Resepi Cheese Puff dan Resepi Lain Menggunakan Puff Pastry

Jumaat, April 24, 2020

Salam 1 Ramadan!

Hari ini saya ingin berkongsi beberapa resepi menggunakan puff pastry yang sedap dan mudah disedikan. Semalam saya mengemas peti sejuk dan peti dingin beku. Barulah perasan masih ada stok puff pastry yang belum digunakan. Dah lama saya tidak bake, mujurlah puff pastry masih elok belum sampai tarikh luputnya. Puff pastry ini memang antara benda yang saya akan beli secara berkala dan pastikan ada dalam inventori barang-barang dapur. Bukan apa, kalau tiba-tiba rasa craving nak makan pastri atau something sweet, buntu tak ada idea untuk buat hidangan minum petang ... bolehlah diusahakan sesuatu dengan adanya puff pastry. 

Di pasaran ada macam-macam bentuk dan jenis puff pastry - jenis square, jenis gulung ... yang jenis blok pun ada. Boleh dapatkan di pasar raya atau kedai yang menjual bahan kek. Saya biasa beli jenama Kawan yang dalam bentuk empat segi kecil. Mudah, dah siap potong. Senang nak buat tuna puff atau sardine puff. Kalau nak buat pai atau cinnamon rolls baru beli yang jenis gulung. 

Alang-alang dah ada puff pastry, gali baliklah menu-menu ringkas guna puff pastry yang saya buat dahulu. Lagipun, sekarang saya sibuk merangka menu sahur dan berbuka untuk minggu pertama Ramadan. Kena plan betul-betul guna bahan apa yang ada di rumah. Kalau boleh nak elak kena keluar rumah untuk beli barang. 


Di bawah ini, saya kongsi semula beberapa menu ringkas dan sedap guna puff pastry. Bolehlah dijadikan hidangan pencuci mulut atau moreh untuk bulan Ramadan. Klik sahaja pada gambar yang berkenaan untuk ke entri resepi. Selain menggunakan ketuhar pembakar (oven) biasa, resepi-resepi di bawah juga boleh disediakan dengan menggunakan air fryer.



Cheese Puff
Cheese Puff

Penggemar keju pasti tidak akan tolak cheese puff ini. Sangat mudah untuk disediakan. Secara asasnya, hanya perlukan pastry puff dan keju. Rasanya yummy yumm! Bagi penggemar keju, setakat makan seketul dua memang tak akan cukuplah!



Kouign - Amann
Kouign-Amann dinikmati dengan secangkir kopi.

Kouign-Amann sebenarnya sejenis kek manis dari Perancis yang kaya dengan mentega dan gula. Resepi saya ni versi yang sudah dipermudah (simplified version). Jika tidak suka pencuci mulut yang terlalu manis, kalian bebas untuk ubah sukatan gula ikut cita rasa.



Selain cheese puff dan kouign-amann di atas, ada dua lagi resepi menarik yang kalian boleh cuba.


Banana Puff with Cinnamon
Banana Puff


Kombinasi puff pastry, pisang dan kayu manis memang terbaik! Saya tidak akan tolak hidangan ini.  Lazimnya, saya akan lebihkan serbuk kayu manis. Semerbak aroma puff memenuhi ruang dapur ketika dibakar. Saya juga akan buat inti pisang lebih sedikit untuk drizzle atas puff yang sudah siap dibakar.


Mini Pineapple Puff
Pineapple Puff

Ini lebih kurang sama dengan pai McD tetapi isinya di atas permukaan puff. Apabila dibakar, gula dan potongan buah telah caramelized memang sedap sangat! Kadang-kadang, jika tiada nanas, saya gunakan hirisan epal hijau. Pun sedap! Janji rasa masam-masam tu ada.


Rasa-rasanya ada tak antara dessert di atas yang menambat selera kalian? Selamat mencuba!

Selamat Datang Ya Ramadan

Khamis, April 23, 2020

Assalamu'alaikum semua.

Alhamdulillah, kita berpeluang untuk bertemu lagi dengan Ramadan tahun ini. Walaupun suasana menyambut ketibaan tetamu istimewa ini agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya, apa yang penting, kita cuba sedaya upaya untuk laksanakan ibadah-ibadah Ramadan dengan baik.

Ramadan pada fasa PKP ini akan catat pengalaman baharu buat kita semua. Perkara-perkara yang biasa dilakukan seperti berkunjung ke bazar, balik kampung berbuka dan bersahur bersama keluarga, iftar di luar, keluar shopping kuih dan baju raya....semuanya dah tak boleh buat seperti dahulu. Tak mengapa, kita sesuaikan diri dengan 'the new normal'. Kebiasaan baharu. In shaa Allah, semua akan baik-baik sahaja.


Memandangkan peluang bertemu keluarga, jiran-jiran dan sahabat agak terhad, sempena Ramadan ini saya dan keluarga buat Ramadan Gift Bags atau goodie packs dan hantar kurma sebagai tanda ingatan. Mula-mula dah nak batal dah projek kurma ni sebab saya lambat terima kurma untuk dibungkus.

Explosion Box - The Best Day Ever

Rabu, April 22, 2020

Assalamu'alaikum. Apa khabar hari ini? Sudah bersedia hendak menyambut Ramadan? Meskipun tahun ini kita tidak dapat mengalu-alukan kedatangan bulan penuh rahmat seperti tahun-tahun sebelumnya, tidak bermakna kita tidak boleh menghayati erti Ramadan. Memanglah berbeza...tetapi mana tahu, di sebalik semua yang berlaku, Ramadan 1441 merupakan Ramadan yang terbaik buat kita. Inshaa Allah. 

Hari ini, bersiaran dari bilik kraf, kita borak-borak tentang explosion box pula ye. Explosion box di sini bukanlah kotak yang meletup atau yang mengandungi sebarang bahan letupan. Sebenarnya, explosion box merupakan kad ucapan berbentuk kotak yang apabila penutup atas dibuka, sisi-sisi kotak akan collapse.  Itu jelah bahagian yang 'explode' sebenarnya.

Kad ucapan explosion box sangat istimewa kerana berciri 3D dan bersifat interaktif. Apa yang saya maksudkan interaktif di sini ialah si penerima kad akan berpeluang untuk belek-belek dan explore kad yang diterima kerana selain daripada gambar-gambar dan ucapan, setiap sisi kotak dihias dengan elemen-elemen kecil yang menarik seperti waterfall card, picture sliders, interactive wheels dan macam-macam lagi. Ini kalau ada rezeki dan kesempatan, saya akan tulis dalam entri yang lain ya.

Explosion box 'The Best Day' di bawah merupakan contoh explosion box yang paling simple. Hanya satu lapisan dengan hiasan sederhana. Kad ini saya buat untuk birthday Cekengah pada awal Mac yang lalu. 

Layan Jiwang dengan Starbucks Parmesan and Dill Cashews

Isnin, April 20, 2020

Saya ni jenis suka mengunyah. Mulut tak boleh nak rehat hahahah. Kalau menonton televisyen, buat kerja di hadapan komputer atau sekadar duduk-duduk rehat di ruang tamu, mesti nak kena ada sesuatu untuk dimakan. 

Inilah tabiat tidak sihat saya yang sukar dikikis sejak dahulu. Asyik 'gatal gigi' sepanjang masa! Dahulu stok kerepek, kacang, maruku dan potato chips (macam-macam jenama dan perasa) memang sentiasa ada dekat rumah. Dah tua nilah baru rasa insaf sedikit, tak sampai hati nak aniaya tubuh sendiri lagi. Jadi, perlahan-lahan ubah kepada snek dan makanan 'kunyah-kunyah' yang lebih sihat, pilihan yang lebih berakal konon-kononnya. Tidaklah junk food semata!

