Kardigan Helene Sabella daripada Kak Sheila Adziz

Sabtu, Oktober 30, 2021

Assalamualaikum. Selamat Hari Sabtu!

Ini entri penghargaan tertangguh. Bulan lepas, giveaway anjuran Kak Sheila (Sheila Inspire) merupakan antara giveaway yang saya sertai.

Alhamdulillah, setelah diumumkan senarai pemenang, saya antara yang terpilih. Terima kasih Kak Shiela sebab maklumkan pada saya. Waktu tu memang agak sibuk,  tak sempat berblogging atau blogwalking sangat. Jadi tak keep track pun giveaway mana yang sudah tamat, mana yang sudah umum keputusan.

Menang apa? Saya menang Helene Cardigan, produk Sabella yang popular dengan tagline ‘benda tak payah gosok, buat apa nak gosok’ tu. 😊

Selepas selesai beri butiran kepada Kak Shiela, saya lupa terus tentang hadiah tersebut. Sehinggalah pada 14 Oktober, tiba-tiba terima notifikasi daripada pihak DHL yang maklumkan akan hantar bungkusan pada saya.

Be A Man in The Storm

Jumaat, Oktober 29, 2021

Assalamualaikum. Seminggu lebih saya tidak jenguk blog. Entri terakhir pun entri Wordless Wednesday sahaja minggu lepas. Sebenarnya, banyak benda hendak dicerita ... hendak dikongsi. Tetapi, rasa malas menulis tu berlapis-lapis. 😂

Ditambah pula dengan masalah talian internet yang menduga setiap petala sabar. Entah sampai bilalah syarikat-syarikat telekomunikasi ini mahu guna alasan servis disedang dinaiktaraf demi kebaikan dan kesenangan anda entah. Si Kursar (kura-kura besar) yang viral tu jalan lagi laju! 

Kadang-kadang, rasa macam tercampak kembali ke zaman penggunaan telefon hanya untuk membuat dan menjawab panggilan. Dah, data internet ada banyak-banyak G pun tak berfungsi! Jadi, hari-hari lepas memang banyak diluangkan dengan aktiviti tanpa sambungan internet. Puas dan tenang hati saya tak perlu fikir tentang line laju ke line siput.

Apa khabar semua? Harap kalian baik-baik sahaja. 


Masuk-masuk, dah suruh jadi man in the storm. Haa ... ingat lagi entri saya mengenai apa jawapan unggul untuk persoalan bagaimanakah cara terbaik mendepani halangan dan cabaran hidup? How do you face setbacks in life?

Saya rasa saya jumpa sesuatu yang boleh dipertimbangkan sebagai jawapannya.

Kamomil

Rabu, Oktober 20, 2021

 Teh kamomil untuk petang yang santai.


Teh kamomil saya ini hasil rendaman bunga kamomil yang telah dikeringkan. Boleh juga didapati dalam bentuk serbuk atau uncang. Terdapat banyak jenis produk teh kamomil di pasaran. Kamomil merupakan antara teh bunga yang selalu jadi pilihan bukan sahaja kerana rasanya yang lembut, menenangkan malah disebabkan khasiatnya yang banyak untuk kesihatan kita. Teh kamomil turut dijadikan home remedy untuk merawat beberapa sakit ringan.

Saya lebih gemar beli bunga kamomil kering kerana saya sendiri boleh ubah tahap kepekatan teh dan rasa mengikut selera sendiri. Jika ingin rasa teh yang kuat, saya rendamlah bunga tu banyak sedikit. Jika mahukan yang mild, sekadar satu sudu teh sudah memadai.

Jemput minum, semua!


Pstt! iPhone kalian rosak? Haaa untuk ini kalian tak perlukan teh kamomil, kalian perlukan Chamo! Kunjungi Chamo di Seri Kembangan segera!


Laman Web: Chamo

017-282 8089

118-1, Jalan PUJ 3/2, Taman Puncak Jalil, 

43300 Seri Kembangan, Selangor.



Gembira Makan Nasi Minyak Orang Kahwin

Selasa, Oktober 19, 2021

Ini susulan kisah sebelum ini. Kan saya dan Bott gantung kuali sebab ada jiran + orang kampung yang janji nak hantar makanan kepada kami. Menjelang tengah hari, saya dah ulang alik ke pintu gelangsar sambut kiriman mereka. Alhamdulillah, banyak rezeki semalam. Ini rezeki anak rantau rentas negeri namanya. Kami pun dapatlah tempiasnya sama.

