Nasi Goreng Ikan dan Gajus

Isnin, Mei 31, 2021

Asalnya, hajat hati hendak buat nasi goreng nanas. Entah mengapa tekak teringin makan hidangan nasi goreng Thai ini.  Dah lama tak makan kot. Waktu mula hendak ‘berkencak’ di dapur, baru perasan macam ada bahan yang tidak cukup.

Guess what? Nanas! Nanas tak ada! Bising mulut saya mencari nanas. Rupanya nanas masih di kedai lagi. Masa inilah jelas terbayang tindakan saya pilih-pilih nanas … angkat … letak … angkat letak … tiba-tiba nampak jambu batu, saya tinggalkan sahaja nanas saya di situ. Tak bawa pergi timbang dan bayar pun. 😅

Scratch the plan. Tak ada rezeki. Kena buat nasi goreng lain. Buka peti ais, kebetulan ada lebihan lauk ikan kukus. Kita buat nasi goreng ikan dengan sentuhan ala Thai. Maka, terhasillah nasi goreng ikan dan gajus.


Untuk menyediakan hidangan nasi goreng ini, hanya perlu perisikan ikan yang telah direbus, dikukus atau digoreng. Macam saya cerita tadi, ikan yang saya guna ikan lebihan lauk semalam. Jadi, dah jimat satu langkah di situ. Saya hanya cincang halus beberapa ulas bawang putih dan sedikit parutan halia sebagai ramuan tumis. Halia saya simpan di peti dingin beku. Saya parut setiap kali hendak guna. Lebih mudah. Lihat cara menyimpan halia agar tahan lebih lama di sini.

Jom Atasi Kelesuan Pandemik

Semalam baca di Facebook Public Health Malaysia tentang kelesuan pandemik. Hakikatnya, memang betul. Kita semua sudah keletihan. Sudah lesu dan kurang bertenaga untuk terus berperang melawan wabak ini. Kelesuan inilah yang mendorong sesetengah pihak untuk memberontak dan tidak lagi membenakan SOP. Pakat langgar sahaja! 


Sukar untuk fokus dan tidur mencukupi tetapi masih rasa penat tu saya alami! Bercinta hendak siapkan satu satu kerja. Namun, saya masih kuat semangat tabahkan diri untuk duduk rumah dan patuh setiap SOP. 😅

Kids’ Song - Ten Little Indians

Semasa kecil dahulu, ini antara lagu yang saya mula-mula belajar dalam kelas Bahasa Inggeris. Puas saya pertikaikan apa yang sepuluh orang little Indians ni buat sampai ada lagu? 😂


Well, lagu ni untuk aktiviti sing-a-long dengan murid-murid cilik saya minggu ini. Kami akan buat aktiviti berkaitan nombor. Insya-Allah, mereka akan belajar lagu ini dan nursery rhymes - One, Two, Buckle My Shoe. 


Ten Little Indians (Easy Guitar Chords)



Tangkap 20 Juta Pageviews Amie's Little Kitchen

Sabtu, Mei 29, 2021

Assalamualaikum. Selamat berhujung minggu.

Saya ingin kongsi kegembiraan saya dapat 'duit raya' ni. Kisahnya, pada petang Rabu (Hari Wesak) saya cuba luangkan masa untuk blogwalking. Masuk blog Kak Amie (Amie's Little Kitchen) dan antara entri terkini Kak Amie ialah Jom Tangkap Pageviews ke 20 00 000. Menarik ni! Kebetulan, ketika itu paparan pageviews memang dah hampir sangat ke angka 20 juta. Adalah tinggal 1 k sahaja lagi.

Saya pun terujalah hendak 'memukat' paparan pageviews 20 juta tu. Selama ini, biasa baca blogger NA yang bernasib baik dapat capture nombor cantik di blog yang anjurkan cabaran sama. Sempat lagi cerita dekat Bott 'misi' saya kendatipun kebarangkalian untuk berjaya sangat tipis. Kami berdua sempat gelak besar lagi sebab rekod saya dalam bab-bab cuba nasib, cabutan bertuah atau apa-apa yang seangkatan dengannya memang jarang bertuah.

Baru hendak baca entri Kak Amie yang lain, Cekebon telefon. Sambung sesi borak kami yang tertangguh tadi dalam kurang lebih dua puluh minit. Selesai berbual dengan Cekebon, sempat saya tekan butang refresh sebelum saya terlelap. Hahaha! Dalam entri saya pergi klinik semalam, saya ada cerita saya dapat ubat baharu, kan? Uishhh! Memang ubat tu bukan calang-calang kesan mengantuknya pada saya. Pantang lepa je saya Zzz Zzz Zzz. Tak mampu buat apa dah! 😅

Sepetang di Klinik Kesihatan Sungai Buloh

Jumaat, Mei 28, 2021

Assalamualaikum. Selamat Hari Jumaat.