Hari ini nak kongsi salah satu snek kunyah-kunyah kegemaran saya - Starbucks Parmesan and Dill Cashews. Sekali rasa terus jatuh cinta! Sedapnya! Gajus yang diperasakan dengan keju parmesan dan herba dill memang kombinasi terbaik! Cukup rasa lemak, masin berempah semua. Sebelum ini saya agak skeptikal dengan herba dill ni. Tak sangka saya suka rasanya. 

Starbucks Parmesan and Dill Cashews ini memang tak boleh bajet nak makan satu genggam kecil je. Lupakanlah andai punya hasrat konon-konon nak makan/snacking ikut portion. Tahu-tahu tanpa sedar boleh habis satu bungkus terus! 


Starbucks Parmesan and Dill Cashews.

Resepi Mudah - Piza Terung yang Sihat dan Sedap

Jumaat, April 10, 2020

*Resepi pizza terung berkeju ini boleh dimasak menggunakan air fryer, ketuhar gelombang mikro dan oven biasa. Masa memasak perlu dilaraskan mengikut kesesuaian.

Pernah dengar piza terung? Ya, kalian tak salah. Saya memang cerita tentang piza yang diperbuat daripada terung. Ini merupakan salah satu olahan piza untuk pilihan yang lebih sihat. Kita tidak guna doh piza seperti biasa sebaliknya isi terung yang akan jadi base untuk piza. Rendah kalori berbanding piza. Usah bimbang, rasanya tetap awesome.

Bagi yang sedang berdiet, kawal makan... tiba-tiba teringin nak makan piza, bolehlah cuba buat resepi ini to satisfy your craving. Failproof (confirm jadi punya) dan rasanya dijamin puas hati. Selain itu, emak-emak yang struggle nak ajar anak makan sayur, apa kata umpan mereka dengan piza terung ini. Selitlah potongan-potongan kecil brokoli atau lobak merah sekali.



Tengok ni piza terung saya. Terliur tak?

OK, jom kita tengok resepi. Bahan-bahan yang digunakan boleh diubah suai mengikut selera kalian. Lately, saya memang ambil kira berapa kalori makanan yang masuk tubuh. Jadi, bahan-bahan yang saya gunakan seboleh-bolehnya rendah kalori, rendah gula dan garam. Tetapi, andai kata ada bahan tertentu yang tiada dalam pantri kalian, tukar je ikut kesesuaian. Misalnya, saya guna keju keping Bega Super Slim. Kalian boleh sahaja guna keju jenama lain seperti Anchor atau Mother's Choice. Ingin guna keju parut pun tiada masalah. Kita yang buat kan....


Resepi Piza Terung (Saiz Hidangan - 2 orang)

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 2 biji terung bersaiz sederhana besar
  • 1 ketul tauhu dipotong dadu. Kalian boleh tukar dengan daging cincang, hirisan ayam atau hirisan sosej. 
  • 1 biji bawang besar dimayang
  • 1 biji tomato dipotong dadu
  • 3 - 4 keping keju Bega Super Slim
  • 2 - 3 tangkai cili api. Saya dan Bott, makan piza pun nak kena pedas!
  • Sedikit sos tomato/sos cili (Optional)
  • Sedikit taburan herba oregano dan parsley kering. (Tak guna pun tak apa)

Kuih Tepung Bunga untuk Minum Petang

Khamis, April 09, 2020

Tercari-cari idea hendak buat kuih apa untuk hidangan minum petang? Apa kata cuba buat kuih tepung bunga. Kuih ini kuih tradisional dari Pantai Timur. Ada banyak versi resepi kuih ini. Bahan utamanya ialah tepung pulut. Kemudian, kita boleh pilih sama ada ingin guna santan ataupun tidak. Jika guna santan, rasa kuihnya berlemaklah sedikit.

Dinamakan tepung bunga sebab rupa dan tekstur kuih semasa digoreng. Kita akan celup adunan yang telah digentel ke dalam telur barulah goreng di dalam minyak panas. Macam kita goreng bergedel lah. Apabila kena minyak panas, telur yang salut adunan tu akan mengembang macam bentuk bunga.  Dari situlah asal usul nama 'tepung bunga'.

Resepi di bawah versi yang menggunakan santan. Jika tidak mahu pakai santan, bancuh tepung guna air sahaja. 


Resepi Mudah - Kuih Tepung Bunga


Paddington Bear tapi Dog

Rabu, April 08, 2020

Tengah layan bosan scroll instgram, tiba-tiba lalulah makhluk comel ini menyapa pandangan mata. Alahai, apahal comel sangat ini! Teruja pula apabila lihat anjing ini dipakaikan persalinan seperti si Paddington Bear. Terus sengih-sengih saya seorang diri.




Dahulu saya tidaklah minat sangat Paddington Bear ni. Tak tengok pun kartunnya. Cuma zaman di kampus, kalau jumpa fail keras yang ada gambar Paddington Bear saya akan beli untuk simpan nota. Suka tengok karakter beruang ni dengan topi merah dan kot labuh berwarna biru. Sangatlah comel!

Planner Accessories - Klip Kertas Berhias dan Penanda Buku Bermagnet

Selasa, April 07, 2020

Ada sesiapa di sini yang suka hias jurnal atau planner? Bagi yang gemar dan aktif hias jurnal atau planner, apa aksesori planner yang kalian suka letak/sisip pada lembaran muka surat? Kebiasaannya, saya tiada aksesori yang tertentu. Ikut angin. Tak pun ikut tema halaman yang saya hias. Antara planner accessories yang saya biasa guna ialah page borders, page markers/magnetic bookmarks, decorative paperclips dan decorative tussels.

Di bawah ini planner accessories yang saya buat sendiri guna kertas bercorak, klip kertas, reben, pelekat dan adhesive diamentes. Saya buat beberapa set. Sebahagian saya simpan untuk kegunaan sendiri manakala selebihnya saya jual di Carousell. 


Set pertama ini lima klip kertas berhias (decorative paperclips). Secara peribadi, saya suka gabungan warna ungu dan kuning untuk set ini. Rekaan bunganya comel dan sedikit kebudak-budakan. Sesuai dijadikan penyeri planner atau jurnal peribadi.


Resepi Kek Coklat Kurma Dalam Mug 2 Minit

Jumaat, April 03, 2020

Ini memang dianggap resepi PKP. One of my go - to recipes saat saya tiba-tiba teringin nak makan kek atau sesuatu yang manis. Apa yang menariknya, kek ni ambil masa kurang daripada lima minit untuk disediakan. Dua minit untuk siapkan bahan-bahan dan sukat apa yang perlu. 30 saat untuk kacau adunan manakala antara satu hingga satu minit setengah untuk masak di dalam ketuhar gelombang mikro.

Kek coklat dalam mug saya ini ada perasa kurma. Cuba untuk kurangkan penggunaan gula dan berharap versi kek saya ini guilt-free (yang mana saya boleh nikmati tanpa rasa bersalah), saya guna kurma. Jadi, rasa manis kek coklat saya hanya daripada manis buah kurma. Beberapa biji kurma saya rendam dalam 1 - 2 sudu besar air panas untuk lembutkan isinya, kemudian saya lenyek-lenyek supaya menjadi pes kurma. Jika tidak mahu guna pes kurma, kalian boleh sahaja guna gula biasa, gula perang, madu atau sirap mapel. Ikut kesukaan masing-masing ye.

Lagi satu, tepung saya guna tepung badam. Tiada tepung badam? Guna tepung gandum biasa pun boleh.

Sudah lama saya tidak buat entri kord gitar. Sibuk dengan tugas harian, beberapa bulan gitar saya tersadai kumpul habuk di tepi almari. Tali pun dah berkarat, bunyi semua lari lintang-pukang. 😁 Belakangan ini baru ada masa untuk kembali ringankan tangan lembutkan jari-jemari yang dah kejung untuk petik si Kapok. 

