Beli Udon dapat Pan Mee

Selasa, November 30, 2021

Jualan 11.11 yang lalu saya banyak beli barang dapur dan keperluan rumah untuk stok. Memang kebanyakan barang sudah masuk shopping cart siap-siap. Apabila ada flash sale, potongan harga atau tawaran yang berbaloi, barulah selesaikan pembelian, manfaatkan mana-mana baucar-baucar yang ada.

Senyum Lebar Terima Hadiah Mummy Ayu’s Birthday Giveaway

Jumaat, November 26, 2021

Assalamualaikum. Makin hari makin tenggelam timbul saya di blog ini. Ada ni haaa… baru hendak panas enjin balik. 

Okey, jom buka cerita best! Sebelum basi, baiklah tulis dan simpan memori di sini. Petang Jumaat lepas sebelum saya bertolak balik kampung, ada adik Ninja datang hantar barang. Tertanya-tanya juga sebab saya tidak beli apa-apa sepanjang minggu dan tidak jangka untuk terima sebarang bungkusan.

Sebaik sahaja tengok butiran bungkusan dari mana, sel-sel otak terus berhubung dan buat saya senyum lebar. Yeayyy! Hadiah giveaway daripada Mummy Ayu! Alhamdulillah, saya telah terpilih sebagai salah seorang pemenang Mummy Ayu’s Birthday Giveaway yang diadakan sekitar awal bulan dahulu. 

Ini memang sesuatu yang saya tunggu-tunggu. Sebab apa? Hadiahnya benda yang saya suka - Planner! Tahu sahajalah, saya kalau bab-bab planner, jurnal, buku catatan, buku nota ni memang tidak akan pernah cukup. 

🥰

Pagi Rabu untuk Ain

Rabu, November 24, 2021

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Dua tiga menjak ni tower saya sunyi sepi sebab saya balik kampung. Lama dah tidak pulang ke kampung arwah Babah. Setelah tu sambung cuti-cuti. 

Habis cuti, sambung pula dengan temujanji pemeriksaan kesihatan. Umur dah banyak, kenalah sedar diri. Minggu ini penuh dengan ujian ini ujian itu. Periksalah apa yang boleh diperiksa. 😊 


Pagi Rabu di klinik oftalmologi. Luangkan masa untuk periksa mata. Lambat sedikit temujanji saya kali ini. Pesakit pun boleh tahan ramai.

Menaip dengan keadaan tergesa-gesa ni sebab kedua-dua belah mata baru sahaja dititis dengan ubat titis untuk dilate urat mata sebelum doktor ‘teropong’. Kejap lagi urat mata dah kembang terus kabur tak nampak. 

Okey, jumpa nanti. Selamat menikmati pertengahan minggu!


Resepi Lempeng Kelapa yang Enak, Lembut dan Berlemak

Ahad, November 21, 2021

Sudah agak lama sebenarnya saya buat lempeng kelapa ini untuk hidangan sarapan. Lama peram dalam draf, baru sekarang terhegeh-hegeh buat entri. 

Orang utara panggil peknga nyoq. Saya suka sangat aroma lempeng kelapa yang membangkitkan selera. Wangi satu rumah. Kebetulan, beberapa hari sebelum itu saya masak sambal tumis ikan bilis dan masih berbaki. Terbayang-bayang keenakan lempeng kepala panas yang dicecah dengan sambal tumis. Tak boleh jadi! Memang kena melempenglah jawabnya.

Salah satu tips untuk menghasilkan lempeng kelapa yang enak berlemak adalah dengan menggunakan parutan kelapa sederhana muda. Orang panggil nyiur kulit hidup. Isinya lebih manis. Barulah kawww! Tetapi, masa tu hendak melempeng baru hendak dicari kepala parut muda .... lupakan sahaja. Pakailah kelapa parut biasa yang ada di dalam peti dingin beku. 

Lihat Cara Simpan Kelapa Parut di sini.