Dalam banyak-banyak kiriman tu, ada satu yang betul-betul buat saya teruja. Nasi minyak orang kahwin! Pak cik saudara menikahkan anak perempuan sulungnya. Tiada majlis yang dibuat tetapi food packs diedarkan sebagai tanda kesyukuran meraikan kedua-dua mempelai.

Oh, lamanya tak makan lauk kenduri! Rasanya kali terakhir makan kenduri bulan 8 tahun lepas. 


Beli Rosie's Studio Diecut Shapes Pack di Mr. DIY

Isnin, Oktober 18, 2021

Assalamualaikum.

Minggu lalu sewaktu keluar melunaskan urusan, saya sempat singgah ke Mr. DIY. Lama benar tak jalan-jalan keliling kedai tengok barang-barang. Seperti biasa, bahagian alat tulis dan kraf yang saya tuju dahulu.

Jumpa dua pek die cut shapes Rosie's Studio ini. Teruja saya. Pek hiasan Vacay dan Clover Lane. 

Nasi Kuning dan Cucur Kembung Viral

Ahad, Oktober 17, 2021

Assalamualaikum. Selamat Hari Ahad! Bagaimanakah hujung minggu kalian setakat ini? Meriah? Ada sebarang perancangan istimewa ke hari ini?

Di kawasan kediaman saya memang macam musim raya. Anak-anak semua pakat balik kampung. Jalan raya, kedai runcit, gerai jual sarapan, pasar pagi semua sibuk! 

Saya dan Bott duduk diam-diam jelah di dalam rumah. Sebenarnya, dua tiga hari ini kami dah dapat ‘notifikasi’ awal daripada jiran dan saudara-mara. 

“Farrah, Ahad tak payah masak!” 

“Long, Ahad nanti kitorang hantar makan tengah hari.”


Sebagai anak jati kampung yang tinggal seorang di sini (Cekebon dan adik-beradik saya semua jadi orang bandar), saya dijaga baik oleh orang kampung hahaha. Apabila kaum keluarga di rantauan masing-masing balik merentas negeri, mestilah teruja masak-masak makan-makan, kan? Alhamdulillah, ada terselit rezeki sepinggan dua untuk saya dan Bott. Kira hari ni hari gantung periuk kuali. 


Pagi kami diceriakan dengan nasi kuning. 

Sepinggan lengkap nasi kuning.

Nasi Kandar Balik Klinik

Sabtu, Oktober 16, 2021

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Ada rumah ke tu? Ke dah mula merentas negeri pulang ke kampung atau cuti-cuti?

Saya tiada sebarang rancangan besar setakat ini. Kalau keluar pun, jalan dekat-dekat je. Bukan apa, cuaca panas terik sekarang buat saya cepat penat. Dengan kena pakai mask, dengan kena tahan panas ... silap hari bulan bersesak-sesak dengan orang ramai pula. Mana enjoy, kan? Baiklah saya duduk berehat lepak santai di rumah dahulu. 

Semalam, pagi Jumaat saya ada temujanji di klinik kesihatan untuk pemeriksaan rutin asma dan hipertiroid + review ujian darah. 


Sekarang pergi klinik memang seronok. Tak ramai orang. Setiap kali ke klinik kesihatan untuk temujanji, setiap kali itu ada pembaharuan dari segi sistem untuk memastikan keselamatan kakitangan dan pesakit. Gembira je saya masuk klinik untuk temujanji pukul lapan, pergi makmal tuntut laporan ujian darah, pergi bilik saringan check berat, tekanan darah, (ujian tiup tiub untuk asma tak buat sejak Covid) tahu-tahu dah duduk bersandar di ruangan menunggu. Tak selisih dengan orang sangat.

Pembaharuan kali ini ialah - pesakit yang datang temujanji untuk follow up di Unit Non Contagious Disease (NCD), setelah disaring di bilik saringan, fail atau buku kesihatan mereka akan diserahkan kepada doktor untuk diperiksa. Jika upon review keadaan terkawal (hasil keputusan ujian darah okey), tiada apa-apa masalah, pesakit tidak perlu jumpa doktor pun. Doktor akan terus prescribe ubat susulan dan tetapkan tarikh temujanji yang seterusnya. Jimat masa. Jimat tenaga. Efisien!