Masih menerima banyak e-mel permintaan daripada adik-adik yang ingin chords mudah untuk lagu-lagu kegemaran mereka, mohon maaf andai tidak semua permintaan kalian dapat akak tunaikan. Berpinar juga mata akak dibuatnya - macam-macam requests, macam-macam genre lagu. Lagu yang akak tak pernah dengar pun ada. Mana lagu yang akak suka, rasa best dan kord mudahnya belum ada lagi di mana-mana laman web atau blog, akak utamakan. Sebab kalau dah melata guitar chordsnya ada di internet, buat apa nak buat lagi kan? Kalian Google jelah guitar chords lagu tu dan pilih versi mana yang berkenan.

OK, yang ini guitar chords Sembah, nyanyian Naim Daniel. The easiest version. Versi paling mudah! Selamat berdendang!

Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar Sembah - Naim Daniel (Easy Guitar Chords)

OST Ironi Cinta, TV3

Em

Em                               Am
Luka kerna dusta yang kau berikan
C
cinta yang dah tak lagi
B7
seindah kisah kita


Em                               Am
Luka kerna dusta yang kau sembahkan
C
aku kini jatuh dalam
B7
kehampaan


Am-B7-Em-D
Mengapaku setia pada kasih
C
tak ku punya
B7
tak ku punya

Spageti Goreng Guna Perencah Mee Goreng Adabi

Khamis, April 02, 2020

Assalamu'alaikum.

Hari ini saya nak kongsi resepi mudah spageti goreng menggunakan perencah Mee Goreng Adabi. Perencah Mee Goreng Adabi memang antara produk Adabi yang saya suka.  Didatangkan dalam pilihan dua pek 60g dan 120g, perencah ini kena dengan selera saya. Selalu kalau pergi shopping barang dapur dan jumpa perencah ini, memang saya beli dua tiga pek. Simpan buat stok. Lagi-lagi dalam fasa 'duduk rumah baik-baik' sepanjang PKP ini, perut kerap meronta lapar minta diisi. Perencah ini bakal memudahkan kerja. Tak perlu susah payah nak tumbuk bawang merah, bawang putih, cili bagai. Cepat sedikit makanan siap.


Spageti goreng ini versi paling mudah. Saya guna telur. Jika kalian nak guna ayam, daging cincang, bebola ikan, fish cake atau seafood, silakan ikut selera masing-masing ye. Berlipat gandalah keenakannya nanti.



Resepi Spageti Goreng Mudah (Saiz Hidangan - 2 - 3 orang)


Bahan-bahan yang Diperlukan:
  • 1/2 pek spageti. Hendak guna pasta lain seperti angelhair, fettuccine, macaroni atau fussili pun tidak jadi masalah. Rebus, tus dan ketepikan.
  • 1 pek Perencah Mee Goreng Adabi 60g
  • 2 tangkai cili hijau, dihiris. Kalau suka pedas boleh masukkan hirisan cili api juga.
  • 1/2 batang lobak merah dihiris memanjang
  • 2 biji telur
  • 1 - 2 biji tomato, belah 6 
  • 1 sudu besar sos tiram/kicap manis (Pilihan untuk tambahkan rasa. Kadang-kadang saya letak, kadang-kadang tidak.)
  • 1 sudu besar minyak masak untuk menumis.
  • Secubit garam
  • Sedikit chilli flakes

Twist and Turn Card

Rabu, April 01, 2020

Kali ini saya ingin tunjuk dua contoh 'twist and turn card' yang telah saya buat beberapa bulan yang lalu. Asyik bertangguh, baru hari ini dapat muat naik dan kongsi di blog. Sekeping kad tahniah untuk graduation/convocation manakala sekeping lagi kad ucap Selamat Hari Lahir. Kenapa kad ini dipanggil 'twist and turn card'? Dari luar, kad ini biasa sahaja. Tidak ada beza dengan kad ucapan lain. Cuma apabila kita buka, ada panel berlipat pada bahagian dalam kad yang akan berpusing dan paparkan sentimen/ucapan. Selain dipanggil 'twist and turn card', kad jenis ini turut dipanggil sebagai pivot card.

Ini kad tahniah untuk graduasi yang saya buat. Bahagian hadapan cuma mortar board yang dilambung ke udara. Mortar board tu saya guna foam tape untuk dapatkan efek timbul. Awan-awan comel dipotong menggunakan dies awan yang saya beli di LAZADA. Lihat entri mengenainya di sini.

My To Be Done...Kosong

Selasa, Mac 31, 2020

Diam tak diam, kita dah berjaya harungi fasa PKP yang pertama (walaupun ukuran kejayaan tu quite questionable dengan segelintir masyarakat yang yakin kebal dan seronok jadi rebels). Sangat-sangat berharap semua ini berakhir dengan cepat. Berakhir dengan baik. Ramadan dah nak menjelma. Mudah-mudahan kita dapat sambut ketibaan tetamu mulia ini dengan suasana seperti dahulu.

Hari ini saya mulakan hari dengan gelak besar apabila tengok planner saya. Di bawah ini, lembaran planner saya, bahagian 'To Be Done' untuk sepanjang minggu. KOSONG! Selalunya hari-hari biasa, kalau tidak banyak, adalah sebaris dua peringatan untuk siapkan kerja ini dan kerja itu. Kali ini benar-benar kosong. Sampai saya kena panggil Bott untuk clarify betul ke minggu ini saya tak ada sebarang kerja atau komitmen yang perlu dilunaskan. 



Memang tidak ada. Happy memanglah happy. Pada masa yang sama, terlintas juga di fikiran. Untuk orang yang bekerja sendiri seperti saya ni, kalau keadaan sebegini berterusan, terjejas juga hidup dibuatnya.

Tak apa. Kita tenang dulu. Harap keadaan akan jadi bertambah baik. Serah dan yakin pada Allah. Sebenarnya apa yang menimpa kita sekarang banyak bawa hikmah dan pengajaran. Kalau selalu kita terkejar-kejar, sekarang kita ada ruang masa untuk bertenang. Kalau selama ini kita asyik dakwa tidak cukup masa, sekarang kita ada banyak masa untuk dimanfaatkan sebaiknya. Kalau selama ini kita bazir wang, bazir makanan, sekarang kita dah pandai bercatu itu ini. Kan besar hikmahnya tu :)

Resepi Overnight Oat - Cita Rasa Tropika

Ini salah satu resepi overnight oat kegemaran saya. Gabungan nanas, betik, goji red berries dan shredded coconut (parutan isi kelapa). Cita rasa tropika gitu! Cuma yang di dalam gambar di bawah, tiada hirisan betik. Betik habis. Shredded coconut pula ambil keputusan untuk bersembunyi di balik susu. Jadi, tidak nampak langsung kelibatnya. 😅



Resepi Overnight Oat - Cita Rasa Tropika


Bahan-bahan yang diperlukan:
  • hirisan nanas secukupnya ikut selera
  • hirisan betik secukupnya ikut selera
  • 5 - 7 biji goji red berries (Beri ini sangat elok untuk mata.) Saya selalu dapatkan versi beri yang sudah dikeringkan macam kismis. 
  • 40 gram rolled oat (Kuantiti oat yang hendak digunakan bergantung kepada kalian. Anggaran antara 35 - 50 gram untuk satu portion hidangan. Jika hendak letak yogurt dan lebih banyak buah, bolehlah oat dikurangkan kepada 35 gram. Atau jika inginkan portion yang lebih mengenyangkan, letak 50 gram.)
  • 100 - 120 gram susu segar
  • 1 sudu teh madu/ 1 sudu teh sirap mapel atau 1 sudu besar yogurt (optional). Sekarang ini, saya lebih suka untuk tidak menggunakan sebarang pemanis dalam overnight oat saya. Hanya bergantung pada manis buah-buahan dan susu sahaja.
  • secubit serbuk kayu manis

Cara Berkesan Bersihkan Kesan Karat

Jumaat, Mac 27, 2020

Assalamu'alaikum. Apa khabar semua? Harap kalian baik-baik sahaja sepanjang tempoh PKP ini. Bagi yang perlu bekerja, selamat bertugas. Be safe. Bagi yang #stayathome di rumah, harap kalian dapat manfaatkan masa yang ada ini dengan bijak. 