Selain itu, penggunaan air kelapa dan santan turut memainkan peranan supaya lempeng kelapa kita lebih enak. Tetapi, usah khuatir. Dua bahan ini sekadar ramuan tambahan. Kalau ada santan lebih di dalam peti sejuk tu bolehlah guna. Jika tiada, tak perlu pening kepala. Tanpa air kelapa dan santan pun lempeng tetap sedap. Kan kita sudah letak banyak kelapa parut. 

Inilah lempeng kelapa saya.

TIPS BELANJA - Kita Bayar Lebih Tanpa Kita Sedar Apabila...

Sabtu, November 20, 2021

Bayar untuk harga barang lebih daripada yang sepatutnya? Sebenarnya perkara ini kerap berlaku sama ada kita sedar ataupun tidak. Lagi-lagi kalau kita pergi beli belah di pasar raya besar.

"Bukan ke juruwang dekat pasar raya tu pakai alat pengimbas? Macam mana pula boleh kita terlebih bayar?"

Betul. Juruwang memang akan imbas harga barang ikut kod bar pada item-item yang kita beli. Tetapi, betulkah harga pada item tersebut? Itukah harga yang kita 'setuju' untuk bayar?


Photo by Oleg Magni from Pexels

Pertimbangkan situasi-situasi di bawah:

Situasi 1

Kita mahu beli ikan bilis. Terdapat empat hingga lima pilihan ikan bilis dengan julat harga yang berlainan. Kita pilih ikan bilis yang harganya di tengah-tengah. Tidak terlalu murah atau mahal. Kemudian, kita akan timbang ikan bilis yang kita ambil dan kod bar bercetak akan dilekatkan pada plastik.

Kord Gitar Mainan - Naim Daniel

Naskhah terbaharu daripada Naim Daniel, Mainan. Video klipnya boleh ditonton di Youtube. Pada sesetengah bahagian lagu ini, gubahan muziknya diadun dengan efek bunyi kotak muzik (music box). Jadi, ada keunikan sedikit di situ. 

Kord gitar Mainan di bawah bolehlah dianggap senang sebab sudah transposed ke versi lebih mudah. Tetapi ada F#m. Jangan bimbang. Kalau tak dapat mainkan F#m yang biasa (sukar untuk sempurnakan barre), google  cara nak main F#m yang paling mudah, ya. Di Youtube pun ada banyak tutorial yang tunjuk beberapa cara main F#m. Pilihlah mana yang sesuai dan selesa dengan jari.

Imej: Saluran Youtube World Peace Entertainment


Kord Gitar dan Lirik Lagu Mainan - Naim Daniel


[Intro]

Em D C B7


Em Am

Jangan kau tanyakan soal dia

D G

usah cuba ulangi

C F

kekejaman cinta kita yang dulu

B7

walau kau menyedari

Beli Pelekat untuk Jurnal di Eco Shop

Khamis, November 18, 2021

Baru-baru ini, lalu depan kedai Eco terus menyinggah. Hajat hati nak beli biskut pisang Julie's. Dekat Eco je senang jumpa biskut tu. Disebabkan susah hendak cari parkir, saya suruh Bott tunggu di dalam kereta. Dengan yakin saya cakap yang saya tidak akan lama. Saya tahu di mana rak biskut - Masuk, ambil biskut, bayar, terus keluar.

Hmmm... sembang jelah. Ini semua temberang! Dah masuk penuhkan separuh troli dengan biskut, nampaklah pula barang-barang lain. Bawang goreng, Nabati,  roselle kering, bunga kekwa kering, kuih bulan, kuih bulan, kuih bulan lagi... bagus ni beli extra. Biskut dan kuih bulan boleh buat stok  pulangkan pinggan jiran atau belanja adik rider yang datang hantar barang.

Dari tingkat bawah, dengan rasa tak bersalah saya naik tingkat atas. Kebetulan kedai memang tiada orang sangat. Lengang. Terus tuju ke bahagian alat tulis dan kraf. Belek sana, belek sini, jumpa tiga barang di bawah ini buat tambah koleksi bahan-bahan hiasan kraf, jurnal dan kad ucapan buatan tangan. Punyalah saya gembira!


