. Rasanya sedap, rangup di luar, lembut manis di dalam. 

Jom tengok resepi!


Resepi Labu Goreng

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1/4 - 1/2 biji labu manis (bergantung kepada saiz, dikupas kulit dan dihiris nipis)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya 
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Campurkan tepung, serbuk penaik, serbuk kunyit dan garam. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga membentuk bater yang tidak terlalu pekat dan tidak juga terlalu cair.
  2. Panaskan kuali dan minyak masak. Celup hirisan labu ke dalam bater dan goreng selama beberapa minit sehingga gorengan bertukar kekuningan. Jangan lupa balik-balikkan labu agar gorengan sekata.
  3. Angkat. Tus minyak dan sedia untuk dihidangkan.

Mudah, bukan? Sebenarnya tak perlu ikut sangat sukatan di atas. Jika kalian ada resepi sendiri untuk bancuhan bater atau hendak guna tepung goreng yang sedia ada di pasaran, terserah selera. Cuma pastikan minyak betul-betul panas semasa menggoreng kerana kita tidak mahu labu tu serap minyak berlebihan pula.


Inginkan kelainan? Boleh cuba labu goreng bersalut serbuk roti. Resepi labu goreng versi ini boleh disediakan menggunakan air fryer.


Resepi Labu Goreng Bersalut Serbuk Roti

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1/4 - 1/2 biji labu manis (bergantung kepada saiz, dikupas kulit dan dihiris nipis)
  • 1 - 2 biji telur
  • 1 - 2 sudu besar tepung gandum
  • garam secukup rasa
  • serbuk roti secukupnya
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)

Langkah-langkah penyediaan:

  1. Pecahkan telur. Pukul sedikit telur (sehingga kuning dan putihnya bersatu) bersama tepung dan garam. 
  2. Celupkan hirisan labu ke dalam bancuhan telur dan tepung, kemudian salut sekata dengan serbuk roti. Ulang proses sehingga habis.
  3. Goreng sehingga hirisan labu bertukar kekuningan. Jika menggunakan air fryer, masak pada suhu 180 darjah celcius dan laraskan masa mengikut air fryer masing-masing.
  4. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!


Isnin, 15 Februari 2021

eCaque Fruit Cake by Faridah Borham

Penggemar-penggemar kek buah mari merapat! Hari ini saya hendak cerita tentang kek buah yang baru-baru ini saya makan. eCaque Fruit Cake by Faridah Borham. Cekengah yang belikan untuk saya. Alhamdulillah, merasalah makan kek buah. Kalau harapkan saya, dua tiga bulan ini saya on genjatan shopping online. Hahaha hanya barang perlu sahaja boleh beli. Kehendak atau benda yang simply teringin atau terliur, abaikan. Jika tidak, jari tu laju je tekan butan 'Add to Cart.' 😆 Lagi-lagi makanan dan barang kraf!

OK, berbalik kepada kek buah tadi. Dalam keluarga saya, semua memang suka kek buah. Jadi, apabila dapat makan kek buah yang betul-betul sedap, kena dengan selera memang gembira tak terkata. Senyum sampai telinga!

Inilah kek buah Faridah Borham yang saya maksudkan. Tengok pembungkusan je saya dah tergoda. Cantik! Sesuai untuk buat gift, dah cukup presentable. Dalam otak siap fikir, packaging boleh guna buat kad atau bookmark ni hehehe

Sabtu, 13 Februari 2021

Journal Embellishments | Hiasan untuk Jurnal

Minggu ini saya kembali sibuk membungkus hiasan kraf (crafts embellishments) yang saya buat. Embellishments ini adalah untuk kegunaan menghias jurnal, planner dan scrapbook. Sebelum ini dek kerana sibuk melunaskan urusan lain, penjualan barang saya di Carousell tergendala. Saya tidak sempat langsung untuk update hiasan kraf baharu. Buyer hendak berurusan pun kena minta tangguh.