Isnin lalu saya ke Klinik Kesihatan Sungai Buloh untuk dapatkan konsultasi doktor. Minggu sebelumnya semasa saya periksa rekod aktiviti fizikal dan kecergasan saya melalui aplikasi Garmin, saya perasan resting heart rate saya di bawah 60. Malah, pada hari Isnin dan Rabu, bacaannya jatuh hingga ke 50. Sebagai panduan, resting heart rate (bacaan degupan jantung ketika berehat/tidak melakukan apa-apa aktiviti) orang dewasa biasa yang normal ialah dalam julat 60 - 100 beats/minute.

Bacaan boleh jadi lebih rendah daripada 60 dan dianggap normal hanya bagi sesetengah individu seperti atlet. Dalam kes saya yang walau hidup di planet mana sekalipun tidak akan jadi atlet 🤣, perkara ni agak membimbangkanlah. Saya perasan juga ada ketika saya rasa dizzy tetapi saya ingat sebab cuaca panas.

Perhatian: Bacaan degupan jantung pada jam pintar atau fitness tracker hanya boleh dianggap sebagai bacaan kasar. Tidak konklusif untuk membuat sebarang diagnosis/ keputusan tentang tahap kesihatan individu. Dalam situasi saya, saya telah menggunakan Garmin saya lebih dari tiga tahun jadi sedikit sebanyak saya sudah arif dan faham cara device ini berfungsi.

Saya ini penghidap hipertiroid. Ada asma pula tu. Memandangkan tarikh pemeriksaan terdekat untuk tiroid dan asma saya awal bulan 7 nanti, saya rasa saya kena pergi ke klinik lebih awal untuk dapatkan pandangan doktor. 


Guna QueueMed untuk Tetapkan Temujanji di Klinik Kesihatan

Spageti Kicap

Rabu, Mei 26, 2021

Masuk setengah bulan Syawal ni, dah tak terfikir nak makan juadah atau menu raya. 😊 Jadi, untuk makan tengah hari semalam saya buat spageti kicap. Sebenarnya teringin hendak masak Hokkien Mee sebab dah lama tak makan. Tetapi, masa pergi beli barang dapur tempoh hari, lupa pula hendak beli mi Hokkien atau mi udon. Minyak bijan pun habis. Makanya, kita buat jelah spageti kicap 😁.


Resepi Spageti Kicap

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 250g spageti direbus dan ditus. Portion ni cukup untuk 2 - 3 orang makan sampai kenyang. 😄 Jangan lupa, asingkan satu cawan air rebusan spageti untuk dibuat kuah nanti. 
  • 1 ketul dada ayam dipotong kecil.
  • 2 - 3 biji tauhu dibelah lapan dan digoreng terlebih dahulu.
  • 1 biji tomato dibelah lapan
  • beberapa tangkai sawi
  • 5-6 ulas bawang putih dicincang
  • 2.5 cm halia dicincang atau diparut (Lebih kuranglah ya. Jika suka rasa halia yang ketara, dilebihkan, jika tak tahan halia, kurangkan)
  • 4 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap cair (kicap masin)
  • garam jika perlu
  • sedikit bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuah 
  • sedikit minyak masak untuk menumis
  • garam (jika perlu)

Buat Kolaj untuk Kulit Jurnal

Selasa, Mei 25, 2021

Bersiaran dari bilik kraf. Hari ni saya on VERY SLOW mode.  Kepenatanlah konon-kononnya sebab semalam berjam-jam di luar, kena buat several tests masa jumpa doktor. Over, kan? 😂 Jadi, hari ini buat aktiviti manja-manja je di bilik kraf. Usik itu sikit, usik ini sikit. 

Projek yang ongoing sekarang - buat kolaj. Dah lama tak buat projek kraf.  Ada kelapangan masa tu, saya sibukkan diri potong-potong, koyak-koyak dan tampal kertas. 😄 Kali ini saya hasilkan kolaj untuk dijadikan kulit (cover) jurnal baharu. Disebabkan saya sudah serasi dengan junk journal, jadi kolaj saya kekal bertemakan vintage.

Untuk buat kulit jurnal ini saya gunakan bahan-bahan terbuang. Kotak cereal, kadbod, kertas tisu, kertas pembalut jambangan bunga, halaman buku dan kamus lama, setem dan beberapa material lain. 

Idea Kad Ucapan untuk Hari Bapa

Sabtu, Mei 22, 2021

Bulan Mei kita sudah meraikan Hari Pekerja, Hari Ibu dan Hari Guru. Bakal menyusul Jun nanti, Hari Bapa pula. Ada yang ingin buat sendiri kad ucapan Hari Bapa untuk insan istimewa bergelar abah, ayah, baba, walid atau daddy? Di bawah, saya kongsikan beberapa idea menarik (berserta tutorial) yang boleh kalian pertimbangkan untuk menghasilkan kad ucapan hari bapa. Tahun ini, rasanya tak dan saya hendak buat tutorial baharu. 