Wordless Wednesday - Ketahuan

Rabu, November 17, 2021


 



Kobis Masak Halia

Selasa, November 16, 2021

Hari ini di kawasan saya mendung dari pagi. Matahari umpama main sorok-sorok pula. Lari mood dibuatnya. Setelah tenggelam beberapa hari, kononnya hari ni nak timbul semula. Masuk blog, taip padam ... taip lagi ... padam. Lemau! 😅

Semalam pun mendung lebih kurang begini. Mulalah tekak mengidam hendak makan itu ini. To be specific, saya inginkan sesuatu yang panas, sedap boleh dihirup. Tapi, tak rasa macam nak sup. Buka peti sejuk, nampak sayur kobis yang sudah siap dipotong. Cantik! Sayur stok lama sedia untuk dimasak. Biasanya di rumah ini, kobislah paling lambat habis dan lama tersimpan di dalam peti sejuk sebab tidak mudah rosak. Kami guna sayur yang perishable dahulu. Kobis masak paling akhir.

Saya basuh beras, buat nasi lembik. Lebihkan air macam hendak buat nasi himpit tu. Kemudian, sediakan hidangan kobis masak halia. 

Kord Gitar Putus - Nabila Razali (Easy Chords)

Ahad, November 14, 2021

Petang tadi sempat melayan anak tetangga yang minta tolong saya tukar tali dan spa (baca: minyakkan fretboard) gitarnya. Sudah alang-alang kami 'bersidang' dengan gitar, dia ajak saya buat kord lagu terbaharu Nabila Razali yang bertajuk  Putus. Eh, Nabila Razali ada ada lagu baharu? Dengar sekali, terus saya jatuh suka. Saya kalau bab lagu mellow yang boleh layan dengan gitar, laju sahaja saya usahakan. Itulah sebabnya ketersediaan kord lagu di tower saya ini agak terhad. Lagu saya suka je saya buat kord. 😁

Ada yang sudah dengar Putus? Setelah Peluang Kedua, saya rasa lagu Putus akan turut popular sebagaimana naskhah-naskhah Nabila yang sebelum ini. Paling tidak, pasti akan jadi OST mana-mana drama di televisyen. Setakat saya menulis entri ini, hanya video muzik promo sahaja yang dilancarkan di Youtube. Belum keluar video muzik rasmi lagi.

Kord di bawah, telah saya transposed ke versi lebih mudah. Selamat berdendang! 

Kord Gitar dan Lirik Lagu Putus - Nabila Razali (Easy Guitar Chords)

Giveaway by Lady Dini 1.0

Jumaat, November 12, 2021

Assalamualaikum. Salam Sayyidul Ayyam. Hari ini saya ingin ajak kalian sertai Giveaway by Lady Dini 1.0. Giveaway ini merupakan giveaway yang julung kali diadakan oleh Lady Dini. Marilah kita sama-sama meriahkan ya.

Syarat penyertaan mudah. Kliklah banner di bawah untuk dibawa ke entri giveaway.


Cepat! GA berlangsung cuma seminggu je. 😊



Baucar RM3 Lazada dengan harga RM0.10 di TNG eWallet

Khamis, November 11, 2021

Assalamualaikum. Salam 11/11. Ada yang masih sakan shopping bersempena dengan jualan 11/11 ini? Berjaya dapat tawaran terbaik tak? Sebut tentang tawaran terbaik, hari ini dan kelmarin saya dapat beli baucar Lazada bernilai RM3 dengan harga RM0.10 sahaja melalui TouchNGo eWallet. Punyalah saya gembira!

Bagi yang menggunakan TNG eWallet, mesti kalian biasa browse bahagian A+ Rewards tu, kan? Haaa ... untuk 11.11, ada banyak tawaran baucar menarik. Kita dapat beli baucar produk tertentu pada nilai harga yang lebih rendah. Misalnya, kita bayar RM5 untuk baucar Secret Recipe yang bernilai RM10 atau bayar RM3.50 untuk baucar Tealive bernilai RM7. Jika ada keinginan beli produk-produk tersebut dalam masa terdekat memang berbaloilah sebab akan nikmati penjimatan. 


