Lelaki Langit Bumi | Terima Kasih, Sha Mohamed

Ahad, Oktober 25, 2020

Assalamualaikum. 

Selamat berhujung minggu semua.

Bagi kalian yang ikuti blog saya dalam dua tahun belakangan ini pasti perasan yang sekali-sekala saya ada cerita tentang novel 'Lelaki Langit Bumi'.

Terlibat dengan sebuah kajian sosial yang gagal (ambil masa kami dalam dua tahun),  saya dan rakan-rakan sayang pula memikirkan perolehan kajian kami yang ibarat sia-sia. Jadi saya buat keputusan untuk masukkan semua itu ke dalam novel. Dari terbiar begitu sahaja, kita ubah jadi sebuah karya kreatif. 

Setiap kali ada masa terluang, saya akan tulis bab demi bab dan siarkan di Portal Ilham. Saja nak tengok reaksi pembaca di sana. Alhamdulillah, dapat sambutan. Rakan-rakan blogger pun ramai yang beri sokongan baca 'Lelaki Langit Bumi'. Saya siap import beberapa teman saya seperti Sha Mohamed dan Anies untuk buat penampilan istimewa bersama blog mereka di dalam novel itu.

Ada masalah dengan akaun saya di Portal Ilham, saya berpindah ke Wattpad pula. Di sini, sedikit demi sedikit saya mula kumpul pembaca yang setia tunggu kemas kini 'Lelaki Langit Bumi' saban minggu. 

Penghujung 2019, 'Lelaki Langit Bumi' berjaya disudahkan. Ambil masa bertahun! Siap sempat buat giveaway lagi. Ketika itulah ramai yang bertanya tidak mahu terbitkan ke? Saya memang tidak berniat untuk terbitkan sebagai naskhah fizikal kerana bagi saya novel ini sekadar percubaan saya asah bakat menulis. Banyak cacat-cela. Gabung pula tiga bahasa - Bahasa Malaysia, Bahasa Indonesia dan Bahasa Inggeris, dah macam rojak mamak dah! Saya tidak rasa naskhah ini akan diterima oleh mana-mana rumah penerbitan. Tidak lepas piawai. Belum campur sebahagian daripada LLB 'tersangkut' di Portal Ilham lagi, banyak pula isu lain akan timbul - isu hakcipta, karya basi/ second hand.

Tiada naskhah fizikal, ramai yang bertanya hendak beli e-book. Jujur, saya tidak tahu menahu tentang budaya jual beli e-book dalam pasaran pembaca di Malaysia. Jadi, saya diamkan sahaja sebab bagi saya dah siap LLB tu dah puas hati. 

Siapa suka makan tempe? Selain dibuat lauk, saya suka makan tempe goreng garing begitu sahaja. Sedap dikunyah sebagai snek waktu gatal gigi. 😆 Kali ini goreng tempe guna air fryer. Untuk resepi tempe ini, tempe dihiris nipis. Kemudian, saya perasakan dengan sedikit serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. 

Banyak mana? Agak-agak je. Oh, jangan lupa letak garam secukup rasa. Gaul sekata semua rempah dan sedia untuk digoreng.

Sejak ada air fryer, memang apa hidangan yang boleh disediakan menggunakan air fryer, saya akan guna air fryer. Dapatlah sediakan juadah yang lebih sihat, kurang minyak. Letakkan ke dalam bekas air fryer. Jangan terlalu penuh, nanti susah udara panas nak circulate untuk masak hidangan kita) dan masak selama 15 minit.

Bersedia untuk dimasak manja dengan air fryer 😉

Buat Coffee Dyed Paper untuk Jurnal

Rabu, Oktober 21, 2020

Assalamu'alaikum. Hari ini entri kraf. Saya ingin kongsi cara saya buat coffee dyed paper. Dalam bahasa mudahnya kertas celup kopi hahahah. Kertas ini saya gunakan untuk buat junk journal. Tekstur  kertas yang dah berkedut sana sini dengan kesan kopi yang tidak seragam bersesuaian sangat dengan konsep junk journal.

Ingin tahu apa itu junk journal, boleh baca di sini.

Inilah antara kertas dengan kesan kopi yang saya dah buat. Selalunya saya akan guna kertas kosong tanpa garis. Kadang-kadang, saya celup juga kertas petak atau bergaris satu. Tengok apa yang adalah.

Ini pula contoh kertas yang sudah dimasukkan ke dalam jurnal. Nampak macam kitab kuning lama, kan? Hehehe itulah yang mahal.


Ada banyak cara untuk buat kertas dengan kesan kopi ini. Bergantung pada ruang yang kalian ada, masa dan bahan-bahan. Apa yang penting ialah serbuk kopi. Serbuk kopi yang saya maksudkan di sini ialah instant coffee powder. Yang mudah larut seperti Nescafe, IndoCafe ... apa-apalah. Janganlah pula guna kopi premium untuk celup kertas kalian. Sayangggggg. 

Cara pertama
Isikan air panas (tidak perlu terlalu panas, cukup untuk larutkan kopi sahaja) di dalam bekas yang boleh muatkan kertas. Masukkan serbuk kopi secukupnya, ikut tahap kepekatan yang kalian inginkan. Setelah itu, celup kertas ke dalam bancuhan kopi, biarkan seketika. Angkat dan keringkan. Kaedah ini agak makan ruang kerana kertas-kertas perlu dikeringkan di atas permukaan yang rata.


Cara Kedua
Buat bancuhan kopi seperti dalam cara pertama. Celupkan kertas dan bakar dalam oven sehingga sehingga kertas kering. Tidak perlu tinggi sangat suhunya. Ini kena bereksperimentasi. Berapa suhu berapa lama bergantung kepada oven masing-masing. Sesudah siap dibakar, anginkan seketika kertas sebelum disimpan. 


Saya lebih gemar guna cara yang kedua. Saya tidak perlu ruang yang banyak, kertas cepat kering dan saya boleh tindan semua sekaligus. Cuma kerja kita asyik ulang-alik ke oven sahajalah. Biasanya untuk sehelai kertas saya akan bakar sekitar 3 minit. Tersengih-sengih macam orang psiko intai oven sebab masa ini seluruh dapur saya akan dipenuhi aroma kopi. Kertas kopi dapat, bau kopi pun dapat! 


Buat Puding Roti Mini

Isnin, Oktober 19, 2020

Baru-baru ini, semasa mengemas peti dingin beku, saya jumpa roti. Di rumah ini, mood makan roti ada pasang surutnya. Kalau time suka makan roti rasa macam baru je beli tetapi tahu-tahu dah habis. Bila time tak hendak, elok je roti tu tersadai atas meja sampai tarikh luput.

Untuk atasi masalah ini, memang selalu saya akan masukkan roti ke dalam freezer tanpa fikir panjang. Sekurang-kurangnya tidak membazir. Rasa nak makan roti, boleh bakar balik dalam oven atau toaster. Tidak pun, kita gunalah untuk buat puding roti :)

Inilah puding roti mini saya. Kenapa cenonet-cenonet? Alkisahnya, saya sudah lama tidak baking. Kebetulan awal tahun dahulu saya banyak jual barang-barang saya yang saya rasa saya tak akan guna termasuklah beberapa peralatan membakar kek dan kuih. Habis semua loyang kek saya kecil dan besar saya jual. Dalam fikiran tak terfikir langsung pun nak simpan barang sebiji dua.