Hari ke-10 PKP barulah sempat menjengah blog. Itu pun punyalah paksa diri untuk buka laptop. Sebenarnya, sebelum bermula PKP lagi, saya sudah bercuti sejak awal Mac. Cuti mengada-mengada kononnya untuk rehatkan diri dan minda. Tak sangka memang betul-betul cuti panjang!

Dah duduk rumah tu, macam-macamlah yang dapat dibuat. Kemas ini, susun itu, punggah sana, korek sini. Memang masa yang terluang terisi dengan macam-macam aktiviti. Dua tiga hari ini sibuk mengemas peralatan baking di dapur.

Dalam sibuk mengemas, jumpalah beberapa barang yang dah berkarat macam tiered serving tray, loyang, cutleries yang masih boleh digunakan lagi. Sayang nak buang. Lagipun, sebenarnya ada cara untuk kita hilangkan atau buang kesan karat ni. Nak tahu? Jom saya tunjukkan.

OK, di bawah ini termometer oven yang berkarat sedikit di bahagian atas. Sebenarnya, saya hendak guna tiered serving tray untuk demo tips ini sebab karatnya lagi teruk dan ketara. Tetapi, permukaan tray tu berkilat sangat. Apabila ambil gambar, lagi banyak nampak reflection saya daripada kesan karatnya. 😅 Jadi, kita pakai termometer oven ni sahajalah ya.



Rub-On Stickers untuk Kraf dan Journal

Rabu, Februari 19, 2020

Hari ini saya hendak tunjuk sebahagian daripada koleksi rub-on stickers yang saya beli di Mr. DIY. Punyalah excited semasa jumpa pek pelekat rub-on ni! Okay, sebelum tu, bagi yang kurang jelas, pelekat jenis rub-on ni bukan macam pelekat biasa yang kita peel dan tampal. Yang ini, kita kena gosok bahagian atas pelekat guna batang aiskrim atau syiling sehingga cetakan pelekat tu berpindah sepenuhnya pada permukaan kad atau kertas yang kita hias.

Di Mr. DIY ada dua pek rub-on stickers. Setiap pek mengandungi empat keping dan setiap keping ada banyak pelekat dengan sentimen (wordings and quotes yang menarik). Tengoklah gambar di bawah. Meriah kan?!


Rata-rata setiap keping rub-on sheet ini ada sekurang-kurangnya 20 pelekat yang berbeza. Macam-macam saiz, rekaan dan jenis font. Cantik-cantik pula tu! Rambang mata saya dibuatnya! Beratur-atur projek kraf yang terbayang dalam kepala yang boleh dibuat menggunakan pelekat-pelekat ini semua.

Resepi Kerabu Kedondong

Selasa, Februari 11, 2020

Ini antara entri resepi peram saya. Buat resepi ni tahun lepas, baru sekarang dapat terbit sebagai entri. Susulan beli Kedondong Reduced to Clear dari Tesco (maaf, ini juga kisah 2019), banyak jugalah resepi berasaskan kedondong yang saya olah untuk santapan diri dan keluarga. Antaranya ialah kerabu kedondong.


Beginilah rupa paras kerabu kedondong saya.


Resepi Kerabu Kedondong

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 6-8 biji buah kedondong (isi dihiris memanjang). Jika nak guna lebih banyak pun boleh.
  • beberapa biji bawang merah atau sebiji bawang holland (dihiris halus) 
  • segenggam kecil ikan bilis (disangrai/disangai - goreng tanpa minyak). Kalau nak goreng seperti biasa dengan minyak pun boleh, asalkan ikan bilis tu garing.
  • beberapa helai daun limau (dihiris halus)
  • 2 batang serai (dihiris halus)
  • air perahan limau kasturi (secukupnya)
  • garam secukup rasa

Menang BookDoc Weekly Mystery Gift

Khamis, Januari 30, 2020

Kisah tahun lepas lagi. Siapa di sini guna aplikasi BookDoc? Saya sudah guna aplikasi kesihatan ini beberapa tahun dah. Itupun Cekengah yang sarankan untuk guna supaya dapat keep track of daily steps saya. Aplikasi BookDoc ini antara aplikasi kesihatan yang sangat bermanfaat. Ingin tahu lebih lanjut? cubalah muat turun ye.

Salah satu ciri utama BookDoc ialah BookDoc Activ. Kita boleh sync dengan fitness watch atau fitness app yang lain jumlah tapak harian kita. Di penghujung bulan, andai kita dapat capai target tapak yang ditetapkan, kita boleh tebus pelbagai rewards. Misalnya potongan diskaun untuk pembelian di Secret Recipe, MPH, Caring Pharmacy, Komugi dan banyak lagilah. Macam-macam rewards ada!

Selain itu, setiap minggu, BookDoc akan pilih Mystery Gift Winners. Gembiranya saya apabila dihubungi oleh pihak BookDoc.



Sebenarnya sudah lama saya tidak memetik gitar. Jika di rumah, saban hari lalu-lalang depan Si Kapok pun, saya tak sempat pandang. Apa lagi pasang niat nak duduk santai main gitar. Kejung kaku Si Kapok di atas guitar stand, mengumpul habuk dan debu. Sehinggalah petang kelmarin, tiba-tiba gitar saya berbunyi. Terkejut juga saya! Toleh-toleh, nampak kelibat ekor si Yuri bergegas meninggalkan tempat kejadian. Ada cicak lagi ke masuk dalam lubang gitar tu? 

Dalam pada malas nak bergerak, saya pun pergi periksa Si Kapok. Bayangkanlah, betapa Si Kapok dah menghimpun debu inci demi inci, ada bekas libasan ekor Si Yuri atas body gitar saya! Jadi tadi yang saya dengar tu, si Yuri strum gitar pakai ekor ke apa? Alahai, tak boleh jadi ni! Saya pun ambillah Si Kapok, lap body, tune balik tali dan tiba-tiba ada feel nak main lagu baharu.

Lagu apa? Sekarang ini, kebetulan saya sedang ikut drama 'Seadanya Aku', lakonan Zya Zara di TV3. Maka, terngiang-ngianglah lagu si Ippo Hafiz, tajuknya juga 'Seadanya Aku' yang menjadi OST untuk drama tersebut.

Siapa tengok drama ini? Secara peribadi, jika disuruh buat pilihan, kalian akan sokong Fiya ke Wina?


Kord gitar di bawah, seperti biasa telah di-transposed ke kord lebih mudah. Selamat berdendang! Enjoy!


Kord Gitar dan Lirik Lagu Seadanya Aku - Ippo Hafiz (Easy Chords)

OST Drama Seadanya Aku

[Intro]

Dm G C F
Dm G


Am        Dm
Ternyata inikah suratan
G                  C
takdirku temukan dirimu
F                          Dm
senafas mungkin bisa terlepas
                E                   Am
namun cintaku tetap bersamamu

Vit's Ramen Mi Kuning Rendah Kalori

Selasa, Januari 28, 2020

Assalamualaikum.
Alahai, bulan Januari dah nak habis baru sempat jengah blog dan buat entri pertama untuk 2020! Belakangan ini terlalu sibuk dengan urusan dunia nyata hinggakan tidak ada masa untuk menulis di sini. Makin hari makin sendu tower saya ni....

OK, siapa suka makan mi kuning? Tidak kisahlah apa hidangan pun... mi rebus, mi goreng basah, mi goreng mamak, mi kari...kalau kena gaya resepinya memang boleh makan bertambah-tambah. Tetapi, bagi yang jaga pengambilan kalori harian, mi kuning ini antara a big NO. Kalau nak makan pun, kena ambil dalam portion yang sedikit sahaja. Tak bolehlah enjoy makan sesedap rasa.