Makanya semalam, sambil-sambil siapkan tempahan kad ucapan, sepanjang hari saya berada di dalam bilik kraf. Ambil gambar produk untuk listing di Carousell. Pack mana yang patut. Siap-siapkan barang yang perlu dipos kepada pelanggan. Musim PKP ini saya hanya buat urusan pengeposan dua minggu sekali. Tidak berani hendak berlama-lama di luar.

Saya memang akan buat pek mini hiasan kraf mengikut tema. Saya akan kumpul bahan-bahan ikut tema tertentu daripada koleksi material kraf saya supaya dengan satu pek itu sahaja, pembeli boleh hias lembaran jurnal atau buku skrap mereka tanpa perlu bazir duit untuk beli banyak paper pack dan embellishments yang berbeza. Jimatlah sedikit.

Jom tengok sebahagian daripada listings baharu saya.


Hitam Putih

Khamis, 11 Februari 2021

Bombolini Fluffy Sungai Buloh

Sesekali, saya dan Bott memang gemar reward diri dengan donut atau bombolini. Tak boleh selalu, puas nak bunuh kalori nanti. Kebiasaannya, apabila kami rasa banyak urusan yang berjaya diselesaikan untuk bulan itu, barulah berbaloi beri ganjaran manis buat diri.

Jika sebut tentang bombolini, pilihan bombolini pastilah Bombolini Fluffy Sungai Buloh. Inilah bombolini yang mula-mula tular dua tiga tahun dahulu. Masa tu saya memang tak pergi langsung. Pandang dengan ekor mata je sebab tak tahan nak beratur panjang. 

Di sini dan kawasan sekitar memang ada banyak gerai atau kedai yang menjual bombolini sejak orang kita pandai makan donut bulat berkrim pastri yang berasal dari Itali ini. Tetapi, saya hanya berani beli Bombolini Fluffy Sungai Buloh by Izzah sahaja. Yang lain saya tak yakin. Kenapa? Sebab kadang-kadang ada yang tak macam bombolini rasanya; ada yang sampai gagal dikenal pasti perisa apa (sebab manisnya kusmangat dah menyengat sampai ke kepala!); ada yang 'kempislini' hahaha.

Empat sebab mengapa saya suka Bombolini Fluffy Sungai Buloh

Selasa, 9 Februari 2021

Beli Syampu Rambut Murah 3 Liter

Baru-baru ini saya beli syampu rambut murah 3 liter. Teman saya, Angela yang sarankan satu online shop di Shopee. 

Teman saya ini rajin berkongsi perkara-perkara baik yang bermanfaat untuk saya. Asalnya kami berkenalan sebab sama-sama suka buat kraf. Bila dah makin rapat tu, macam-macam bendalah yang dikongsikan. Baik dan caring orangnya. 

Ada satu masa, saya selesema, time tu juga dia hantar resepi sup herba untuk saya buat. Saya kata nak start diet, ambil makanan lebih sihat, berdedai-dedai resepi sedap dengan bahan-bahan budget-friendly yang masuk inbox saya. Siap nak hadiahkan saya pressure cooker baharu untuk memudahkan saya rangka menu diet. Malah, ketika mula-mula PKP dahulu, dia yang ajar saya di mana hendak beli hand sanitizer, multiporpose sanitizer, bleach apa semua tu dalam saiz jumbo dengan harga yang amat berpatutan. Saya kalau bab-bab jimat, diskaun, pembelian berbaloi memang suka sangat! Happy tak terkata!

Samalah dengan syampu rambut 3 liter ni. Kira kita beli produk penjagaan rambut dengan harga borong. Tak pernah terlintas pun sebelum ini. Selama ini, paling besar saiz syampu yang saya beli 1 liter je, yang Family Pack. Ini 3 liter tau! Jimat? Memang jimat sangat!



Setiap botol berisipadu 3 liter di atas cuma berharga RM12/ sebotol.  Sebelah kiri perapi rambut manakala sebelah kanan, syampu.

Syampu ni syampu serai. Bau wangi-wangi herba gitu. Memang puas hati. Selalu kalau kita beli syampu yang murah, bau pada rambut tak tahan sangat, kan... syampu ni wangi dan bau tahan lama. 