Terima Kasih, Shida Radzuan

Tiada apa yang lebih menggembirakan ketika membuka peti surat daripada melihat surat tidak terduga yang tertera nama kita. Feeling dapat surat tu yang mahal hahaha! Jika tidak, peti surat saya lazimnya menjadi tempat untuk kumpul bil utiliti, statement bank adik-adik yang sampai sekarang tak tukar alamat, surat-surat jiran yang sesat dan risalah-risalah promosi sahaja. 

Surat bersampul putih ini tidak dapat dipastikan bila tarikh sebenar saya terima kerana dua minggu belakangan ini saya jarang balik ke sini. Apabila lihat butiran yang tertera - GKK Fasa 3 Julai, Ogos,  September 2021, terus dapat teka siapa penghantarnya. Makin lebar senyuman dan sengih saya.

Sampul istimewa ini daripada Shida Radzuan. Saya terima hadiah kerana berjaya menyelitkan diri sebagai salah seorang Geng Kuat Komen Blog Shida Radzuan untuk bulan Julai, Ogos dan September. Tak sangka betul! 

Beberapa bulan yang lalu, saya tak sempat hendak blogwalking dan tinggal komen di blog teman-teman sangat. Jadi pengomen tegar memang jauh sekali. Dengan keadaan diri saya yang entah apa dipenatkan; dengan tekad yang konon hendak kurangkan screen time; dengan masalah tak boleh tinggal komen, komen hilang semua tu ... mood blogwalking pun hilang dibawa angin lalu. Cheh, alasan sangat! Tak mengapa, selepas ini panas enjin balik, perlahan-lahan saya akan datang lawat blog kalian semua.


Jom, kita tengok apa hadiah yang saya terima.

Wordless Wednesday - Tragedi Momiji

Rabu, November 10, 2021

 

😭😭😭





Popcorn Nise Kerek

Selasa, November 09, 2021

Assalamualaikum. Belakangan ini makin berat tulang-temulang nak jenguk blog, tulis entri. Bilalah agaknya angin rajin nak datang. Banyak je perkara yang ingin dikongsi. Tetapi, apabila mula hendak mengarang ayat, terus jadi krik krik! Sudahnya tutup laptop dan beredar pergi buat kerja lain. 😅

Popcorn nise kerek ini projek petang Ahad. Saya tidak ke mana-mana. Setelah brunch dan bermanja-manja dengan Cekebon di rumah Cekengah, terus meluru balik. Tak larat hendak singgah ke mana-mana. Dengan orang ramainya... cuaca panasnya.... lebih baik duduk diam-diam bersantai di rumah.

Tengah menonton rancangan di TV, tiba-tiba teringin hendak makan popcorn karamel. Nak kunyah sesuatu yang manis. Tercetuslah idea untuk buat bertih jagung karamel guna nise kerek. Daripada guna gula putih biasa, lebih baik kita pakai nise kerek. Gula asli semula jadi gitu. Stok nise kerek yang saya beli dulu pun banyak lagi. Setakat guna untuk buat kuih, maniskan kopi dan kek dalam mug... banyak mana sangatlah pakai.


Kurang lebih lima belas minit kemudian.

Bertih jagung nise kerek sedia untuk dinikmati.


Buat satu mangkuk kecil sahaja. Benda manis begini kita cenderung untuk terlajak makan tanpa kita sedar. Jadi, cukuplah untuk saya dan Bott cicip-cicip setengah mangkuk seorang. Itu pun, puas tambah jumlah steps harian kasi bunuh kalori extra yang masuk 😅.


Cara menyediakan popcorn nise kerek.

Mula-mula saya buat popcorn menggunakan air fryer (cara-caranya di sini). Boleh sahaja jika nak pop pop bertih jagung di dalam kuali besar dengan sedikit minyak, marjerin atau mentega. Ikut cara yang kalian sukalah. Setelah popcorn siap, saya ketepikan. Kemudian, saya panaskan sedikit mentega dan parutan nise kerek di dalam kuali. Banyak mana nise kerek yang hendak digunakan? Agak-agak sahaja. Tetapi saya tak guna banyak pun. Sekadar cukup untuk dapatkan rasa lembut manis-manis manja nise tu je. Biarkan seketika sehingga nise kerek larut. Jaga api, jangan sampai mentega dan nise hangit pula. 