Bagi yang masih nak menikmati mi kuning dengan pilihan yang lebih sihat, bolehlah cuba Vit's Ramen Mi Kuning Rendah Kalori. 



Bersihkan Kesan Kopi dan Teh Pada Cawan

Selasa, Januari 07, 2020

[This is a scheduled post. Saya di Kota B hingga akhir minggu ini.]

Entri khusus untuk penggemar teh dan kopi. Tetapi, saya nak tulis bukan tentang kopi ... bukan tentang teh. Sebaliknya, tentang kole atau cawan yang kita gunakan. Haaa ... familiar tak dengan kesan sebegini? Penggemar teh dan kopi pasti sudah biasa lihat kesan sebegini bukan?

Kesan kopi atau teh pada mug :)

Hitung Hari 2020 - Happiness Jar

Isnin, Disember 30, 2019

Beberapa tahun lepas, saya ada menulis tentang 'Happiness Jar'. Sebuah balang kegembiraan yang dibuat pada bulan Januari untuk catat semua perkara dan memori manis yang berlaku sepanjang 12 bulan berikutnya. Boleh baca entri 'Happiness Jardi sini. Balang ini kemudiannya hanya akan dibuka dan dibaca pada penghujung tahun, sehari sebelum melangkah ke tahun baharu. 

Sejak 2018 saya sudah buat 'Happiness Jar'. Kadang-kadang banyak perkara baik yang berlaku dan berlalu begitu sahaja. Yelah, masa pantas berlalu. Tanpa kita sedar, kita makin sibuk dengan rutin harian dan lupa hargai perkara-perkara itu. Jadi, sekali-sekala ada peluang kenang balik dan recap, apa salahnya kan? 

Jumpa idea brilliant ni di Pinterest.

Singgang Daging Budu

Khamis, Disember 26, 2019

Sebelum kalian teruskan bacaan, ini entri peram ya. Sudah lama tersimpan dalam bahagian draf. Baru sekarang jadi entri. 😉 

Singgang daging ini dah lama dah saya buat. Pembetulan. Bott yang buat. Kalau bab singgang daging, ini memang kepakaran Bott. Saya pakar bab makan dan habiskan je. 

Sebenarnya, daging lembu bukanlah protein pilihan utama dalam menu di rumah. Kami jarang masak lauk daging. Raya haji beberapa bulan lepas, alhamdulillah banyak pula rezeki dapat daging segar. Jadi, macam-macam menu daging yang disediakan.


Antara yang paling dapat sambutan hingga licin periuk ialah singgang daging budu. Beginilah rupanya. Sedap dinikmati panas-panas. Rasa daging yang bergabung dengan masin budu memang sangat awesome!

DIY Penanda Buku Bermagnet

Rabu, Disember 25, 2019

Saya sentiasa cari cara untuk manfaatkan sebaiknya material kraf yang ada dalam stok saya. Yalah, asyik beli beli dan beli... nampak cantik beli... berkenan beli.... Kadang-kadang barang seperti kertas, kad, hiasan kraf, pelekat dan macam-macam lagi menimbun begitu sahaja tanpa dibuat apa-apa. Rugi je kan?

Jadi, setiap kali saya berkesempatan luangkan masa di bilik kraf, saya akan pastikan saya hasilkan sesuatu menggunakan barang dan peralatan kraf yang saya ada. Siap buat larangan pada diri sendiri buat kesekian kalinya, selagi barang-barang yang ada tidak digunakan, tak boleh beli craft supply yang baharu.

Selain daripada merealisasikan 'cabaran upcycle' Bott (cerita lanjut di sini), sekarang saya kerap buat penanda buku bermagnet menggunakan kertas-kertas skrap yang saya ada. I loveeee bookmarks! Suka sangat-sangat. Saya memang ada banyak penanda buku. Setiap kali nak baca buku baharu mesti akan belek koleksi penanda buku saya, pilih mana satu  yang hendak diguna. 

Saya juga gunakan penanda buku bermagnet untuk tanda halaman-halaman penting pada planner saya. Senang nak selak dan disebabkan cirinya yang bermagnet, penanda halaman tidak akan mudah terlucut. Selain untuk kegunaan sendiri, penanda-penanda buku ini juga saya beri pada rakan atau kenalan yang gemar membaca. Selebihnya, dijual dan hasil jualan goes to charity.


Di bawah ini antara penanda-penanda buku bermagnet yang saya buat.

Simple words tetapi mendalam maksudnya, kan? Penanda buku ini saya beri sebagai hadiah percuma kepada pembeli buku preloved saya di Carousell. 

Hitung Hari 2020 - Tak Sabarnya!

Selasa, Disember 24, 2019

Assalamu'alaikum. Hi semua!
Lamanya saya tidak berblogging. Sibuk menguruskan urusan hakiki, tidak sempat langsung jengah blog. Bulan lepas, hanya mampu tulis satu entri sahaja. Alahai....teruk bebenar tahap sendunya! Ni baru nak aktif balik. Semangat berkobar-kobar sedikit sebab laptop saya sudah kembali ke pangkuan saya. Sebelum ini lama dia bermalam di kedai baiki komputer. Hanged, jammed...macam-macam masalah. Putus angin dibuatnya nak menulis entri blog.

Apapun, terima kasih pada rakan-rakan yang masih sudi datang melawat tower saya ini. Walaupun saya tiada, blog ini tidak pernah sunyi daripada kunjungan dan komen-komen kalian. Saya amat hargainya.


Challenge Accepted - Cabaran Upcycle 1

Jumaat, November 22, 2019

Dua tiga minggu ini saya sibuk mengemas bilik kraf. Jenuh juga nak clear-kan barang-barang, buang apa yang tidak pakai, donate apa yang masih boleh dipakai dan jual semula material atau peralatan kraf yang saya tidak gunakan lagi di Carousell.

Masalah terbesar saya ialah mengasingkan kertas-kertas. Kusmangat! Bila tengok stok kertas saya, saya sendiri rasa nak pengsan! Sampai terlintaslah di kepala...terpakai ke semua kertas ni?! Pantang ada kertas yang cantik designnya, saya beli. Last-last selambak depan mata tak tahu nak buat apa.

Saya juga ada beberapa folder besar yang berisi kad jemputan kahwin, kotak bahulu, sampul duit raya dan kertas-kertas terpakai yang saya simpan sebab saya rasa cantik. Sayang nak buang! Bab-bab mengemas kertas, saya memang gagal! Setiap kali nak sort mesti tidak akan ke mana sebab akhirnya saya simpan semua semula.

Jadi, perlu campur tangan Bott di sini. Bott nampak folders kertas terpakai saya dan dia bagi ultimatum - do something with it atau dengan folder-folder sekali masuk kotak recycle! Katanya there's a very thin line yang membezakan antara saya dengan seorang hoarder! Huhuhuhu. Nampak tak kena guna kekerasan pada saya yang pantang tengok kertas cantik ni.


Bikin Jeruk Petai

Jumaat, November 08, 2019

Ini projek happy saya semasa musim petai baru-baru ini. Sana-sini nampak petai! Melambak-lambak di pasaran. Saya kalau dengan petai memang pantang. Pantang jumpa! Hahaha! Hari tu, Bott balik kampung dan bawa beberapa papan petai sebagai ole-ole untuk saya. Kemudian, pergi beli belah di Tesco terjumpa pula petai reduced to clear. Cepat-cepat capai petai dan masukkan ke dalam troli. Senyum lebar saya dibuatnya. Dapat petai macam dapat jongkong emas. 

Setibanya di rumah, tanpa berlengah bermulalah proses untuk memastikan kelangsungan hayat petai-petai saya. Satu cara paling mudah ialah kopek petai dan dinginbekukan. Memang boleh tahan lama berbulan-bulan. Tetapi, mentol perasan bijak dalam kepala ini menyala terang! Jeruk petai! 