Alih-alih apabila hendak membakar puding, barulah perasan yang loyang empat segi saya tiada. Mulalah muka terkulat-kulat. Mujur ada loyang mufin 20 lubang dan cawan kertasnya sekali. Jika tidak, jenuh pula nak melengser setiap lubang mufin tu. Makanya, jadilah puding roti mini! 

Apa Itu Junk Journal | Bahagian 1

Jumaat, Oktober 16, 2020

Assalamualaikum. Selamat Hari Jumaat. Harap kalian semua sihat-sihat sahaja hari ini. 

Pernah dengar tentang junk journal? Bagi yang biasa tulis jurnal atau planner, rasa-rasanya berminat tak hendak cuba buat dan guna junk journal?

Sebelum itu, biar saya jelaskan apa itu junk journal terlebih dahulu. Jika dilihat di luar sana, ada pelbagai jenis jurnal yang boleh kita pilih ikut kesesuaian cara kita. Baik dari segi format mahupun fungsi jurnal itu sendiri. Misalnya kita ada, bullet journal (semua catatan kita dalam bentuk senarai), travel journal, workout and weight loss journal ... macam-macam termasuklah junk journal.

Junk journal seperti namanya, self-explanatory. Diperbuat daripada material lama dan terpakai yang ada di sekeliling kita misalnya buku akaun lama, music sheet, tiket, resit, fabrik, kertas dan buku lama. Senang cerita 'all the junks'. Apabila bahan-bahan ini dikompilasikan menjadi satu buku, kita hias pula, maka jadi cantiklah dan ada efek rustic + vintage gitu. Sekarang ini pun, disebabkan permintaan tinggi terhadap material untuk junk journal, banyak dah paper pads, reben, washi tapes dan hiasan-hiasan lain yang sesuai digunakan dalam junk journal.

Saya mula terjebak dengan junk journal apabila saya sibuk menyaring kertas-kertas terpakai yang ada dalam simpanan saya. Ingat lagi tak saya dengan misi selamatkan dan guna semula kertas terpakai? Boleh baca entrinya di sini - Cabaran Upcycle 1, Cabaran Upcycle 2.

Penanda Buku Bermagnet Lagi....

Selasa, Oktober 13, 2020

Ini salah satu aktiviti kegemaran saya apabila saya tidak ada angin nak berbuat apa-apa. Masuk bilik kraf, cari sticker cantik-cantik, ambil magnet sheet dan kad atau kertas keras, buat penanda buku bermagnet.

Saya memang suka penanda buku bermagnet. Selain, dapat tandakan halaman pada buku yang kita baca, saya juga guna untuk tanda halaman-halaman penting pada journal dan planner saya. Kira macam hiasan dan aksesori journal-lah. Boleh pilih-pilih ikut tema layout/spread page. Makanya, bertambah berseri-serilah halaman jurnal kita nanti. Dapat juga beri pada kawan-kawan yang punya minat sama barang sekeping dua. 



Resepi Tempe Mendoan

Isnin, Oktober 12, 2020

Hari ini kita makan goreng-gorengan ya. Resepi yang ingin saya kongsi hari ini namanya Tempe Mendoan. Pada dasarnya, lebih kurang seperti tempe goreng biasa cuma salutan tepung tu yang buatkan hidangan ini lebih enak dan berbeza. 'Mendoan' berasal dari perkataan ‘mendo’ yang bermaksud setengah matang atau setengah masak. 

Kepingan tempe akan digoreng dalam minyak yang banyak dan panas dengan cepat, jadi tempe tidak masak sepenuhnya. Macam potongan tempe dalam hidangan ayam penyet tu, lembut-lembut ja. Tetapi, versi ini saya derhaka sedikit. Saya buat bahagian luarnya garing dan rangup manakala dalamnya kita biarkan lembut empuk.

Tips Pilih Semangka

Ahad, Oktober 11, 2020

Entri ini sebenarnya lebih kepada untuk diri sendiri. Sudah banyak kali saya jumpa tips memilih tembikai. (Di seberang mereka panggil semangka 😊) Banyak kalilah lalu-lalang di timeline Facebook dan Instagram. Rasanya dah puas saya screen shot,  konon-konon sebagai panduan bila nak membeli tembikai. Faham-faham sahajalah, tiada apa yang lebih mengecewakan (apabila membeli tembikai) dari dapat tembikai tawar! 😂

Masalahnya, apabila tiba masa nak memilih tembikai, mulalah saya kelam-kabut tak jumpa pula gambar yang diperlukan. Aishhh, mana nak jumpa, gambar-gambar di galeri foto telefon saya ada ribu-riban! Semua benda nak save, semua nak screen shot.

Makanya, kita simpan di blog. Untuk rujukan saya, pada masa yang sama dapat kongsi dengan kalian sekali. Inilah dia ciri-ciri pada tembikai untuk kita scrutinize supaya dapat pilih  yang masak, manis dan juicy. Kita perhatikan bentuk buah dan perbezaan warna pada kulit.

Kad Birthday Tema Hitam Putih

Jumaat, Oktober 09, 2020

Assalamu’alaikum. Hai! Selamat Hari Jumaat! Hari ini entri berkenaan card making. Sekitar bulan Ogos yang lalu saya terima tempahan kad hari lahir bertemakan hitam putih. Kebetulan, bakal penerimanya seorang wanita, jadi terus saya pilih tema bunga. Klise memang klise tetapi saya hendak ambil peluang ini untuk guna background stamp yang saya baru beli ketika itu.

Inginkan kelainan, bahagian hadapan panel kad saya potong sedikit dan cantum semula dengan menggunakan plastik jernih. Kemudian, barulah diletakkan dengan sentimen 'Happy Birthday' secara melintang. Sekali pandang, nampak seolah-olah tulisan 'Happy Birthday' tu yang 'memegang' bahagian hadapan kad.

Sentimen 'Happy Birthday' saya guna rub-on sticker yang dibeli di Mr. DIY. Ingin tahu lebih lanjut tentang rub-on sticker, boleh baca mengenainya di sini

Gembira betul saya melihat cetakan yang terhasil menggunakan background stamp baharu saya. Tidak smudge. Kadang-kadang, sesetengah stamp tidak cantik dan jelas imejnya. Siap bersememeh lagi! Saya cuma menggunakan dakwat hitam biasa untuk stamping. Jelas nampak setiap garis dan titik dengan jelas. Untuk stamp yang berharga RM5.++, saya rasa dah cukup berbaloi!

Bahulu Sandwich Maker

Khamis, Oktober 08, 2020

Dahulu, setiap kali pergi beli barang basah dan keperluan dapur di Tesco Kepong, saya pasti akan singgah beli bahulu depan KFC. Bahulu dekat situ best. Gebu. Harganya cuma RM4 untuk sepuluh biji. Sekarang ini, tidak silap saya dah naik harga sedikit. RM5 untuk 12. Ada dua bentuk - bahulu cermai dan bahulu ikan. Saya sanggup bersidailah tepi kiosk tu untuk tunggu trip bahulu yang baru dibakar. Syok makan panas-panas!

Sebenarnya sejak awal tahun 2020 lagi, saya berhenti sekejap makan bahulu. Konon-konon ketika itu saya on gluten free diet. Tak makan tepung. Jika lalu di hadapan kiosk bahulu, gigih toleh tempat lain, sekadar ambil bau je untuk lepas rasa teringin.