1. Kad Tuxedo

Tidak perlu bahan yang banyak atau mahal-mahal. Secara kasar, kalian hanya perlukan kad hitam, kad putih, gam dan gunting.

Kembali Mencari Rentak

Jumaat, Mei 21, 2021

Assalamualaikum. Tajuk entri bukan main lagi, kan? Rentak-rentak bagai … rentak apa? Saya dan rutin senaman saya. Dua bulan belakangan ini memang malas berganda-ganda! 

Sebenarnya, sebelum bulan puasa lagi dah banyak bolong aktiviti senaman saya. Lazimnya, setiap hari saya dapat log 15k steps, ini hendak cukupkan 7k pun bercinta. Ada sahaja alasan yang beri pada diri. 😊 Masuk bulan puasa lagilah bertambah perlahan aktiviti senaman saya.

Untuk pantau aktiviti fizikal harian, saya sertai Garmin Steps Challenge. Kita akan dikategorikan dalam kumpulan tertentu untuk capai target cabaran setiap minggu. Bayangkanlah, dahulu saya berada dalam kategori 100k steps tetapi disebabkan malas … dari minggu ke minggu turun kategori. 90k, 85k, 80k dan akhir sekali 55k. 

55k seminggu? Ini level si Yuri punya steps kejar cicak je ni. Huhuhu atas kesedaran untuk terus jaga kesihatan, minggu lepas, saya kerah diri mula bersenam balik.

Result challenge minggu sudah. Boleh dikira satu pencapaian memuaskan 😊 

Ketam Batu Tangkai Jering

Khamis, Mei 20, 2021

Assalamualaikum. 😊

Hari ini kita belajar perkataan baharu ya. Perkataan hari ini merupakan sebahagian daripada bahan ulang kaji Bahasa Inggeris untuk pelajar Tingkatan 2 saya. Topik Spending Money, jadi saya turut dedahkan mereka dengan perkataan-perkataan yang berkait dengan wang, perbelanjaan dan pengurusan wang. Sekadar aktiviti tambahan buat tambah -tambah kosa kata dan ajak mereka guna kamus.

Antara perkataan baharu yang dipelajari ialah:

Menang Contest #Luckyblog by AO

Rabu, Mei 19, 2021

Assalamualaikum. Selamat pagi, semua. Salam Syawal ke-7. Masih makan-makan raya lagi ke? Saya dah mula sibuk dengan kelas tuisyen online. Jadi, memang kebanyakan masa duduk depan komputer menghadap muka dan telatah comel anak-anak murid cilik saya. 😊 Selamat kembali bekerja. Selamat kembali meneruskan rutin biasa dan untuk anak-anak, selamat ber-PdPR.

Semalam semasa nak approve komen-komen di blog, saya baru perasan ada komen daripada Alien Oren (AO). AO maklumkan yang saya salah seorang pemenang untuk contest #luckyblog yang dianjurkannya.

Lihat entri pengumuman dan senarai pemenang di sini. 👇🏻


Tebus Baucar Shopee dengan Milieu

Selasa, Mei 18, 2021

Kalian suka tak buat paid survey (kajian berbayar)? Maksud saya, kita libatkan diri dengan jawab atau lengkapkan kajian  di platform tertentu secara online, kumpul mata dan boleh tebus baucar atau wang tunai.

Dahulu saya memang rajin sertai kajian sebegini. Baca lebih lanjut mengenainya di sini. Meriah juga mengumpul baucar tunai dan menabung dalam Paypal. Untung apa ... sambil-sambil bosan tak buat apa, tekan-tekan phone, lengkapkan survey ... dapat baucar, dapat duit lebih buat beli jajan. Tetapi, sekarang saya dah tak rajin sangat dah. Lagipun saya cuba kurangkan screen time saya. Kesian dekat mata. 😀

Meskipun tidak seaktif muda-muda dahulu buat paid surveys, saya masih menggunakan aplikasi Milieu. Pernah dengar tentang Milieu? Milieu ni, salah satu aplikasi online surveys juga cuma bagi saya tinjauan-tinjauan di Milieu lebih santai. Format tinjauan/kajiannya pun menarik. Tak complicated.


Biasanya dalam seminggu ada beberapa kajian yang boleh kita buat. Setiap kajian yang dilengkapkan akan diberi markah. Markah-markah perlu dikumpul terlebih dahulu sebelum kita layak menebus ganjaran seperti GrabRide, GrabFood, Decathlon, Shopee dan Lazada. Touch n Go e-wallet credit pun ada. 😊

Awal bulan lepas , saya tengok jumlah markah saya sudah melayakkan saya untuk tebus baucar. Yeayyy! Saya pilih baucar Shopee bernilai RM20. Lengkapkan proses penebusan, kemudian beberapa hari selepas itu, saya terima kod baucar saya melalui e-mel.

