Wordless Wednesday - Mulia

Rabu, Ogos 17, 2022

 

Kredit: Petuah Guruku


Buat Chilli Oil Crunchy dan Beraroma

Selasa, Ogos 16, 2022

Hujung minggu yang lalu, saya buat chilli oil. Bukan jenis curah minyak panas seperti yang lalu-lalang di TikTok tu. Saya buat versi yang kena masak. Kita goreng cincangan bawang putih di dalam minyak bersama beberapa rempah sehingga warnanya bertukar perang keemasan, barulah dimasukkan bahan-bahan lain.

Andai kalian suka nikmati chilli oil yang ada cincangan bawang putih garing ... yang wangi beraroma ... boleh cuba resepi ini.

Resepi Chilli Oil

Minyak cili siap!

Jauh Darimu nyanyian Farra Ahmad merupakan salah satu lagu runut bunyi untuk drama Risik Pada Hati. Ada tak yang ikuti kisah Hayfa, Adam dan Aishah? Mesti kalian familiar dengan Jauh Darimu. 

Saya suka lagu ini sebab ada vibe lagu balada dulu-dulu. Sewaktu tonton klip video Jauh Darimu, itulah pertama kali saya melihat tuan punya suara. Tetapi, mengapa wajahnya  macam pernah saya lihat? Di mana? 

Rupa-rupanya, Farra jadi talent yang berlakon dalam klip video Cinta Sejati, Aiman Sidek feat. Alin Sidek. Kebetulan saya menonton klip video berkenaan beberapa hari sebelum tengok klip Jauh Darimu. 😊 

Okey, kord gitar Jauh Darimu di bawah versi mudah. Selamat berdendang!

Kord Gitar From FAMF Tower

Nasi Beriani Udang, Mor Milagai dan Raita

Isnin, Ogos 15, 2022

Pernah atau tidak kalian makan beriani udang? Sebelum ini, saya kongsi gambar beriani udang melalui entri Wordless Wednesday. Baru sekarang berkesempatan tulis entri penuh.

Kebiasaannya, apabila berpeluang makan nasi beriani, pilihan saya hanya nasi beriani ayam, daging ataupun kambing. Tidak tergerak hati langsung untuk mencuba beriani udang atau makanan laut. Entah mengapa entah. Mungkin kerana saya ini bukan penggemar makanan laut. Tidak pun, hidangan tersebut tak nampak betul-betul menyelerakan, tak berjaya menggoda saya 🀣.

 

Tetapi yang ini…

Nasi Beriani Udang

Kord Gitar Akhir Yang Manis - Fabio Asher

Ahad, Ogos 14, 2022

 Sebuah lagi lagu yang sedap didengar oleh penyanyi lagu Rumah Singgah, Fabio Asher.

Kord Gitar From FAMF Tower


Kunci Gitar dan Lirik Akhir Yang Manis - Fabio Asher (Easy Chord0

*Capo 4th fret

[Intro]

C G Am

C G F


C            G      Am G

Banyak hal kita lewati

F      G           Em Am

saat sedih kau di sisi

Dm       G      Em

saat ku butuh dirimu

      Am     Dm

kau selalu jadi yang pertama

      G

dan satu satunya


Bebola Keledek Viral yang Rangup dan Enak Dimakan

Jumaat, Ogos 12, 2022

Assalamualaikum. 

Sebenarnya sudah beberapa hari asyik tergoda dan terliur tengok bebola keledek viral yang lalu lalang di Instagram dan TikTok. Tetapi, tidaklah tergerak hati untuk cuba masak. Pagi ini dalam tercari-cari apa yang hendak dibuat untuk sarapan, nampak pula beberapa keledek manis dalam bakul.

Apa lagi, teruslah kelentung-kelentang di dapur dengan harapan bebola keledek viral yang diimpikan berjaya jadi hidangan makan pagi.

Alhamdulillah, inilah bebola keledek viral saya. Panas-panas lagi dari kuali.

Bebola Keledek Viral

Resepi Bebola Keledek Manis

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat bebola keledek manis ini tidak banyak. Langkah-langkah penyediaan pun tidaklah serumit mana. Jom tengok bahan-bahan yang diperlukan!

Bahan-bahan:

  • 400g keledek oren
  • 140 gram tepung ubi kayu
  • 140 gram gula
  • 1 - 2 sudu besar air (digunakan hanya jika perlu untuk melembutkan adunan)
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)


*Selain keledek oren, resepi bebola keledek ini juga boleh diolah dengan menggunakan keledek ungu atau keledek Jepun.


** Jika diikutkan, sukatan gula yang digunakan sama dengan sukatan tepung ubi. Tetapi, terpulanglah pada selera kalian. Andai tidak mahu bebola keledek kalian terlalu manis, kurangkanlah penggunaan gula sesuai selera.

Cara Buat Keledek Viral Rangup

Pertama sekali, bersihkan keledek. Kupas kulit, potong kepada beberapa bahagian supaya lebih mudah empuk dan kukus.

Keledek saya sedia untuk dikukus.

Setelah keledek empuk, lenyek keledek. Kemudian, masukkan tepung ubi kayu dan gula. Gaul sekata dan uli sehingga menjadi doh seperti di bawah ini. Saya tidak guna kesemua tepung ubi sekali gus. Masukkan secara berperingkat dan uli sampai dapat adunan yang tidak melekat di tangan.

Sekiranya doh agak berderai disebabkan terlebih tepung, masukkan satu ke dua sudu besar air. Jika doh lembik, tambahkan sedikit tepung.

Pucat pula doh saya dalam ni. Sebenarnya warnanya lebih oren :)


Setelah itu, gentel-gentel doh sehingga menjadi bebola kecil. Bulat-bulatkan asal jadi bebola sudah. Tidak perlu teliti sangat kerana semasa proses menggoreng nanti bebola keledek kita akan mengembang bulat dengan jayanya.

♫ Bulat kecil ... bulat kecil ... bebola keledek! 🎝🎜


Selesai proses buat bebola, panaskan minyak masak. Guna api sederhana. Minyak memang kena banyak supaya bebola boleh tenggelam. Kita nak deep fry, kan?

Setelah minyak panas, masukkan bebola dan goreng sehingga agak-agak separuh masak. Proses selepas ini yang penting. Jangan lupa buat! 

Apabila bebola keledek kita sudah separuh masak, gunakan sudip untuk tekan bebola di dalam kuali. Proses ini bertujuan untuk mendapatkan bebola yang ringan, rangup dan berlohong di dalamnya. Jika kita balik-balikkan seperti gorengan biasa, tidak dapat lubang kuih. Nanti tepung dalamnya jadi gooey.