Hendak dijadikan cerita, selepas itu kita mula PKP pula. Lagilah tidak jejak langsung ke sana. Mana nak dapat bahulu! Hari demi hari keinginan pada bahulu makin menggunung. Kerja saya asyik mengomel pada Bott nak bahulu nak bahulu. Bayangkanlah, jika dahulu seminggu sekali memang akan beli bahulu. Masuk bulan Mac dan April tu dah lebih setengah tahun saya tak makan! Bagi saya dah cukup tragis dah!

Memang hendak tidak hendak kena buat sendirilah jawabnya. Nasib baiklah Bott ada mentol menyala dekat kepala dan suruh saya buat bahulu guna sandwich maker. Mujur juga sandwich maker saya di rumah masih boleh digunakan. Maka, terhasillah bahulu sandwich maker dengan jayanya.


Sedia untuk dinikmati!

Pertama kali saya dengar lagu Tok Ti 'Kuasa Cintamu' ini sewaktu dipersembahkan dalam Konsert Manifestival Siti Nurhaliza x HotKool sekitar bulan September yang lalu. Sekali dengar terus jatuh cinta pada gubahan melodinya. Saya suka. Mendayu-dayu!

Lagu ini ditulis oleh Tok Ti sendiri dan Melly Goeslow. Didekasikan buat puteri sulongnya, si comel cheeky Aafiyah. Bagi yang belum dengar, carilah di Youtube atau strim di platform digital kegemaran kalian ya.

Petang tadi saya tukar tali gitar. Kebetulan hujan lebat, tercari-cari aktiviti yang boleh dilakukan selain meruyupkan mata. Hahaha takkan setiap kali hujan nak bobok dan berselimut je kan? Makanya, Bott bancuh kopi panas, kami berdua lepak di ruang depan. Dia baca buku, saya pula buat pencemaran bunyi, petik gitar hasilkan easy chords lagu ‘Kuasa Cintamu’.

Chords di bawah ini ikut sedap telinga saya je tau. Saya ikut lenggok nyanyian Tok Ti. Saya tak sempat nak jenguk Chordify atau pergi transpose chord. Jadi, kalau ada yang tidak kena atau mungkin ada kord yang missing, maafkan saya ya. Nanti, ada kesempatan saya semak balik.

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Lagu Kuasa Cintamu - Siti Nurhaliza (Easy Guitar Chords)

OST Seandainya Kau Ada


(Intro)

Em Em


Em B7

Ku mengkhabarkan pada awan

E Am 

Jangan terus jadikan mendung

B7 Em

Kerna alam ingin cahaya

Am D

Untuk terus hidupkan terang


Em B7

Semenjak aku menatapmu

E Am 

Hilang padam hatiku galau

B7 Em

Tak pernah lagi lelap tidurku

Am D

Tanpamu mengiring pejamku

Itik Berenang Pulang pada Senja

Rabu, Oktober 07, 2020

Assalamu'alaikum. Saya sedang kemas kini folder gambar di telefon dan komputer riba. Terjumpa kembali gambar ini. Tidak silap saya, ini gambar lebih kurang tiga tahun lepas. Tahun itu, saya masih ambil students sekolah menengah di kelas tuisyen saya. 

Kes itik berenang pulang pada senja ini berlaku semasa sesi ulang kaji menjelang peperiksaan dengan para pelajar. Kami buat latihan peribahasa bergambar. Sebenarnya, soalan peribahasa bentuk ini sangat mudah. Kita akan diberi bayangan melalui gambar. Bukan tanya maksud, bukan suruh buat ayat. Tetapi, hendak tidak hendak kenalah tahu peribahasa yang asas. Jika tidak, jenuh hendak meneka. Waktu-waktu beginilah akan ada sebahagian daripada anak didik saya yang mula mengarang tajuk novel atau drama Akasia dan Samarinda.

Saya letakkan syarat, fikir betul-betul sebelum jawab! Jangan serampangan sahaja main teka-teka. Try recall peribahasa yang telah dipelajari sebelum ini. Cuba jawab semua. Tengok gambar dan relate dengan peribahasa yang bersesuaian.

... dan ini yang saya dapat.


 😆😝😁

Jawaban yang tepat ialah bagai/ibarat itik pulang petang. Maksudnya, seseorang yang berjalan lambat.

Hahahah ini kira dapat markah untuk mencubalah. Mungkin disebabkan gambar tu agak gelap, daripada ‘petang’ terus diletaknya ‘senja’.

Susah payah itik tu berenang pulang pada waktu senja! Lepas ni cikgu kena lebih gigih lagi 'implan' peribahasa-peribahasa dalam fikiran kalian.

Buat Popia Goreng Frozen

Selasa, Oktober 06, 2020

Popia goreng antara kuih kegemaran saya. Sekali duduk, boleh makan beberapa ketul! In fact, di rumah ini, semua suka popia goreng. Dahulu, kalau tiba-tiba teringin nak makan popia goreng, sanggup pergi Restoran Rasamas di Sungai Buloh semata-mata nak beli popia goreng. Di sana popia gorengnya sedap. Kuih udang pun ada. Yang pentingnya, sos atau kuah cuka untuk dimakan dengan popia pun sedap. Sekali beli sampai 15 - 20 biji sebab nak elak rebut-rebut di rumah. Biar setiap seorang dapat makan puas-puas.

Sebab dah suka sangat makan popia goreng, maka tercetuslah idea untuk laksanakan projek buat popia frozen. Buat sendiri lebih puas hati. Dapat buat dalam kuantiti yang banyak. Kemudian, boleh pelbagaikan penggunaan bahan yang ada untuk intinya. 

Untuk batch yang ini saya guna sengkuang, lobak merah dan jagung manis. Kadangkala saya masukkan hirisan kobis. Banyak mana nak letak? Ikut suka sahaja tetapi yang pasti sengkuangnya kena banyaklah. Bahan-bahan lain dikira sebagai sampingan sahaja.

Semua bahan yang perlu disagat halus. Kemudian, untuk bahan tumis saya hanya tumis bawang putih yang dicincang halus dengan sedikit minyak masak. Ada orang guna udang kering, serbuk pati ayam ... saya buat yang mudah sahaja. Masak semua bahan yang disagat sehingga lembut. Letak dalam satu ke dua sudu besar sos tiram. Gaul sekata dan tambah serbuk lada putih secukup rasa.

Beginilah rupa inti popia saya. Dalam proses keringkan air sengkuang.

Beli Avokado Murah

Isnin, Oktober 05, 2020

Ini kisah lebih kurang dua minggu yang lepas. Saya pergi buat urusan pos, hantar barang untuk pelanggan di Carousell. Alang-alang dah keluar tu, saya singgahlah ke Econsave untuk beli bahan basah dan keperluan dapur.

Semasa saya sampai, masih awal lagi. Sekitar pukul sepuluh pagi. Tengah teruja belek sayur yang segar-segar, ternampak satu bahagian kat tepi kaunter untuk mark down fruits. Kiranya, ruangan ini khusus untuk reduced to clear items lah. Dengan gembira saya memilih pisang, buah pir dan mangga. Semuanya berharga RM2 sebungkus. Tengah pilih-pilih tu, ada satu bungkus buah avokado juga. Punyalah saya excited. Jika diikutkan kondisi buahnya dah lembut, tak boleh simpan lama tetapi macam-macam boleh buat kot! Especially jus alpukat dan smoothie.


Tengoklah ni, dalam satu plastik ada dalam tujuh biji tidak silap saya. RM2 sahaja! Berbaloi-baloi!