Pertama kali dengar lagu Hilang Gelita sewaktu baru released di Youtube, saya rasa biasa sahaja lagu Khai Bahar yang ini. Durja lagi sedap kot. Jangan marah. Pendapat telinga pada masa tu hehehe 

Hendak dijadikan cerita, saya dan Bott diserang kebosanan. Tiba-tiba rasa macam dah lama tak layan drama Melayu. Selepas khatam Penjara Janji, kami tonton Kisah Cinta Rumi.

Masa tengok Kisah Cinta Rumilah baru perasan lagu ni sedap. Dah dengar banyak-banyak kali tu kan… terus suka. Dah suka, sesi bersama si Kapok perlulah main lagu Hilang Gelita. Chords di bawah secara kasarnya easy chords. Sesuai untuk pemula dan orang jari ketat malas practice tak tangkas tukar chords seperti saya 😅. Tetapi, ada Cm di beberapa bahagian. Jangan bimbang. Cari video di Youtube untuk chord Cm yang mudah. Selamat berdendang!




Kord Gitar dan Lirik Lagu Hilang Gelita - Khai Bahar
OST Kisah Cinta Rumi 


Am Em F  
Ku merisik sebenar cinta
Am Em F  
ku lemah dengan ikrar
Am Em F    
kala takdir bicara
Am Em F  
ku temukan jawabnya

Dm Am
namun tak ku sangka
B7 Em
nista menikam cinta

Resepi Cucur Tauhu

Ahad, Mei 16, 2021

Assalamualaikum. Salam Syawal ke - 4. Hari ini kita bercucur tauhu ye. Sebenarnya, sebelum raya beli tauhu sebab nak buat sambal goreng Jawa. Kemudian, meronda satu kampung cari tempe tak jumpa. Habis! Padan muka saya. Yakin je tempe sentiasa ada dekat kedai 😂 !

Tengah frust tak jumpa tempe, jiran lama saya telefon. Dia beritahu sebelah petang hendak hantar kuah lontong, rendang, ketupat palas, lemang dan sambal goreng Jawa untuk saya dan Bott. Nenek P kat sebelah ni pun dah cakap, juadah raya dia sponsor. Tak perlu kami hendak susah payah masak.

Alhamdulillah, kemayuran kami berdua dengan pelbagai lauk-pauk raya. Sudahnya, saya cuma masak ayam daun kari  (lauk wajib raya saya) je untuk dimakan dengan nasi himpit. 

Baru nilah hendak diproses tauhu yang beli tempoh hari 😊. Jika kalian ada tauhu di rumah, tidak kiralah tauhu keras yang biasa ataupun tauhu lembut seperti tauhu Jepun dan tauhu telur tu, bolehlah cuba untuk buat resepi cucur tauhu saya ini. Hanya tiga bahan utama yang diperlukan. Hasilnya memang enak! Jom tengok resepinya.


Resepi Cucur Tauhu

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 4 biji tauhu keras atau 3 tiub tauhu telur
  • 1 biji lobak merah bersaiz sederhana besar
  • 1 biji telur
  • 3 - 5 sudu besar tepung gandum
  • garam secukup rasa
  • minyak masak untuk menggoreng

Langkah penyediaan:
  1. Di dalam sebuah mangkuk sederhana besar, masukkan tauhu dan hancur-hancurkan.
  2. Setelah itu, parut lobak merah dan masukkan ke dalam mangkuk berisi tauhu. 
  3. Masukkan juga sebiji telur dan beberapa sudu tepung. Banyak mana tepung hendak digunakan bergantung kepada kalian. Tepung dan telur ini berfungsi sebagai agen pengikat untuk cucur kita ini. Kalau rasa bater cucur itu agak cair (runny), lebihkan tepung. 
  4. Gaul sekata semua bahan tadi dan perasakan dengan garam.
  5. Panaskan minyak. Goreng sehingga cucur bertukar warna kecoklatan.
  6. Akhir sekali, angkat, tuskan minyak dan cucur tauhu sedia untuk dihidangkan.

Memandangkan kita semua masih dalam mood beraya, saya belanja satu lagi lagu raya legend. Raya kan sebulan. 😁 Suara dua penyanyi otai ini memang bukan kaleng-kaleng. Mendayu-dayu perasaan anak rantau dibuatnya. Selamat berdendang!


Kord Gitar dan Lirik Lagu Lambaian Aidilfitri - Jamal Abdillah feat. Saleem (Easy Guitar Chords)


Saleem:

Am            Dm

Suara takbir berkumandang

E         Am

membisik di hati

Am

sebak terasa di dada

E             Am

ku teringat kampung halaman


Am            Dm

Di pagi indah Aidilfitri

E         Am

yang mulia ini

Am

sayup jauh di ingatan

E             Am

ayah bonda sanak dan saudara


Jamal Abdillah:

Dm

Jangan sedih

E             Am

usahlah kau berduka

Dm

melayan gundah di hati

F             E

gema takbir menambat di jiwa

Selamat Mencipta Memori Indah Aidilfitri

Khamis, Mei 13, 2021

Assalamualaikum w.b.t.