Saya pandang result tiroid, saya tahu yang saya tidak akan tergolong dalam kategori itu. Confirm kena mengadap! Tidak menunggu lama, saya dipanggil masuk bilik doktor. 


Alhamdulillah, semua okey ... semua cemerlang kecuali hormon tiroid je yang tunggang-langgang. Dari hiper jadi hipo pula. Hahaha itu bukan perkara baharu. Tetapi, kena juga pergi makmal buat ujian darah untuk tengok ada abnormalities pada darah tak. 


Baik-baik sahaja :)

Kad Semoga Cepat Sembuh - Healing Hugs

Rabu, Oktober 13, 2021

 Salah satu kad yang saya buat baru-baru ini. Kad ucapan Semoga Cepat Sembuh.


Kad ini jenis kad poket. Maksud saya, kad diletakkan dalam poket khas yang dibuat senada dengan tema dan warna yang senada.


Nasi Goreng Kicap Sotong

Semalam, di rumah ni, dari orang sampailah ke kucing semua tak ada mood. Lemau sepanjang hari. Jadi, apabila perut lapar, kami putuskan untuk masak nasi goreng sahaja. Senang. Nasi goreng apa? Bott ingin nasi goreng kicap sotong. Saya tidak kisah. ON sahaja. Janji perut berisi.

Bagi yang kurang jelas, kicap sotong ini bukanlah kicap yang diperbuat daripada sotong atau dakwat sotong. Sebenarnya kicap sotong ialah sos ikan yang sering digunakan dalam masakan Thai. Ada satu jenama popular dengan gambar sotong pada label pembungkusannya. Itu yang jadi kicap sotong.

Dalam erti kata lain, nasi goreng kicap sotong ni nasi goreng asas yang selalu kedai/restoran Thai jadikan base untuk hidangan nasi goreng mereka. Jika pesan nasi goreng ayam, paprik atau Pattaya, nasi goreng pakai resepi ini, kemudian ditambahlah ayam, telur dan lauk paprik.

Nasi goreng kicap sotong kami. Protein saya guna isi ayam manakala sayurnya, kailan. 

Apam Bakar Kelantan yang Gebu dan Mudah Disediakan

Selasa, Oktober 12, 2021

Sebenarnya saya sudah lama teringin hendak makan apam bakar Kelantan atau tepung apam. Apam lembut gebu yang diperbuat daripada tepung beras, disajikan dengan kelapa parut memang lazat sekali. Bagi saya, apam bakar Kelantan sedikit berbeza daripada hidangan apam yang lain. Agak unik rasanya disebabkan penggunaan bahan-bahan seperti bawang merah, halia dan lada hitam.

Hendak mencari apam bakar Kelantan asli di kawasan saya memang tidak akan jumpalah. Jadi, mahu tidak mahu terpaksa usaha buat sendiri. Saya cuba dapatkan resepi daripada teman-teman di sebelah Pantai Timur. Ada banyak versi juga rupanya. Ada yang guna halia, ada yang tidak. Ada yang letak tapai, ada yang letak nasi. Saya difahamkan penggunaan tapai atau nasi adalah untuk buat apam supaya jadi lebih gebu dan kekal lembut sepanjang hari. 

Kebetulan beberapa hari sebelumnya memang ada beli tapai kerana mahu buat tapai goreng. Tetapi, dah jumpa resepi tradisi apam bakar yang guna tapai, kita dahulukan yang ini.


Lihat juga: Resepi Tapai Goreng


Hasil percubaan pertama saya membuat apam bakar Kelantan.

Perencah Nasi Daging Nasi Briyani Iman

Isnin, Oktober 11, 2021

Sewaktu terima kiriman ini, punyalah saya gembira. Rezeki dapat sebungkus asam keping, Perencah Nasi Daging dan Perencah Nasi Briyani Iman. 

Bott apabila ternampak je perencah nasi daging tu, terus dia kata hendak buat nasi bukhari. Sebelum ini memang pernah masak menggunakan perencah nasi daging jenama Iman. Selain nasi daging dan nasi beriani, ada juga perencah untuk nasi tomato. Yang dua lagi tu saya belum pernah cuba. Perencah nasi daging pula, saya tidak buat nasi daging hidangan tradisi dari utara yang popular tu. Sebaliknya, guna untuk buat nasi bukhari ayam.

