Tempahan Kad daripada Sha Mohamed

Rabu, Mac 10, 2021

Assalamualaikum.

Hari ini kita bersiaran dari bilik kraf. Saya ingin kongsikan rupa paras kad hari lahir bertema burung flamingo yang ditempah oleh rakan blogger, Sha Mohamed.

Kad dengan tona merah jambu ini merupakan antara tempahan kad yang saya seronok siapkan. Salah satu sebabnya, saya memang suka flamingo. Warnanya, positive attitude yang selalu dikaitkan dengan flamingo ... bagi saya memang comellah burung berleher jinjang ini. 

Kemudian, Sha hubungi saya untuk tempah kad hari lahir agak awal, dalam pertengahan Februari sedangkan kad hendak diberikan kepada puteri bongsunya, Nur Imani pada awal Mac. Saya ada banyak masa untuk siapkan. Tidak perlu tergesa-gesa. 

So, both of us took our own sweet time untuk hasilkan kad yang diingini. Mula-mula pilih kertas dan kad. Esoknya tentukan layout, hari lain pilih hiasan sampailah ke proses akhir untuk Sha finalize design.

Antara proses awal. Comel kan burung flamingo tu ...

Sambutan Hari Lahir Norma Baharu

Isnin, Mac 08, 2021

Assalamu'alaikum. Hujung bulan lepas, hari lahir saya. Lazimnya, akan keluar makan-makan bersama keluarga untuk celebrate. Setiap tahun, birthday saya yang paling awal. Jadi, boleh tahan meriahlah gathering kami sebab dikira sebagai keraian pertama keluarga untuk tahun berkenaan. Lagipun, bab sambut birthday ini saya memang jenis yang paling over terujanya. Kalau boleh, tiap-tiap hari dalam bulan Februari tu nak anggap sebagai hari lahir saya.😁

Tahun ini, disebabkan birthday saya masih dalam tempoh PKP, tidak dapat hendak raikan dengan keluarga. Kami walaupun semua senegeri, tetapi terpisah antara daerah.  Semua kena jadi rakyat yang patuh agar wabak ini dapat dibendung. Makanya, kita buat sambutan norma baharu. 

Pelbagai kiriman kasih sayang yang saya terima. Kiriman melalui akaun bank pun ada juga. 😂 Dah namanya norma baharu, kan... memang betul-betul patuh SOP! Di bawah ini antara keriangan bertambah umur saya.



Bekalan untuk saya, Bott dan Yuri (kucing kesayangan saya, Anies) makan sepanjang tempoh saya anggap hari itu hari lahir saya. 😎 Kek birthday, lasagna super duper yummy, walnut scones. Dalam shopping bag tu ada sedikit buah-buahan, pek pasta, snek untuk kunyah-kunyah dan barang-barang dapur. Sebahagiannya sudah saya keluarkan sebab kena simpan terus dalam peti sejuk.

Jambu Batu Cecah Kuah Cuka

Jumaat, Mac 05, 2021

Setiap kali pergi beli barang dapur, saya pasti akan cari buah jambu batu. Kalau ada, memang akan belilah. Rezeki saya, baru-baru ini harga jambu batu murah. Buahnya pula segar-segar. Mungkin stok baru sampai kot.

Saya memang suka jambu batu dan buah ini biasa jadi sebahagian daripada menu harian saya. Lazimnya untuk snacking antara dua waktu makan. Jambu batu merupakan buah yang mengandungi banyak serat. Makan setengah biji, bolehlah perut tu bertahan sehingga ke waktu makan seterusnya. Tak adalah nanti kerja asyik nak mencari something to munch sahaja.

Bagi yang berdiet atau yang ingin mengawal paras gula dalam darah, ini antara buah yang rendah indeks glisemiknya (Low G.I). Apabila rendah indeks glisemik, makanan dicerna dan diserap ke dalam tubuh dengan perlahan secara berperingkat. Jadi, paras gula dalam darah tidak akan spike. Kita pun tak cepat rasa lapar.

OK, cukuplah serba sedikit tentang manfaat jambu batu dan sifatnya yang low G.I tu. Kadangkala, petang-petang apabila angin mengidam datang, teringin pula nak makan jambu cecah atau jambu colek. Makanya, buatlah kuah cuka pedas begini. Cuka, gula, garam dan hirisan cili api.


Resepi Air Fryer - Tauhu Gejrot

Rabu, Mac 03, 2021

Hari ini saya ingin kongsi resepi tauhu gejrot versi saya yang disediakan menggunakan air fryer. Apa itu tauhu gejrot? Tauhu gejrot merupakan sejenis hidangan masakan Indonesia yang berupa potongan tauhu goreng, dimakan dengan kuah  bercili yang masam-masam pedas.

Ikut resepi asal, kena pakai tauhu Sumedang. Susah nak jumpa tauhu Sumedang ni. Kali terakhir saya beli di pasar tani. Sekarang ini tak tahulah ada lagi ke tidak produk tauhu Sumedang dijual di sana. Tetapi tak mengapa, pakailah apa-apa jenis tauhu pun. Tauhu keras biasa boleh. Tauhu kering pun boleh. Ini saya pakai tauhu keras biasa.

Penyediaan resepi ini ada dua proses. Satu kita mengulek. Tumbuk kasar bahan-bahan yang ada. Satu lagi, di sinilah peranan air fryer - kita hendak goreng tauhu tanpa menggunakan minyak. Jangan risau, bagi yang tidak miliki air fryer, kalian goreng sahaja tauhu seperti biasa ya.



Hello March | Tetamu Hebat Februari

Selasa, Mac 02, 2021

Assalamualaikum. 

Sudah bulan Mac rupanya! Hello, March! Moga bulan ini baik-baik sahaja untuk kita semua. Saya doakan setiap urusan kalian akan berjalan lancar dan dipermudah Allah.


Bagaimanakah tiga bulan pertama 2021 kalian? Ada sebarang rancangan khusus untuk bab ketiga Buku 2021 ini? Saya semakin sibuk dengan kelas online - kelas tuisyen, kelas bahasa, kelas penulisan. Jadi, jangkanya memang akan sibuk mengatur masa dan jadual. Dah mula gosok-gosok mata memikirkan tempoh masa saya di hadapan komputer kelak. 

Hendak buat macam mana ... ini antara perubahan dalam rutin saya yang perlu saya biasakan secepat mungkin. Jika dahulu, kelas atau mesyuarat secara atas talian saya hanya 2 - 3 sesi sahaja. Paling banyak 4 kali seminggu. Sekarang, saya ada 3 - 4 sesi setiap hari. Tolong doakan saya yang tidak betah duduk lama-lama ini agar mampu bertahan dan sesuaikan diri ya. 😁

Jadi, sebelum saya betul-betul sibuk tu, baiklah saya tulis entri penghargaan untuk rakan-rakan yang rajin mengomen di blog saya ini. Memang sudah lama benar saya tidak buat entri Tetamu Hebat bulanan. Cadangnya tahun ini nak start balik. Itu pun bulan Januari saya dah missed.