 

Kad Resepi Tesco

Rabu, September 30, 2020

Assalamu’alaikum. Apa khabar hari ini? Ada apa dengan kad resepi Tesco? 🤔 Sebenarnya, masa mengemas tempoh hari terjumpalah kad-kad resepi Tesco ini. Banyak juga yang ada dalam koleksi saya. Mana taknya, setiap kali pergi shopping barang di Tesco (sekitar penghujung 2018 - 2019) jika ada kad resepi baharu, si Bott akan rajin ambil untuk saya. 

Resepi-resepi yang dikongsi not bad. Banyak juga yang menarik. Konsepnya, bila kita dapat kad resepi tertentu dan berniat untuk cuba, bolehlah terus dapatkan bahan-bahannya di sana. Tidak silap saya, resepi-resepi di bawah promosi ‘Kisah Rasa Sayang Tesco’ ini juga ada video penyediaannya di Youtube.

Tetapi, tidak pasti pula saya, sekarang Tesco masih ada edarkan kad resepi begini atau tidak. Dah lama tak ke sana. 


Resepi Kek Epal dalam Mug

Selasa, September 29, 2020

Kadangkala apabila datang rasa craving nak makan something sweet, saya akan pilih untuk buat kek dalam mug. Satu, sebab mudah. Guna bahan-bahan asas yang ada dalam dapur dan pantri sahaja. Kemudian, tidak perlu ambil masa yang lama untuk tunaikan permintaan anak tekak. Sekitar satu ke dua minit sahaja hajat dah tertunai.

Dua, jika setakat saya dan Bott nak makan, saya suka buat single serving begini. Sekali makan habis, dah sudah. Tak ada second or third helping. Sebab saya ini jenis yang akan mengulang makanan tu sampai habis selagi ada. Nanti tengah-tengah jogging manja keliling rumah untuk cukupkan tapak boleh pula detour pergi buka peti ais atau intai bawah tudung saji! Bayangkanlah jika saya buat kek dalam loyang, tak ke naya?! 

Sebelum ini saya pernah kongsi kek kurma dan kek lemon dalam mug. Kali ini, kek epal kayu manis pula ya. Beginilah rupa paras kek epal kayu manis dalam mug saya!



Cara Memilih Avokado

Isnin, September 28, 2020

Avokado memang akan ada dalam senarai beli-belah saya. Saya suka buat jus alpukat. Yummehhhhh! Tak pun buat desserts or guacamole, sejenis dipping sauce untuk chips atau salad. Hari ini saya nak kongsi cara memilih avokado yang sesuai. 

Biasanya avokado yang saya beli sama ada diimport dari Amerika Syarikat ataupun Australia. Dari segi harga, avokado Australia lebih murah. Julat harga memang susah sikit nak agak sebab saya pernah beli sebiji avokado semurah RM1.20. Hari lain saya pergi, harganya melambung ke RM5 - 7/sebiji. Tengok rezeki kitalah ye.

Tips Memilih Avokado dengan Betul.

Buat Buku Nota Mini

Ahad, September 27, 2020

Ini projek spontan selepas saya mengemas bilik kraf. Seperti biasa, saya akan jumpa banyak kertas. Disebabkan kebanyakan kertas-kertas ini telah digunakan sama ada sebahagian atau separuh, saya malas nak sort ke dalam fail-fail. Apa saya buat? Saya buat buku nota mini.

Ini bahan-bahan yang diperlukan:


Kertas bercorak atau kertas warna sebagai kulit (cover), kertas putih/kosong untuk bahagian dalam, pisau atau paper cutter, stapler, corner rounder dan seketul getah pemadam.

Mula-mula, potong kertas dan pastikan saiz setiap helaian sama. Seterusnya, lipat kertas-kertas putih kepada dua bahagian untuk buat bahagian dalam buku. Kemudian, letaklah kertas bercorak sebagai kulit di bahagian luar. Berapa banyak kertas nak guna bergantung kepada ketebalan yang kalian inginkan. 

Setelah itu, proses binding buku. Saya tidak jahit buku nota ini untuk bind. Kalau buat buku jurnal sendiri, rajin jugalah saya jahit. Itu pun guna simple stitch sahaja. 

Nak cepat siap, untuk buku-buku ini kita guna stapler sahaja. Jangan bimbang jika kalian tiada stapler jenis panjang. Guna stapler biasa sahaja pun boleh. Di sinilah peranan getah pemadam.

Caranya mudah sahaja. Buka lipatan buku dengan kulit buku menghadap ke arah kita (bukan isi buku ye). Pada bahagian yang kita dah lipat, pilih tempat yang sesuai untuk kita stapler. Ikutlah nak stapler sekali je ke ... dua atau tiga. Bergantung juga pada saiz buku nota yang dibuat.

Pasta Fusilli Cendawan Shimeji

Khamis, September 24, 2020

Assalamu'alaikum.
Saya muncul balik di sini! Hahaha asyik tenggelam timbul je kan? Maaflah, dua tiga menjak ni agak sibuk. Ditambah pula dengan tahap kesihatan yang agak kurang memuaskan. Jadi, bila dah lemau sepanjang hari tu, manalah ada masa nak berblogging.

Hari ini kita cerita pasal makan. Tentang pasta. Pasta merupakan antara bahan kering yang sentiasa saya pastikan ada dalam pantri saya. Kalau waktu ada promosi atau jualan murah, memang saya akan beli lebih buat stok. Tidak kiralah fusilli ke ... macaroni ke ... atau yang jenis  panjang (spaghetti atau fettuccine). Macam-macam resepi dan hidangan yang boleh diolah menggunakan pasta. Dari hidangan utama, buat salad hinggalah ke kudapan ringan untuk dikunyah-kunyah. 

Di rumah ini, saya yang suka makan pasta ✋ (in fact saya suka makan semua benda) huhuhu.  Tetapi, yang suka masak pasta, si Bott. Mintalah nak pasta apa - nak bergoreng, berkuah soupy-soupy, nak yang creamy atau versi yang bakar ... pandailah Bott olah ikut bahan-bahan yang ada di dapur. Bab-bab pasta, saya memang tahu minta je. 

Hidangan di bawah ini Fusilli Cendawan Shimeji. Kuahnya ala-ala bolognese, isinya menggunakan cendawan shimeji yang berwarna putih dan hirisan sosej. Cendawan shimeji ada dua jenis. Putih dan coklat. Saya tak berapa pasti ada perbezaan ketara atau tidak antara kedua-duanya selain warnanya. Dari segi rasa, bagi saya dua-dua sedap! Jika beli, lazimnya saya main ambil sahaja apa yang ada. Tidak kiralah putih atau coklat.
 

Hiasan untuk Jurnal, Planner, Kad dan Scrapbook

Selasa, September 08, 2020

Siapa planner addict di sini? Atau ada antara kalian yang suka tulis dan hias jurnal? Jika ada, kita geng! Kadang-kadang tu, tak ada apa sangat pun nak ditulis dalam jurnal, tetapi saya sengaja biasakan diri untuk menulis. Coret apa sahaja sebab menulis ni sebenarnya antara aktiviti yang baik untuk otak kita.

Dah alang-alang tulis jurnal, saya suka hias sekali page saya. Dahulu rajin juga upload spread jurnal saya dan kongsi di Instagram. Sekarang malas dah ... sebab malas ambil gambar.😁

Untuk hias lembaran jurnal dan planner saya, macam-macam yang saya guna. Washi tapes, pelekat, gambar-gambar dan juga hiasan yang saya buat sendiri. Saya suka buat embellishments mengikut tema. Jadi, setiap page yang saya hendak hias akan ada tema dan layout tersendiri.