Tekan-tekan seolah-olah kita hendak penyekkan bebola yang sedang digoreng. Jangan bimbang bebola tu jadi pipih ke ... kemik ke .... Bebola akan menjadi lebih ringan dan cantik terbentuk kembungnya. Terus tekan dan tekan lagi sambil menggoreng sehingga kulit luarnya mengeras.

Angkat bebola yang sudah masak cantik. Tuskan minyak. Biarkan sejuk seketika sebelum dihidang.

Maaf, gembira sangat bebola keledek viral saya menjadi sampai lupa untuk ambil gambar bahagian dalam bebola yang berlohong tu. Kalian dapat bayangkan bagaimana, kan?


Nikmatilah dengan senyuman. 😊


Bebola Keledek Viral Guna Air Fryer

Bolehkah bebola keledek ini dimasak menggunakan air fryer? Jadi tak lohong di bahagian dalam bebola? Saya betul-betul terlupa. Hasrat asal hendak cuba goreng sebahagian daripada bebola keledek ini menggunakan air fryer. Tetapi, disebabkan teruja tengok hasil gorengan cantik bulat-bulat guna kuali, tahu-tahu habis semua bebola saya goreng sekali.

Insya-Allah, ada kesempatan lain saya cuba bereksperimen masak bebola keledek viral guna air fryer. Kalau ada antara kalian yang sudah cuba resepi bebola keledek viral ini pakai air fryer, jangan lupa kongsi di sini! 

Turk Lokumu | Turkish Delight

Edisi Selongkar Pantri lagi. Kali ini kita makan lokum atau Turkish delight. Manisan dari Turki ini diperbuat daripada some kind of kanji, gula dan pelbagai jenis kacang (seperti kacang hazel, pistachio, kacang pine dan walnut) dan bahan-bahan lain yang lazat berperisa seperti lemon, oren dan hirisan kurma. 

Lazimnya, jika ingin cari pencuci mulut, manisan atau snek kunyah-kunyah, lokum tidak menjadi manisan pilihan saya. Sebelum ini, beberapa kali makan Turkish Delight saya  asyik terkena πŸ₯΄ Rezeku dapat yang rasanya terlalu manis buat saya.


Turk Lokumu

Terima Kasih Daun Keladi, Cik Nur

Khamis, Ogos 11, 2022

Assalamualaikum. Apa khabar semua?

Ini entri penghargaan istimewa buat Cik Nur. Siapa lagi kalau bukan pemilik blog Dapur Cik-Nur. Sekitar bulan Jun yang lalu, Cik Nur ada buat teka-teka di blognya. Melalui entri Teka Harga, Cik Nur mahu kita teka berapa harga nasi bungkus yang telah dibeli.

Saya pun gatal-gatallah mencongak dan mengagak harga nasi bungkus tersebut. RM6. Tak sangka mengena! Entri bulan 6, harga nasi bungkus RM6 dan hari lahir Cik Nur yang juga jatuh dalam bulan 6 ... makanya, pembaca-pembaca yang berjaya meneka dengan betul dapat hadiah! Alhamdulillah, ada rezeki saya dan beberapa rakan blogger yang lain.

Tidak silap saya selepas raya haji hadiah ini sampai. Tetapi, disebabkan dalam dua tiga minggu juga saya tiada di rumah, hadiah ini duduk diam-diam di bawah jagaan jiran sebelah. Selepas itu, boleh pula saya terlupa. Saya ingat semua bungkusan yang saya terima merupakan pembelian atas talian saya. Tidak teringat langsung yang saya akan terima hadiah daripada Cik Nur. Jadi, ambil own sweet time buka satu per satu parcel apabila ada masa.

Kelmarin, sewaktu buka bungkusan, gelabah sekejap. 'Eh, bila aku beli kain batik? Ke salah buka parcel orang lain?' Setelah tengok butiran pengirim, barulah sel-sel otak berhubung. Terus sengih sampai telinga.

Kiriman hadiah daripada Cik Nur

Inilah hadiah yang saya terima!

Batik Andika, Raifili


Sepasang kain batik merah jambu keluaran Raifili. Maaf, sempat guna meja hitam ni je untuk hampar kain dan ambil gambar. Meja lain penuh. Saya belum habis mengemas lagi. πŸ˜…

Domo Arigato, Cik Nur!

Terima kasih banyak-banyak, Cik Nur atas pemberian ini. Teruja saya dapat hadiah kain batik cantik. Saya suka sangat rekaan kain batik Raifili ini. Bertambah sehelai lagi koleksi kain batik moden saya. Dah terbayang-bayang di kepala nanti nak mix and match dengan baju apa. 😁

Doa saya, semoga Cik Nur dan keluarga dikurniakan ganjaran rezeki berlipat ganda yang tidak akan pernah putus, dianugerahkan dengan kesihatan yang baik, umur dan kehidupan yang penuh barakah.

Jom! Alang-alang dah cerita tentang hadiah kiriman Cik Nur, marilah kita blogwalking ke blog Cik Nur sama-sama!

Tiada Motivasi | Feeling Down

Rabu, Ogos 10, 2022

Dua bulan belakangan ini, sejak saya sibuk ulang alik ke hospital (untuk rawatan susulan hipertiroid dan asma), saya semakin ambil berat isu kesihatan minda. Doktor saya pun asyik tekankan hal yang sama. Selain rekodkan simptom biasa, beliau tidak lupa untuk bertanya tentang keadaan mental dan emosi. Sekadar perkongsian - ketidakstabilan hormon tiroid to certain extent boleh menyumbang ke arah anxiety dan kemurungan. Ini antara perkara utama yang tidak boleh saya ambil mudah sebenarnya.

Saya sentiasa pastikan saya dalam keadaan relaks. Saya ini cepat gelabah orangnya. Jadi, kalau tiba-tiba rasa macam down, tertekan seolah-olah tiada motivasi, saya akan berhenti lakukan perkara yang sedang saya buat dan alih tumpuan kepada sesuatu yang baharu. Tukar persepsi, tukar angin sedikit. Tak adalah otak tu tepu semacam.

Di bawah ini, ada grafik menarik mengenai aktiviti-aktiviti yang boleh kita lakukan apabila angin baik tidak menyebelahi kita. Maaf, tidak dapat kreditkan grafik ini kepada pemiliknya. Ini perkongsian melalui group Whatsapp kawan-kawan crafters.