Hadiah My First Giveaway By Blog Sal

Isnin, Mac 01, 2021

Assalamualaikum.

Bulan Januari yang lalu saya sertai My First Giveaway by Blog Sal. Alhamdulillah, ada rezeki terpilih sebagai salah seorang daripada 15 pemenang. Berbunga-bunga hati ini teruja.

Sebenarnya, sudah lama juga kiriman hadiah Sal ni sampai. Cuma, disebabkan saya guna alamat surat-menyurat lama, jadi kena tunggu hujung minggu baru dapat kutip semua bungkusan dan posto milik saya. Lambat sedikitlah sampai ke tangan saya.

Jom tengok kiriman hadiah daripada Sal. Saya dapat sekeping alas tetikus, dua utas rantai kunci dan dua keping fridge magnet.

Gift Ideas - Pek Teh Individu

Sabtu, Februari 27, 2021

Ini gambar lama. Projek tahun lepas sebenarnya. Saya sediakan goodies untuk satu majlis kecil. Ada coklat, biskut, kek potong dan teh uncang. Lengkaplah satu set buat sesi fika atau minum petang. 

Semasa sediakan goodies ni, saya tengok teh uncang macam togel je. Item lain ada pembungkusan sweet-sweet, teh uncang pula yang tinggal terkontang-kanting seolah-olah tak belong hahahah. Jadi, saya pun carilah video di Youtube untuk idea pembungkusan pek teh. Kita buat tea bag holder

Sebelum ini pernah lihat di Pinterest, orang selalu kongsi buat pek individu untuk teh, kopi dan air coklat. Single pack begini sesuai diberi pada kenalan, rakan pejabat sebagai hadiah kecil dan tanda ingatan sempena keraian tertentu.

Setelah jumpa video yang berkenan di hati ... sesudah lipat-lipat, potong-potong dan tampal ... inilah hasilnya!

Cara Menyusun Meja Kerja Anda untuk Persekitaran yang Lebih Produktif

Khamis, Februari 25, 2021

Assalamu'alaikum. Apa khabar semua?

Hari ini kita cerita sedikit tentang meja kerja. Tidak kira sama ada meja kerja di ruangan pejabat ataupun meja kerja yang kalian adakan sendiri di rumah. Maklumlah, semenjak kita dilanda pandemik Covid-19 ini, belajar dan bekerja dari rumah merupakan antara norma baharu yang perlu diterapkan dalam aspek kehidupan harian kita.

Saya sendiri, walaupun selama ini boleh dianggap bekerja dari rumah (sebab kelas tuisyen saya sepelaung sahaja jaraknya dari kediaman), tidak terfikir sama sekali yang saya kena cipta ruang khusus untuk meja kerja saya di rumah. Selama ini, meja kraf saya itulah yang dianggap sebagai meja kerja. 

Tetapi, apabila saya mula kelas secara atas talian, mulalah kelam-kabut siapkan meja kerja sendiri. Yang lapang (bebas dari gunting, gam dan cebisan-cebisan kertas 😅) ada komputer riba, kamera, layar putih dan banyak lagi untuk pastikan kelas atas talian saya berjalan lancar. Jenuh juga saya kena sediakan itu ini. 

Satu perkara penting apabila hendak menyusun atur meja kerja, saya kena pastikan persekitaran saya tersusun dan dapat dorong saya untuk bekerja dengan lebih produktif. Bagaimana? Itulah yang saya kongsikan dalam artikel terbaharu saya di Thread by Zalora. Artikel pertama saya di sana untuk tahun ini ditulis dalam bahasa Melayu dan telah diterbitkan pada 18 Februari 2021. Tahun ini, Thread by Zalora akan ada lebih banyak kandungan dalam bahasa Melayu.

Temujanji Mata | Nasi Kerabu Sedap

Rabu, Februari 24, 2021

Assalamu’alaikum.

Kelmarin, saya ada temujanji di klinik pakar mata. Positif je cakap kat Bott, musim-musim Covid ni rasanya tak ramai orang.

Sesampai je di Klinik Pakar Hospital Sungai Buloh, muka saya macam dah kemek tengok orang yang beratur menunggu di luar. Tak boleh nyanyi lagu Zarul Umbrella macam ni. Ramalanku tidak benar belaka! Ya Allah, ramainya umat manusia! Baru je nak cari telefon untuk call si Bott, dia dah call terlebih dahulu. Dengan jelas dia hantar warning - Jangan terfikir nak lari balik! Saya dah penat pusing-pusing cari parking nih!

Tak proper ambil gambar kat hospital, tunjuk gambar kad appointment je lah 😊

Tutorial Kraf Kertas - Kad Ucapan Istimewa

Isnin, Februari 22, 2021

Hari ini saya kongsi semula beberapa entri tutorial buat kad ucapan DIY. Jika ingin hasilkan DIY kad ucapan istimewa, bolehlah tengok jenis-jenis kad di bawah untuk dapatkan idea. Kebanyakannya tidak sukar, cuma kena teliti sedikit ketika hendak membuatnya. Selamat mencuba!


Impossible Card

Tiada apa yang mustahil tentang kad ini sebenarnya. Cuma cara kad ini dilipat kelihatan unik dan seolah-olah menggunakan beberapa keping kad. Hakikatnya, hanya sekeping kad yang diperlukan untuk menghasilkan kad ini. Teknik potongan dan lipatan yang menjadikan kad ini kelihatan sedemikian rupa. Lihat template kad  di sini.

Simple Explosion Card

Usah bimbang! Tiada apa yang meletup! Hahaha! Kadang-kadang saya terfikir juga, dramatik betul nama-nama kad ucapan buatan tangan ni, kan? Satu kat atas tu impossible, yang ini explosion. 😂



Apabila kad dibuka, kertas bahagian dalam macam buat explosion effect. Jika mahukan kesan yang lebih wow, bolehlah letakkan confetti di dalam kad ini. Lihat siri tutorial di bawah:


Kek dalam Mug Rendah Kalori Lakanto

Jumaat, Februari 19, 2021

Hari ini saya akan kongsi resepi kek dalam mug yang rendah kalori (jadi, kurang rasa bersalah untuk nikmati satu mug tu hingga habis 😂) menggunakan gula Lakanto. Seperti biasa, apabila teringin something sweet dan tiada apa-apa yang boleh dimakan, saya memang akan resort pada kek dalam mug. 

Lakanto ini merupakan alternatif kepada gula dalam bentuk erythritol yang diperbuat daripada monk fruit. Saya bukan pengguna tegar Lakanto. Alang-alang dah ada, saya gunalah. Rasanya kawan Cekebon yang beri Lakanto ini atau Cekengah beli. Tapi, mereka tak guna. Makanya, jadilah rezeki saya. Dalam keluarga ni macam ada unwritten rule tau - Apa-apa benda yang tak nak, tak makan, tak guna ... bagi Along.  Pass kat Along atau tunggu Along datang, tahulah dia  hendak buat apa. 😎

Untuk hasilkan resepi kek coklat rendah kalori dalam mug yang ini, kalian juga boleh menggunakan sumber gula yang lain seperti sirap mapel, madu atau stevia. Pandai-pandailah agak banyak mana yang hendak digunakan. Apa yang penting, didik tunas rasa supaya tidak biasakan diri makan manis-manis sangat.