Salam 1 Syawal. Alhamdulillah, kita masih diberikan nafas, kesihatan dan kesempatan untuk meraikan Syawal 1442 H.

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Raikan detik kemenangan kita ini sebaik mungkin. Jangan bermuram durja pada hari baik bulan baik ini. Saya faham kebanyakan kita sedih kerana terpisah dan tidak dapat bersama-sama orang tersayang. 

Be positive!

Jarak hanya membuat jeda pada jasad, bukan pada hubungan.

Biar tidak bersemuka, itu bukan alasan untuk kita membataskan mesra.


Maaf atas salah silap.

Kendatipun kebanyakan antara kita hanya berkenalan dan bersua secara maya, biarpun antara kita jauh dibatasi jarak, saya yakin kesalahan tetap boleh terpahat.

Kemas-kemas Raya

Rabu, Mei 12, 2021

Assalamualaikum wbt.

Rasa macam baru sahaja kita mula berpuasa. Tahu-tahu esok dah nak raya! Bagaimanakah persiapan raya kalian setakat ini? Semua dah selesai?

Saya tahun ini persiapan ala kadar sahaja. Memang dah pasang tekad tidak mahu membazir. Apa yang penting, semangat raya tu kena berkobar-kobar dalam dada. Meskipun tahun ini kita beraya bukan dalam situasi yang kita ingini, jangan jadikan alasan untuk kita tidak menyambut Syawal pula.

Semalam, seharian saya dan Bott mengemas rumah. Ganti langsir, bersihkan debu, lap cermin, tukar susun atur perabot biar nampak segar sempena lebaran. Ada yang masih sibuk mengemas hari ini?

Saya ingin kongsi beberapa tips menarik yang mungkin berguna buat kalian yang sedang mengemas tu.


1. Buat DIY Febreze.

Inginkan ruang yang sentiasa segar dan wangi? Apa kata cuba buat DIY Febreeze yang hanya menggunakan tiga bahan ini. Semburkan ke permaidani, sofa dan langsir biar ruang sekitar tidak berkepam. 

Pekasam Telur Sotong

Selasa, Mei 11, 2021

Assalamualaikum, semua. Apa khabar hari ini? Sebelum tu, saya hendak minta maaf andai sudah lama tidak ‘muncul’ di blog kalian. Sebenarnya, dah semangat dah datang berkunjung baca entri-entri kawan-kawan. Tetapi, ada isu teknikal sedikit semasa hendak tinggal komen di sesetengah blog. Putus angin juga dibuatnya. Insya-Allah, nanti masalah ni selesai, saya datang serbu semula ya 😅

Kalian biasa makan telur sotong tak? Secara jujurnya, saya tidak pandai makan atau masak menu menggunakan telur sotong. Selalu jika ke pasar tani untuk mencari telur ikan, telur sotong yang dijual di situ saya kerling sahaja. Tak reti makan kan ... buat tak heran jelah.

Apabila ada yang memberi telur sotong, memang mati akal saya tak tahu hendak buat apa. Tapi, tetap terima dengan hati gembira. Rezeki usah ditolak! Banyaklah juga dapat. Satu bekas penuh container yang kita guna untuk tapau nasi bungkus tu. Dalam kepala dah terbayang ... mungkin boleh buat gulai lemak cili api telur sotong. 

Tiba-tiba si Bott saran buat pekasam telur sotong. Dia sibuk galur feed di IG, terliur nampak orang pos gambar ikan pekasam. Saya dengar pekasam je terus kecur air liur. Okey, mari kita pekasamkan!

Bermulalah proses kaji selidik kami menggunakan khidmat Google cari cara-cara hendak buat pekasam telur sotong. Gigih kami rendam dalam air garam, sangai beras, kisar beras hehehe

Dipendekkan cerita, kurang lebih seminggu kemudian ...

Si Merah Jambu - Hiasan Jurnal dan Planner

Assalamualaikum. Salam sejahtera.

Kali ini entri tentang hiasan jurnal dan planner yang saya buat. Tengah sort kertas dan kad lebihan projek dulu-dulu, berkenan pula tengok baki kertas merah jambu yang ada.  Pink pekat ada, pink cair ada, design checkered ada, pattern belang-belang pun ada … Siapa penggemar warna merah jambu? Cuba angkat tangan sikit!