Are you feeling down?

Kerepek Paru Rangup

Sabtu, Ogos 06, 2022

Assalamualaikum. Salam Santai Sabtu! Selamat berehat semua!

Baru-baru ini, ada kawan bertanya sama ada saya hendak paru atau tidak untuk dibuat masak? Maklumlah, sesetengah orang tak makan paru. Itu yang dia tanya dahulu sebelum beri.

Saya iyakan sahaja dengan syarat paru yang sampai kepada saya paru yang sudah siap direbus. Hahaha memang bunyi macam banyak cekadak tetapi saya tidak cukup gagah untuk proses paru yang belum direbus. Nak kena rendam, kena cuci darah beku semua tu. Saya tidak mampu.

Jadi, apabila paru rebus selamat mendarat di dapur, terus saya usahakan untuk buat kerepek paru rangup. Beberapa tahun dahulu, ada orang beri saya kerepek paru rangup. Sedap sangat! Krup krap krup krap apabila dikunyah. Paru rangup yang sepatutnya dijadikan hidangan standby kalau malas masak tidak ambil masa lama untuk saya habiskan. Licin-licau.

Setelah itu, hajat hendak beli kerepek paru yang sama tidak kesampaian kerana tuan punya badan yang buat kerepek paru dah berhijrah. Cari di Shopee dan Lazada, macam tak berkenan sangat sebab tidak ada yang betul-betul nipis seperti yang saya pernah makan.

Ini kerepek paru rangup saya.


Kerepek Paru Rangup

Wordless Wednesday - Tenang Teguk Twinings

Rabu, Ogos 03, 2022

 

Segarkan diri dengan Twinings Cold Infuse


GIVEAWAY BZ SATU 2022

Lama betul saya tidak sertai GA. Nak sertai macam mana... masuk blog pun sebulan sekali hahaha. Marilah kita meriahkan Ogos kita dengan sertai Giveaway BZ Satu 2022 anjuran blogger Zarida Ishak. Syarat penyertaan amat mudah, tidak perlu pening kepala kena buat itu buat ini. 😊

 

Klik banner untuk ke entri GA.

 
Tarikh Tutup Giveaway:
13 OGOS 2022, jam 11.59 malam


Mari tengok senarai hadiah yang bakal dimenangi peserta GA!

SENARAI HADIAH:
πŸ‘‰ 1x set Inai Republic (Pilihan Leopard Edition atau Chocolate Edition)
πŸ‘‰ 1x Inai Mommy (Pilihan warna:  Red, Maroon, Pink, Brown, Black)
πŸ‘‰ 2x Inai Baby (Pilihan warna:  Red, Maroon, Pink, Brown, Black)
πŸ‘‰ Saguhati Penyertaan - akan dimaklumkan kemudian.


 Menarik, kan? Jom! Tunggu apa lagi?

Oleh-oleh dari Kampung Jiran

Selasa, Ogos 02, 2022

Lama tiada di rumah, banyak juga surat dan bungkusan saya terpaksa menginap di rumah jiran. Bagi rider, adik kurier dan adik PosLaju yang sudah biasa dengan saya, mereka memang akan tinggalkan barang di dalam kotak khas di porch rumah. Selebihnya, jiran saya yang tolong ambilkan. Kami tinggal di lot yang sama. Jadi, surat dan parcel kami pusing-pusing antara rumah je. Kalau rider ketuk rumah jiran untuk hantar parcel saya, jiran saya ambilkan terus. Begitulah sebaliknya.

Kelmarin, selesai kemas-kemas barang, saya pergi tuntut parcel-parcel saya. Sebelum balik tu, jiran beri dua pek kopi. Oleh-oleh dari kampung katanya.

Kopi-O Kluang Coffee

Hantar Pelukan Kertas

Isnin, Ogos 01, 2022

Assalamualaikum.

Salam 1 Ogos! Semoga bulan Ogos lebih baik untuk kita semua. Ogos bulan untuk negara kita. Ada yang sudah mula kibar Jalur Gemilang di rumat atau tempat kerja? 

Hari ini cerita tentang explosion box lagi. Ini kisah beberapa bulan yang lalu. Baru sempat terbitkan sebagai entri. Kad kotak atau explosion box di bawah ini saya anggap istimewa sangat. Kenapa? Istimewa kerana ini kad yang saya buat setelah berbulan-bulan tidak hasilkan sebarang kad ucapan. 

Tidak tahulah mengapa ... nak kata sibuk sangat tu, tidaklah. Tetapi, memang sudah lama tidak berpeluang meluangkan masa di dalam bilik kraf untuk buat kad. Tempahan kad ucapan pun semua saya tolak. Nak buat untuk suka-suka jauh sekali. Mungkin sedikit tertekan dengan rutin kerja ... penat ... semua tulah bergabung jadi faktor penyebab. 😁

Satu hari, saya terima perkhabaran yang salah seorang kenalan crafter saya jatuh sakit. Kemudian, ada masalah lain pula menimpa dirinya. Walaupun pada mulanya kami kenal atas dasar sama-sama minat card making, selepas itu kami jadi kawan baik dan dia merupakan antara confidantes saya. She's one of my low-maintenance friends - kawan yang kita tidak perlu selalu jumpa, tidak payah call setiap hari, tapi kita tahu dia ada. 

Dengan dia, tidak perlu risau dia kecil hati ke apa kalau saya lambat balas Whatsapp. Lazimnya, saya baca Whatsapp melalui notifikasi di jam tangan, memang selalu lupa balas. Sebulan lepas tu baru balas pun tak ada hal. Kadang-kadang, Bott yang kena ingatkan saya, mesej A dah balas? Andai ada hari saya rancak berbual dengan A, mesti lepas tu dia akan tanya, dah berapa bulan korang tak sembang? Sebab memang betul-betul banyak bulan! πŸ˜‚

Disebabkan hendak hantar titipan istimewa buat sahabat saya yang seorang ini, gigih saya siapkan explosion box di bawah. Lama tak main potong-potong tampal-tampal, sakit pinggang juga dibuatnya. 


A Paper Hug

Explosion Box - Sending A Hug

Kord Gitar Bisik - Irfan Haris (Easy Chords)

Ahad, Julai 31, 2022

Dahulu saya suka benar lagu nyanyian Irfan Haris, Redha yang menjadi OST Suri Hari Mr. Pilot. Beberapa lagu penyanyi muda ini selepas itu kurang menarik minat saya. 

