Khamis, Februari 02, 2023

Kentang Ikan Bilis Air Asam

Hari ini memasak edisi menghabiskan apa bahan-bahan yang ada di dapur sebelum pergi shopping barang basah. Mula-mula ingat hendak buat lauk kentang berlada. Tetapi, macam tiada angin nak makan sambal berlada pula. Lebih kepada teringin lauk berkuah yang masam-masam.

Jadi, saya sediakan kentang ikan bilis air asam. Mudah, yang penting sedap! Kentang dan ikan bilis goreng, disimbah dengan air asam. Nikmati dengan nasi panas dan ulam-ulaman. Tentu-tentu bertambah nasi. 😂


Kentang Ikan Bilis Air Asam

Resepi Kentang Ikan Bilis Air Asam

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 - 3 biji kentang. (Kupas kulit, bersihkan, potong dan goreng sehingga empuk.) 
  • Segenggam atau dua ikan bilis (buang kepala dan bersihkan)
  • 1 labu bawang besar (dimayang atau dipotong bulat)
  • 5 ulas bawang putih (dihiris) Saya suka lebihkan bawang putih.
  • 7 batang cili api (dihiris). Saya belah dua sahaja cilinya. Andai tidak makan pedas, tidak perlu guna cili api.
  • 1 cawan air asam jawa (Asam jawa dilarutkan dengan air.) Banyak mana kuantiti yang hendak digunakan bergantung kepada tahap kemasaman yang kalian inginkan.
  • garam jika perlu
  • minyak masak secukupnya


Langkah-langkah:

  1. Panaskan minyak, goreng potongan kentang dan ikan bilis. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan dalam lebih kurang dua sudu minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili api.
  3. Masukkan air asam jawa. Jangan terus tuang semua. Agak-agaklah kemasamannya. Biarkan seketika hingga mendidih. Perasakan dengan garam jika perlu.
  4. Untuk kekalkan kerangupan ikan bilis, tuangkan kuah asam ke atas ikan bilis dan kentang hanya apabila lauk sedia untuk dihidangkan.

Siap! Jemput makan 😊

Psttt! Saya belum sempat balas kunjungan kawan-kawan semua. Tunggguuuuuu. Insya-Allah, saya sampai juga nanti. 

Isnin, Januari 30, 2023

Berpiknik dengan Simplus Multicooker

Dua tiga menjak ni, saya ada mainan baharu untuk masak-masak. Bagi yang tahu, saya baru sahaja berpindah rumah pada awal Januari. Sudah hampir sebulan, masih belum habis unpack barang, masih belum betul-betul kemas dan set up ruang dapur.

Dapur saya pakai induction cooker. Kuali, periuk semua belum sempat beli. Kebetulan saya memang kerap ada urusan di luar, makan di luar tak dan pun nak masak. Dua minggu pertama, dapur di rumah ni kira masih suci murni lagi.

Masalahnya, kadangkala apabila tengah duduk diam tiba-tiba perut lapar, mati akal juga. Nak masak macam mana? Periuk belanga semua kat kedai lagi. Itulah, asyik bertangguh je kemas dapur.

Masa nilah Simplus Multicooker muncul jadi hero. Ini salah satu hadiah yang saya terima sempena pindah rumah.

Simplus Electric Cooker

Ahad, Januari 29, 2023

Mieng Kam Terbalik

Baru-baru ni makan dekat Absolute Thai, IPC. Saya tak sempat sarapan pagi tu. Menjelang pukul 11, langkah dah goyah. Macam mana nak shopping dengan aman kalau tak ada tenaga, kan? Makanya, terus terjah masuk Absolute Thai.

Setelah bergelut dengan sistem pesanan pakai QR code (benci betul bab ni lagi-lagi internet coverage kat situ tak berapa elok), makanan pun mula sampai. Antara sebab utama saya pilih restoran ini - makanan cepat sampai. Tak perlu tunggu lama. Sesuailah sangat dengan keadaan saya yang tengah kelaparan. Orang putih kata, I can eat a horse gitu. 😂

Juadah pertama yang sampai - Mieng Kam

My favourite - Mieng Kam versi terbalik 😂