Selain daripada syampu serai, ada juga varian cool mint dan jasmin. Perapi rambut pun OK. Cuma bau yang saya pilih ini ada hint macam bedak bayi sikit. Nanti pada masa akan datang, saya hendak cuba syampu cool mint dan perapi honey dew pula.

Rambut saya jenis normal, tiada masalah dan tidak perlu penjagaan khusus. Jadi, tak sukar sangat bab pilih syampu ini. Saya pula memang kerap bersyampu. Sesuailah produk ini untuk kegunaan saya. Tetapi, seandainya rambut kalian perlu rawatan khas, syampu di atas mungkin tidak sesuai untuk kalian ya.

Jumlah pembelian hanya RM24 (guna baucar free shipping), saya boleh berlapang dada tanpa memikirkan stok syampu dan perapi untuk satu tempoh masa yang agak lama. 😂

Berbaloi, kan?

Bagi yang berkenan, bolehlah cuba intai-intai kat Shopee. Saya lupa nak ambil link. Kalian cari pakai nama tu jelah ya.




Isnin, 8 Februari 2021

Macam Munyuk

Assalamu’alaikum. Hai semua! Selamat memulakan minggu baharu. Semoga kalian baik-baik sahaja.

Semalam hari lemau saya. Tak larat nak buat apa-apa. Malas tu berat benar di hadapan semua perkara. Mujurlah tiada tugasan yang memerlukan komitmen segera. Jadi, sambil melayankan angin mengada-ngada, saya duduk depan laptop, explore gambar cantik-cantik di internet. Cari idea untuk next craft project konon-kononnya.

Terserempak pula dengan spesies orkid ini. Kagum, tercengang, tidak percaya. Selama ini saya pernah dengar penggemar bunga anggerik bercerita, tetapi tidak sangka pula memang betul-betul mirip macam monyet!

Credit

Ini dracula simia atau dracula gigas. Juga dikenali dengan nama anggerik monyet atau orkid drakula. Tetapi, jangan bimbang. Drakula yang ini tidak menghisap darah! 🤣

Ahad, 7 Februari 2021

5 Hidangan Sayur yang Ringkas dan Mudah Disediakan

Happy Sunday! Sarapan apa pagi ini? Sudah mula fikir tengah hari nanti hendak masak menu apa? Apa kata cuba intai lima hidangan sayur ringkas di bawah ini. Mudah disediakan, tidak memerlukan bahan yang banyak. Ideal sangat untuk disantap pada hujung minggu. Tidak semestinya dihidangkan dengan nasi, jadi side dish untuk juadah utama yang lain pun boleh. Klik pada pautan nama resepi berkenaan ya.


Lobak Merah Rosemary

Bahan yang diperlukan cuma lobak merah, bawang putih, beberapa tangkai daun rosemary dan garam. Hanya perlu tumis seketika di atas dapur jika gemar tekstur lobak merah yang crunchy. Jika tidak, tambahkan sedikit air dan masaklah lebih lama untuk lembutkan hirisan lobak. Gabungan aroma rosemary dan bawang putih memang akan memancing selera! Hidang dengan ayam panggang pun sedap ni.



Macam-macam olahan yang boleh dibuat dengan kubis bunga. Salah satu daripadanya ialah dengan menyediakan kubis bunga paprika yang dibakar di dalam ketuhar pembakar (oven). Bagi yang ada air fryer, resepi ini juga sesuai disediakan menggunakan air fryer. Potong sayur dan kentang, perasakan dengan bahan-bahan dan sedikit minyak, bakar. Mudah sahaja, kan? Jika tidak mahu menggunakan paprika, boleh gantikan dengan rempah atau herba lain. Pstt! Saya cadangkan letak parutan keju.