Lagu terbaharunya, Bisik boleh tahan! Lembut membuai telinga. 

Muzik video Bisik boleh ditonton di Youtube. Saya tidak pasti sama ada lagu ini jadi lagu runut bunyi mana-mana drama ataupun tidak. Kord gitar Bisik di bawah, versi mudah. Selamat berdendang!



Kord Gitar From FAMF Tower

Bakar Semula Biskut Lemau

Sabtu, Julai 30, 2022

Assalamualaikum. Salam santai Sabtu! Salam 1 Muharam! Hari ini saya bersiaran dari rumah, masih dalam proses mengemas. Dua minggu lebih juga tidak balik kerana ada urusan di luar kota. Maka, banyaklah hal ehwal rumah yang perlu diuruskan.

Dari semalam sibuk kemas dapur dan pantri. Tengok stok barang dapur, semak tarikh luput makanan dan minuman yang ada sebelum pergi beli stok baharu. Masa kemas stok beginilah akan jumpa macam-macam. 

"Eh, saya tak tahu kita ada teh jenama ni?" 

"Mana dapat biskut dalam balang ni?" 

"Kerepek ni bila kita beli?" πŸ˜„

Selain jumpa khazanah-khazanah berharga yang boleh dinikmati kemudian, jumpa juga benda-benda lain yang perlukan tindakan segera. Antaranya, biskut Jacobs Hi Calcium Low Salt yang kandungannya hanya berbaki suku tin. Dah lemau!

Ini memang kebiasaan di rumah saya. Biskut tu kalau awal-awal buka, memang laku keras. Tinggal setengah pun laku lagi. Nanti bila dah hujung-hujung, terbiar dilupakan begitu sahaja. 

Biskut lemau begini jangan dibuang begitu sahaja. Sayang! Rezeki tu, kan? Habis tu, kita nak buat apa?

Kita bakar supaya rangup semula.


Cara Bakar Semula Biskut Lemau

Biskut lemau sedia untuk dibakar semula.

Wordless Wednesday - Common Man Full Breakfast

Rabu, Julai 27, 2022

 

Common Man Full Breakfast at Common Man Coffee Roasters


Kord gitar Hijrah Cinta ini sebenarnya entri terbit semula. Saya terima e-mel daripada seorang pembaca blog yang biasa berkunjung ke sini untuk kord gitar mudah, bertanyakan sama ada saya ada kord mudah untuk lagu ini ataupun tidak. Sebenarnya, lagu Hijrah Cinta merupakan lagu yang diterbitkan pada tahun 2014. Lagu lama tetapi kembali popular di TikTok.

Saya memang suka lagu ini. Yakin sahaja saya jawab, cari di panel Bilik Muzik, bahagian OST Filem dan Drama. Dia kata dah cari, memang tiada. 

Semak punya semak, baru saya perasan entri chord Hijrah Cinta saya rupa-rupanya sudah jadi draf. Mungkin ini antara entri-entri yang Blogger pernah auto padam, tetapi saya tidak perasan. Tahun lepas ke bila ... saya kurang pasti ... pihak mereka banyak padam published entries blog-blog sebab kononnya menyalahi garis panduan yang telah ditetapkan. Padahal masalah teknikal di pihak mereka. Jenuh kena terbitkan semula.

Okey, berbalik kepada lagu! Hijrah Cinta merupakan salah satu lagu yang termuat dalam album Rossa, Love, Live and Music. Lagu ciptaan Melly Goeslow ini turut diangkat menjadi OST untuk filem Hijrah Cinta (yang juga dikenali sebagai Filem Uje & Pipik). Filem ini mengisahkan perjalanan hidup arwah Ustaz Jefri Al Buchori yang sinonim dengan julukan UJE, masa mudanya, kisah bersama sang isteri yang dahulunya seorang model dan pelakon serta kembara hijrah mereka.



Kord Gitar From FAMF Tower

Onde-onde | Buah Melaka Idaman Kalbu

Isnin, Julai 25, 2022

Dalam banyak-banyak kuih tradisional, kuih inilah yang miliki paling banyak nama! Onde-onde dan buah Melaka boleh dikira panggilan biasa untuk kuih daripada tepung pulut bersalut kelapa parut ini. Selain itu, ada yang panggil kelepung atau kelepon. Tidak silap saya orang Johor. Lebih kurang sama seperti di Indonesia. 

Jika di belah Pantai Timur pula, kuih ini dipanggil kekoh char atau woh mulong (buah mulong).

Tidak kiralah apapun namanya, kuih ini memang kesukaan ramai. Kalau masa bulan Ramadan, memang paling laris sebagai juadah pemanis mulut/pembuka selera ketika berbuka puasa.

Part yang paling saya suka -  gigit onde-onde dan ada rembesan manis meletus dalam mulut. 🀀 Gabungan rasa lemak manis doh yang lembut-lebut kenyal dengan air gula (gula nisan atau gula Melaka) memang nikmat betul! Tapi, ada juga yang dah kunyah lumat pun tak muncul-muncul gulanya. Onde-onde kosong. Anggap jelah tak ada rezeki, kan? 🀣


Onde-onde saya 😊

Wordless Wednesday - Pondering

Rabu, Julai 13, 2022

 

Fikir apa tu? 🀣


Sambal Hitam Tokey yang Dap Dap Dap

Jumaat, Julai 08, 2022

Assalamualaikum.

Ada tak penggemar sambal hitam di sini? Angkat tangan sikit! Yeayyy, kita geng! Saya memang suka sangat makan sambal hitam. Kalau ada rezeki dapat buah belimbing buluh memang akan usahakan buat sambal hitam. Lagi pedas lagi bagus. Lagi masam lagi suka!

Sekarang senang ... kalau teringin, banyak je produk sambal hitam yang boleh kita beli di pasaran. Tetapi, setakat ini nasib saya kurang baik. Tak jumpa sambal hitam yang betul-betul kena dengan selera saya (tak kena selera pun tetap habis juga 😁). Maksud saya, bukanlah sambal yang dibeli tu tak sedap. Cuma macam saya cakap tadilah, saya suka yang pedas dengan rasa masam belimbing agak ketara. 

Baru-baru ini Cekengah beri saya dua paket sambal hitam. Sambal Hitam Tokey. Kecil je saiz hidangan untuk satu pek. 50g. Sesuai untuk bawa travel, buat kongsi-kongsi rezeki dengan jiran tetangga atau bekal untuk anak-anak balik asrama.

