Kuih Tepung Bunga untuk Minum Petang
Khamis, April 09, 2020
Tercari-cari idea hendak buat kuih apa untuk hidangan minum petang? Apa kata cuba buat kuih tepung bunga. Kuih ini kuih tradisional dari Pantai Timur. Ada banyak versi resepi kuih ini. Bahan utamanya ialah tepung pulut. Kemudian, kita boleh pilih sama ada ingin guna santan ataupun tidak. Jika guna santan, rasa kuihnya berlemaklah sedikit.
Dinamakan tepung bunga sebab rupa dan tekstur kuih semasa digoreng. Kita akan celup adunan yang telah digentel ke dalam telur barulah goreng di dalam minyak panas. Macam kita goreng bergedel lah. Apabila kena minyak panas, telur yang salut adunan tu akan mengembang macam bentuk bunga. Dari situlah asal usul nama 'tepung bunga'.
Resepi di bawah versi yang menggunakan santan. Jika tidak mahu pakai santan, bancuh tepung guna air sahaja.
Resepi Mudah - Kuih Tepung Bunga