Di bawah ini ada beberapa set hiasan jurnal yang saya buat. Selain daripada digunakan untuk hias jurnal atau planner, hiasan-hiasan ini turut sesuai digunakan untuk hias scrapbook atau kad ucapan.


#1 - The Best Day Ever

Untuk yang ini, saya buat dua set. Tak sempat pakai sebab tak minat buat tema travel/explore. Makanya, dua-dua saya dah jual di Carousell. 

Rasanya sudah lama saya tidak buat entri kord gitar. Nak main gitar pun dah tak sempat sangat sekarang ini. Kalau ada masa pun, saya main lagu yang dah ada dalam kepala untuk hibur-hiburkan hati. Tak dan belajar lagu baharu.

Tetapi, dua tiga hari ini asyik dengar lagu 'Durja' nyanyian Khai Bahar je. So, timbullah hasrat hati nak berdendang. OK, seperti biasa kord ini versi paling mudah yang telah di-transposed. Jika ada yang tidak kena atau sumbang pada mainan kalian, tolong tukar apa yang patut. Saya tidak sempat berlama-lama untuk halusi chords di bawah. Masa main dan nyanyi rasa OK je ... manalah tahu dalam pada saya syok sendiri menyanyi, suara saya membutakan telinga dari mendengar not yang pincang. 😁

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Lagu Durja - Khai Bahar (Easy Chords)

(Intro)
Am B7 Dm E
Am B7 Dm E



Am                      E
Terlakar awan di langit
F       C
Raut wajahmu
Dm
Menghiasi seluruh
E
Ruang hatiku


Am                      E
Tidak terlafaz di bibir
F       C
Kasih sayangku
Dm                      E
Terhanyut dibuai fantasi



(*)
Dm              G
Setiap indah cinta
C             F
Pasti ada peritnya
B7               E
Di akhirnya sempurna

(**)
                Dm
Di dalam mekarku
                G
Sembunyi pilumu
               C
Di tiap langkahku
G          Am
Tersirat kasih rindu
                   B7
Dengarkan bisikku
                   E
Sambutlah tanganku
E                   Am
Sebelum kau luka


Ulang (*) dan (**)


Dm                                        F
Jangan kau terhanyut dalam gelap gelita
G                                     E
Sesungguhnya kita akan bersama


Ulang (*) dan (**)

Handmade Greeting Cards Box Set

Khamis, Ogos 13, 2020

Assalamu'alaikum,

Bersiaran dari bilik kraf. Pagi ini ada beberapa tempahan kad ucapan yang perlu disiapkan. Rehat sekejap sebab mata dah berpinar-pinar susun diamentes. Heheheh masuk bloglah.

Saya ingin kongsi tentang box set yang saya buat. Ini antara produk kraf kertas saya yang dapat permintaan. Handmade greeting cards box set. Dalam satu kotak akan ada enam kad ucapan yang boleh diguna pakai untuk keraian atau tujuan tertentu. Satu kotak satu tema berbeza. Seperti di bawah ini, kad-kad dihasilkan menggunakan kertas bercorak ukiran atau tekstur kayu dengan sentuhan kemasan garis emas. Sesuai untuk diberi kepada sesiapa sahaja. Baik penerimanya lelaki mahupun perempuan. Ada juga box set yang bertemakan bunga-bunga hutan, motif dari negeri matahari terbit, anyaman dan rekaan yang hanya menggunakan washi tapes. Box set yang lain, ada peluang nanti saya akan muat naik di sini gambarnya.



Secara peribadi, saya memang suka jika ada kad ucapan yang sedia untuk digunakan. Kebetulan kehidupan saya sekarang, dengan jadual tidak menentu, masa jadi tak sama dengan orang. Sukar nak berjumpa dengan kawan-kawan dan luangkan masa. Makanya, kad-kad inilah yang boleh mewakili diri saya. Hari lahir ke... nak ucap tahniah ke... or just a simple card saying 'Thinking of You'. Sekurang-kurangnya, dapatlah titip tanda  ingatan.

Jadi Puspawangi dalam Musang Berjanggut

Rabu, Ogos 12, 2020

Assalamu’alaikum. Apa khabar semua?

Lama saya tidak bersiaran dengan entri baharu. Dalam sebulan lebih jugalah. Maaf banyak-banyak, kalian berkunjung ke mari saya tiada di rumah 😊 Sibuk lunaskan urusan hakiki di luar, terabailah blog jawabnya. Saya sedang dalam proses untuk relocate kedai, jadi banyak perkara yang perlu diselesaikan. Tolong doakan agar semuanya berjalan lancar ya. 

Bagi adik-adik dan teman-teman yang setia datang melawat tower saya ini, tinggal jejak, tinggal komen, domo arigato! Saya amat hargainya. Inshaa Allah, saya akan balas kunjungan kalian tetapi mungkin ambil sedikit masa. Komen-komen yang ditinggalkan pun, saya baca setiap satu. Cuma tak cukup kudrat nak balas je. Apapun, saya doakan kalian semua baik-baik dan berada dalam lindungan Allah sentiasa.

OK, hari tiada apa yang istimewa untuk dikongsi. Cuma nak cerita krisis dapur yang saya alami baru-baru ini. Belakangan ini, saya memang terlalu sibuk sehingga tidak sempat nak pergi beli barang dapur. Dahulu, inilah aktiviti kegemaran saya - pergi pasar/shopping mall...belek-belek barang, compare harga, choose the best produce that I could get...Now, no more. Yelah, sejak kita semua kena beradaptasi dengan norma baharu ni, banyak bendalah yang berubah. 

So, minggu tu Bott yang kena pergi buat grocery shopping sorang-sorang. Saya kena masak nak jamu orang, buatlah senarai barang yang perlu dibeli ikut menu yang hendak disediakan. Siap pesan dekat Bott, kalau ada barang yang tak ada, pandai-pandailah beli apa yang patut sebagai ganti. Tak perlu pergi banyak-banyak kedai untuk cari. Yelah, kalau boleh, minimakan masa di luar dan di tempat awam.

Sampai je rumah, Bott kasi ayat power, "Kau kena bersedia jadi Puspawangi!" Ingat lagi tak watak Puspawangi dalam filem 'Musang Berjanggut'? Hahahah! Nak tahu kenapa kena jadi Puspawangi? 

Kad Hari Lahir | Birthday Cards

Selasa, Jun 30, 2020

Sepanjang tempoh berkurung di rumah, selain di dapur dan ruang menonton, (jadi couch potato marathon tengok TV shows back-to-back) masa saya banyak dihabiskan di dalam bilik kraf. Saya tulis jurnal, hias jurnal, buat scrapbook... masa terluang yang ada inilah digunakan untuk memory keeping. Selama ini, gambar dan barang-barang untuk scrapbooking makin hari makin menimbun saya lambakkan atas meja kerja. Terbiar begitu sahaja. Tak jumpa masa yang sesuai untuk duduk potong-potong, tampal-tampal dan hias-hias ni. 


Alang-alang dah kemas bilik kraf tu, saya buat inventori untuk kad-kad ucapan yang masih ada dalam simpanan saya. Selalunya, apabila selesai buat kad, saya masukkan je dalam kotak khas. Kali ini terlebih rajin. Saya susun ikut kategori. Senanglah nanti apabila perlukan kad ucapan, saya tahu mana yang sedia ada untuk digunakan, mana yang kena buat.