Ini antara kegemaran saya. Salad timun ini kadang-kadang saya buat semata-mata untuk diratah. Seeloknya pakai timun yang keras lagi. Barulah krup krap krup krap mulut mengunyah. Ada sesetengah orang tidak suka makan empulur timun. Terpulang pada kalian hendak guna atau tidak. Jika tidak mahu masukkan empulur, potong tirus memanjang. Yelah, kadang-kadang bahagian empulur timun ni apabila dah masak sangat macam lembik dan soggy. Tidak perlu masukkan dalam salad. Empulur tu kita kisar buat air lagi sedap!

Salad ini jadi lebih enak dimakan disebabkan rasa sitrusnya yang segar. Itu yang kalau makan begitu sahaja, sekejap je satu mangkuk boleh habis. Tak percaya? Cubalah buat.


Bagi yang suka makan kucai atau ada stok daun kucai di rumah, cuba buat kucai goreng campur ni. Haa ... memang dijamin sedap lagi menyelerakan. Saya selalu jika beli kucai untuk goreng kueteow, memang akan beli lebih untuk buat cucur dan kucai goreng ini. Bahan utama ialah daun kucai, selebihnya ikut apa ada dalam dapur kalian. Saya biasa letak jagung muda dan sedikit bebola. Boleh juga guna fishcake atau hirisan tauhu. Jika hendak tumis kucai dengan telur sahaja pun sudah memadai.

Telur dadar lobak merah ini antara cara mudah untuk kita masukkan sayur dalam hidangan. Boleh juga umpan anak-anak yang liat hendak makan sayur hijau dengan cara ini. Sesuai untuk dijadikan lauk, sesuai juga jika dihidangkan semasa sarapan. Saya selalu akan kapit dengan roti, sapu sedikit mayones dan sos cili ... yummeh! Ala-ala macam sandwic street food di Korea. Cuma sandwic tu mereka guna hirisan kubis, kan? Haa... lebih kuranglah. 

Selamat mencuba 5 resepi ringkas di atas. Tidak perlu pening-pening kepala hendak masak apa. Singkat masa di dapur, dapatlah luangkan masa buat benda lain hujung-hujung minggu ini. Selamat berehat. Enjoy the rest of your weekend!

Mungkin Hari Ini Esok atau Nanti - Anneth (Easy Guitar Chords)

Single 'Mungkin Hari Ini Esok atau Nanti' dendangan Anneth, penyanyi dari seberang ini memang sedap didengar. Saya suka cara dia membawakan lagu ini. Lembut je menyapa telinga. Ini antara lagu yang selalu saya ulang waktu tengah bergelut depan komputer buat kerja. Jika belum pernah dengar, cari di Youtube ya. Klip video lagu ini sudah mencecah 30 juta tontonan walaupun baru tiga bulan disiarkan. Jika ingin dengar cover version yang best,cari versi Haqiem Rusli dan Suffian Suhaimi.


Chords di bawah, boleh dianggap mudah. Cuma ada Bm je. So, tak kalut sangat tukar jari 😀


Kord Gitar dan Lirik Lagu Mungkin Hari Ini Esok atau Nanti - Anneth


(Intro) 

C F Dm G


C Em

Ku hampiri

F C

jalan yang kita lewati

F C Dm G

setiap hari kita di sini.

C Em

Ku menanti

F C

hadirmu untuk kembali

Dm Bm Em Am Dm G

hanya kenangan yang tersisa di sini.


Am E

Namun sekarang kau telah pergi

C D G

dan ku yakini kau takkan kembali.

Jumaat, 5 Februari 2021

Resepi Air Fryer - Nuget Ikan Dory

Assalamu'alaikum. Hari ini entri edisi makanan cekut. Nuget ikan dory. Cekengah beri saya ikan dory beku. Agak lama jugalah duduk diam dalam peti dingin beku. Konon nak masak apabila teringin nak makan fish and chips. Atau mungkin ayam sweet sour ke.... Tetapi, sampai ke sudah statusnya masih ikan dory beku. Tak bertukar jadi sebarang hidangan menyelerakan pun.