Ada siapa-siapa suka makan jeruk petai? Baunya memang tak boleh tahan, tapi rasanya fuhhh! Sekali dapat, tak toleh kiri kanan dah!


Cara Mudah Buat Jeruk Petai

  1. Bersihkan petai dan basuh. Kemudian, tanpa kopek kulit, rebus petai sehingga warna kulitnya bertukar dari hijau ke hijau kecoklatan. Cara ini memudahkan kita untuk keluarkan butir-butir petai tu nanti.
  2. Setelah itu, keluarkan isi petai daripada kulit satu persatu. Bilas dengan air bersih. Tuskan.
  3. Dalam sebuah mangkuk, bancuh air masak dengan sedikit garam. Garam inilah yang akan jerukkan petai kita tu nanti.
  4. Masukkan petai ke dalam bekas atau balang. Saya juga masukkan sekali beberapa tangkai cili api dan sekeping asam keping. Kemudian, masukkan air garam hingga menutupi paras petai tadi. Biarkan selama beberapa hari pada suhu bilik. Air akan mula bertukar warna menjadi keruh sedikit. Itu tandanya jeruk petai dah siap. Petai jeruk sedia dimakan!
 

Nak Lagu Kahwin | Lamar | Terabadi

Khamis, Oktober 31, 2019

What? Nak lagu kahwin? Inilah yang memancing perhatian saya ketika saya intai sekilas lalu e-mel-emel yang masuk ke dalam peti inbox. Seperti biasalah, akan ada e-mel daripada adik-adik yang meminta kord gitar untuk lagu tertentu. Yang mana saya dapat tunaikan, saya tunaikanlah. Yang tak dapat, maaf ye. Dalam banyak-banyak e-mel yang saya terima, ada satu yang bertajuk 'Nak Lagu Kahwin'. Out of curiosity, cepat-cepat saya klik untuk baca.

Rupa-rupanya si pengirim, adik yang seorang ini memang ada special request. Dia minta pendapat saya untuk beri saran lagu yang sesuai untuk didendangkan (sambil memetik gitar) pada majlis resepsi abangnya pertengahan November nanti. Tapi, adik ni tidak mahu lagu kahwin biasa. Dia tak nak yang klise. Nak yang something sweet, something magical. Hahahah betul kan saya kata yang ini special request 😉😉😉 Kira dia nak buat persembahan istimewa untuk hiburkan keluarga dan tetamu majlis itu nanti. Tiba-tiba kau upgrade akak jadi fairy godmother ye?

Lama juga saya berfikir nak cadangkan lagu apa? Time-time begini, satu lagu pun tak terlintas di kepala. Tengah menung-menung tu, Bott masuk bilik. Sempatlah saya tanya dia tentang the so-called 'lagu kahwin' ni. Laju je Bott jawab, bukan ada dua tiga lagu baru dalam playlist saya sekarang yang sesuai untuk buat 'lagu kahwin' ke?

Yelah! Memang ada! Nampak tak betapa makin tua ni sel-sel otak saya semakin tak berhubung. Lagu-lagu di bawah ini saya dengar almost every day! Saya nyanyi, saya hum, tapi tak register dalam kepala pun yang lagu-lagu tu berkisar tentang lamaran dan perkahwinan. OK, ini antara lagu yang saya rasa 'cocok' untuk tunaikan permintaan adik kita ni.

Tips Pilih Bendi

Rabu, Oktober 30, 2019

Hari ini saya ingin berkongsi satu tips berguna yang saya jumpa di Internet. Sumber dan gambarnya tidak dapat dipastikan dengan jelas dari mana. So, the credit definitely goes to the original owner of the pic. Tips tentang apa? Tips untuk memilih bendi. Ladies' fingers or okra.

Bendi ni sedap makan yang muda. Kalau dapat yang tua, memang jenuh nak mengunyah. Jadi, macam mana nak pilih bendi yang sesuai untuk masakan kita. Perhatikan gambar di bawah.






Ya, kita lihat pada bahagian tangkainya. Jika tangkai tidak berlubang, maknanya bendi itu bendi muda. Kita akan nampak kawasan sekitar tangkai masih segar. Jadi, lulus untuk dimasak. Sedap dibuat ulam.

Buat Kad Flamingo

Sabtu, Oktober 26, 2019

Sebelum ini saya pernah tulis mengenai pelekat burung flamingo (Kecintaan pada Si Flamingoyang sangat sesuai dijadikan hiasan pada kad ucapan atau scrapbook. Tengok gambar di bawah. Cantik kan? Saya suka pada warnanya yang vibrant dan tema tropika yang datang bersama burung-burung merah jambu ini.


Kali ini saya hendak kongsi hasilnya pula. Ada beberapa kad ucapan yang saya buat menggunakan pelekat-pelekat flamingo di atas. Dah ada hiasan cantik sebegini, tak perlu kerah idea sangat nak buat kad macam mana. Main tampal-tampal, tepek ikut suka je 😉

Hujung minggu ini lapang sedikit. Tidak ke mana pun sebab trauma nak keluar rumah. Dengan cuaca tak menentu, kesesakan lalu lintas dek kerana cuti panjang orang balik kampung...baiklah duduk diam-diam kat rumah.

Alang-alang dah ada masa lapang, saya layanlah e-mail-email yang request chords lagu. Selama ini tak terlayan sangat sebab sibuk memanjang. Tak berkesempatan sangat nak tunaikan satu demi satu. Bagi adik-adik yang minta lagu itu dan ini...maaf, tidak semua yang akak mampu tunaikan ya. Kekangan masa plus lagu tu mungkin akak tak suka hahahah 🤣🤣🤣

Antara lagu yang banyak dapat permintaan untuk chords mudah ialah 'Bicara Rasa' nyanyian Ariff Bahran dan Sarah Suhairi. Saya kenal mereka berdua ini semasa tengok Big Stage Musim pertama. Kalau tidak, memang tak ada klu langsung tentang artis-artis BBNU yang muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan. Cubalah cari dan dengar lagu ini di Youtube. Saya suka gandingan vokal kedua-duanya yang bagi saya serasi. Lagu pun sedap.

Lagu 'Bicara Rasa' ini merupakan lagu runut bunyi untuk drama Sara Sajeeda lakonan Tiz Zaqyah. As usual, enjoy the song. Enjoy the chords. Selamat berdendang!

Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Bicara Rasa - Ariff Bahran dan Sarah Suhairi (Easy Chords)

OST Sara Sajeeda


(Intro)
Am E G D
Dm Am B7 E E

Am E
Ada apa dengan cinta
G D
yang hanya manis pada bicara
Dm Am
tika bahagia indah semua
B7 E
sepertinya syurga milik kita.

Vadai untuk Sarapan

Jumaat, Oktober 25, 2019

Vadei. Wadeh. Vadey. Vaday. Vadai. Tidak pasti yang mana satu ejaan yang tepat. Sipi dan selisih huruf je. Janji ada bunyilah kan....Vadai seperti yang tertera dalam gambar di bawah ini dipanggil ulunthu vadai atau ulundu vadai. Kuihnya garing di luar, lembut di dalam dan dibuat daripada kacang dal putih. 

Ada satu lagi jenis vadai yang keras sedikit teksturnya berbanding yang ini. Vadai itu diperbuat daripada kacang dal kuning. Saya suka dua-dua tetapi jika tanya preference, saya prefer ulunthu vadai. 

Ini antara sarapan kegemaran saya. Saya boleh makan tiga hingga empat biji sekali duduk. Lagi asyik tak ingat dunia apabila dimakan dengan kuah kelapa (chutney). Memang dap dap dap! Vadai ini 'import' dari Taman Tun Dr. Ismail. Lembut dan fluffy. Tengok kegebuannya kita dah confirm tergoda! 