Di bawah ini, ada lima keping kad ucapan hari lahir. Apa yang buat saya puas hati sangat, kad-kad ini saya hasilkan menggunakan lebihan kertas-kertas yang ada. Lazimnya apabila saya buat kad, hias jurnal atau scrapbook, pasti akan ada jalur atau lebihan kertas-kertas bercorak yang berbaki. Semua itu akan saya simpan dalam kotak khas. Ada masa lapang, saya akan tengok balik cebisan-cebisan kertas tersebut dan cuba guna mana yang boleh untuk buat kad ucapan yang simple. Tak adalah membazir. Sayang tau kalau kertas cantik-cantik dibuang begitu sahaja.
 

Resepi Ayam Goreng Mamak

Isnin, Jun 29, 2020

Satu lagi resepi yang dicuba dalam tempoh PKP yang lalu. Baru sempat buat entri. Ayam goreng ala ala kedai mamak. Lama dah tak makan ayam goreng rangup versi kedai mamak. Asalnya, saya dan Bott tengok satu cerita Melayu ni. Ada scene makan-makan. Bukan main meriah betul lauk-pauk yang terhidang atas meja! Mulalah saya dan Bott terliur tengok. Terus rasa teringin nak makan itu ini...ayam madu...nasi kandar...kari ikan...ayam kicap.... Makanya, alang-alang dah mulut masing-masing sibuk buat senarai, kami pun merangka sekalilah nak cuba masak lauk apa nanti.

Dalam banyak-banyak hidangan yang kami masukkan dalam senarai menu, ayam goreng mamak menang untuk hari itu. Kebetulan, memang dah lama tak makan. Tak sukar pun nak sediakan hidangan ini cuma bahan perapannya agak banyaklah jika dibandingkan dengan penyediaan ayam goreng biasa. OK, jom tengok resepi.



Ice Blended Farm Fresh Cafe Latte

Sabtu, Jun 13, 2020

Saya memang suka akan produk-produk Farm Fresh. Dari susu segar, susu kurma, susu coklat, yogurt, soya sehinggalah ke cafe latte. Selalu yang ada stok di rumah on regular basis ialah susu segar atau skinny low fat milk untuk buat kopi dan overnight oat. Yang lain tu, beli secara berkala, ikut selera apabila teringin je.

Cafe latte ni Cekengah yang beri. Dia beli satu kotak, separuh untuk rumah dia manakala selebihnya untuk saya dan Bott. Punyalah happy saya ada kopi sejuk beratur dalam peti ais! Waktu cuaca panas atau menjelang petang apabila badan dah mula lemau, minum cafe latte sejuk ini memang boleh terus celik mata. Saya suka sebab rasa kopinya kuat. Tidak ditenggelamkan oleh susu.

Lama juga stok cafe latte bertahan dalam peti sejuk. Pandai berjimatlah konon-kononnya. Lagipun, selalu saya minum kopi panas untuk mulakan hari. Tetapi, ada satu hari ni tekak teringin nak something sejuk dingin gitu. Buka peti sejuk nampak cafe latte ni terus grab. Ambil ais sedikit, letak dalam smoothie blender, tadaaaaaaaa! Jadilah ice blended cafe latte.  

Honey Butter Biscuits ala Texas Chicken

Isnin, Jun 08, 2020

Bagi yang biasa makan Texas Chicken, pasti kalian familiar dengan honey butter biscuits. bukan? Saya memang jika sekali-sekala singgah makan di sana, tidak akan lupa pesan honey butter biscuits dan jalapeno poppers

Honey butter biscuits Texas Chicken ini jadi kegemaran ramai sebab rasa manis dan buttery yang sedang-sedang. Just nice dan tidak keterlaluan. Kombinasi rasa lemak mentega dan manis madu membuatkan biskut ini sedap dinikmati begitu sahaja. Dapat pula dicicah dengan minuman panas kegemaran kalian, lagilah berganda kelazatannya.

Ini antara resepi terawal yang saya cuba semasa PKP baru-baru dilaksanakan tiga bulan yang lalu. Waktu itu, memang asyik keluar masuk dapur je. Konon-kononnya nak menyesuaikan diri dengan fasa baharu kena kurung dalam rumah. Padahal selama ini kalau dapat peluang duduk memeram diri dekat rumah, sayalah yang paling happy! Setiap hari saya dan Bott akan cuba masak satu resepi yang kitorang teringin nak makan. Tak kiralah hidangan sarapan ke, lauk atau pencuci mulut. Resepi baharu atau yang dah pernah cuba sebelum ini. Biskut ini antara salah satu daripada projek satu resepi satu hari kamilah. Lagipun saya memang teringin sangat sebab dah lama tak makan.

Kebetulan bahan-bahan memang ada. Cara nak buat honey butter biscuits ini pun memang mudah. Batch pertama yang dibakar, glazed pakai madu dan mentega.  Batch kedua pula (lihat gambar di bawah), tanpa madu cuma guna sapuan mentega. Rupa parasnya kurang berkilat tetapi rasa tetap awesome. Biskut tanpa madu ini khusus untuk Bott sebab dia nak cicah dengan kopi panas. 


Honey Butter Biscuits Ala Texas Chicken

Teringin Cucur Kembung Viral

Khamis, Jun 04, 2020

Assalamu'alaikum. Entri pertama saya untuk bulan Jun setelah sebulan lebih tinggalkan blog. Memandangkan kita masih dalam bulan Syawal, rasanya tidak terlambat untuk saya ucapkan 'Selamat Hari Raya'. Maaf zahir dan batin andai ada salah silap saya sama ada yang disengajakan ataupun tidak terhadap kalian.

Apa khabar? Bagaimanakah sambutan hari raya kalian tahun ini? Masih dalam mood raya atau sudah kembali sibuk dengan rutin harian? Sempat juga saya intai perkongsian teman-teman di media sosial. Meskipun tahun ini kita sibuk menyesuaikan diri dengan norma baharu, alhamdulillah, Syawal tetap dirayakan meriah dengan cara masing-masing. Apapun saya doakan segala yang terbaik buat kalian semua.

Saya masih bekerja dari rumah sekarang ini. Faham-faham sahajalah apabila dah duduk rumah, lagi banyak makan dari buat kerja. Langkah ke dapur, buka peti sejuk, angkat tudung saji jadi makin kerap. Kalau dahulu biasanya makan dalam 2 - 4 meals sahaja sehari, sekarang ni sampai 5 - 6. Yelah, siap peruntukkan waktu untuk rehat pagi, fika, minum teh, snacking bagai...😝

Baru-baru ini, teringin nak makan cekodok. Tetapi, tak mahu cekodok biasa. Nak yang cucur kembung viral tu. Apa lagi, terus laju masuk dapur goreng cucur.


Inilah rupanya cucur kembung viral saya. Sedap makan panas-panas sambil lawan dengan kopi pekat. Tengah enjoy makan, tiba-tiba teringat pula kenangan dengan arwah abah. Dahulu petang-petang kami berdua akan pergi kedai naik motor semata-mata nak pergi beli produk Cucur Adabi. Lepas tu, baba akan goreng dan kami makan berdua sambil tengok TV. Rindunya momen-momen dahulu. Dah rindu datang menggamit, tekak ni pun gatal juga teringin nak Cucur Adabi. 

Malas nak keluar, si Bott beli kat Lazada je. Kebetulan masa tu hendak beli rempah kari dan beberapa produk Adabi yang lain. Senyum lebar saya sampai telinga dapat makan cucur Adabi. Maaf, tiada gambar yang dapat disertakan di sini. Dalam range produk Cucur Adabi, saya paling suka perasa udang. Perasa bilis dan lemak manis bagi saya biasa sahaja. Dahulu, seingat saya Adabi pernah keluarkan beberapa perasa cucur yang pelik seperti cucur keju. Pernah cuba, tak kena dengan selera saya. Dah discontinue lama pun produk tu.