Mulalah laju otak saya berfikir, seandainya saya padan-padankan kertas yang ada, boleh buat satu atau dua set hiasan dengan tema merah jambu ni. 🤔

Berkampung sebentar di bilik kraf. Seperti biasa, potong-potong, tampal-tampal dan di bawah inilah hasilnya. Dengan baki-baki kertas yang saya ada, saya berjaya hasilkan dua set hiasan (embellishments) yang berbeza. 


Set 1


Set pertama ini saya dapat buat dua pek sahaja. Satu hendak diberikan kepada seorang teman yang suka hias jurnal manakala satu lagi akan masuk listing Carousell. Saya tidak gemar merah jambu, jadi kita let go set ini hehehe. Hanya guna bahan-bahan yang simple - die-cuts, adhesive diamentes and stickers, tak ada yang fancy sangat.

Suara Takbir - Allahyarham Tan Sri P. Ramlee

Isnin, Mei 10, 2021

Lagu raya yang sangat mengusik jiwa. Menggamit nostalgia sungguh. Saya suka lagu ini tidak kiralah dinyanyikan oleh artis mana, baik penyanyi asalnya Tan Sri P. Ramlee mahupun versi dinyanyikan semula oleh Dato’ DJ Dave dan Tokti. Lembut je menerjah telinga.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Suara Takbir - Allahyarham Tan Sri P. Ramlee


(Intro)

G C


G

Dengar beduk berbunyi

D

Sayup bergema di subuh sunyi

C D

Memanggil kepada muslimin

G D G

Segera berbakti kepada Illahi


G

Suara azan menyahut

D

Terdengar sayup memecah sunyi

C D

Memohon restu dengan bakti

G D G

Kepada Ilahi Tuhan Maha Suci

Kasih Tak Bersyarat

Ahad, Mei 09, 2021

Assalamualaikum. Salam Ahad. Semoga kalian sihat untuk menjalani hari-hari terakhir Ramadan.

Hari ini kita ada keraian istimewa. Kita meraikan wanita hebat bergelar ibu. Selamat Hari Ibu kepada semua ibu, emak, mama, mummy, mom, ummi ... you deserved to be appreciated not only on this special day, in fact every day.

Kalian ada sebarang perancangan istiwewa bersempena dengan hari ibu? Apa-apa pun, tolong jaga diri dan patuh SOP ya. 


Rindu Cekebon

Disebabkan PKP, tahun ini tahun kedua saya tidak dapat sambut hari ibu dan hari lahir Cekebon bersamanya. Kami video call sahaja. Bagi yang memang ikut blog ini dari dahulu, kalian pasti tahu Cekebon atau Bon ialah panggilan saya untuk ibu. Adalah cerita masa kecil bagaimana tercetusnya Cekebon dan kekal sehingga ke hari ini.

3 Hidangan Kentang yang Enak untuk Dicuba

Sabtu, Mei 08, 2021

Buntu hendak memikirkan menu hari ini? Apa kata kita masak kentang. Hari ini saya kongsikan 3 resepi berasaskan kentang yang mudah disediakan, sedap dan dapat dinikmati seisi keluarga. Kalau kalian memang suka makan kentang, buat lebih sedikit tau … bimbang tak cukup pula nanti 😊


1. Kentang Bakar Mustard

Boleh pakai sebarang jenis mustard. Tidak kiralah Dijon, honey, yellow, spicy brown atau apa sahaja yang ada di pantri kalian. Rasa tart-and-tangy mustard itu yang akan menyedapkan hidangan kentang ini. Langkah penyediaannya semudah ABC. Lihat gambar di bawah. 

Resepi Acar Buah Ikan Masin

Jumaat, Mei 07, 2021

Seminggu sebelum Ramadan, jiran sebelah beri saya acar buah ikan masin. Sedapnya. Lama dah tak makan acar buah. Dapat pula ada ikan masin sekali. Memang bertambahlah saya makan. Sambil menikmati acar sehingga ke cebisan buah dan titisan minyak terakhir 😅, sibuklah saya buat plan dengan Bott. Rangkanya hendak buat sendiri acar buah banyak-banyak. Stok untuk sepanjang Ramadan. 

Bukan main rancak lagi kami merancang, saya nak acar buah ikan talang, Bott ingin acar buah daging salai ... alih-alih malas hendak keluar cari bahan-bahan. Sudahnya acar ke mana kami pun ke mana.  Tertangguhlah projek acar buah kami.




Alhamdulillah, rupanya masih ada rezeki menikmati acar buah sepuasnya walaupun dah hujung-hujung Ramadan. 



Tadaaa!

Untuk kelas Bahasa Inggeris online saya bersama si cilik minggu ini, saya memilih membuat aktiviti menggunakan lagu Twinkle Twinkle Little Star. Meskipun bulan puasa ini mereka kelihatan agak penat, tetapi apabila bab nyanyi, semangatnya tetap sama. 😁




Twinkle Twinkle Little Star (Easy Guitar Chords)

C                  C          F      C
Twinkle twinkle little star
F                 C         G           C
How I wonder what you are
C            F           C             G
Up above the world so high
C            F            C          G
Like a diamond in the sky



C                  C          F      C
 Twinkle twinkle little star
F                 C         G           C
 How I wonder what you are

Kejutan Ramadan Syawal Sha Mohamed

Rabu, Mei 05, 2021

Assalamualaikum w.b.t.