Gara-gara BTS dan Semesta Mereka

Ahad, Oktober 10, 2021

Assalamualaikum. Salam Santai Ahad. Salam 1010. Cantik tarikh hari ini, kan?

Sudah beberapa hari tidak masuk blog. Pagi Ahad biasalah saya luangkan masa di bilik kraf. Hari ini kena jana idea untuk tunaikan permintaan seorang pelanggan dari Singapura. Ingat lagi Projek Soldadu saya yang menggunakan pembungkusan BTS Meal? Baca mengenainya di sini. Pelanggan ini berkenan dengan hasil kerja saya.

Jadi, bersempena dengan hari lahir puteri tunggalnya yang bakal tiba hujung Oktober nanti, dia hendak hadiahkan sesuatu yang BTS-related. Disebabkan BTS dan Coldplay baru lancarkan My Universe (ketika entri ini ditulis, klip video My Universe sudah mencecah 56 juta tontonan di Youtube), tentu-tentulah tema Semesta yang diinginkan.  

Pada awalnya, saya terpaksa tolak kerana ada ada beberapa tugasan kerja + projek kraf tempahan orang yang perlu disiapkan. Bincang punya bincang, akhirnya saya setuju untuk bantu beri idea dan terlibat dalam proses-proses awal sahaja. Yang ini tidak menuntut komitmen sangat. Selebihnya, akan diserahkan kepada pihak perancang majlis yang diupah di sana.


Gara-gara BTS dan Semesta mereka, pagi-pagi saya dah memerah otak. Masalahnya, sudah agak lama saya di sini, idea yang dinanti tidak kunjung tiba. Entah mengapa hari ini bangun pagi macam tak ada mood. Sel-sel otak enggan berhubung! Dah macam-macam video BTS saya tengok. Iklan BTS jadi duta Coway pun dah banyak kali ulang. 😅

Lazimnya apabila mencari idea, saya akan pusing keliling bilik kraf, cari barang-barang yang sesuai dan boleh digunakan. Apa yang ada, apa yang perlu dibeli. Dari situ, baru pilih dan padan. Tengok kena atau tidak. Bertepatan dengan tema atau sebaliknya.


Kemajuan saya yang tak berapa nak maju setakat ini ... 🤪

Proses awal Semesta BTS

Nissin Ramen Tokyo Shoyu

Jumaat, Oktober 08, 2021

Ini entri selongkar pantri. Biasalah apabila cuaca bertukar-tukar, sekejap panas sekejap sejuk ... yang malar tidak bertukar cuma selera dan hala langkah saya sahaja. Laju menapak pergi dapur selongkar pantri tengok apa yang boleh dimakan atau dibuat kunyah-kunyah.

Penemuan saya untuk kali ini - Sepek Nissin Ramen Tokyo Shoyu. Interesting! Ada yang pernah makan tak?

Nissin Ramen Tokyo Shoyu

Buat Pelekat Hiasan untuk Junk Journal

Khamis, Oktober 07, 2021

Ini sebenarnya aktiviti malam hujung minggu saya yang lalu. Sambil-sambil tonton drama di Viu, tangan berjalan buat pelekat (sticker) untuk dijadikan hiasan jurnal dan planner. Saya cap imej-imej cantik menggunakan cap getah di atas kertas pelekat. Kemudian, potong satu demi satu. 

Saya buat pelekat hiasan bertema vintage, retro ala-ala antik. Bagi saya ini antara tema hiasan yang tak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan. Sentiasa ada permintaan dan kita sendiri boleh pelbagaikan penggunaannya. Sudah terbayang-bayang dah di kepala untuk guna pelekat-pelekat ini sebagai penyeri lembaran junk journal saya.

Saya hanya menggunakan kertas pelekat, dakwat hitam dan stamps yang dirasakan sesuai dengan tema ala-ala vintage

Antara cap yang jadi pilihan ialah cap getah bunga dan mesin taip yang saya beli secara preloved di bawah ini.

Saya sibuk ... dan saya ta ya pa wau

Rabu, Oktober 06, 2021

 



Saya tipu apabila saya mengatakan saya sibuk.
saya sibuk;
tidak dalam keadaan yang mana kebanyakan orang akan faham.