Apabila sudah sebati, masukkan popcorn. Cepat-cepat gaul biar salutannya sekata. Siap! Dah boleh masuk mulut!   



Pstt! Saya mungkin akan ambil masa untuk ziarah, tinggal komen dan balas komen kalian. Insya-Allah, akan tetap datang berkunjung jalan-jalan. Ada ramai ni yang blog mereka dah lama saya tak kunjungi. Kita jumpa nanti ya!




Giveaway Ombak Bergigi Dot Com

Ahad, November 07, 2021

Assalamualaikum. Jom kita ramai-ramai meriahkan giveaway anjuran Ombak Bergigi. Giveaway ini berlangsung selama sebulan, bermula dari  2 November hingga 2 Disember 2021. Syarat penyertaan sangat mudah. Klik sahaja banner di bawah untuk terus ke entri GA ya.




Cabutan bertuah akan dilakukan bagi menentukan 1 orang pemenang yang akan memenangi 1 set 2 in 1 perfumes V.V.Love seperti gambar dibawah. 4 orang lagi akan disenaraikan di dalam bloglist. 

Tunggu apa lagi? Mana tahu ada rezeki kita, kan? Selamat maju jaya untuk rakan-rakan blogger yang sudah sertai dan bakal sertai GA ini.



Kena Rukyah | Pernah Salah - Mawar de Jongh

Jumaat, November 05, 2021

Petang semalam saya tukar tali gitar lagi. Tali si Kapok dah berkarat. Lupa nak alihkan dari tepi tingkap, kena tempias hujan. Dah alang-alang peluk si Kapok, mainlah sebuah dua lagu sambil-sambil tune tali.

Si Bott tengah tonton video di Youtube. Saja je saya sakat dia suruh buka video muzik baharu usahawan viral tak jadi kahwin, tabur duit, pijak duit, abadikan kisah cinta tidak kesampaian dalam lagu. Saya kata saya nak buat chord lagu 'Rain' (Bukan judul lagu sebenar 😂) Secara jujur, lagu tu sedap. LAGU je tau! Saya dok bayang kalau Ayie Floor 88 atau Oja sendiri yang nyanyi, mesti lebih masuk jiwa.

Punyalah si Bott bengang, terus duduk tegak dan ugut saya - Kalau saya buat chord lagu tu, dia nak rukyahkan saya! Hahaha! Main rukyah rukyah pulak! 😆😂😅 Member memang annoyed betul sebab hari-hari kisah orang tu lalu-lalang kat media sosial dia. Dia hangin … alang-alang baca gosip biar betul-betul juicy dan spicy katanya. Bukan cerita soap opera begitu.

Okey .. okey ... main lagu lain. Lagu artis muda dari seberang. Pernah Salah nyanyian Mawar de Jongh ini kali pertama saya dengar rasa macam biasa-biasa je. Dengar dua tiga kali … eh,  sedap! Kena dengan selera telinga! Sedaplah dibuat berdendang sambil petik gitar.

Melodinya hampir sama dengan sebuah lagu lain tetapi saya tidak dapat recall lagu apa atau siapa penyanyinya.

Kord gitar boleh dianggap mudah. Kalau nak terkehel jari pun Cm je. Jangan risau. Berlatih rajin-rajin ya.