Sambal Hitam Tokey

Setelah agak lama tidak mengeluarkan single baharu, kali ini anggota ST12 dan Setia Band bergabung semula melalui Tujuh Tahun. Lagu Tujuh Tahun pasti akan menggamit memori para peminat ST12 pada zaman kegemilangan band dari seberang ini yang suatu masa dahulu terkenal membawakan lagu-lagu dengan sentuhan 'lebih Melayu'. 

Sewaktu mula-mula dengar teaser lagu ini saya sudah berkenan. Lagu jiwang ‘bikin baper’ sesuai buat layan petik gitar waktu bosan. 😊 

Chord asal Gm. Masa dengar lagu ini gitar tiada dengan saya. Jadi, ketuk-ketuk mata hitam putih dekat telefon jelah. Piano kecil cukup naik 3 jari pun okey jelah. πŸ˜‚

Layan? Kalau mahu dengar lagu penuh, video muzik Tujuh Tahun boleh ditonton di saluran Youtube Charlykustik (milik vokalis Setia Band).


Chords telah saya transposed ke Am. Jadi, versi chord Tujuh Tahun, Setia Band x Pepep ST12 ini versi mudah. Selamat berdendang!

Kord Gitar From FAMF Tower

Wordless Wednesday - Beriani Udang

Rabu, Julai 06, 2022


Nasi Beriani Udang

Yuri dan Bilik Abang Bedak

Selasa, Julai 05, 2022

Assalamualaikum. Ini kisah Yuri kurang sihat. Cerita awal bulan lepas, baru berhasil dijadikan entri hari ini hahaha.

Pagi 1 haribulan tu, saya berat mata sangat nak bangun. Cuaca sejuk dari malam, memang syoklah kalau dilayankan tidur. Tengah berperang dengan diri lagi lima minit ... lima minit lagi ... sikit lagi ... kejap lagi ... tiba-tiba saya terkejut sebab ada orang bersin kuat. Pembetulan. Bukan orang, kucing! 

Dalam mamai-mamai cuba untuk locate di mana Yuri, dia bersin lagi! Sekali lagi! Bersepai-sepai bunyinya. By the time saya jumpa Yuri, dia dah menjilat-jilat. Hidung dah berlemuih. Tengok muka Yuri saya dah tak sedap hati. Aisey, demam ke kucing aku ni? Yuri ni kalau kurang sihat muka dia ada iras-iras Amitabh Bachan tengah marah. πŸ˜† 

Pegang telinga, pegang badan ... lebih panas daripada biasa. Telinga kiri pun macam basah sedikit. Kemungkinan ada infection. Menggagaulah tuan Yuri ni cari telefon. Klinik haiwan yang Yuri selalu pergi ada dua - Zul Erwan Cat Clinic (ZECC) di Pusat Komersial TSB dan Damai Veterinary Clinic di Damansara Damai. Alang-alang Klinik Zul Erwan ada sistem tetapkan temu janji menggunakan Qmed, saya pun log masuk untuk tengok kalau-kalau ada slot kosong sebelah pagi. Malas nak main terjah takut ramai orang (dan kucing!).

Alhamdulillah, ada slot kosong pukul 10 sebaik sahaja klinik dibuka. Saya pun apa lagi, sudahkan urusan-urusan yang perlu terlebih dahulu, lepas isi perut seadanya terus berangkat pergi klinik. Masa ni Yuri dah lembik tak ada mood. Tapi tetap degil, tak mahu duduk dalam carrier bag.

Mere naam Yuri Van Houtten

Kord Gitar Sudah Tak Cinta - Ziell Ferdian

Saya suka lagu Sudah Tak Cinta nyantian Ziell Ferdian. Sana sini dengar orang pasang, nyanyi dan hum lagu ini, terus rasa hendak petik gitar. Ramai juga yang buat cover Sudah Tak Cinta. Tidak silap saya, Tomok pun ada nyanyikan semula. Siap buat video muzik lagi. 

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Sudah Tak Cinta - Ziell Ferdian (Easy Chords)

Am G D F
Dm E



Am Dm
Maafkan aku sayang
G C
harus meninggalkan kamu
F Dm
dan kumohon lupakan aku
B7      E
di dalam hidupmu

Am Dm
Jangan kau datang lagi
G C
cinta telah aku kemasi
F Dm
dan kuharus beranjak pergi
B7-E Am
jangan kau tangisi


[Chorus]
Dm G
Dan jika hati sudah tak mahu
C G Am
maka jangan datangi aku lagi
Dm E
sampailah di sini kisah kita kasih
Am A
aku harus pergi

Dm G
Dan jika hati sudah tak cinta
C G Am
maka jangan pernah engkau memaksa
Dm E
aku telah lelah dengan semuanya
Am
sampai di sini saja

Dm E

Am Dm
Jangan kau datang lagi
G C
cinta telah aku kemasi
F Dm
dan kuharus beranjak pergi
B7-E Am A
jangan kau tangisi


Dm G C F
hoo ooo ho ha aa aaa
Dm E Am A
hoo ooo ho ha aa aaa


Dm G
Dan jika hati sudah tak mahu
C G Am
maka jangan datangi aku lagi
Dm E
sampailah di sini kisah kita kasih
Am A
aku harus pergi hoo ooo

Dm G
Dan jika hati sudah tak cinta
C G Am
maka jangan pernah engkau memaksa
Dm E
aku telah lelah dengan semuanya
Am
sampai di sini saja

Dm G
Dan jika hati sudah tak mahu
C G Am
maka jangan datangi aku lagi
Dm E
sampailah di sini kisah kita kasih
Am A
aku harus pergi

Dm G
Dan jika hati sudah tak cinta
C G Am
maka jangan pernah engkau memaksa
Dm E
aku telah lelah dengan semuanya
Am A
sampai di sini saja
Dm E
aku telah lelah dengan semuanya
Am 
sampai di sini saja.

Egg untuk Ayah yang Eggcellent

Isnin, Julai 04, 2022

Assalamualaikum.

Ini sebenarnya aktiviti cuti sekolah awal bulan lepas untuk anak-anak cilik yang saya ajar. Kad telur mata sapi khusus buat ayah bersempena dengan sambutan hari bapa. Mereka hasilkan secara berperingkat. Setiap kali kelas bersama saya, 5 - 10 minit terakhir setelah kerja berjaya disiapkan, kami sambung dengan buat kad. Alhamdulillah, sempatlah kad masing-masing siap untuk diserahkan kepada ayah pada 19 Jun.

You’re An Excellent Father!