Kali pertama buat, mungkin kek dalam mug kalian tidak akan betul-betul menepati selera. Yalah, banyak mana gula yang diletak, jenis tepung dan serbuk koko yang diguna, ada coklat cip atau tidak, semua itu mainkan peranan. Jadi, nanti adjustlah apa yang patut sesuai cita rasa.


Resepi Kek Coklat dalam Mug Rendah Kalori Lakanto


Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 sudu besar tepung. Saya gunakan tepung kelapa. Boleh sahaja gunakan tepung gandum biasa.
  • sachet Lakanto atau 2 sudu kecil - 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar serbuk koko (Sebolehnya guna unsweetened atau dutch processed.)
  • 1/4 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu besar minyak sayuran
  • 1/4 sudu teh esen vanila
  • 3 sudu besar susu
  • 1 sudu besar coklat cip atau mentega kacang


Langkah-langkah penyediaan:


  1. Masukkan tepung, serbuk koko, Lakanto dan serbuk penaik ke dalam sebuah mug dan kacau sehingga sekata.
  2. Seterusnya, masukkan minyak sayuran, esen vanila dan susu.  Kacau sehingga membentuk adunan kek yang sebati. 
  3. Akhir sekali, jika hendak masukkan coklat cip, taburkan coklat cip ke atas adunan. Kacau sedikit sahaja. Jika hendak gunakan mentega kacang, masukkan (benamkan) mentega kacang ke dalam adunan. 
  4. Bakar dalam ketuhar gelombang mikro selama 1 hingga 1 setengah minit, bergantung kepada ketuhar masing-masing. Ketuhar saya 1000w memang ambil masa ngam-ngam 1 minit. Jika 800w, lebihkan ke 1 minit 15 saat atau 30 saat. Jika watt lebih tinggi, kurangkan masa memasak.

Selamat mencuba!

Pstt! Nak tengok resepi kek dalam mug yang lain? Intai di sini.

Labu Goreng

Rabu, Februari 17, 2021

Ingat lagi tak sebelum ini saya ada cerita yang saya teruja beli labu bersaiz besar untuk dibuat masak? Selain buat gulai labu, cucur labu, kopi labu (nanti saya kongsi resepi), saya juga sediakan labu goreng untuk minum petang. Cara penyediaan memang mudah. Rasanya sedap, rangup di luar, lembut manis di dalam. 

Jom tengok resepi!


Resepi Labu Goreng

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1/4 - 1/2 biji labu manis (bergantung kepada saiz, dikupas kulit dan dihiris nipis)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya 
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Campurkan tepung, serbuk penaik, serbuk kunyit dan garam. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga membentuk bater yang tidak terlalu pekat dan tidak juga terlalu cair.
  2. Panaskan kuali dan minyak masak. Celup hirisan labu ke dalam bater dan goreng selama beberapa minit sehingga gorengan bertukar kekuningan. Jangan lupa balik-balikkan labu agar gorengan sekata.
  3. Angkat. Tus minyak dan sedia untuk dihidangkan.

Mudah, bukan? Sebenarnya tak perlu ikut sangat sukatan di atas. Jika kalian ada resepi sendiri untuk bancuhan bater atau hendak guna tepung goreng yang sedia ada di pasaran, terserah selera. Cuma pastikan minyak betul-betul panas semasa menggoreng kerana kita tidak mahu labu tu serap minyak berlebihan pula.


Inginkan kelainan? Boleh cuba labu goreng bersalut serbuk roti. Resepi labu goreng versi ini boleh disediakan menggunakan air fryer.


Resepi Labu Goreng Bersalut Serbuk Roti

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1/4 - 1/2 biji labu manis (bergantung kepada saiz, dikupas kulit dan dihiris nipis)
  • 1 - 2 biji telur
  • 1 - 2 sudu besar tepung gandum
  • garam secukup rasa
  • serbuk roti secukupnya
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)

Langkah-langkah penyediaan:

  1. Pecahkan telur. Pukul sedikit telur (sehingga kuning dan putihnya bersatu) bersama tepung dan garam. 
  2. Celupkan hirisan labu ke dalam bancuhan telur dan tepung, kemudian salut sekata dengan serbuk roti. Ulang proses sehingga habis.
  3. Goreng sehingga hirisan labu bertukar kekuningan. Jika menggunakan air fryer, masak pada suhu 180 darjah celcius dan laraskan masa mengikut air fryer masing-masing.
  4. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!


eCaque Fruit Cake by Faridah Borham

Isnin, Februari 15, 2021

Penggemar-penggemar kek buah mari merapat! Hari ini saya hendak cerita tentang kek buah yang baru-baru ini saya makan. eCaque Fruit Cake by Faridah Borham. Cekengah yang belikan untuk saya. Alhamdulillah, merasalah makan kek buah. Kalau harapkan saya, dua tiga bulan ini saya on genjatan shopping online. Hahaha hanya barang perlu sahaja boleh beli. Kehendak atau benda yang simply teringin atau terliur, abaikan. Jika tidak, jari tu laju je tekan butan 'Add to Cart.' 😆 Lagi-lagi makanan dan barang kraf!

OK, berbalik kepada kek buah tadi. Dalam keluarga saya, semua memang suka kek buah. Jadi, apabila dapat makan kek buah yang betul-betul sedap, kena dengan selera memang gembira tak terkata. Senyum sampai telinga!

Inilah kek buah Faridah Borham yang saya maksudkan. Tengok pembungkusan je saya dah tergoda. Cantik! Sesuai untuk buat gift, dah cukup presentable. Dalam otak siap fikir, packaging boleh guna buat kad atau bookmark ni hehehe

Journal Embellishments | Hiasan untuk Jurnal

Sabtu, Februari 13, 2021

Minggu ini saya kembali sibuk membungkus hiasan kraf (crafts embellishments) yang saya buat. Embellishments ini adalah untuk kegunaan menghias jurnal, planner dan scrapbook. Sebelum ini dek kerana sibuk melunaskan urusan lain, penjualan barang saya di Carousell tergendala. Saya tidak sempat langsung untuk update hiasan kraf baharu. Buyer hendak berurusan pun kena minta tangguh.

Makanya semalam, sambil-sambil siapkan tempahan kad ucapan, sepanjang hari saya berada di dalam bilik kraf. Ambil gambar produk untuk listing di Carousell. Pack mana yang patut. Siap-siapkan barang yang perlu dipos kepada pelanggan. Musim PKP ini saya hanya buat urusan pengeposan dua minggu sekali. Tidak berani hendak berlama-lama di luar.