Kunci Gitar dan Lirik Pernah Salah  - Mawar de Jongh


[Intro]


G

Dalam hatiku ini

      D

masih ada bayanganmu

F

kamu tak pernah pergi

      C

masih saja menghantui

Cm                       G

apakah aku masih mencintaimu

      A                 D

dan menginginkan kamu lagi


G

Mungkin karena waktu itu

    D

kita masih muda

F

terlalu sering salah

      C

'tuk mengambil keputusan

Cm

niat meninggalkanmu

       G

tlah berubah sayang

     A

jadi rindu

       D

yang menguasaiku oh oh oh



[Chorus]

G

Hatiku memanggil

D        B7

hatimu yang beku

Em          D        

aku masih mencintaimu


  G

Mengingatmu mengenangmu

   D            B7       Em

membuatku menginginkan kamu

      D

dan mengulangi

      C        Am

kisah cinta yang dulu

 D        C      D

pernah salah  oh oh


G

Mungkin karena waktu

    D

itu kita masih muda

F

terlalu sering salah

      C

'tuk mengambil keputusan

Cm

niat meninggalkanmu

       G

tlah berubah sayang

     Am

jadi rindu

       D

yang menguasaiku


Ulang [Chorus]


C D Em D G

Am Bm C D


Ulang [Chorus]




Mi Udon Rihito Si Butler Ganteng

Khamis, November 04, 2021

Bukan main over nama hidangan saya pada kali ini. Rihito Si Butler Ganteng! Hahaha jangan risau, tiada sebarang elemen meragukan digunakan dalam menyediakan menu ini. Mi udon biasa sahaja. 


Nama asal resepi - Nabeyaki Udon. Dapat nama pelik sebab saya dan Bott tonton J-Drama lama, Mei Chan No Shitsuji (Mei Chan's Butler). Bott sedang kemas koleksi VCD dan DVD. Jumpa balik cerita ini. 

Dikelilingi Rama-rama

Rabu, November 03, 2021

Bulan lepas, banyak juga kad ucapan yang saya buat.  Ada yang orang tempah, ada yang saya guna sendiri. Sewaktu tengok semula gambar dalam galeri telefon, baru saya perasan ada beberapa kad dan projek kraf saya bertemakan rama-rama.


#1 Best Wishes - Kad ucapan selamat maju jaya.

Rama-rama dan bunga. Kad ini jenis easel fold. Apabila dibuka, bahagian hadapan kad boleh dilipat lalu ditegakkan. Kad sebegini akan jadi lebih menarik andai ada elemen 3d. Jadi, saya hanya tampal gam sedikit sahaja pada bahagian bawah rama-rama besar dan kecil supaya sayap dapat dijongketkan. Nampaklah efek seolah-olah rama-rama berkenaan terbang atau menggerakkan sayap. 😊

Mermazing!

Mermazing! Ini antara hiasan jurnal atau scrapbook yang baru saya sudahkan. Saya buat dalam satu set. Tema ikan duyung. Mermaid + Amaxing = Mermazing!

Be Bold | Be Brave | Be Brilliant


Hadiah Menang Book Giveaway #1stYearwithShopee by farihajafri.com

Selasa, November 02, 2021

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah, selain bertuah menang GA anjuran Kak Sheila (Blog Sheila Inspire) baru-baru ini, saya turut terpilih sebagai salah seorang pemenang Book Giveaway #1stYearwithShopee by farihajafri.com. Giveaway tersebut tamat pada 10 Oktober dan 3 pemenang terpilih diumumkan pada 15 Oktober 2021.

Ada rezeki terkena nama saya dalam putaran rawak wheelofnames tu.

Setiap pemenang boleh pilih mana-mana dua buku yang dijual di kedai Shopee milik Fariha. Pautannya di sini. Berpinar juga mata saya hendak memilih. Ada pelbagai judul novel baharu dan terpakai (preloved). Lama jugalah 'menelaah' depan skrin sebab dah rambang mata. 


Hadiah saya selamat sampai!

November yang Lebih Segala

Isnin, November 01, 2021

Assalamualaikum. Dah November? Selamat 1121! Saya rasa berbanding tahun lepas, 2021 lebih pantas berlalu. Laju je hari bertukar minggu bertukar bulan. Kita pun dah lalui macam-macam P - PKP, PKPB, PKPD, PdPR … macam-macam fasa - Fasa 1, 2, 3, 4 … Alhamdulillah, semua baik-baik sahaja dan masih bertahan, kan? 😊


Best wishes for your November

Selamat menempuh November, bab 11 untuk cerita 2021.