Ada siapa-siapa di sini suka makan Cucur Adabi? Saya tengok di Instagram ramai yang kreatif olah pelbagai resepi guna tepung cucur ini. Kalian prefer perasa yang mana?

Challenge Accepted - Cabaran Upcycle 2

Selasa, April 28, 2020

Entri ini merupakan susulan kepada kisah saya sahut cabaran Bott untuk guna kad atau kertas terpakai yang berkepuk-kepuk dalam simpanan saya. Entri berkenaan di sini. Sayang kononnya sebab cantik. Hajat hati memang hendak guna semula untuk cardmaking atau hias scrapbook. Tetapi, tanpa saya sedar benda-benda terpakai yang saya kumpul semakin hari jadi semakin banyak dan saya tak guna semula pun! Alih-alih, setiap kali ingin buat projek kraf baharu yang meilbatkan kad atau scrap page...saya akan capai brand new sheets of cards or papers. Tak terfikir pun nak guna 'koleksi kertas cantik sayang nak buang' ni.


Jadi, semenjak kena cabar (lebih kepada ugut sebenarnya) oleh Bott, saya memang sedaya upaya guna apa yang boleh. Sambil perlahan-lahan cuba susutkan timbunan kertas dan kad terpakai, saya cuba cabar kreativiti diri supaya dapat hasilkan something nice. Sebelum ini saya dah tunjuk kad ucapan dan penanda buku yang diperbuat daripada katalog, sampul duit raya dan kad raya lama. This time more or less the same. 


#1 Kalendar meja KWSP


12 keping gambar pokok di atas asalnya table calendar KWSP. Tidak dapat dipastikan tahun berapa. Yang pasti, bukan tiga ke empat tahun lepas. Huhuhuh nampak tak ini antara benda-benda lama yang diperam dalam folders kertas terpakai saya. Comel kan gambar-gambarnya? Warna yang digunakan sweet dan cantik.

Saya ambil gambar-gambar tu untuk dijadikan hiasan muka hadapan kad ucapan saya. Lihat gambar di bawah.

Damba CintaMu yang Sentuh Hati

Isnin, April 27, 2020

Assalamu'alaikum.
Salam Ramadan ke - 4.

Sebelum tu, mari kita sama-sama baca doa Ramadan untuk hari ini.

Doa 4 Ramadhan

Yaa Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya berdzikir mengingati-MU. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-MU, dengan kemuliaan- MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai dzat Yang Maha Melihat. 

_________________

Seawal pagi saya terima Whatsapp daripada M hantar satu pautan pada saya dengan message 'You will cry!'. Mula-mula malas nak layan sebab ingat dia hantar rakaman video yang dia buat dek kerana kebosanan terperangkap dalam rumah di negara seberang. Ada sahaja benda-benda pelik dan menyakitkan hati saya yang dihantar termasuklah gambar menu makanan sedap dari Bandung. So, I simply assumed yang ini satu lagi video makanan yang akan buat saya nangis. Caker goreng ke, nasi ayam bakar ke, nasi jamblang ke...tak ke menyakitkan hati tu!

Tapi, apabila check balik baru perasan itu link Youtube. Si M ni mana ada share video kat Youtube. Saya pun dalam mamai-mamai tu tekan. Mula-mula dengar orang baca Bismillah. Lepas tu Ya Rab! Ya Rab! Ya Rabbi Ya Rabbi! Terus celik mata! Dan beberapa minit lepas tu saya berjaya menepati ramalan si M. Saya nangis! Huhuhuhu

Kredit Imej

Saya nangis dengar lagu Damba Cintamu nyanyian Alif Satar dan kumpulan Raihan. Sayu. Menyentuh hati. Dahulu, lagu ini memang antara lagu kegemaran saya. Masa ni era kumpulan-kumpulan nasyid gah dengan pelbagai lagu ketuhanan yang mengusik jiwa.

Resepi Cheese Puff dan Resepi Lain Menggunakan Puff Pastry

Jumaat, April 24, 2020

Salam 1 Ramadan!

Hari ini saya ingin berkongsi beberapa resepi menggunakan puff pastry yang sedap dan mudah disedikan. Semalam saya mengemas peti sejuk dan peti dingin beku. Barulah perasan masih ada stok puff pastry yang belum digunakan. Dah lama saya tidak bake, mujurlah puff pastry masih elok belum sampai tarikh luputnya. Puff pastry ini memang antara benda yang saya akan beli secara berkala dan pastikan ada dalam inventori barang-barang dapur. Bukan apa, kalau tiba-tiba rasa craving nak makan pastri atau something sweet, buntu tak ada idea untuk buat hidangan minum petang ... bolehlah diusahakan sesuatu dengan adanya puff pastry. 

Di pasaran ada macam-macam bentuk dan jenis puff pastry - jenis square, jenis gulung ... yang jenis blok pun ada. Boleh dapatkan di pasar raya atau kedai yang menjual bahan kek. Saya biasa beli jenama Kawan yang dalam bentuk empat segi kecil. Mudah, dah siap potong. Senang nak buat tuna puff atau sardine puff. Kalau nak buat pai atau cinnamon rolls baru beli yang jenis gulung. 

Alang-alang dah ada puff pastry, gali baliklah menu-menu ringkas guna puff pastry yang saya buat dahulu. Lagipun, sekarang saya sibuk merangka menu sahur dan berbuka untuk minggu pertama Ramadan. Kena plan betul-betul guna bahan apa yang ada di rumah. Kalau boleh nak elak kena keluar rumah untuk beli barang. 


Di bawah ini, saya kongsi semula beberapa menu ringkas dan sedap guna puff pastry. Bolehlah dijadikan hidangan pencuci mulut atau moreh untuk bulan Ramadan. Klik sahaja pada gambar yang berkenaan untuk ke entri resepi. Selain menggunakan ketuhar pembakar (oven) biasa, resepi-resepi di bawah juga boleh disediakan dengan menggunakan air fryer.



Cheese Puff
Cheese Puff

Penggemar keju pasti tidak akan tolak cheese puff ini. Sangat mudah untuk disediakan. Secara asasnya, hanya perlukan pastry puff dan keju. Rasanya yummy yumm! Bagi penggemar keju, setakat makan seketul dua memang tak akan cukuplah!



Kouign - Amann
Kouign-Amann dinikmati dengan secangkir kopi.

Kouign-Amann sebenarnya sejenis kek manis dari Perancis yang kaya dengan mentega dan gula. Resepi saya ni versi yang sudah dipermudah (simplified version). Jika tidak suka pencuci mulut yang terlalu manis, kalian bebas untuk ubah sukatan gula ikut cita rasa.



Selain cheese puff dan kouign-amann di atas, ada dua lagi resepi menarik yang kalian boleh cuba.


Banana Puff with Cinnamon
Banana Puff


Kombinasi puff pastry, pisang dan kayu manis memang terbaik! Saya tidak akan tolak hidangan ini.  Lazimnya, saya akan lebihkan serbuk kayu manis. Semerbak aroma puff memenuhi ruang dapur ketika dibakar. Saya juga akan buat inti pisang lebih sedikit untuk drizzle atas puff yang sudah siap dibakar.


Mini Pineapple Puff
Pineapple Puff

Ini lebih kurang sama dengan pai McD tetapi isinya di atas permukaan puff. Apabila dibakar, gula dan potongan buah telah caramelized memang sedap sangat! Kadang-kadang, jika tiada nanas, saya gunakan hirisan epal hijau. Pun sedap! Janji rasa masam-masam tu ada.


Rasa-rasanya ada tak antara dessert di atas yang menambat selera kalian? Selamat mencuba!

Selamat Datang Ya Ramadan

Khamis, April 23, 2020

Assalamu'alaikum semua.

Alhamdulillah, kita berpeluang untuk bertemu lagi dengan Ramadan tahun ini. Walaupun suasana menyambut ketibaan tetamu istimewa ini agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya, apa yang penting, kita cuba sedaya upaya untuk laksanakan ibadah-ibadah Ramadan dengan baik.

Ramadan pada fasa PKP ini akan catat pengalaman baharu buat kita semua. Perkara-perkara yang biasa dilakukan seperti berkunjung ke bazar, balik kampung berbuka dan bersahur bersama keluarga, iftar di luar, keluar shopping kuih dan baju raya....semuanya dah tak boleh buat seperti dahulu. Tak mengapa, kita sesuaikan diri dengan 'the new normal'. Kebiasaan baharu. In shaa Allah, semua akan baik-baik sahaja.


Memandangkan peluang bertemu keluarga, jiran-jiran dan sahabat agak terhad, sempena Ramadan ini saya dan keluarga buat Ramadan Gift Bags atau goodie packs dan hantar kurma sebagai tanda ingatan. Mula-mula dah nak batal dah projek kurma ni sebab saya lambat terima kurma untuk dibungkus.

Explosion Box - The Best Day Ever

Rabu, April 22, 2020

Assalamu'alaikum. Apa khabar hari ini? Sudah bersedia hendak menyambut Ramadan? Meskipun tahun ini kita tidak dapat mengalu-alukan kedatangan bulan penuh rahmat seperti tahun-tahun sebelumnya, tidak bermakna kita tidak boleh menghayati erti Ramadan. Memanglah berbeza...tetapi mana tahu, di sebalik semua yang berlaku, Ramadan 1441 merupakan Ramadan yang terbaik buat kita. Inshaa Allah. 

Hari ini, bersiaran dari bilik kraf, kita borak-borak tentang explosion box pula ye. Explosion box di sini bukanlah kotak yang meletup atau yang mengandungi sebarang bahan letupan. Sebenarnya, explosion box merupakan kad ucapan berbentuk kotak yang apabila penutup atas dibuka, sisi-sisi kotak akan collapse.  Itu jelah bahagian yang 'explode' sebenarnya.

Kad ucapan explosion box sangat istimewa kerana berciri 3D dan bersifat interaktif. Apa yang saya maksudkan interaktif di sini ialah si penerima kad akan berpeluang untuk belek-belek dan explore kad yang diterima kerana selain daripada gambar-gambar dan ucapan, setiap sisi kotak dihias dengan elemen-elemen kecil yang menarik seperti waterfall card, picture sliders, interactive wheels dan macam-macam lagi. Ini kalau ada rezeki dan kesempatan, saya akan tulis dalam entri yang lain ya.

Explosion box 'The Best Day' di bawah merupakan contoh explosion box yang paling simple. Hanya satu lapisan dengan hiasan sederhana. Kad ini saya buat untuk birthday Cekengah pada awal Mac yang lalu. 

Layan Jiwang dengan Starbucks Parmesan and Dill Cashews

Isnin, April 20, 2020

Saya ni jenis suka mengunyah. Mulut tak boleh nak rehat hahahah. Kalau menonton televisyen, buat kerja di hadapan komputer atau sekadar duduk-duduk rehat di ruang tamu, mesti nak kena ada sesuatu untuk dimakan. 

Inilah tabiat tidak sihat saya yang sukar dikikis sejak dahulu. Asyik 'gatal gigi' sepanjang masa! Dahulu stok kerepek, kacang, maruku dan potato chips (macam-macam jenama dan perasa) memang sentiasa ada dekat rumah. Dah tua nilah baru rasa insaf sedikit, tak sampai hati nak aniaya tubuh sendiri lagi. Jadi, perlahan-lahan ubah kepada snek dan makanan 'kunyah-kunyah' yang lebih sihat, pilihan yang lebih berakal konon-kononnya. Tidaklah junk food semata!

Hari ini nak kongsi salah satu snek kunyah-kunyah kegemaran saya - Starbucks Parmesan and Dill Cashews. Sekali rasa terus jatuh cinta! Sedapnya! Gajus yang diperasakan dengan keju parmesan dan herba dill memang kombinasi terbaik! Cukup rasa lemak, masin berempah semua. Sebelum ini saya agak skeptikal dengan herba dill ni. Tak sangka saya suka rasanya. 

Starbucks Parmesan and Dill Cashews ini memang tak boleh bajet nak makan satu genggam kecil je. Lupakanlah andai punya hasrat konon-konon nak makan/snacking ikut portion. Tahu-tahu tanpa sedar boleh habis satu bungkus terus! 


Starbucks Parmesan and Dill Cashews.

Resepi Mudah - Piza Terung yang Sihat dan Sedap

Jumaat, April 10, 2020

*Resepi pizza terung berkeju ini boleh dimasak menggunakan air fryer, ketuhar gelombang mikro dan oven biasa. Masa memasak perlu dilaraskan mengikut kesesuaian.

Pernah dengar piza terung? Ya, kalian tak salah. Saya memang cerita tentang piza yang diperbuat daripada terung. Ini merupakan salah satu olahan piza untuk pilihan yang lebih sihat. Kita tidak guna doh piza seperti biasa sebaliknya isi terung yang akan jadi base untuk piza. Rendah kalori berbanding piza. Usah bimbang, rasanya tetap awesome.

Bagi yang sedang berdiet, kawal makan... tiba-tiba teringin nak makan piza, bolehlah cuba buat resepi ini to satisfy your craving. Failproof (confirm jadi punya) dan rasanya dijamin puas hati. Selain itu, emak-emak yang struggle nak ajar anak makan sayur, apa kata umpan mereka dengan piza terung ini. Selitlah potongan-potongan kecil brokoli atau lobak merah sekali.



Tengok ni piza terung saya. Terliur tak?

OK, jom kita tengok resepi. Bahan-bahan yang digunakan boleh diubah suai mengikut selera kalian. Lately, saya memang ambil kira berapa kalori makanan yang masuk tubuh. Jadi, bahan-bahan yang saya gunakan seboleh-bolehnya rendah kalori, rendah gula dan garam. Tetapi, andai kata ada bahan tertentu yang tiada dalam pantri kalian, tukar je ikut kesesuaian. Misalnya, saya guna keju keping Bega Super Slim. Kalian boleh sahaja guna keju jenama lain seperti Anchor atau Mother's Choice. Ingin guna keju parut pun tiada masalah. Kita yang buat kan....


Resepi Piza Terung (Saiz Hidangan - 2 orang)

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 2 biji terung bersaiz sederhana besar
  • 1 ketul tauhu dipotong dadu. Kalian boleh tukar dengan daging cincang, hirisan ayam atau hirisan sosej. 
  • 1 biji bawang besar dimayang
  • 1 biji tomato dipotong dadu
  • 3 - 4 keping keju Bega Super Slim
  • 2 - 3 tangkai cili api. Saya dan Bott, makan piza pun nak kena pedas!
  • Sedikit sos tomato/sos cili (Optional)
  • Sedikit taburan herba oregano dan parsley kering. (Tak guna pun tak apa)