Jarang-jarang berpeluang nikmati vadai ini sebab takkanlah nak pergi TTDI semata-mata dek kerana nak makan vadai. Jadi, sekali-sekala apabila berpeluang ke area sana, saya akan tapau vadai ini. Selepas itu, balik rumah...memang akan duduk dan nikmati sepuas-puasnya.

To Fold or Not To Fold

Khamis, Oktober 24, 2019

Saya pergi makan di Macha and Co. Tertarik tengok info yang diletakkan atas meja. Berkenaan daun pisang yang kita gunakan. Kan jika kita makan atas daun pisang, selepas selesai kita kena lipat daun pisang tu sebagai tanda kita dah habis makan.

Selama ini saya ingat boleh je lipat sesuka hati. Rupanya ada one tiny (but quite significant rule) yang kita kena observe.


Sebaiknya, daun pisang yang telah digunakan itu dilipat ke arah kita. Ini sebagai tanda kita appreciate hidangan yang sudah kita nikmati. Ingat ye, lipat ke arah kita. Jika sebaliknya (lipat ke luar, ke arah bertentangan), kita seolah-olah agak rude sebab tindakan lipat daun pisang ke luar hanya dilakukan ketika upacara pengebumian atau acara lain yang berkaitan dengannya sebagai menzahirkan takziah pada keluarga si mati. 

Masak Lemak Cili Api Daging Salai Frozen

Jumaat, Oktober 18, 2019

Gulai lemak cili api daging salai. Terliur tak? Haaa hidangan autentik dari Negeri Sembilan ini sememangnya menjadi kegemaran ramai. Terutama sekali bagi yang suka makan hidangan pedas. Terangkatttt! 

Saya memang suka. Suka gulai lemak cili api. Suka daging salai. Tetapi, hendak seru rajin untuk menyalai daging tu memang tidaklah. Bab-bab begini, saya lebih selesa jadi tukang makan sahaja. 😉  

Rezeki saya, baru-baru ini seorang kenalan Cekebon beri pek frozen ni. Bukan biasa-biasa. Ini pek daging salai frozen untuk masak lemak cili api. Cekebon tak boleh makan daging dan lauk pedas-pedas. Makanya, jadilah rezeki saya! Punyalah saya teruja! 

Daging salai yang sudah siap dihiris nipis. Satu bekas penuh ya. Extra point daripada saya sebab sangat memudahkan kerja!

Kord Gitar Kepingan Hati - ST12

Khamis, Oktober 17, 2019

ST12 merupakan antara band dari seberang kegemaran saya. Meskipun ahli asal dah berpecah, (Charly dan Pepeng bentuk Setia Band), kumpulan ini tetap tampil dengan lagu-lagu yang boleh tawan selera pendengar. 

Kali ini, ST12 bergabung dengan penyanyi Firman Siagian (kesukaan saya juga!). Dengan Firman sebagai vokalis baharu mereka, ST12 melancarkan sebuah single bertajuk 'Kepingan Hati'. This song might sound familiar sebab lagu ini sebenarnya pernah released di Malaysia sekitar tahun 2015. Tajuknya 'Terbaik Untukmu'. Ketika itu mereka tampil dengan vokalis lain.

Kredit: Nagaswara Official


Untuk #ST12NAFASBARU ini, 'Terbaik Untukmu' diberi nafas baharu dengan kemasan muzik yang lebih menarik dan ditukar judul kepada 'Kepingan Hati'. Muzik videonya sudah disiarkan di Youtube. Jika hendak tonton 'Kepingan Hati' carilah di Youtube. Boleh juga jika ngin bandingkan dengan versi dahulu, Terbaik Untukmu. Charly, vokalis asal ST12 pun ada buat cover lagu ini. Rasa-rasanya kalian suka yang mana satu?

Birthday Impossible Card untuk Dik Amy Syeera

Selasa, Oktober 15, 2019

Geleng kepala saya apabila lihat draf entri ini dalam blog. Tahu tak, kad ini saya buat pada hujung bulan November tahun lepas jika tidak silap. Dah nak satu tahun baru terhegeh-hegeh terbitkan entri di blog? Nazak betul rentak berbloging saya sekarang ini!

Baiklah. Berbalik pada kad yang hendak dikongsikan hari ini, a birthday impossible card. Jangan terkejut. Nama kad ini sahaja yang impossible. Tiada apa-apa yang mustahil pun. Cuma teknik lipatan kad sahaja yang agak berbeza. Sebelum ini, saya pernah kongsi mengenai impossible card. Baca lebih lanjut di sini dan di sini.



Kad ini ditempah oleh seorang rakan blogger, adinda Amy Syeera. Kenal tak? Alah, pemilik blog The Minimalist Traveler tuh. Kad ini untuk diberikan kepada Syafiq, tunangnya yang meraikan hari lahir pada bulan Disember. Huhuhuh budak-budak ni dah nak kahwin dah, baru story pasal kad ni keluar?! Teruk betul saya ni kan?

Amy sendiri yang pilih kombinasi warna dan kemasan emas pada kad. Something kind of futuristic with a hint of gold. Panel di tengah tu boleh letak gambar penerima. Bahagian belakangnya pula untuk tulis ucapan. Then, saya buat matching envelope dan tag hadiah. 

Thanks so much, Amy sebab tempah kad daripada akak. Mesti adik seorang ini sedang sibuk buat persediaan majlis perkahwinannya. Thanks for the invitation, dik. Inshaa Allah, jika tiada aral, akak akan hadir sama-sama meraikan hari bahagia Amy dan Syafiq ya!

Kegilaan Ceri Manis

Isnin, Oktober 14, 2019

Siapa pernah makan ceri manis segar-bugar seperti dalam gambar di bawah ini? Suka tak? Saya kalau ceri ini ada di depan mata, memang tidak akan tolak. Sekejap je bertangkai-tangkai ceri masuk tekak tanpa sedar. Nikmatnya rasa! Lagi-lagi kalau makan ceri yang sudah disejukkan ke dalam peti ais telebih dahulu. Dingin je masuk mulut.

Tidak silap saya, ceri ini dipanggil Ceri Northwest. Saiznya lebih besar sedikit berbanding ceri biasa. Rasanya pula bolehlah dikatakan sederhana manis. Tetapi, sangatlah addictive! Selain daripada rasanya, saya juga suka tekstur buahnya yang crunchy. Ala-ala makan buah plum saiz kecil gitu. Refreshing!



Guitar Chords Luka dan Bahagia - Han Byul (Easy)

Ahad, Oktober 13, 2019

Saya tidak ikuti sangat program Big Stage Musim ke-2 yang telah tamat bersiaran baru-baru ini. Kadang-kadang tengok jugalah klip di Youtube persembahan-persembahan Neeta dan Fieya Julia (kerana saya suka suara mereka). Selain itu, rajin juga intai persembahan si Han Byul waktu saya dan Bott kebosanan tak ada hiburan. Terhibur kami berdua tengok dia bersungguh-sungguh nyanyi lagu Melayu yang jadi tugasan saban minggu seolah-olah lagu tu lagu dia sendiri. 

Menepati ramalan majoriti, si Han Byul inilah yang dinobatkan sebagai juara. Semua finalis Big Stage berpeluang menyanyikan single baharu masing-masing pada malam konsert final. Lagu-lagu mereka semua not bad. Sedap didengar. Lagu Han Byul, 'Luka dan Bahagia' ciptaan Haqiem Rusli. Lagu-lagu si Haqiem ni seperti biasalah mendayu-dayu. Sesuai sangat dibuat berdendang sambil main gitar. Enjoy the chords!

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Luka dan Bahagia - Han Byul Big Stage (Easy Chords


(Intro)
Am F C E

Am G
Hamparan hati lena memaksa
Dm C
terukir indah kasih bermadah
Dm G C
aku cuba tuk meluahkan
F E
kesan yang kau berikan

Ikan Pekasam Jentik Rasa

Khamis, Oktober 10, 2019

Saya kalau makan nasi, saya memang suka andainya ada hidangan tambahan yang boleh bangkitkan selera. Budu, tempoyak, cencaluk, ikan pekasam...semua saya suka! Bahaya sebenarnya sebab confirm makan bertambah sampai dua tiga pinggan. Mana cukup makan sepinggan nasi je kan? 