Petang semalam angin saya memang tak baik. Tengah sibuk hendak siapkan kerja, masa tulah komputer buat hal. Saya pun rehat sekejap, cuba nak blogwalking guna phone. Dua tiga hari belakangan ini, in fact dah nak dekat seminggu dah … saya sukar nak tinggal komen di blog rakan-rakan kalau guna phone. Penat-penat taip tak lepas pun. Keluar error page. Biasanya kalau clear cache akan okey balik tapi kali ni tak! Adalah yang tak kena kat mana-mana tu. 

Malas nak fikir banyak, saya sibukkan diri di bilik kraf sambil layan lagu raya. Tengah-tengah tekun pegang brush pen sambil mencemarkan alam sekitar dengan suara saya 🤣, ada notifikasi Whatsapp masuk. Nombor tak dikenali bagi salam. Saya sambung kerja dulu sambil kerling-kerling skrin dan nampak ‘Happy Reading’. Happy Reading

Apabila buka Whatsapp dan baca betul-betul terus senyum teruja seorang diri. Nak tahu kenapa? Kita dapat kiriman hadiah Ramadan dan Syawal lah. 😊🥰


Jika tadi keadaan saya dah separa murung, muka muram mengalahkan langit mendung, tiba-tiba terus rasa macam dunia saya indah bercahaya! Chewahhh! Kita dapat buku baru! Kalian tentu kenal siapa ‘adik blogger Kasihku Amani’ ini. Betul! Tak lain tak bukan, Dinda Sha Mohamed.

Terkejut, terharu, gembira, teruja … semua perasaan jadi berbaur. Kebetulan, saya memang sudah lama tidak berpeluang membaca karya baharu. Terus muat turun dan simpan cepat-cepat.

EVASIF

Tak sabar nak mula baca. Empat penulis dengan empat karya berbeza berkolaborasi membentuk EVASIF.


Terima kasih banyak-banyak, Sha.

Terima kasih banyak-banyak, Sha. Terima kasih untuk naskhah e-book ini, terima kasih untuk ingatan. 😘 Gembira tak terkata akak menerimanya. Bolehlah nanti baca buku ni untuk lengkapkan book challenge

Semoga Allah sentiasa meluaskan ruang rezeki buat Sha dan keluarga, merahmati kalian dengan kesihatan yang baik, kesejahteraan dan kebahagiaan berpanjangan. Buku-buku yang Sha beri selama ini pun semua akak sayang dan jadikan koleksi peribadi.


Bagi yang masih belum mengenali Sha, ringankan langkah berkunjung ke Blog Kasihku Amani sekarang. Buat yang dah kenal dan dah follow, jomlah ngabuburit ke sana!


*ngabuburit (Indo)  - aktiviti santai yang dilakukan sementara menunggu azan Maghrib (waktu berbuka puasa). 😁



Lagu Lebaran Ini dendangan Raihan, Nowseeheart Ajai dan Rem ini merupakan antara lagu raya kegemaran saya dan kawan-kawan ketika di kampus dahulu. Kira macam nasyid rayalah. Teruja setiap kali dengar lagu ini dimainkan di radio.


Kord Gitar dan Lirik Lebaran Ini - Raihan, Nowseeheart, Ajai dan Rem (Easy Chords)


C G    F      C

Mendayu suara meniti angkasa

F   C         G

alunan takbir mengulit pagi

C    G       F    C

insan tersenyum tanda gembira

    F       C          G

lebaran mulia menjelma lagi

      C

kali ini.


C       G      F      C

Di hari lebaran mulia ini

  F        C      G

jangan pula membuat dosa

    C        G     F      C

begitulah hakikatnya hari raya

      F          C   G

bergembira tanpa melupakan-Nya

          C

Allah Yang Esa.

Projek Kad Raya 2021 Selesai

Selasa, Mei 04, 2021

Ingat lagi tentang projek kad raya saya? Boleh baca mengenainya di sini dan di sini. Alhamdulillah, hari ini saya sudah boleh senyum lebar-lebar. Semua kad raya yang saya buat sudah siap ditulis dan dipos. Tinggal kad-kad untuk beri by hand atau letak di dalam hamper raya sahaja yang masih ada dalam simpanan saya.

Proses karang ayat hari raya untuk batch kad yang terakhir.



Pagi tadi sempat menghantar trip kedua (dan terakhir) untuk dipos. Berdasarkan tarikh akhir yang diberi oleh pihak Pos Malaysia, insya-Allah akan sempat sampai sebelum raya. 😀

Tahun lepas, tak berpeluang sangat dengar lagu raya Aina yang ini. Tahun ini, banyak kali pula rakan dan kenalan kongsi. Yelah, penangan syahdu tak dapat balik raya, ramailah yang jiwang layan perasaan. Termasuklah saya. 😁

Secara peribadi, saya suka lenggok Aina mendendangkan lagu ini. Memang boleh layanlah. Di bawah ini, kord gitar untuk lagu Syahdu di Pagi Syawal. Selamat berdendang! Oh, untuk lebaran 2021 Aina keluarkan lagu raya berentak joget. Jika ingin dengar, cari Syukur Lebaran di Youtube ya.


Kord Gitar dan Lirik Syahdu di Pagi Syawal - Aina Abdul


(Intro)

Am E G D

Dm F E


Am

Kasih apa kau di sini

Dm                 E

bersendiri aku kenang lagi

Dm                      Am

wajahmu segar di ingatan tak habis

E

ku meratapi.

Mission Tortilla Chips

Isnin, Mei 03, 2021

Hari ini tak mahu beli sebarang snek! Need to stop snacking all the craps! 

Begitulah iltizam atau tekad saya setiap kali bersedia untuk pergi shopping beli barang dapur dan makanan. Saya memang ada tabiat suka mengunyah yang sukar dikikis. Sekejap-sekejap mata akan melilau cari apa benda yang boleh dikunyah. Gatal gigi konon-kononnya. Mulut sentiasa ada isi!

Masa makan memang tak ingat. Apabila jarum penimbang menunjukkan pertambahan digit yang ketara, barulah rasa nak insaf. Bukan main lagi cakap ... lepas ni nak snek kacang kuda je, nak celery dengan peanut butter kalau craving dan beraturlah pelbagai menu snek sihat keluar dari mulut saya.😅

Alhamdulillah, shopping trip baru-baru ini berjaya tanpa saya membawa pulang sebarang snek baik yang manis mahupun yang savoury

Malangnya, kejayaan saya tak dapat diraikan lama. Menjelang malam, muka saya dah jadi macam kat bawah ni. 

Hahahah. Bott jumpa gambar ni kat IG. Gigih dia Whatsapp kat saya dari dalam bilik. Siapa yang suka mengunyah, suka snacking macam saya tu, boleh relate tak? 😂

Faizal Tahir pernah rakamkan lagu ini sebelum ini. Saya tidak berapa pasti tahun bila. Ini antara lagu raya yang bagi saya dapat suntik semangat raya dalam diri kita hehehe. Lagu Ceria Aidilfitri dirakamkan semula dan kali ini Faizal Tahir berkolaborasi dengan Zizi Kirana dan Darmas.

Jika ingin dengar, cari video muzik Ceria Aidilfitri di Youtube ya. Memang meriahlah! Kord lagu di bawah sudah saya transposed menjadi easy chords. Selamat berdendang!


Kord Gitar dan Lirik Ceria Aidilfitri - Faizal Tahir, Zizi Kirana dan Darmas  (Easy Guitar Chords)


(Intro)

Am Dm (3X)

Am E


Am Dm-Am

Riang bercampur hiba kian terasa

E Dm-Am

Bila terkenang yang jauh di mata

Am Dm-Am

Ayah dan juga bonda sanak saudara

E Dm-Am

Teman-teman lama yang kutinggalkan

G-Dm Am

Hai menjelang hari raya

5 Hidangan Ayam untuk Menu Berbuka Puasa

Ahad, Mei 02, 2021

Tengah fikirkan menu hidangan ayam untuk berbuka puasa? Apa kata cuba salah satu daripada juadah ayam di bawah. Saya ada lima resepi ayam yang enak untuk dinikmati. 


1. Ayam Daun Kari 

Resepi Ayam Daun Kari

Bahan-bahan:
  • Setengah ekor ayam (diperap dengan sedikit serbuk kunyit dan garam kemudian digoreng hingga masak)
  • 2 biji bawang besar (potong bulat)
  • 5 - 7 tangkai cili kering (dipotong kepada beberapa bahagian)
  • 3 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan kicap pekat 
  • 1/4 cawan kicap manis 
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menggoreng dan menumis

It’s May! Be A-MAY-ZING!

Sabtu, Mei 01, 2021

Assalamualaikum w.b.t.

Salam 1 Mei! Selamat Hari Pekerja!

Selamat beristirahat di hujung minggu.

Saya doakan mudah-mudahan bulan ke-5 2021 bakal melakar hari-hari bermakna buat kita semua. Pejam celik pejam celik, kita sudah menghampiri fasa ketiga Ramadan. Tinggal beberapa hari sahaja lagi tetamu istimewa ini akan bersama kita. Jadi, jom sama-sama rebut kesempatan yang ada untuk memanfaatkan baki Ramadan yang ada sebaiknya.