Saya sibuk menghela nafas dalam-dalam dan panjang.
saya sibuk menenangkan jantung yang berdetak kencang.
saya sibuk memberitahu diri saya sendiri bahawa saya okey.

Kadangkala, inilah kesibukan saya - 
dan saya tidak akan meminta maaf untuk itu.


---------------

Sesuatu untuk kita sama-sama fikirkan. Berilah ruang yang sewajarnya pada insan-insan di sekeliling kita andai mereka menyatakan yang mereka sibuk. Usah dipertikaikan kesibukan mereka kerana ada dalam kalangan kita yang sibuk berperang dengan diri, sibuk menangani masalah yang dihadapi.

Ini mungkin bukan jenis sibuk yang kita boleh terima sebagai alasan kukuh. Tetapi, percayalah. Ada kalanya, kesibukan ini yang memberi peluang untuk seseorang itu terus kenal dirinya. 

Jaga diri. Jaga hati. 

Martabak Maggi Asam Laksa

Tiada angin tiada ribut Bott cakap dia nak makan martabak Maggi. Dah kenapa? Rupa-rupanya dia terliur sendiri tengok beberapa klip masak-masak di IG. Banyak pula perkongsian martabak Maggi yang menduga ketahanan minda, selera dan perut. Dengar nama Maggi pun dah terpancing selera, apa lagi jikalau lihat produk mi segera legend ini diolah sedemikian rupa. 😂

Di rumah, ada stok Maggi Asam Laksa dua pek. Mula-mula ingat nak buat sepek sahaja. Tetapi, alang-alang ada dua pek tu, kita habiskan jelah. Dapat banyak sedikit, boleh dipanjangkan rezeki pada orang lain.

Inilah rupanya martabak Maggi simple kami. Disertakan sekali resepinya di bawah.


Martabak Maggi Asam Laksa

Ganjil yang Benar-benar Ganjil

Selasa, Oktober 05, 2021

Assalamualaikum. 

Hari ini saya hendak bercerita tentang drama bersiri baharu di Viu - Ganjil. Ganjil, arahan Datuk Yusry Abd. Halim yang membariskan pelakon-pelakon seperti Diana Danielle, Fattah Amin, Fatin Afeefa, Izzue Islam, Dato' Sri Eizlan Yusof, Aida Aris, Rosnah Johari dan ramai lagi merupakan sebuah Siri Original Viu yang sedang ditayangkan. 

Saya memang suka tonton cerita-cerita Viu Originals tidak kisahlah cerita dari produksi Malaysia, Indo atau Thai. Kira boleh layanlah. Antara yang saya suka The Bridge, Keluarga Baha Don dan Kopitiam Double Shot.  

Apabila dah tonton trailer Ganjil, terus rasa teruja nak tengok. Adalah cerita best untuk ditonton sambil-sambil buat kerja nanti.


Apa yang ganjil tentang Ganjil?  

PENTING: SPOILER ALERT


Nabila, seorang personaliti media sosial dan Amry, seorang jurutera dalam bidang IT yang agak timid dan pemalu tidak saling mengenali. Hubungan antara mereka bermula apabila bertemu antara satu sama lain di alam mimpi. Mimpi yang sama dan berulang-ulang - Nabila struggle berpaut di pinggir gaung manakala Amry akan datang untuk cuba menyelamatkannya.

Pelik dan keliru dalam memastikan siapa masuk mimpi siapa, Amry dan Nabila seolah-olah diajak melawat sisi kehidupan masing-masing. Perbualan mereka membawa kepada satu penemuan. Di alam nyata mereka pernah berpapasan kerana Amry bekerja di kawasan berhampiran tempat tinggal Nabila. Jadi, mereka buat janji temu untuk berjumpa di sebuah kedai muzik.

Tak kanlah semudah itu, kan? Insiden ganjil semakin ganjil apabila mereka berjumpa tetapi tidak bersua empat mata dalam dimensi masa yang sama. Baik Nabila mahupun Amry, datang ke kedai muzik tetapi .... 

Kredit Imej - Saluran Youtube Viu Malaysia

Kord Gitar Aku Bukan Jodohnya - Tri Suaka

Isnin, Oktober 04, 2021

Petang semalam, setelah siapkan kad kotak (explosion box) saya luangkan masa sebentar dengan Si Kapok. Saya masih ada beberapa pek tali gitar baharu yang perlu dicuba. Teman saya minta saya tolong review beberapa pek tali gitar, sama ada sesuai untuk pemula ataupun tidak. Mula-mula belajar gitar, tidak perlu pakai tali gitar yang fancy atau yang mahal-mahal. Tak praktikal. Apa yang penting, biar jari-jemari tu dapat tekan fret dengan baik dan not yang dimainkan betul bunyinya. Dah mahir nanti, barulah berbaloi pakai tali gitar yang mahal sedikit.