Kebetulan, baru-baru ini saya tinggal seorang. Jadi, rasa malas pula nak masak nasi dan lauk. Selalu apabila duduk seorang diri, saya suka masak satu meal yang simple je. Buatlah agak-agak untuk dua kali makan. Senang, makan tengah hari bawa sekali ke makan malam.

Selongkar freezer, ikan dory ni macam memanggil-manggil je. Maka, terhasillah menu ringkas nuget ikan dory saya. Saya menggunakan air fryer. Mudah dan tidak perlu guna minyak. Tetapi, jika tiada air fryer, deep fry macam biasa sahaja pun boleh. Rangup krup krap krup krap rasanya!

OK, jom tengok resepi!


Cinta Khayalan - Wany Hasrita (Easy Guitar Chords)

Asalnya malam tadi, selepas kepenatan buat kelas online dengan anak-anak murid, saya pun duduk berehat sambil petik gitar. Melepaskan lelahlah konon-kononnya. Tiba-tiba Bott tanya lagu baru Amira Othman sedap ke? Dia baca dekat mana entah ramai orang puji best. Jadi OST untuk drama Marry Me Senorita.

Saya pun apa lagi ... cubalah dengar lagu Surat Terakhir. Sambil-sambil layan lagu Amira, terperasan pula pautan untuk lagu Cinta Khayalan. Eh, Wany Hasrita pun keluar lagu! Terus klik! Not bad at all. Sedap didengar. Cuma ada bahagian-bahagian tertentu yang bagi telinga saya agak familiar, mengingatkan saya pada satu lagu tetapi tak ingat lagu apa. 😂

Seperti biasa, lagu yang sesuai buat layan berdendang bersama si Kapok kita buat chords. Easy chords. Setakat saya petik-petik, macam kena bunyinya. Nanti kalau ada yang salah, beritahu ya.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Cinta Khayalan - Wany Hasrita (Easy Guitar Chords)


(Intro)

Am G F E


Am Dm

Pernah kamu merasakan cinta

G C

membuat lelah bila kau dengannya

F B7

bagaikan langit kian 

E

dirundung awan yang muram


Am Dm

Manis kata bisakah terubat

G C

dan juga nanti 'kan disangga waktu

F B7

dibiar dingin hingga 'kan tidak

E

tertahan lagi

Rabu, 3 Februari 2021

Berbaloi di DAISO - Cleaner for Drain Pipes

Sebelum ini saya ada tulis entri berkenaan Toilet Deoderiser  dan Metamine Sponge DAISO. Hari ini saya ingin kongsi satu barang berbaloi yang boleh dibeli di DAISO dan diperlukan untuk kediaman kita - cleaner for drain pipes.


Inilah rupanya. Tengok gambar produk pun dah tahu kan kegunaannya untuk apa. Produk dalam bentuk serbuk ini sangat sesuai untuk bantu kita atasi masalah sinki atau perpaipan yang tersumbat. Faham-faham sahajalah apabila sinki tersumbat, betapa menjengjelkan keadaannya. Belum campur siap dengan pakej bau kurang enak lagi. Dahulu, semasa tinggal menyewa di Subang, sinki dapur rumah memang ada penyakit tersumbat secara berkala. Jadi, barang ini memang wajib ada dalam simpanan saya. Senang untuk maintain keadaan sinki.

Isnin, 1 Februari 2021

Kau Semanis Medovik

 


Kau 

ibarat sepotong Medovik

manis dan hangatmu

membentuk lapisan memori indah

yang acap kali menakluk mimpiku.


Assalamu’alaikum w.b.t 😊

Saja je entri pertama untuk bulan Februari ini tayang benda manis-manis. Semoga hari-hari mendatang yang bakal kita lalui indah dan manis belaka. Kek medovik ini gambar hujung tahun lepas. Titipan adik ipar saya. 

Medovik atau Russian honey cake merupakan antara kek kegemaran saya. Saya pernah berpeluang merasa kek yang asli, autentik dari sana. Sedap sangat! Masa tu medovik demamnya belum sampai ke negara kita. Makan pun jimat-jimat. Konon menghargai setiap suapan. 😅