Lepat Pisang dan Ubi Kayu Rebus Pembuka Julai

Jumaat, Julai 01, 2022

Assalamualaikum. Salam 1 Julai. Selamat memulakan bulan baharu! Bab ke-7 untuk kisah 2022 kita. Moga Julai bulan yang indah, yang menyenangkan buat kita semua. Hari ini juga 1 Zulhijjah. Mudah-mudahan 30 hari yang mendatang dapat kita lalui dengan tenang, dipenuhi dengan melakukan perkara-perkara yang baik dan bermanfaat.

Sebenarnya, dua tiga hari ini saya dan Bott teringin hendak makan lepat pisang tetapi masing-masing malas keluar rumah pergi beli di gerai menjual sarapan di kawasan rumah kami. 

Kebetulan ada beberapa sisir pisang di dapur. Terdetiklah hati ini nak buat lepat pisang. Bukan main teruja lagi saya nak melepat. Pisang ada, tepung dan bahan-bahan lain ada, daun pisang boleh minta kat Nenek P, ambil kat pokok sebelah pagar ... eh, kepala parut? 

Saya nak makan lepat pisang yang adunannya letak kelapa parut banyak-banyak. Kelapa parut tiada. Jadi kena keluar pergi kedai. Lepas tu fikir yang kena keluarkan kukusan baharu. Alat pengukus masih berbalut rapi dalam kotak. Eh, makin banyak pula prosesnya! Makin berat malas kami. Last-last, saya dengan Bott ketawa terbahak-bahak. "Who are we kidding? Nak buat lepat konon! Kita bertahan sampai rajin kita sampai!" Setakat untuk kami berdua makan, nanti beli jelah di kedai.


Lepat Pisang Cukup Rasa

Alhamdulillah, tak sangka ada rezeki lepat pisang untuk kami di pagi Jumaat ini. Hari masih terang- terang tanah, jiran datang hantar lepat pisang panas-panas. Gembira tak terkata!

Lepat pisang idaman kalbu 😁

Wordless Wednesday - Durian Runtuh

Rabu, Jun 29, 2022

 

Dapat si raja buah, durian runtuh jiran bagi πŸ˜‚

Secangkir Teh Pudina

Ahad, Jun 26, 2022

Semalam untuk makan tengah hari saya pesan makanan dari luar sahaja. Teringin nasi Arab. Hendak keluar cari makan malas, jadi kita Grab sahaja. Set nasi Arab yang saya beli siap ada minuman. Bott pilih teh lemon ais. Saya tak mahu air sebenarnya tetapi dah alang-alang termasuk sekali dalam set, saya pilih teh pudina panas.

Setelah makanan sampai, kami berdua terus makan tidak pandang kiri kanan. Kelaparan. Lupa terus tentang teh pudina saya. Minuman saya disediakan di dalam cawan kertas, cukup semua - teh uncang, gula dan daun pudina. Tinggal masukkan air panas sahaja. 

Disebabkan belum lagi dibancuh, saya letakkan cawan teh saya di sebelah mesin kopi. Ingat nak buat untuk minum petang. Lupa! 

Hari ini semasa hendak bancuh kopi baru perasan teh pudina saya yang belum dikacuk. Mujurlah daun pudinanya tidak berair. Masih ada rupa daun pudina. Saya keluarkan gula dari cawan, tambah beberapa biji bunga cengkih, tuang air panas dan biarkan teh dan bahan-bahan tu terendam buat seketika.

Inilah teh pudina saya! Bott kata teh Arab saya ni teh pandai sebab dah graduate! Tengok uncang teh tu ada gambar orang pakai jubah graduasi dan mortar board. πŸ˜‚

Teh pudina

Tempe Mendoan Cecah Sos Keju

Jumaat, Jun 24, 2022

Petang semalam di kawasan saya hujan lebat. Mulalah perut rasa berlubang dan minta diisi. Tercari-cari apa yang boleh disediakan sebagai hidangan ringkas, akhirnya saya goreng tempe salut tepung ala-ala tempe mendoan. Bukan untuk dijadikan lauk. Lebih kepada kudapan ringan untuk kunyah-kunyah semasa minum petang.


Tempe mendoan garing di luar, lembut di dalam 😊

You Made My Day, Sha Mohamed

Khamis, Jun 23, 2022

Assalamualaikum. Apa khabar semua?

Hari ini gigihkan juga masuk blog yang sekian lama terabai. Dua bulan belakangan ini memang agak stressful bagi saya. Selain sibuk dengan rutin harian, banyak perkara tidak terduga berlaku. Dah stress tak cukup rehat, hormon tiroid saya pun tiba-tiba buat keputusan nak mengganas. Disebabkan saya hidap penyakit ini dah lama, doktor bimbang banyak kesan sampingan lain pada tubuh. Kenalah pantau rapat-rapat. 😁

Maka, Hospital Sungai Buloh dan Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) jadi playground saya semenjak dua menjak ni. Bulan 6 nilah paling busy. Setiap Selasa dan hampir setiap Khamis kena ke hospital. Kena buat ujian ini, kena buat ujian itu. Saya ada asma, tambah lagi test ini, tambah lagi scan itu, ambil sampel darah, ambil sampel tisu.... Sampai rumah, selalu jadi cendawan benyeh sebab kepenatan. Mana ada masa nak intai blog!

Alhamdulillah, things are getting better! Sepatutnya saya gembiralah, kan? Tetapi, kelmarin di PKKN  punyalah ramai orang. Kelelahan menunggu giliran jadi gembira tertangguh sebab badan dan minda penat (Nervous tau tunggu doktor review keputusan ujian tu semua πŸ˜‚). Sampai rumah bersihkan diri terus naik katil dan Zzz ... Zzz. 


Terima Kiriman Istimewa daripada Sha Mohamed

Bangun tidur, periksa telefon ada Whatsapp daripada nombor yang tidak dikenali. Dalam mamai tu, jenuh juga saya nak memahami apa yang ditulis. Bla bla bla bli blu ... Sha Mohamed ... Akta .... bla bla bla ... tindakan bakal diambil.



Eh, Sha? Saya yang tadi kemamar, terus celik mata! Sengih sampai telinga! Rupa-rupanya penulis Ayumi (atau wakilnya) hantar e-book yang Sha belikan untuk saya. Tidak lama kemudian, menyusul mesej daripada Sha. 

A gift to brighten your day.. 😘😘 Happy Reading..