Saya memang akan buat pek mini hiasan kraf mengikut tema. Saya akan kumpul bahan-bahan ikut tema tertentu daripada koleksi material kraf saya supaya dengan satu pek itu sahaja, pembeli boleh hias lembaran jurnal atau buku skrap mereka tanpa perlu bazir duit untuk beli banyak paper pack dan embellishments yang berbeza. Jimatlah sedikit.

Jom tengok sebahagian daripada listings baharu saya.


Hitam Putih

Bombolini Fluffy Sungai Buloh

Khamis, Februari 11, 2021

Sesekali, saya dan Bott memang gemar reward diri dengan donut atau bombolini. Tak boleh selalu, puas nak bunuh kalori nanti. Kebiasaannya, apabila kami rasa banyak urusan yang berjaya diselesaikan untuk bulan itu, barulah berbaloi beri ganjaran manis buat diri.

Jika sebut tentang bombolini, pilihan bombolini pastilah Bombolini Fluffy Sungai Buloh. Inilah bombolini yang mula-mula tular dua tiga tahun dahulu. Masa tu saya memang tak pergi langsung. Pandang dengan ekor mata je sebab tak tahan nak beratur panjang. 

Di sini dan kawasan sekitar memang ada banyak gerai atau kedai yang menjual bombolini sejak orang kita pandai makan donut bulat berkrim pastri yang berasal dari Itali ini. Tetapi, saya hanya berani beli Bombolini Fluffy Sungai Buloh by Izzah sahaja. Yang lain saya tak yakin. Kenapa? Sebab kadang-kadang ada yang tak macam bombolini rasanya; ada yang sampai gagal dikenal pasti perisa apa (sebab manisnya kusmangat dah menyengat sampai ke kepala!); ada yang 'kempislini' hahaha.

Empat sebab mengapa saya suka Bombolini Fluffy Sungai Buloh

Beli Syampu Rambut Murah 3 Liter

Selasa, Februari 09, 2021

Baru-baru ini saya beli syampu rambut murah 3 liter. Teman saya, Angela yang sarankan satu online shop di Shopee. 

Teman saya ini rajin berkongsi perkara-perkara baik yang bermanfaat untuk saya. Asalnya kami berkenalan sebab sama-sama suka buat kraf. Bila dah makin rapat tu, macam-macam bendalah yang dikongsikan. Baik dan caring orangnya. 

Ada satu masa, saya selesema, time tu juga dia hantar resepi sup herba untuk saya buat. Saya kata nak start diet, ambil makanan lebih sihat, berdedai-dedai resepi sedap dengan bahan-bahan budget-friendly yang masuk inbox saya. Siap nak hadiahkan saya pressure cooker baharu untuk memudahkan saya rangka menu diet. Malah, ketika mula-mula PKP dahulu, dia yang ajar saya di mana hendak beli hand sanitizer, multiporpose sanitizer, bleach apa semua tu dalam saiz jumbo dengan harga yang amat berpatutan. Saya kalau bab-bab jimat, diskaun, pembelian berbaloi memang suka sangat! Happy tak terkata!

Samalah dengan syampu rambut 3 liter ni. Kira kita beli produk penjagaan rambut dengan harga borong. Tak pernah terlintas pun sebelum ini. Selama ini, paling besar saiz syampu yang saya beli 1 liter je, yang Family Pack. Ini 3 liter tau! Jimat? Memang jimat sangat!



Setiap botol berisipadu 3 liter di atas cuma berharga RM12/ sebotol.  Sebelah kiri perapi rambut manakala sebelah kanan, syampu.

Syampu ni syampu serai. Bau wangi-wangi herba gitu. Memang puas hati. Selalu kalau kita beli syampu yang murah, bau pada rambut tak tahan sangat, kan... syampu ni wangi dan bau tahan lama. 

Selain daripada syampu serai, ada juga varian cool mint dan jasmin. Perapi rambut pun OK. Cuma bau yang saya pilih ini ada hint macam bedak bayi sikit. Nanti pada masa akan datang, saya hendak cuba syampu cool mint dan perapi honey dew pula.

Rambut saya jenis normal, tiada masalah dan tidak perlu penjagaan khusus. Jadi, tak sukar sangat bab pilih syampu ini. Saya pula memang kerap bersyampu. Sesuailah produk ini untuk kegunaan saya. Tetapi, seandainya rambut kalian perlu rawatan khas, syampu di atas mungkin tidak sesuai untuk kalian ya.

Jumlah pembelian hanya RM24 (guna baucar free shipping), saya boleh berlapang dada tanpa memikirkan stok syampu dan perapi untuk satu tempoh masa yang agak lama. 😂

Berbaloi, kan?

Bagi yang berkenan, bolehlah cuba intai-intai kat Shopee. Saya lupa nak ambil link. Kalian cari pakai nama tu jelah ya.




Macam Munyuk

Isnin, Februari 08, 2021

Assalamu’alaikum. Hai semua! Selamat memulakan minggu baharu. Semoga kalian baik-baik sahaja.

Semalam hari lemau saya. Tak larat nak buat apa-apa. Malas tu berat benar di hadapan semua perkara. Mujurlah tiada tugasan yang memerlukan komitmen segera. Jadi, sambil melayankan angin mengada-ngada, saya duduk depan laptop, explore gambar cantik-cantik di internet. Cari idea untuk next craft project konon-kononnya.

Terserempak pula dengan spesies orkid ini. Kagum, tercengang, tidak percaya. Selama ini saya pernah dengar penggemar bunga anggerik bercerita, tetapi tidak sangka pula memang betul-betul mirip macam monyet!



Ini dracula simia atau dracula gigas. Juga dikenali dengan nama anggerik monyet atau orkid drakula. Tetapi, jangan bimbang. Drakula yang ini tidak menghisap darah! 🤣

5 Hidangan Sayur yang Ringkas dan Mudah Disediakan

Ahad, Februari 07, 2021

Happy Sunday! Sarapan apa pagi ini? Sudah mula fikir tengah hari nanti hendak masak menu apa? Apa kata cuba intai lima hidangan sayur ringkas di bawah ini. Mudah disediakan, tidak memerlukan bahan yang banyak. Ideal sangat untuk disantap pada hujung minggu. Tidak semestinya dihidangkan dengan nasi, jadi side dish untuk juadah utama yang lain pun boleh. Klik pada pautan nama resepi berkenaan ya.


Lobak Merah Rosemary

Bahan yang diperlukan cuma lobak merah, bawang putih, beberapa tangkai daun rosemary dan garam. Hanya perlu tumis seketika di atas dapur jika gemar tekstur lobak merah yang crunchy. Jika tidak, tambahkan sedikit air dan masaklah lebih lama untuk lembutkan hirisan lobak. Gabungan aroma rosemary dan bawang putih memang akan memancing selera! Hidang dengan ayam panggang pun sedap ni.



Macam-macam olahan yang boleh dibuat dengan kubis bunga. Salah satu daripadanya ialah dengan menyediakan kubis bunga paprika yang dibakar di dalam ketuhar pembakar (oven). Bagi yang ada air fryer, resepi ini juga sesuai disediakan menggunakan air fryer. Potong sayur dan kentang, perasakan dengan bahan-bahan dan sedikit minyak, bakar. Mudah sahaja, kan? Jika tidak mahu menggunakan paprika, boleh gantikan dengan rempah atau herba lain. Pstt! Saya cadangkan letak parutan keju.


Ini antara kegemaran saya. Salad timun ini kadang-kadang saya buat semata-mata untuk diratah. Seeloknya pakai timun yang keras lagi. Barulah krup krap krup krap mulut mengunyah. Ada sesetengah orang tidak suka makan empulur timun. Terpulang pada kalian hendak guna atau tidak. Jika tidak mahu masukkan empulur, potong tirus memanjang. Yelah, kadang-kadang bahagian empulur timun ni apabila dah masak sangat macam lembik dan soggy. Tidak perlu masukkan dalam salad. Empulur tu kita kisar buat air lagi sedap!

Salad ini jadi lebih enak dimakan disebabkan rasa sitrusnya yang segar. Itu yang kalau makan begitu sahaja, sekejap je satu mangkuk boleh habis. Tak percaya? Cubalah buat.


Bagi yang suka makan kucai atau ada stok daun kucai di rumah, cuba buat kucai goreng campur ni. Haa ... memang dijamin sedap lagi menyelerakan. Saya selalu jika beli kucai untuk goreng kueteow, memang akan beli lebih untuk buat cucur dan kucai goreng ini. Bahan utama ialah daun kucai, selebihnya ikut apa ada dalam dapur kalian. Saya biasa letak jagung muda dan sedikit bebola. Boleh juga guna fishcake atau hirisan tauhu. Jika hendak tumis kucai dengan telur sahaja pun sudah memadai.

Telur dadar lobak merah ini antara cara mudah untuk kita masukkan sayur dalam hidangan. Boleh juga umpan anak-anak yang liat hendak makan sayur hijau dengan cara ini. Sesuai untuk dijadikan lauk, sesuai juga jika dihidangkan semasa sarapan. Saya selalu akan kapit dengan roti, sapu sedikit mayones dan sos cili ... yummeh! Ala-ala macam sandwic street food di Korea. Cuma sandwic tu mereka guna hirisan kubis, kan? Haa... lebih kuranglah. 

Selamat mencuba 5 resepi ringkas di atas. Tidak perlu pening-pening kepala hendak masak apa. Singkat masa di dapur, dapatlah luangkan masa buat benda lain hujung-hujung minggu ini. Selamat berehat. Enjoy the rest of your weekend!

Single 'Mungkin Hari Ini Esok atau Nanti' dendangan Anneth, penyanyi dari seberang ini memang sedap didengar. Saya suka cara dia membawakan lagu ini. Lembut je menyapa telinga. Ini antara lagu yang selalu saya ulang waktu tengah bergelut depan komputer buat kerja. Jika belum pernah dengar, cari di Youtube ya. Klip video lagu ini sudah mencecah 30 juta tontonan walaupun baru tiga bulan disiarkan. Jika ingin dengar cover version yang best,cari versi Haqiem Rusli dan Suffian Suhaimi.


Chords di bawah, boleh dianggap mudah. Cuma ada Bm je. So, tak kalut sangat tukar jari 😀

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Lagu Mungkin Hari Ini Esok atau Nanti - Anneth


(Intro) 

C F Dm G


C Em

Ku hampiri

F C

jalan yang kita lewati

F C Dm G

setiap hari kita di sini.

C Em

Ku menanti

F C

hadirmu untuk kembali

Dm Bm Em Am Dm G

hanya kenangan yang tersisa di sini.


Am E

Namun sekarang kau telah pergi

C D G

dan ku yakini kau takkan kembali.

Resepi Air Fryer - Nuget Ikan Dory

Jumaat, Februari 05, 2021

Assalamualaikum. Hari ini entri edisi makanan cekut. Nuget ikan dory yang disediakan menggunakan air fryer. Cekengah beri saya ikan dory beku. Agak lama jugalah duduk diam dalam peti dingin beku. Konon nak masak apabila teringin nak makan fish and chips. Atau mungkin ayam sweet sour ke.... Tetapi, sampai ke sudah statusnya masih ikan dory beku. Tak bertukar jadi sebarang hidangan menyelerakan pun.

Kebetulan, baru-baru ini saya tinggal seorang. Jadi, rasa malas pula nak masak nasi dan lauk. Selalu apabila duduk seorang diri, saya suka masak satu meal yang simple je. Buatlah agak-agak untuk dua kali makan. Senang, makan tengah hari bawa sekali ke makan malam.

Selongkar freezer, ikan dory ni macam memanggil-manggil je. Maka, terhasillah menu ringkas nuget ikan dory saya. Saya menggunakan air fryer. Mudah dan tidak perlu guna minyak. Tetapi, jika tiada air fryer, deep fry macam biasa sahaja pun boleh. Rangup krup krap krup krap rasanya!

OK, jom tengok resepi!


Asalnya malam tadi, selepas kepenatan buat kelas online dengan anak-anak murid, saya pun duduk berehat sambil petik gitar. Melepaskan lelahlah konon-kononnya. Tiba-tiba Bott tanya lagu baru Amira Othman sedap ke? Dia baca dekat mana entah ramai orang puji best. Jadi OST untuk drama Marry Me Senorita.

Saya pun apa lagi ... cubalah dengar lagu Surat Terakhir. Sambil-sambil layan lagu Amira, terperasan pula pautan untuk lagu Cinta Khayalan. Eh, Wany Hasrita pun keluar lagu! Terus klik! Not bad at all. Sedap didengar. Cuma ada bahagian-bahagian tertentu yang bagi telinga saya agak familiar, mengingatkan saya pada satu lagu tetapi tak ingat lagu apa. 😂

Seperti biasa, lagu yang sesuai buat layan berdendang bersama si Kapok kita buat chords. Easy chords. Setakat saya petik-petik, macam kena bunyinya. Nanti kalau ada yang salah, beritahu ya.

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Lagu Cinta Khayalan - Wany Hasrita (Easy Guitar Chords)


(Intro)

Am G F E


Am Dm

Pernah kamu merasakan cinta

G C

membuat lelah bila kau dengannya

F B7

bagaikan langit kian 

E

dirundung awan yang muram


Am Dm

Manis kata bisakah terubat

G C

dan juga nanti 'kan disangga waktu

F B7

dibiar dingin hingga 'kan tidak

E

tertahan lagi

Berbaloi di DAISO - Cleaner for Drain Pipes

Rabu, Februari 03, 2021

Sebelum ini saya ada tulis entri berkenaan Toilet Deoderiser  dan Metamine Sponge DAISO. Hari ini saya ingin kongsi satu barang berbaloi yang boleh dibeli di DAISO dan diperlukan untuk kediaman kita - cleaner for drain pipes.


Inilah rupanya. Tengok gambar produk pun dah tahu kan kegunaannya untuk apa. Produk dalam bentuk serbuk ini sangat sesuai untuk bantu kita atasi masalah sinki atau perpaipan yang tersumbat. Faham-faham sahajalah apabila sinki tersumbat, betapa menjengjelkan keadaannya. Belum campur siap dengan pakej bau kurang enak lagi. Dahulu, semasa tinggal menyewa di Subang, sinki dapur rumah memang ada penyakit tersumbat secara berkala. Jadi, barang ini memang wajib ada dalam simpanan saya. Senang untuk maintain keadaan sinki.

Kau Semanis Medovik

Isnin, Februari 01, 2021

 


Kau 

ibarat sepotong Medovik

manis dan hangatmu

membentuk lapisan memori indah

yang acap kali menakluk mimpiku.


Assalamu’alaikum w.b.t 😊

Saja je entri pertama untuk bulan Februari ini tayang benda manis-manis. Semoga hari-hari mendatang yang bakal kita lalui indah dan manis belaka. Kek medovik ini gambar hujung tahun lepas. Titipan adik ipar saya. 

Medovik atau Russian honey cake merupakan antara kek kegemaran saya. Saya pernah berpeluang merasa kek yang asli, autentik dari sana. Sedap sangat! Masa tu medovik demamnya belum sampai ke negara kita. Makan pun jimat-jimat. Konon menghargai setiap suapan. 😅

Roti Puri Kari Kawww

Sabtu, Januari 30, 2021

Ini hidangan sarapan saya dan Bott beberapa hari lepas. Roti puri dan kuah kari pekat. Kebetulan, hari sebelumnya masak lauk kari dan masih banyak berbaki. Jadi, saya buatlah roti puri untuk makan pagi. Sengaja buat saiz comel-comel begini. Biasanya saya buat roti puri guna tepung gandum biasa. Tetapi, kali ini saya pakai tepung atta.

Roti puri mini digandingkan dengan kari pekat tanpa santan. Yummeh! Lawan pula dengan kopi panas. Memang heaven! OK, jom tengok resepi.


Resepi Mudah Roti Puri 

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 2 cawan tepung atta
  • 1 sudu teh gula
  • secubit garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu teh susu tepung (optional)
  • Air masak secukupnya untuk membentuk doh (lebih kurang dalam 3/4 cawan air). Ada sesetengah resepi roti puri yang saran guna air panas atau air suam. Saya guna air suhu bilik sahaja.

Kord Gitar Bangkit Semula - Khai Bahar

Mula-mula dengar lagu Bangkit Semula ni dulu, rasa macam tak best sangat. Saya lebih gemar lagu Durja lagi. Sekali bila dah terdengar banyak-banyak kali, eh boleh layan pula. Lirik sedap penuh makna. Makanya, lagu-lagu yang boleh buat hibur hati ini kenalah dibawa berdendang sama si Kapok.

Kord gitar mudah. Cuma ada Bm. Bagi yang tak biasa dengan Bm tu, boleh cuba Bm seperti rajah di bawah ni ye. Selamat Bangkit Semula!


Kord Gitar dan Lirik Lagu Khai Bahar - Bangkit Semula (Easy Chords)


(Intro)

Am Dm F E


Am               Dm

Langit nan cerah terang cahaya 

G            C

sejuk terasa tenang bahagia 

F             Dm

sinar mentari kian menjelma 

Bm            E

tanda ceria ku gembira

Resepi Gulai Lemak Labu Kuning

Jumaat, Januari 29, 2021

Pergi beli barang dapur baru-baru ini, nampak labu kuning besar-besar, tergoda saya dibuatnya. Isi labu dengan warna yang cantik memang memanggil-manggil. Saya pun apa lagi, terus beli setengah biji yang bersaiz besar. Semangat betul labunya. Terjegil jugalah mata Bott tengok saya terkedek-kedek bawa labu besar dengan senyum lebar. Macam-macam dah terbayang kat kepala ni - gulai labu, cucur labu, kopi labu ... Paling penting, digulaikan dahulu.

Inilah rupa gulai lemak labu saya. Lebih tepat lagi gulai lemak labu cili api heheheh. Saya dan kepedasan mana mungkin berpisah! Jom intai resepi gulai lemak labu kuning di bawah.


Resepi Mudah Gulai Lemak Labu

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Potongan labu secukupnya (dalam 1/4 hingga 1/2 biji bergantung kepada saiz labu.) Kupas kulit dan kemudian potong kepada ketulan kecil.
  • 3 biji bawang merah, ditumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
  • Sejemput kecil ikan bilis (lebih kurang 10 - 15 ekor) ditumbuk kasar. Jika ingin guna udang kering pun tiada masalah. Ikut cita rasa masing-masing ya.
  • 1 kotak santan. Saya guna santan M&S Kurang Lemak (kotak biru.)
  • sedikit serbuk kunyit. Jika ingin guna kunyit hidup dalam 2 - 2.5 cm.
  • 1 helai daun kunyit, dicarik dan disimpul
  • 2 cawan air
  • Garam secukup rasa.

Buat Bridge Card

Khamis, Januari 28, 2021

Assalamu'alaikum. Hari ini bersiaran dari bilik kraf. Tengah kemas-kemas stok kad ucapan dalam simpanan. Sambil belek-belek kad dan gambar kad dalam komputer, baru perasan banyak juga 'bridge card' yang saya dah buat.

'Bridge card' ni saya peroleh inspirasi daripada seorang crafter, Jennifer McGuire. Dari dulu memang suka sangat tonton video-videonya di Youtube Jennifer McGuire Ink. Seronok tengok kad-kad yang dibuat menggunakan bahan dan peralatan kraf yang bukan calang-calang. Masa nilah selalu berangan nak ada ini, nak ada situ, semua naklah!

Kad ini dipanggil 'bridge card' kerana bahagian panel hadapannya seakan jambatan yang mengikat sisi kad. Jadi, kad boleh ditegakkan untuk display. Haaa, lihat kad tema flamingo di bawah.


'Bridge card' ini boleh dilipat dan dimasukkan ke dalam sampul surat seperti kad-kad biasa. Apabila dikeluarkan dari sampul, boleh dibentuk dan ditegakkan sebegini.

Roti Malabar Kawan

Rabu, Januari 27, 2021

Ini semua pengaruh iklan! Saya nampak iklan Roti Malabar jenama Kawan ini masa main game. Dua tiga hari jugalah iklan yang sama asyik bersiar layar depan mata. Jujur, iklan tu betul-betul menggoda! Cara roti naik menggelembung ketika digoreng atas kuali, betapa flakynya cebisan roti apabila disiat dan dikunyah ... siap ada gambar teh tarik lagi!

Memang tergerak hati nak beli dibuatnya. Puas cakap kat diri sendiri, kalau teringin kan boleh buat. Sia-sia je belajar buat roti canai tanpa perlu tebar. OK, konon-kononnya berjayalah jinakkan nafsu. 😂

Nak dijadikan cerita, saya ke Econsave untuk beli barang dapur. Masa tengah memilih-milih barang, nampaklah kelibat seorang pekerja Econsave bawa troli penuh dengan produk dingin beku Kawan dan dapat teka tak produk apa yang melintas betul-betul depan mata? Ya, Roti Malabar!

Saya dah mula goyah dah. Kemudian, saya pergi ke bahagian dingin beku hendak ambil mixed vege. Dan dan dekat sebelah tulah pekerja tengah punggah dan susun pek-pek Roti Malabar. Aishhh! Tak boleh elak dah! Terus rembat satu pek.

Inilah rupa pembungkusan Roti Malabar Kawan. Roti Canai Mamak Style. Maaf, gambar produk sebelum dimasak tak ada sebab roti dah habis baru teringat nak ambil gambar. 😉

Semalam baru ada masa untuk tonton drama Takdir yang Tertulis di iflix. Drama ini sedang ditayangkan di  TV3 melalui slot Samarinda, menggantikan Bougainvillea. Tengah syok layan cerita, terberkenan pula dengan lagu yang dimainkan. Pattern lagu macam lagu ciptaan Amylea dan Farouk tapi suara penyanyinya bukan suara Amylea. Macam iras-iras suara Marsha pun ada. Tapi, bukan! 

Apa lagi, laju sahaja jari meminta khidmat Encik Google. Kaka Azraff? Wowww! Selama ini Kaka Azraff tidak pernah bawa lagu balada. Not bad at all! Oh ya, tekaan saya separuh tepat. Lagu ini memang ada sentuhan Farouk pun.

Sebab dah jatuh cinta dengan lagu ini, apa lagi ... berdendanglah dengan si Kapok. Kord gitar di bawah saya belum sempat transpose. Jadi, buat masa ini tiada versi easy chords.

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Lagu Karma - Jaz | Kaka Azraff

OST Takdir Yang Tertulis 

Komposer : Farouk Roman

Lirik : Aisha Retno


(Intro)

Ebm Bb Ebm Ebm 


(Kaka)

   Ebm            Bm

Sejenak ku melukiskan dirimu

     Db             Bbm

yang terukir di hatiku

   B                  Abm       Bb

namun memang benarkah jiwa ini untukmu

Dark Roasted Coffee Almond Butter

Isnin, Januari 25, 2021

Assalamu'alaikum. Hai semua!

Hari ini saya nak bercerita sedikit tentang almond butter. Sebelum ini saya biasa makan almond butter yang kosong sahaja. Tukar-tukar dengan peanut butter. Makan dengan toast, overnight oat, timun jeruk. Macam-macamlah. 

Saya biasa beli peanut butter yang tiada campuran garam dan gula. Memang ada satu produk ni yang saya suka sangat. Selalu beli online sahaja. Melalui kedai online inilah saya berjinak-jinak cuba almond butter dan hazelnut butter. Saja buat tukar-tukar selera. 

Sebelum PKP, ketika pergi rumah Cekengah, dia beri sebotol almond butter. Katanya dia beli untuk saya sebab yakin saya akan suka punyalah. Masa baca label, terus muka happy tak boleh nak cover. Ini bukan almond butter biasa. Almond butter ini ada campuran kopi!

Lawak Kampus daripada Anies

Ahad, Januari 24, 2021

Assalamu'alaikum,

Entri ini merupakan entri penghargaan khusus buat teman blogger saya, Anies.

Saya terima kiriman daripada Anies yang berupa senaskhah Lawak Kampus. Tidak silap saya, ini merupakan hadiah kerana berkunjung dan meninggalkan komen di Blog Anies and You. Anies merupakan antara rakan blogger yang awal-awal saya kenal semasa mula aktif berblogging dahulu. Seorang yang peramah dan sangat pemurah. Rajin benar hargai rakan-rakan blogger dengan titipan istimewa. Saya sendiri sudah hilang jejak berapa banyak kiriman tanda ingatan daripada Anies yang telah saya terima.

Lawak Kampus milik saya. Bertambah bahan bacaan ringan dan santai. 


Terima kasih banyak-banyak, Anies. Jika dilihat dari tarikh pengeposan, mungkin saya terima kiriman ini sekitar minggu lepas lagi. Cuma disebabkan saya masih menggunakan alamat surat-menyurat di kampung, dan saya lambat balik untuk ambil surat-surat, baru minggu inilah kiriman tersebut selamat sampai ke tangan saya.

Dua tiga hari lepas saya baru tukar tali gitar. Seronoklah memetik bunyi. Kali ini layan jiwang dengan lagu Azzam Shah, Cinta Jangan Pergi. Anak muda ini antara bakat cilik yang lahir melalui program Idola Kecil suatu masa dahulu. Dah besar panjang dah si Azzam ni. 

Lagu Cinta Jangan Pergi merupakan OST Rahimah Tanpa Rahim yang ditayangkan di Slot Akasia, TV3. Kord gitar di bawah bukan original key ya. Sudah transposed kepada easy chords. Selamat berdendang!

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Lagu Cinta Jangan Pergi - Azzam Sham (Easy Chords)

OST Rahimah Tanpa Rahim

(Intro)

Am E Am E


Dm Am

Adakah dirimu mahkota nyawaku

Dm Am

setelah harum dibawa angin yang lalu

Dm Am

Adakah diriku pencinta matimu

Dm Am

yang selalu membisikkan indah syairmu


F E

Haruskah aku hanya berdiri sepi

F E

menggengam ranting pelangi yang hampir mati


(Chorus)


Am Dm

Cinta jangan kau pergi

G C

tinggal aku sendiri

F E

Ku takut kehilangan dirimu

Beli Kertas Pelekat untuk Projek Kraf

Khamis, Januari 21, 2021

Assalamu'alaikum. Salam sejahtera.

Baru-baru ini saya beli kertas pelekat di Lazada. Bersaiz A4, kemasan matte (bukan jenis kilat yang mirrorcote or glossy tu), ditawarkan dalam tiga variasi - putih, coklat cair dan kertas kraf. Disebabkan penyakit saya yang memang tidak boleh nampak kertas cantik dan apa jua yang seangkatan dengannya, saya beli tiga-tiga sekali.

Hendak buat apa dengan kertas pelekat ini? Saya nak buat DIY stickers. Belakangan ini, apabila ada masa terluang saya memang super duper rajin buat hiasan kraf (crafts embellishments). Nanti bolehlah saya gunakan untuk hias jurnal dan planner saya.

Untuk 10 keping kertas pelekat bersaiz A4 dengan harga RM2.60, bagi saya amat berbaloi. Malah, lebih murah jika dibandingkan dengan kertas pelekat yang lebih kurang sama, yang saya pernah beli di POPULAR dahulu (di bawah range produk alat tulis keluaran POPULAR sendiri).

Resepi Air Fryer - Biskut Oat Tiga Bahan

Rabu, Januari 20, 2021

Hari ini saya ingin kongsi resepi biskut oat kegemaran saya yang disediakan menggunakan air fryer. Resepi ini versi sihat dan rendah kalori. Boleh dijadikan sarapan ringkas malah sesuai sangat sebagai snek buat yang suka mengunyah macam saya.

Apa yang menarik ialah biskut ini hanya menggunakan 3 bahan. Ya, 3 bahan. Bagi yang mengamalkan diet eat clean, ketiga-tiga bahannya lulus untuk kalian 👍🏼. Okey, mari kita tengok apa tiga bahan yang saya maksudkan.


Resepi Biskut Oat Sihat 3 Bahan

Biskut Oat Rendah Kalori

Hidangan Sarapan Mudah Ala Shakshuka

Isnin, Januari 18, 2021

Assalamualaikum semua. Apa khabar? 

Hari ini saya ingin kongsi hidangan sarapan ala shakshuka saya. Apakah itu shakshuka? Shakshuka yang bermaksud 'campuran' merupakan hidangan telur dalam kuah tomato dari timur tengah.Campuran pelbagai ramuan seperti hirisan bawang, tomato, lada benggala, kombinasi rempah seperti paprika dan jintan yang dimasak dalam skillet bukan sahaja sesuai dinikmati semasa sarapan, malah untuk makan tengah hari atau makan malam.

Saya biasa buat untuk sarapan. Breakfast skillet-lah konon-kononnya. Jika resepi shakshuka asal mewah dibanjiri kuah tomato, versi shakshuka saya cuma menggunakan buah tomato yang dipotong dadu dan ditumis hingga layu, lembut serta mengeluarkan air.

Ini hidangan sarapan saya semalam. Saya letak hirisan lapisan ayam belanda yang saya goreng dengan sedikit mentega terlebih dahulu. Lebihan minyak gorengan tu akan memberikan lebih rasa kepada telur. 😊

Resepi Berasaskan Pasta Bahagian 2

Sabtu, Januari 16, 2021

Assalamualaikum. Hari ini kita sambung entri resepi berasaskan pasta lagi. Seperti yang pernah saya nyatakan sebelum ini, pasta memang antara bahan kering yang sentiasa saya pastikan ada stok di rumah. Rasa-rasa malas hendak masak lauk dan makan nasi, kita beralih selera pada hidangan pasta. 

Jika dalam entri Bahagian 1, ada resepi penne bakar berempah, makaroni goreng mudah, makaroni Marmite dan spageti aglio olio, dalam entri kali ini ada tiga lagi resepi mudah menggunakan pasta. Kebanyakan bahan-bahan yang digunakan memang ada dalam dapur kita. Ini bukan pasta yang perlu tiga macam keju, krim pekat dan pelbagai jenis rempah dan herba.

Menu-menu di bawah merupakan juadah pasta yang diolah menggunakan bahan-bahan yang minimum.

Jom tengok! Mana tahu ada yang boleh kalian cuba.

   

Resepi Spageti Goreng Mudah 

Spageti Goreng Mudah


Resepi yang satu ini memang sangatlah mudah. Sebab saya guna perencah Mi Goreng Adabi. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak. Protein saya cuma telur. Hirisan tomato, lobak merah dan cili hijau sebagai pelengkap rasa. Kalian boleh pelbagaikan hidangan ini dengan menggunakan makanan laut, ayam, bebola ikan atau hirisan tauhu. Sudahi dengan taburan chilli flakes

Resepi Mudah Kuih Getas

Khamis, Januari 14, 2021

Saya memang suka kuih-muih tradisional yang menggunakan kelapa seperti kuih dangai dan kuih getas. Disebabkan dah lama tidak makan, tiba-tiba tergerak hati pula hendak buat dua kuih ni. Malangnya, saya tiada acuan khas untuk bentuk kuih dangai tu. Mana nak cari time-time begini. Jadi, kita buatlah kuih getas sahaja. 

Sebelum ini, ada lalu lalang di timeline Facebook, orang kongsi resepi kuih getas kurang manis. Kiranya, setelah kuih getas digoreng, kuih berkenaan tidak disalut dengan sira gula. Sebaliknya hanya disalut manja-manja dengan gula pasir halus. Ala-ala macam kita golek-golek donut tuh. 

Menarik juga, kan? Memanglah orang kata kalau tak bersira gula (macam kuih keria tu) bukan kuih getas namanya. Tak autentik. Tapi, tekak kita yang nak makan. Saya lebih bimbangkan diri. Kalau dah buat sendiri, saya tak jamin saya akan makan hanya satu atau dua kuih getas sahaja. Confirm terlajak makan. Dah nama pun teringin. 🤤

Jadi, dekat mana boleh kurangkan kalori dan manis, saya kurangkanlah. Walaupun hakikatnya bila dah guna tepung pulut dan kelapa parut, kalorinya banyak nombor hehehe

Gift Ideas - Coffee Mini Gift Box

Selasa, Januari 12, 2021

Assalamualaikum. Hari ini saya ingin kongsi idea mini gift box yang saya buat untuk seseorang bersempena dengan hari lahirnya. Maklum sahajalah, dengan situasi semasa kita yang masih diancam wabak ini, tidak boleh ambil ringan hendak bersuka ria berkumpul dan adakan sambutan di luar. Sementelahan, esok dah nak PKP semula di 6 negeri.


Coffee mini gift box ini memang saya buat untuk seorang penggemar kopi. Hari lahirnya hujung tahun lalu. Rancangan untuk bertemu dan makan-makan terpaksa ditunda sehingga keadaan mengizinkan. Sementara itu, saya hantarlah mini gift box ini sebagai tanda ingatan. 

Mula-mula, saya buat pembelian kopi di Lazada. Boncafe memang merupakan antara jenama kegemaran saya. Jadi, apa salahnya kita kongsi kesukaan kita dengan penggemar kopi lain. 😊 Saya pilih Boncafe Premium Freeze-dried Coffee Stick ini sebab secara peribadi, saya suka akan rasanya yang lembut seolah-olah kopi dibru sejuk (cold brew). Sayangnya produk kopi segera atau freeze-dried Boncafe yang ini tiada dalam bentuk pek besar seperti pek biji kopi (coffee beans) dan kopi kisar (ground coffee). Hanya ada dalam bentuk coffee stick begini. 

Lagu Munajat Daqmie untuk Renungan Kita

Ahad, Januari 10, 2021

Lagu Munajat nyanyian Daqmie ini merupakan lagu yang betul-betul 'menangkap' bagi saya. Pertama kali saya dengar lagu ini, seawal verse pertama saya sudah tersentuh. Lagu ini released sekitar bulan puasa tahun lepas tidak silap saya. Jika ingin dengar, cari di Youtube ya.


Kau Ya 'Alim

lagi tahu apa yang ku

mampu rangkul dan kupikul

sebelumnya terkesima 

tak berdaya


Garapan lirik penuh makna dengan gubahan melodi yang indah membuatkan lagu ini berjaya membibitkan syahdu di hati dan halwa telinga pendengar. Tidak keterlaluan jika saya katakan, ini antara lagu nasyid terbaik buat masa ini. