Hiasan Junk Journal Lagi ...

Rabu, Mac 31, 2021

Hari Ahad lepas saya luangkan masa di bilik kraf. Hari-hari biasa sibuk dengan kelas online, hujung minggulah baru ada ruang masa untuk aktiviti kegemaran saya - tulis jurnal, hias jurnal, hias scrapbook page dan buat embellishments (hiasan untuk jurnal dan planner). 

Sudah alang-alang berada di bilik kraf, saya ambil peluang untuk siapkan beberapa pek kertas dan hiasan untuk jualan. Kebetulan stok embellishments di Carousell saya dah berkurang. Seperti biasa, saya fokus pada hiasan untuk junk journal. Saya sebenarnya agak terkejut dan tidak menjangka sama sekali akan ada permintaan terhadap hiasan junk journal ni. Ramai juga yang minat hias jurnal dengan vintage look/theme rupanya. 

Okey, jom tengok apa yang saya berjaya siapkan.

#1 - Junk Journal Embellishments Pack - Music

Hidangan Sarapan - Lempeng Jagung Manis Ala Krim

Selasa, Mac 30, 2021

Tercari-cari idea untuk menu sarapan? Apa kata cuba buat lempeng jagung krim ini. Mudah, tidak perlu ambil masa yang lama untuk sediakan. Makan begitu sahaja sudah cukup sedap, apatah lagi jika dinikmati dengan jem, madu, sirap mapel atau mentega kacang.


Misi Mencari Adem Sari dan Bonjela

Isnin, Mac 29, 2021

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu.

Minggu lepas, Bott kena sariawan (ulser mulut). Panas dalam lah tu. Dengan cuaca tak menentu, dengan tak cukup minum air, 'berkeronyot' muka dia menahan sakit. Nak makan pun tak lalu. Bila saya tanya tak sapu Bonjela ke? Dia kata Bonjela tak ada, dah lama habis. Saya suruh pergi minum Adem Sari untuk sejukkan badan. Tengok tengok Adem Sari hanya tinggal kotak je. 

Mengenangkan si Bott ni kalau kena ulser memang teruk dan boleh ambil masa yang agak lama untuk sembuh, hendak tidak hendak memang kena cari Bonjela dan Adem Sarila jawabnya.

Pergi farmasi berhampiran, Bonjela habis. Redah semua kedai runcit, kedai Aceh yang ada di kawasan saya, tiada Adem Sari. Kehabisan stok. Aisey, apa dah jadi ni?

Malas hendak terus memburu benda yang belum tentu ada, makanya, terpaksalah beli online. Bonjela beli di Shopee sebab kebetulan saya ada baucar Shopee + free shipping. Adem Sari pula beli di Lazada. Alhamdulillah, Adem Sari dapat harga terbaik. RM4.50/sekotak yang berisi 6 sachet. Selalu kalau beli sekitar RM5 - RM6. Dapat kurang lagi sebab saya tebus baucar Daily Rewards tu RM1 + free shipping. Kira berbaloilah. Lebih murah berbanding harga yang biasa saya beli di kedai. Jimat beberapa ringgit di situ.

Selang sehari, barang-barang yang dipesan selamat sampai.

Siap dapat free gifts lagi. Sample BB Cream Cosmoderm dan gula-gula Hexos Lemon Mint.

Beli Cap Getah Preloved

Khamis, Mac 25, 2021

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ini saya ingin bercerita tentang pembelian cap getah preloved untuk koleksi barang dan peralatan kraf saya. Selain daripada menjual kertas, hiasan kraf untuk jurnal dan planner di Carousell, saya rajin juga intai listings penjual-penjual lain. Terutamanya yang menjual barang-barang untuk kraf dan jurnal. Mana tahu ada yang berkenan, bolehlah beli. Sebab sekarang ni, andai hendak sewenangnya membeli barang-barang kraf tanpa rasa bersalah memang tak boleh dah. Kena jaga bajet heheheh.

Tengah cuci-cuci mata tu, salah seorang seller kegemaran saya muat naik listings baharu untuk cap getah (rubber stamps). Hendak terjojol biji mata ni tengok sebab teruja sangat! Cap getah yang hendak dijual tu rekaannya sesuai untuk junk journal saya. Saya memang sedang cari cap getah yang ada corak bunga-bunga dan mesin taip lama. Tengok harga memang cantiklah. Tak menunggu lama, terus tekan butang 'Make An Offer'.

Selang sehari selepas buat pembelian, barang sampai. Inilah cap getah pembelian saya! Ada 5 jenis kesemuanya.

Piza Terung Bulat

Rabu, Mac 24, 2021

Buat piza terung lagi. Kali ini guna terung bulat. Menghabiskan stok terung di dalam peti ais. Kebetulan keju dan bahan-bahan lain yang hendak dijadikan toppings pun ada. 

Saya pernah kongsi resepi piza terung sebelum ini di sini. Terung dibakar sehingga isinya lembut. Kemudian, ketika masih panas, isi terung dicarik-carik untuk dijadikan base atau doh piza.

Langkah-langkah Penyediaan Piza Terung:

Mula-mula bersihkan terung. Tanpa perlu dipotong, masukkan terung ke dalam oven atau air fryer dan bakar dalam 5 - 10 minit sehingga terung bertukar lembut. Masa untuk membakar bergantung kepada saiz terung ya. Sekiranya, dalam 5 - 7 minit tu terung masih anjal apabila ditekan dari luar, tambahlah lagi 2 - 3 minit.

Setelah dikeluarkan, belah terung kepada dua bahagian. Disebabkan saya guna terung bulat, saya potong terung hingga terbelah habis. Tetapi, sekiranya saya guna terung biasa, saya tidak akan potong sampai habis. Cukup untuk kita belah dua dan ratakan permukaan terung supaya dapat jadi base piza yang lebih besar.

Mi, Bihun dan Kuetiau

Selasa, Mac 23, 2021

Mi atau mee? Mihun atau bihun? Bagaimana pula dengan kuetiau? Kuetiau, kuetiaw atau kwayteow? 

Kita memang tidak akan dapat lari dari masalah kekeliruan ejaan sebegini. Saya sendiri kadangkala, setiap kali hendak menulis, pasti kena semak kamus kerana berbelah bahagi, tidak pasti mana satu ejaan yang betul. 

Maklumlah, kita sudah terbiasa dengan bahasa pertuturan harian yang lebih kepada bahasa pasar dan dialek setempat. Jadi, kita cenderung untuk mengeja sesuatu perkataan sebagaimana kita menyebut perkataan itu. 

Baru-baru ini, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) melalui hebahan di media sosial berkongsi ejaan sebenar bagi perkataan mi dan kuetiau. Bagi saya, dua makanan inilah antara makanan yang kerap disalah eja. 

Lemon Garlic Herb Butter Nisa Bakri

Isnin, Mac 22, 2021

Bulan lepas adik ipar saya beri mentega bawang putih  lemon dan herba Nisa Bakri. First impression saya dah teruja sebab tengok cara pembungkusan produk ini yang comel. Bertambah-tambah teruja apabila memikirkan adanya garlic butter produk Puan Sri Nisa Bakri ini, macam-macam yang boleh saya buat.

Comel kan mentega dibungkus begini .... 😄

Sebenarnya, sudah lama saya tidak menggunakan garlic spread atau garlic butter di dalam masakan. Dahulu, semasa rajin buat roti bawang putih, adalah juga simpan stok mentega bawang putih. Alhamdulillah, dapat setongkol mentega begini (betul ke penggunaan 'setongkol' di sini? 🤔) memang gembira bukan kepalanglah. Jom tengok isi dalamnya. 


Nampak rich dan meriah dengan herba. Tergoda tak?

Tips Buat Huruf Blok

Beberapa tahun sebelum ini saya ada tulis entri tentang cara untuk buat huruf blok. Asas huruf blok  penting dalam penghasilan poster grafik bagi anak-anak yang belajar lukisan atau yang ambil Pendidikan Seni dan Visual. Jemput baca entri-entri berkenaan di sini:


Hari ini saya ingin kongsi beberapa tips yang saya rasa berguna dan dapat dimanfaatkan supaya huruf blok yang dihasilkan lebih sempurna.


1. Berlatih di atas kertas grid


Kunci kesempurnaan huruf blok terletak pada keseragaman saiz. Secara dasarnya, kita perlu melukis kotak-kotak yang sama besar ukurannya (kotak-kotak inilah yang dipanggil tiga lima atau empat tujuh) sebelum mula membentuk huruf. 

Melukis kotak mungkin suatu proses yang dianggap menyulitkan dan boleh buat kita putus angin. 😓Jadi, biasakan diri berlatih di atas kertas grid. Carilah kertas berpetak (free grid paper template) seperti gambar di atas dan cetak. Susah-susah, guna buku tulis Matematik pun boleh. Kita dah jimat satu langkah. Tidak perlu susah payah untuk lukis kotak lagi. Saiz? Terpulang. Ikut keselesaan masing-masing. Sementara hendak mahirkan diri, pilihlah beberapa saiz yang berbeza.

Resepi Telur Dadar Ubi | Omelette with Potatoes

Jumaat, Mac 19, 2021

Gemar tak makan telur dadar untuk sarapan? Hidangan telur ini sangat mudah disediakan dan boleh kita pelbagaikan ramuannya mengikut selera. Antaranya tentu sahaja keju, hirisan tomato, hirisan kobis, lobak merah, jagung manis, bayam, sosej atau peperoni. Pilihannya tanpa batas, terserah selera.

Hari ini saya ingin kongsi resepi telur dadar ubi kegemaran saya. Saya menggunakan ubi kentang dan ubi keledek kuning. Kebetulan ada kedua-duanya di dapur. Selalunya saya akan buat guna ubi kentang sahaja. Kali ini biar bergabung keenakannya. 

'Keratan rentas' telur dadar ubi saya. Terliur tak?

Nursery Rhymes - Five Little Monkeys Jumping On The Bed

Khamis, Mac 18, 2021

Hari ini kita nyanyi sama-sama ya! Five Little Monkeys Jumping On The Bed ini nursery ryhmes pilihan untuk aktiviti saya bersama ‘The Cenonets’ (Baca: anak-anak murid tuisyen saya 😊) minggu ini. Kelas saya masih dijalankan sepenuhnya secara online. Sekolah pondok saya memang dah lama tidak beroperasi. Alhamdulillah, saya dan ‘The Cenonets’ sudah semakin betah dengan cara ini. Malah ada juga ‘The Cenonets’ baharu dari lokasi dan negeri lain yang sertai kelas saya. 

Minggu ini untuk pronunciation class kita akan nyanyi lagu ini. Sebenarnya ada banyak chords lagu kanak-kanak dan nursery rhymes dalam simpanan saya. Tetapi, tak sempat nak dijadikan entri. Kekakangan masa buat semuanya tergendala. Alang-alang ada kesempatan ni, saya kongsi kord gitar mudah Five Little Monkeys Jumping On The Bed

Chord G7 boleh rujuk rajah yang di bawah ini. Credit goes to Justinguitar.  

Saranan aktiviti sebutan (pronunciations) untuk lagu ini. Fokus pada sebutan:

Hiasan Jurnal daripada Lebihan Kertas

Rabu, Mac 17, 2021

Baru-baru ini saya mengemas kotak yang berisi lebihan kertas di dalam bilik kraf. Biasanya, lebihan-lebihan kertas buat kad, buku skrap atau projek kraf kertas yang lain akan saya simpan dalam satu kotak. Sayang hendak buang sebab masih boleh digunakan lagi.

Disebabkan kotak tersebut sudah mula menunjukkan tanda-tanda untuk memuntahkan isinya, saya pun mulalah fikir untuk buat sesuatu dengan lebihan kertas yang ada. Benda paling mudah, kita buat hiasan untuk jurnal atau planner

Di bawah ini sebahagian kecil daripada lebihan kertas saya. Bayangkan bila dah banyak-banyak berkumpul sisa kertas begini, boleh sesak nafas juga dibuatnya.

Natural Peanut Butter 4nutz

Selasa, Mac 16, 2021

Assalamualaikum. Sebelum ini saya pernah bercerita tentang Dark Roasted Coffee Almond Butter. Dah lama habis dah. Jadi, tiba masanya untuk cari lepa kacang baharu. Semasa cuci mata di Shopee, ternampak Natural Peanut Butter 4nutz ini. Terus rasa tertarik untuk mencuba. Harga amat berpatutan dan ulasan pelanggan pun baik.

Satu lagi faktor yang mendorong saya untuk cuba beli produk ini, apabila diteliti ramuan yang digunakan, mentega kacang ini ada garam. Biasanya saya beli mentega kacang yang tiada gula dan garam tetapi si Bott tak lalu nak makan. Kosong dan kesat je mentega kacang tu pada dia. Yelah, kacang semata, kan? Dia kata tak kick untuk buat PB&J (Peanut butter and jam).

Jadi, beli yang ini bolehlah dia tumpang sekaki. 

Inilah mentega kacang yang saya beli. Apa yang saya suka, mentega kacang ini hanya akan dibuat oleh penjualnya apabila kita sahkan pesanan. Dapatlah fresh batch


Kejutan Istimewa daripada Anies

Isnin, Mac 15, 2021

Assalamu'alaikum w.b.t.

Sekejap je dah masuk pertengahan Mac. Seperti biasa, hujung minggu saya balik rumah lama untuk kemas apa-apa yang patut. Seperti biasa juga, inilah masanya mengumpul surat-surat dan bungkusan-bungkusan yang dialamatkan kepada saya.

Dalam pada belek-belek surat dan bungkusan tu, ada satu yang memang saya tidak jangka langsung. Teman blogger yang seorang ini memang suka betul buat kejutan. Baru sahaja rasanya menerima kiriman daripada tuan punya badan. Tup tup ada titipan lagi!

Dapat agak tak siapa teman blogger yang saya maksudkan? Minggu lalu, ketika blogwalking ke blog kawan-kawan, adalah nampak beberapa entri mereka bercerita tentang kiriman yang sama. Tidak sangka, ada rezeki untuk saya juga.

Inilah isi kandungan bungkusan saya.

Ginnva Bopp Tape

Minggu lepas saya ke pejabat pos untuk urusan pengeposan barang. Alang-alang sudah keluar tu, saya ajak Bott singgah ke Mr. DIY. Saya hendak beli bopp tape buat bungkus barang pelanggan. Bopp tape saya dah habis. Tiada stok dalam simpanan pula tu.

Alhamdulillah, mujurlah jenama Ginnva yang biasa saya gunakan ada di Mr. DIY. Tengah pilih-pilih, ternampak pula hand-tearing bopp tape keluaran Ginnva juga. Saiznya lebih kecil. Menarik! Selama ini, saya tidak pernah jumpa bopp tape yang senang untuk kita carik guna tangan. Yalah, bopp tape ni kan kita selalu guna untuk shipping, seal kotak  dan bungkus barang, jadi tekstur pita ini lebih kuat berbanding cello tape. Setahu saya cello tape jenama Sellotape tu je yang mudah dikoyak pakai tangan dan cantik kesan carikannya. Jenama lain agak sukar juga.

Jadi, atas dasar ingin tahu, saya pun belilah dua gulung kecil. Sekiranya produk ini tidak seperti yang digambarkan pun, saya tetap boleh gunakan kerana saya miliki tape dispenser. Harga bopp tape yang besar dalam tiga ringgit lebih manakala yang kecil tu seringgit lebih.


Betulkah boleh koyak pakai tangan sahaja? Boleh memang boleh. Tetapi, carikan tape akan jadi tidak cantik. Kurang kemaslah hasilnya. Selain itu, saya perlu gunakan lebih daya untuk mengoyakkan bopp tape ini. Senang cerita, tidak semudah koyak Sellotape lah. Secara peribadi, saya lebih selesa menggunakan tape dispenser berbanding koyakkan pita ini pakai tangan. 

Okey, dah ada bopp tape, barang-barang keperluan untuk bungkus jounal accessories and embellishments tempahan pelanggan sudah lengkap. Bolehlah bungkus barang dengan senang hati. 


Bagi yang tercari-cari bopp tape tu, boleh cari jenama Ginnva ni di Mr. DIY. Harga berpatutan, kualiti pun okey. 




Menu Kitar Semula

Ahad, Mac 14, 2021

Assalamu'alaikum,

Salam Santai Ahad!

Makanan kitar semula? Bukan sampah je yang kita boleh recycle, makanan berlebihan pun boleh tau! Sebenarnya, lebih kepada kita proses semula untuk dijadikan satu resepi/hidangan lain. A switch up recipe. Sekurang-kurangnya tidaklah kita membazir dengan buang begitu sahaja.

Entri hari ini saya nak tunjuk beberapa makanan yang selalu jadi projek kitar semula saya.


ROTI CANAI
Kebiasaannya di rumah saya memang akan ada lebihan roti canai. Si tukang beli penat beratur kat kedai dan lapar menunggu. Jadi, automatik terbeli banyak. Bila sampai rumah, berapa keping sangatlah yang mampu dimakan. Paling tidak, petang atau sebelah malamnya roti canai akan dipanaskan, letak telur jadi roti telur. Once masuk peti ais, dah tak siapa sudi pandang lagi ;)

Sayang, kan? Jadi, kita kitar semula supaya jadi KEREPEK ROTI CANAI.

Kerepek Roti Canai

Best tau! Rangup krup krap apabila dikunyah. Nak resepi? Klik di sini.

Pahit Kopi Pahit Hidup

Sabtu, Mac 13, 2021

Assalamualaikum. Salam santai Sabtu! Hari ini saya ingin kongsi salah satu petikan kata-kata (quotes) tentang kehidupan yang saya suka. Bertambah-tambah suka sebab kata-kata ini berkaitan kopi! Hahaha hantu kopi seperti saya, baca sesuatu tentang kopi pun boleh terbau-bau aromanya. 😂


Mengada tiba-tiba pos status speaking bahasa Jawa. Rasanya masa ni tengah teringin nak makan sambal dadak. 😄  

Mazhab Cinta Mengenang Kehebatan Cinta Rasulullah

Jumaat, Mac 12, 2021

Hari ini saya ingin kongsi tentang lagu Mazhab Cinta dendangan artis-artis Tarbiah Sentap Records. Pertama kali dengar lagu ini sebenarnya ketika saya sedang tidur. Saya kalau tinggal seorang diri memang akan pasang radio malam-malam biar tak sunyi sangat. Dalam mamai-mamai tu, masa dengar muzik intro dah tertanya-tanya dah lagu apa. Dah dengar, terus jatuh hati! Berusaha saya buka mata dan bangun untuk pergi cari kertas dan pen, catat bait-bait lagu supaya esoknya boleh google. Sebelum ini pernahlah juga masa tidur dengar lagu best dan saya hafal dua baris liriknya sebelum sambung tidur. Agak-agak sendirilah apa yang berlaku keesokan harinya 😆

Mazhab Cinta mengajak kita untuk mengenang kehebatan cinta Rasulullah kepada umatnya. Cinta baginda tidak terbatas kepada umat pada zaman baginda sahaja, tetapi merangkumi kita, umatnya hari ini yang tidak pernah baginda temui, terpisah dek dimensi masa. Cinta baginda juga teruntuk buat hidupan-hidupan lain di muka bumi ini.

Lagu yang melibatkan artis-artis Tarbiah Sentap Records - Rabithah, Aniq Muhai, Syed, The Truth, Areef dan Norhafiz (Autotune Band) dilancarkan pada penghujung Oktober 2020 bersempena dengan Maulidur Rasul. Ada tiga kisah yang diketengahkan melalui lagu ini yang boleh kita jadikan pengajaran; kisah unta menangis mengadu nasib kepada Rasulullah; kisah gunung Uhud yang meragam dan pohon tamar yang menangis kerana rindu akan baginda. Bayangkanlah, Gunung Uhud sudah ada tempat di syurga... bagaimanakah kedudukan kita?

Saya suka semua tentang lagu ini. Gubahan melodinya, liriknya yang jelas, sampai dan meninggalkan kesan. Progression lagu pun berjaya menarik kita untuk terus mendengar. Jika ingin dengar, cari di Youtube ya.

Salam Israk Mikraj | Penawar Buat Muhammad

Khamis, Mac 11, 2021




Assalamu’alaikum w.b.t.



Terjemahan: 


Maha Suci Allah Yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haram (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), Yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.


Surah Al-Isra’, ayat 1


Selamat mengenang peristiwa Israk Mikraj, peristiwa yang membawa kepada titik tolak bermulanya kita sebagai hamba Allah diperintahkan dan diwajibkan bersolat.

Sambil itu, renungkanlah peristiwa-peristiwa yang dilihat baginda semasa kembara israknya yang diiringi oleh malaikat Jibrail:

1. Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka, apabila dituai, hasil yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. 


👉 Itulah kaum yang berjihad Fisabilillah, pahala mereka digandakan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.



2. Tempat yang berbau sangat harum. 


👉 Itulah bau kubur Mashitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetap teguh beriman kepada Allah.


DIY Mudah - Homemade Febreze

Rabu, Mac 10, 2021

Jom buat homemade Febreze. Sangat mudah! Tetapi, awal-awal saya nak beritahu, homemade Febreze ni tidak sama komposisinya dengan Febreze asli di pasaran. Kalau bab nak mewangikan, hilangkan bau hapak pada fabrik seperti langsir, tilam dan sofa memang berkesan. Cuma kalau nak mengharapkan ada sifat anti bacterial yang boleh kill the germs tu tidaklah :)

OK, apa yang kita perlukan?


  • 1 botol kosong Febreze (Kalau tak ada, gunakan saja mana-mana botol semburan yang ada)
  • 1 sudu teh baking soda
  • 2 sudu teh Downy Fabric Softener (Saya gunakan 'Sunrise Fresh', stok yang ada di rumah. Kalau nak lebih wangi, guna Downy yang bau macam perfume tu ye..)
  • 320 ml air suam

Cara-cara:
  1. Masukkan Downy ke dalam botol Febreze. Diikuti dengan air suam.
  2. Setelah itu masukkan baking soda. Tutup botol dan kocak kuat-kuat selama beberapa minit hingga semuanya sebati.
  3. Cuba semburkan pada permukaan fabrik. Tengok sama ada tinggalkan sebarang kesan capuk ataupun tidak. Kalau tidak, maknanya menjadilah tu! Hasil semburan perlulah sedang-sedang aja. Tidak terlalu berair dan tidak terlalu sticky.

Siap! Dah boleh sebarkan harumannya ke segenap ruang rumah. Tetapi, hati-hati! Jangan sembur pada fabrik atau perabot anda yang mahal. Tak mahulah Febreze buatan sendiri ni tak pasal-pasal merosakkan belongings berharga kita pula. Selamat Mencuba!


Psst! Minggu ni saya tak sempat blogwalking. Ada banyak urusan di luar. Jumpa nanti ye bila saya dapat curi-curi masa.


Tempahan Kad daripada Sha Mohamed

Assalamualaikum.

Hari ini kita bersiaran dari bilik kraf. Saya ingin kongsikan rupa paras kad hari lahir bertema burung flamingo yang ditempah oleh rakan blogger, Sha Mohamed.

Kad dengan tona merah jambu ini merupakan antara tempahan kad yang saya seronok siapkan. Salah satu sebabnya, saya memang suka flamingo. Warnanya, positive attitude yang selalu dikaitkan dengan flamingo ... bagi saya memang comellah burung berleher jinjang ini. 

Kemudian, Sha hubungi saya untuk tempah kad hari lahir agak awal, dalam pertengahan Februari sedangkan kad hendak diberikan kepada puteri bongsunya, Nur Imani pada awal Mac. Saya ada banyak masa untuk siapkan. Tidak perlu tergesa-gesa. 

So, both of us took our own sweet time untuk hasilkan kad yang diingini. Mula-mula pilih kertas dan kad. Esoknya tentukan layout, hari lain pilih hiasan sampailah ke proses akhir untuk Sha finalize design.

Antara proses awal. Comel kan burung flamingo tu ...

Sambutan Hari Lahir Norma Baharu

Isnin, Mac 08, 2021

Assalamu'alaikum. Hujung bulan lepas, hari lahir saya. Lazimnya, akan keluar makan-makan bersama keluarga untuk celebrate. Setiap tahun, birthday saya yang paling awal. Jadi, boleh tahan meriahlah gathering kami sebab dikira sebagai keraian pertama keluarga untuk tahun berkenaan. Lagipun, bab sambut birthday ini saya memang jenis yang paling over terujanya. Kalau boleh, tiap-tiap hari dalam bulan Februari tu nak anggap sebagai hari lahir saya.😁

Tahun ini, disebabkan birthday saya masih dalam tempoh PKP, tidak dapat hendak raikan dengan keluarga. Kami walaupun semua senegeri, tetapi terpisah antara daerah.  Semua kena jadi rakyat yang patuh agar wabak ini dapat dibendung. Makanya, kita buat sambutan norma baharu. 

Pelbagai kiriman kasih sayang yang saya terima. Kiriman melalui akaun bank pun ada juga. 😂 Dah namanya norma baharu, kan... memang betul-betul patuh SOP! Di bawah ini antara keriangan bertambah umur saya.



Bekalan untuk saya, Bott dan Yuri (kucing kesayangan saya, Anies) makan sepanjang tempoh saya anggap hari itu hari lahir saya. 😎 Kek birthday, lasagna super duper yummy, walnut scones. Dalam shopping bag tu ada sedikit buah-buahan, pek pasta, snek untuk kunyah-kunyah dan barang-barang dapur. Sebahagiannya sudah saya keluarkan sebab kena simpan terus dalam peti sejuk.

Jambu Batu Cecah Kuah Cuka

Jumaat, Mac 05, 2021

Setiap kali pergi beli barang dapur, saya pasti akan cari buah jambu batu. Kalau ada, memang akan belilah. Rezeki saya, baru-baru ini harga jambu batu murah. Buahnya pula segar-segar. Mungkin stok baru sampai kot.

Saya memang suka jambu batu dan buah ini biasa jadi sebahagian daripada menu harian saya. Lazimnya untuk snacking antara dua waktu makan. Jambu batu merupakan buah yang mengandungi banyak serat. Makan setengah biji, bolehlah perut tu bertahan sehingga ke waktu makan seterusnya. Tak adalah nanti kerja asyik nak mencari something to munch sahaja.

Bagi yang berdiet atau yang ingin mengawal paras gula dalam darah, ini antara buah yang rendah indeks glisemiknya (Low G.I). Apabila rendah indeks glisemik, makanan dicerna dan diserap ke dalam tubuh dengan perlahan secara berperingkat. Jadi, paras gula dalam darah tidak akan spike. Kita pun tak cepat rasa lapar.

OK, cukuplah serba sedikit tentang manfaat jambu batu dan sifatnya yang low G.I tu. Kadangkala, petang-petang apabila angin mengidam datang, teringin pula nak makan jambu cecah atau jambu colek. Makanya, buatlah kuah cuka pedas begini. Cuka, gula, garam dan hirisan cili api.


Rapsodi Bahagia untuk Khalish

Khamis, Mac 04, 2021

Assalamualaikum wbt.

Hari ini saya nak minta tolong sedikit dengan teman-teman yang baca blog saya ini. 

Bagi yang tahu, saya ni memang suka menulis tapi tak adalah serius mana sampai hendak tulis dan terbit buku. Selalu acah-acah je menulis apabila ada masa senggang. Sekadar bagi otak bersenam, ada aktiviti nak buat.

Selepas projek Lelaki Langit Bumi, saya jadi seronok menulis. Saya berpeluang berkenalan dengan ramai kawan baharu dalam dunia penulisan dan geng-geng ulat buku. It's fun dan buat saya rasa saya nak dalami lagi selok-belok dunia aksara ni.

Kebetulan, hujung tahun lalu, ada salah seorang teman yang ajak saya sertai satu group penulisan. Banyak juga ilmu yang saya sempat belajar dan salah satu tugasan yang perlu dilaksanakan ialah Cabaran 60 hari 1 novel. Kita perlu dorong diri untuk menulis satu bab satu hari sekitar 1000 patah perkataan. Jadi, setelah 60 hari akan siap satu novel. Menarik, kan?

Tetapi saya tetap saya yang sibuk entah apa-apa. Tugasan saya hanya berjaya disiapkan setelah 120 hari. Heheheh tepuklah juga untuk diri sendiri sebab bagi orang mentah macam saya, dikira satu pencapaian tu!


Rapsodi Bahagia untuk Khalish (RBUK)

Resepi Air Fryer - Tauhu Gejrot

Rabu, Mac 03, 2021

Hari ini saya ingin kongsi resepi tauhu gejrot versi saya.  Apa itu tauhu gejrot? Tauhu gejrot merupakan sejenis hidangan masakan Indonesia yang berupa potongan tauhu goreng, dimakan dengan kuah  bercili yang masam-masam pedas.

Ikut resepi asal, kena pakai tauhu Sumedang. Susah nak jumpa tauhu Sumedang ni. Kali terakhir saya beli di pasar tani. Sekarang ini tak tahulah ada lagi ke tidak produk tauhu Sumedang dijual di sana. Tetapi tak mengapa, pakailah apa-apa jenis tauhu pun. Tauhu keras biasa boleh. Tauhu kering pun boleh. Ini saya pakai tauhu keras biasa.

Penyediaan resepi ini ada dua proses. Satu kita mengulek. Tumbuk kasar bahan-bahan yang ada. Satu lagi, di sinilah peranan air fryer - kita hendak goreng tauhu tanpa menggunakan minyak. Jangan risau, bagi yang tidak miliki air fryer, kalian goreng sahaja tauhu seperti biasa ya.



Hello March | Tetamu Hebat Februari

Selasa, Mac 02, 2021

Assalamualaikum. 

Sudah bulan Mac rupanya! Hello, March! Moga bulan ini baik-baik sahaja untuk kita semua. Saya doakan setiap urusan kalian akan berjalan lancar dan dipermudah Allah.


Bagaimanakah tiga bulan pertama 2021 kalian? Ada sebarang rancangan khusus untuk bab ketiga Buku 2021 ini? Saya semakin sibuk dengan kelas online - kelas tuisyen, kelas bahasa, kelas penulisan. Jadi, jangkanya memang akan sibuk mengatur masa dan jadual. Dah mula gosok-gosok mata memikirkan tempoh masa saya di hadapan komputer kelak. 

Hendak buat macam mana ... ini antara perubahan dalam rutin saya yang perlu saya biasakan secepat mungkin. Jika dahulu, kelas atau mesyuarat secara atas talian saya hanya 2 - 3 sesi sahaja. Paling banyak 4 kali seminggu. Sekarang, saya ada 3 - 4 sesi setiap hari. Tolong doakan saya yang tidak betah duduk lama-lama ini agar mampu bertahan dan sesuaikan diri ya. 😁

Jadi, sebelum saya betul-betul sibuk tu, baiklah saya tulis entri penghargaan untuk rakan-rakan yang rajin mengomen di blog saya ini. Memang sudah lama benar saya tidak buat entri Tetamu Hebat bulanan. Cadangnya tahun ini nak start balik. Itu pun bulan Januari saya dah missed.

Hadiah My First Giveaway By Blog Sal

Isnin, Mac 01, 2021

Assalamualaikum.

Bulan Januari yang lalu saya sertai My First Giveaway by Blog Sal. Alhamdulillah, ada rezeki terpilih sebagai salah seorang daripada 15 pemenang. Berbunga-bunga hati ini teruja.

Sebenarnya, sudah lama juga kiriman hadiah Sal ni sampai. Cuma, disebabkan saya guna alamat surat-menyurat lama, jadi kena tunggu hujung minggu baru dapat kutip semua bungkusan dan posto milik saya. Lambat sedikitlah sampai ke tangan saya.

Jom tengok kiriman hadiah daripada Sal. Saya dapat sekeping alas tetikus, dua utas rantai kunci dan dua keping fridge magnet.