Allahu Rabbi, you really made my day! Hilang terus penat akak dapat buku. Bukan setakat brighten my day, duniaku bertukar indah berwarna-warni gitu! Ingin tahu buku apa yang Sha hadiahkan?


When The Clock Strikes Midnight - Ayumi Syafiqah

When The Clock Strikes Midnight karya Ayumi Syafiqah


Terima kasih banyak-banyak, Sha! Akak gembira sangat terima hadiah kiriman Sha ni. To be honest, akak dah lama tak membaca karya baharu. Sibuk ke hulu ke hilir. Tak sempat nak ber-Me Time! Dapat When The Clock Strikes Midnight buah pena Ayumi Syafiqah rasa macam nak lompat bintang! Terima kasih sebab selalu ingat akak. 😘 Buku-buku pemberian Sha sebelum ini memang jadi koleksi peribadi istimewa. Antaranya, Himpunan Puisi Sofa Biru Nadhira Brundage, Kisah Seram Siri 1 dan Evasif.

Akak doakan semoga Sha, suami dan anak-anak sentiada berada dalam dakapan kasih Allah. Moga kalian sentiasa sihat, terhindar dari wabak dan penyakit. Moga rezeki kalian sentiasa mencurah-curah. Suatu hari nanti, kita rancang betul-betul ya supaya dapat jumpa.

Haa, siapa-siapa yang sedang mencari bahan bacaan baharu, bolehlah dapatkan When The Clock Strikes Midnight oleh Ayumi Syafiqah. Saya belum mula baca, jadi tak boleh nak share apa-apa lagi hehehe.


Pstt! Jeritan ceria Amani dan Imani ucap Selamat Hari Raya, Acik malam raya dulu akak masih simpan tau. Too adorable and cute untuk dipadam. πŸ˜„

Wordless Wednesday - Terjebak Torku

Rabu, Jun 22, 2022

 

Torku πŸ˜‹

Di bawah ini kord gitar mudah lagu nyanyian Hakiem Rusli yang digunakan sebagai salah satu lagu runut untuk Setelah Terlafaznya Akad 2. 


Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Aku, Hati dan Perasaan - Hakiem Rusli (Easy chords)


G G C C
Hu uhhh uhh haa ahhhh
G G C C
Hu uhhh uhh haa aahhh

E

G D Em
Kau yang ada di situ
E Am D
dan aku yang selalu merindu
C
kerana tawamu
G
yang akan menjadi sedihku
Am
jadi dengarkanlah lagu
D
luahan hatiku

Boleh Kita Kawal Di Luar Kawalan Kita

Khamis, Jun 09, 2022

Assalamualaikum. Apa khabar semua?

Lama benar saya tidak menulis entri di blog ini. Dari bulan 5, hasrat hendak rajin dan aktif berblogging hanya tinggal hasrat. Tahu-tahu sudah bertukar bulan! Masuk bulan Jun, mood blogging masih sesat tidak jumpa jalan pulang. 

Hari ini barulah berpeluang masuk intai blog semula. 😁 Maaf ya belum sempat balas komen-komen yang kalian tinggalkan dan blogwalking.

Entri untuk panaskan enjin - sesuatu yang saya kira menarik untuk dikongsi. Selain kesihatan fizikal, keadaan kesihatan mental kita juga harus dititikberatkan. Tidak boleh pandang enteng. Untuk memastikan kesejahteraan minda kita, penting untuk kita sedar yang tidak semua perkara boleh kita kawal. Ada sesetengah keadaan, kita kena bersedia untuk lepaskan kerana bukan berada dalam kawalan kita.

Saya jumpa bahan grafik ini di Instagram. This is something interesting to ponder.

Kredit - by mellow doodles

Kord Gitar Maaf - Izmir Fareez

Lagu Maaf ini merupakan single nyanyian Izmir Fareez yang juga merupakan seorang pendakwah bebas, dikeluarkan sekitar bulan April yang lalu. Lirik Maaf ditulis oleh Izmir Fareez sendiri manakala melodinya gubahan Akmalul Azmi.

Maaf berkisar tentang isu kekeluargaan, lebih tepat lagi mengenai hubungan sepasang suami isteri. Si suami jenis yang tidak pandai hargai isteri akhirnya menyesal kerana tidak sempat meminta maaf setelah ketiaadaan isterinya.

Kord gitar Maaf dalam kord mudah. Selamat berdendang!

Kord Gitar From FAMF Tower

Wordless Wednesday - Kirana Jun

Rabu, Jun 01, 2022

0622

 


Anak Aku dah Nangis | Satu K atau Dua

Isnin, Mei 23, 2022

“Anak aku dah nangis! Satu k atau dua?”

“Kebanyakan atau kebanyakkan?”

“Keesokan atau keesokkan?”

Semalam, pagi-pagi lagi saya terima panggilan video daripada seorang teman.

Kord Gitar Melukis Senja - Budi Doremi

Ahad, Mei 22, 2022

Lagu nyanyian Budi Doremi ini dikeluarkan pada 2020 tetapi masih jadi siulan sehingga kini. Saya suka gubahan melodi dan liriknya. Baru-baru ini, sewaktu melayan anak-anak di kejiranan main kalimba, saya ajar mereka lagu mudah ini. Saya ni memang agak ketinggalan. Saya tidak tahu pun alat muzik dari Afrika ini memang 'tengah in' dalam kalangan anak-anak muda sekarang. πŸ˜… Kalimba, atau turut dikenali sebagai piano ibu jari tidak sukar untuk dmainkan terutama sekali bagi yang sudah ada asas piano. Lebih kurang macam main piano, cuma susunan notnya berselang-seli.

Berbalik kepada kord gitar Melukis Senja, ini kord mudah. Kunci gitar dasar. Selamat berdendang!


Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Melukis Senja - Budi Doremi (Easy Guitar Chords]


[Intro]
C

C
Aku mengerti perjalanan hidup
F
yang kini kau lalui
G
ku berharap meski berat
C
kau tak merasa sendiri
A
kau telah berjuang
Dm
menaklukkan hari-harimu yang tak mudah
F G C
biar ku menemanimu membasuh lelahmu


[Chorus]

F
Izinkan kulukis senja
G Em
mengukir namamu di sana
A Dm
mendengar kamu bercerita
G C
menangis tertawa

F
Biar kulukis malam
G Em
bawa kamu bintang-bintang
A Dm
tuk temanimu yang terluka
G C
hingga kau bahagia


C
Aku di sini walau letih
F
Coba lagi jangan berhenti
G
Ku berharap.. meski berat
C
Kau tak merasa sendiri


A
Kau telah berjuang
Dm
Menaklukkan hari-harimu yang tak mudah
F G C
Biar ku menemanimu membasuh lelahmu


[Chorus]
F
Izinkan kulukis senja
G Em
mengukir namamu di sana
A Dm
mendengar kamu bercerita
G C
menangis tertawa

F
Biar kulukis malam
G Em
bawa kamu bintang-bintang
A Dm
tuk temanimu yang terluka
G Am C F
ingga kau bahagia..aa.. haa..ha..
Am C F G
Ha..aa.. haa..ha..


[Chorus]

F
Izinkan kulukis senja
G Em
mengukir namamu di sana
A Dm
mendengar kamu bercerita
G C
menangis tertawa

F
Biar kulukis malam
G Em
bawa kamu bintang-bintang
A Dm
tuk temanimu yang terluka
G Am
hingga kau bahagia
G F Em Dm
Tuk temanimu yang terluka
G C
hingga kau bahagia.

Beraya di Pusat Kawalan Kusta Negara

Jumaat, Mei 20, 2022

Assalamualaikum. Salam Jumaat. Belum sempat nak up cerita raya sangat di blog. Sibuk sedikit. Tetapi, hari ini kita cerita pengalaman raya-raya di Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) yang terletak di Sungai Buloh.

Sebenarnya bukanlah pergi beraya betul-betul. Pergi dapatkan rawatan susulan di Klinik Pakar Perubatan di sana. Dua tiga bulan kebelakangan ini, hormon tiroid saya buat keputusan untuk mengamuk.

Bukan main huru-hara keputusan ujian TFT (Ujian Fungsi Tiroid) saya. Asma dan hyperthyroid bukan kombinasi terbaik. Jadi, mahu tidak mahu terpaksa rujuk kes ke PKKN. Mujurlah dapat tarikh berjumpa doktor dalam masa terdekat. Saya tak kisah pun dalam minggu raya. Sebab memang raya dekat-dekat area tu juga. Apalah salahnya beraya di PKKN sekali. 😁


Temujanji di Pusat Kawalan Kusta Negara

Dahulu, sebelum Hospital Sungai Buloh dibina dan beroperasi, inilah hospital utama di kawasan ini. Saya memang dari kecil sampai masuk universiti memang inilah hospital saya - Pusat Kusta. Kalau masa sekolah atau di fakulti bawa surat sakit dengan letterhead 'Pusat Kawalan Kusta Negara' (untuk serahkan pada cikgu atau pensyarah), puas jugalah bersoal jawab dengan mereka kenapa saya dapatkan rawatan di Pusat Kusta. Jenuh nak jelaskan yang ini hospital daerah. πŸ˜…

Setelah Hospital Sungai Buloh mula beroperasi pada 2006, PKKN berada di bawah pengurusan Hospital Sungai Buloh. Lokasi pun depan-depan. Kalau kalian biasa tonton drama atau filem Melayu yang ada babak di hospital dengan aisle panjang tu... haaa itulah Pusat Kawalan Kusta. πŸ˜‚


MOPD 2, Hospital Sungai Buloh

Ayam Ala Tiga Budak Gemok

Khamis, Mei 19, 2022

Sudah lama teringin hendak makan ayam kicap ala Tiga Budak Gemok. Tetapi, setiap kali masak hidangan ayam, melencong pergi buat lauk lain. Tidak boleh jadi ni! Mesti diusahakan juga buat sampai dapat lepas hajat. Kali ini, saya guna resepi dari blog Che Nom tetapi diolah sedikit bahan-bahannya mengikut apa yang ada di dapur saya. Untuk resepi asal, boleh lihat di sini

Hidangan ayam kicap saya versi tidak cukup syarat. Tiada sambal gesek. Buat ayam kicap semata-mata. Jom intai resepi!

Ayam ala Tiga Budak Gemok

Wordless Wednesday - Bukan Sebab Kamu

Rabu, Mei 18, 2022

 

Jantung saya berdebar kencang bukan sebab kamu … ini hormon thyroid punya kerja 🀣
Thyroid Disease Awareness


Setelah Cinta Sampai Mati dan Cinta Sampai Mati 2, kumpulan dari seberang yang sedang popular ini muncul pula dengan Terima Kasih Patah Hati. Kord gitar bukan original chords. Telah saya transposed ke versi mudah. Guna capo pada 4th fret ya.



Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Terima Kasih Patah Hati - Kangen Band


[Intro]
G D Em C D

G D
Terluka hati ini terluka
Em
semua harapanku sia – sia
C
kini aku dan kamu pun berpisah

Wordless Wednesday - Kasut Kilat Kasut Ungu

Rabu, Mei 11, 2022

 

Dekat sikit akan nampak pantulan muka saya πŸ˜‚


Psstt! Don't worry. Saya tidak ambil gambar orang asing tanpa izin. He's with me.

Kord Gitar Cinta Sejati - Aiman Sidek feat Alin Sidek (Easy Guitar Chords)

Selasa, Mei 10, 2022

Mula-mula dengar saya ingat lagu ini nyanyian penyanyi dari seberang. Rupa-rupanya Aiman Sidek, yang dulu pernah popular dengan lagu Bunga Dhia (OST Hati Seorang Perempuan). Sedap lagunya, mellow gitu! 

Kord gitar Cinta Sejati di bawah ini dalam versi mudah yang telah saya transposed. Bukan chords asal ya.

Selamat berdendang!


Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Cinta Sejati Aiman Sidek feat. Alin Sidek



[Intro]

Am Dm G C E E

Aiman:

Am
Tertutup mata
                       Dm
hilang semua ralat di jiwa
G                       E
berantakan merantai ritma
          C                 E
yang tersimpan noda
Dm          G  C          F
janji diputus hati terguris
Dm                   E            Am
membawa rasa hilang tak ada

Ada Apa dengan Armada dan Entri Popular

Isnin, Mei 09, 2022

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu! Bagi yang baru masuk kerja hari ini, selamat bekerja. Jangan lupa bawa sekali mood raya pergi kerja, biar meriah! 😁

Hari ini cerita sedikit tentang entri popular blog sepanjang minggu lepas. Saya sebenarnya jarang periksa statistik blog, entri ke keyword popular ke … blogging pun sekarang ni kejap tenggelam kejap timbul, tak ada maknanya nak beria periksa semua tu πŸ˜…. Tetapi, minggu lepas terpandang pula widget entri popular mingguan di side bar.


Entri Popular Minggu Lepas 😊