Alang-alang Si Kapok dah bertukar tali, saya petik-petiklah Si Kapok sekejap. Kali ini layan perasaan dengan Aku Bukan Jodohnya nyanyian Tri Suaka. Lagu mellow begini sesuai untuk plucking. Saya kongsikan kord mudahnya di sini. 



Kord Gitar dan Lirik Aku Bukan Jodohnya - Tri Suaka (Easy Chords)


[Intro]

F G Em Am Dm G


C    G      Am   G C

Ini salahku

    F                G                 C

Terlalu memikirkan egoku

F              G                Em        Am

Tak mampu buatmu bersanding nyaman denganku

    Dm                       G

Hingga kau pergi tinggalkan aku

Khabar Kopi | Jumpa di Kafe Joshua

Assalamualaikum. 

Hari ke-4 bulan Oktober. Saya masih berkopi-kopi. Memanfaatkan sebaiknya baucar-baucar Hari Kopi yang saya terima. Menikmati sepenuhnya aroma dan kelazatan kopi memanjalan tunas rasa. Rugilah kalau dibiarkan begitu sahaja. 😊

My coffee 😊

Hari ini, seawal pukul 4.30 pagi, saya terima pesanan Whatsapp. Ingatkan Cekebon. Tetapi, tidak! Mesej daripada seorang gadis bernama Amira - Kak Girang, lama tak dengar berita. Miss you so much! Miss Ariyyan. Miss Joshua. 

Buat Birthday Explosion Box

Ahad, Oktober 03, 2021

Assalamualaikum. Sedang buat apa? Ada tak yang pergi jalan-jalan hari ini?

Saya bersiaran dari bilik kraf hari ini. Tengah menyiapkan beberapa kad hari lahir untuk October babies. Ramai juga kenalan saya yang sambut hari lahir bulan sepuluh. Kena mula buat kad perlahan-lahan. Bimbang nanti minggu depan sibuk, tak sempat hendak siapkan. Ada yang boleh beri by hand, ada yang perlu dipos. Jadi, kenalah rancang betul-betul supaya timing cantik. 

Di bawah ini, kad berbentuk kotak atau lebih dikenali sebagai explosion box. Cerita lanjut mengenai explosion box, jemput baca di sini. Buat kad kotak agak makan masa sedikit. Mungkin sampai separuh hari jugalah untuk saya siapkan hingga ke perincian terakhir. Dah lama tak buat explosion box sebenarnya. Waktu rajin terima tempahan untuk explosion box ini, laju je tangan siapkan. Benda semua dah ada, siap diukur siap dipotong. Tinggal pasang dan hias. Sekarang kena mula dari awal, potong, gunting, tampal ... masak jugalah saya. 😂


Pesan Oktober | Hari Kopi

Jumaat, Oktober 01, 2021

Assalamualaikum. Salam 1 Oktober!
Selamat melangkah ke bulan baharu. Kita sudah sampai ke suku tahun terakhir untuk 2021. Cepat benar masa berlalu, bukan? 

Hari ini saya sangat teruja. Bagi penggemar kopi (coffee lover), pasti kalian juga seperti saya. Hari ini Hari Kopi Sedunia! Yeayyy! Saya berkopi dari pagi hingga ke petang. Tetapi, jangan risau. Masih dalam portion yang terkawal. Banyak tawaran kopi menarik yang tak boleh resist. Tadi sempat beli beberapa pek biji kopi di Lazada. Ganjaran untuk dirilah konon-kononnya sebab berjaya lunaskan semua kerja bulan lepas sebelum deadline.

Kemudian, seorang teman hantar kek kopi, aiskrim kopi dan dua cawan kopi kepada saya. Bukan main seronok lagi kami berdua di rumah ni berkopi-kopi.😊

Pesan Oktober

Memandangkan hari ini hari kopi, saya kongsi satu quote tentang kopi dan kehidupan dengan kalian. Ini salah satu quote kegemaran saya.