Kali ini nak cerita pasal ikan pekasam. Saya belajar makan ikan pekasam semasa di universiti. Ada seorang kawan yang ajar makan. Sebelum ini gemar ikan masin dan ikan kering sahaja. Semenjak itu, memang kalau jumpa ikan pekasam saya akan beli buat stok di rumah. Time tak ada selera, tekak pahit...maka keluarlah ikan pekasam sebagai penjentik rasa.



Tiga bungkus ikan pekasam buat stok. Gembiranya! Ikan pekasam yang ini ikannya kecil-kecil. Sedap digoreng sampai garing. Rangup krup krap krup krap gitu!

Kacang Kuda untuk Kunyah-kunyah

Isnin, Oktober 07, 2019

Assalamualaikum semua. 
Selamat sejahtera. 
Moga hari ini kalian baik-baik sahaja.

Ini entri pertama saya untuk bulan sepuluh. Seperti biasalah, harap dapat konsisten tulis entri blog. Tetapi, ada sahaja kekangan. Baru sekarang sempat jengah blog balik.

Siapa di sini suka makan kacang kuda rebus? Well, chickpea is my favourite. Boleh kata apa sahaja hidangan yang ada kacang kuda, saya akan suka apatah lagi kacang kuda rebus.

Dahulu semasa kecil, Cekebon hantar kuih untuk dijual di kantin sekolah. Selain daripada kuih udang, Cekebon akan buat kacang kuda rebus dan bungkus dalam pek kecil-kecil. Dalam pada Cekebon sibuk membungkus kacang kuda, saya tolong bungkus masuk perut. 😜

Sekarang ini, stok kacang kuda memang sentiasa ada di rumah. Senang sebab apabila gigi ni gatal dan rasa nak mengunyah, bolehlah rebus kacang kuda untuk dijadikan snek. Selain itu, saya suka guna kacang kuda untuk letak dalam salad, buat inti sandwic dan falafel. Uishhh, sebut pasal falafel, terus rasa air liur meleleh! 

Kacang kuda rebus sesuai untuk dijadikan sebahagian daripada menu harian (snek atara meal) kerana kandungan glisemiknya rendah dan mengenyangkan. Jadi, tidaklah kita akan craving makan yang bukan-bukan.

Bagi yang eat clean, kacang kuda rebus seeloknya dinikmati begitu sahaja. Rebus kosong hingga kacang empuk tanpa garam atau sebarang perasa tambahan. Portion untuk sekali makan agak-agaklah dalam segenggam. 

Kacang kuda rebus saya dan Bott. Yang ini, saya kukus kacang bersama daun kari. Wangi je aromanya.

Tips Memilih Avokado dengan Betul

Isnin, September 30, 2019

Dahulu saya pernah tulis entri mengenai cara-cara memilih buah avokado. Bagaimana kita hendak beli buah avokado yang sesuai dengan melihat warna kulitnya, rasa tekstur buah ... yang mana satu sedang elok dan boleh dimakan terus atau jika ingin dijadikan stok, keadaan buah macam mana yang boleh disimpan selama beberapa hari. 

Lihat entri berkenaan di sini.



Hari ini saya kongsi tips tambahan untuk memilih avokado. Yang pertama ini, lebih kurang sama seperti dalam entri saya di atas cuma melalui gambar ini ditunjukkan sekali isi avokado setelah dipotong sebagai panduan untuk kita.

Kredit

Kedondong Reduced to Clear dari Tesco

Isnin, September 16, 2019

Ini kisah beberapa minggu lepas sebenarnya. Cuma baru sekarang berkesempatan nak buka cerita di sini. Saya memang suka makan kedondong. Pernah cerita mengenai kegemaran saya makan kedondong cicah dengan kuah cuka cili api di sini.

Bayangkan, pergi Tesco, jumpa kedondong batch reduced to clear dengan harga paling awesome. 60sen sahaja untuk satu pek yang beratnya sekitar 400g. Banyak jugalah satu pek tu. Dapat dalam 12-15 biji bergantung kepada saiz. Ini memang bargain paling berbaloi. Punyalah happy saya dapat kedondong-kedondong tu. Lazimnya, kalau reduced to clear harganya dalam RM1.++. Kali ni dapat 60sen je. Puas saya belek setiap buah kedondong dalam pek tu. Semua OK lagi. Keras-keras. Tak ada pula yang terlebih mushy atau yang dah tak elok. 


Apa lagi, saya grabbed dua bungkus terus. Kalau ikut tamak, nak ambil tiga pek. Tetapi, tak terhabis pula nanti. Dah bazir kan.... Selain dari simpan separuh untuk stok gatal gigi saya, sudah terlintas di kepala beberapa hidangan yang hendak dibuat menggunakan kedondong yang saya beli. Nak tahu saya lauk apa yang berjaya saya hasilkan?

Kord Gitar Kasihku Selamanya - Dato' Sri Siti Nurhaliza (Easy Chords)

Ahad, September 15, 2019

Saya tidak gemar tonton cerita hantu. Tetapi, apabila tengok trailer Dendam Pontianak, rasa macam tertarik je nak pergi tengok. Hehehe tertarik je. Perginya tidak lagi. Setakat ini hanya main teka-teka jalan cerita je dengan Bott. Barisan pelakon yang bintangi filem ini bukan calang-calang pula tu. Ada Remy Ishak, Fazura, Hisham Hamid dan ramai lagilah.

One thing for sure, lagu runut bunyi (OST) untuk filem ini nyanyian Dato' Sri Siti Nurhaliza memang best. Boleh feel gitu! Baru-baru ini tonton Tok Ti nyanyi live semasa konsert Shopee, fuhhh meremang!

OK, di bawah ini kord gitar versi mudah lagu 'Kasihku Selamanya'. Enjoy! Saya main tak perlu pakai capo. Jika tidak kena dengan kalian, cuba letak capo pada 2nd fret ye.


Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Lagu Kasihku Selamanya - Dato' Sri Siti Nurhaliza (Easy)

OST Dendam Pontianak

Am
Sayangiku
Dm E
sayangku
Am
seperti sayangnya ku
Dm E
padamu

Dm
Kutagih kasihmu
Am
kuraih darimu
B7 E
semangat cinta paling agung


(Chorus)
Dm E
Telah ku katakan kepadamu
Am F
engkau dan aku selamanya
Dm B7
biapun berakhir masa terhenti nyawa
E
kumasih kan mencinta

Dm   E
Telah kau berjanji kepadaku
Am  F   
setia mu selamanya
Dm
akulah satu-satunya
E Am
yang akan kau cinta

Resepi Air Fryer - Ayam Cajun

Khamis, September 12, 2019

Satu lagi variasi hidangan ayam - ayam cajun. Cara hendak buat amatlah mudah. Hanya perlu dapatkan rempah cajun di pasaran. Dahulu saya biasa beli rempah cajun keluaran Tesco. Harganya lebih mudah berbanding rempah jenama lain. Tetapi, memandangkan yang keluaran Tesco ini mengandungi gula dan maltodextrin (gula juga), saya beralih ke jenama yang lain.  Maaf, tak ingat nama. 

Saya suka kepelbagaian rasa dalam masakan. Cuma sekarang, saya sedaya upaya cuba kurangkan kandungan gula dalam penyediaan makanan termasuklah di dalam rempah, sos atau perasa yang lain. Jangan pula pening kepala ingat rempah cajun Tesco tidak boleh guna ya. Sebenarnya, tidak kisahlah jenama apa, asal ada rempah cajun, dah boleh masak ayam ini.


Beginilah rupanya ayam cajun saya.


Resepi Ayam Cajun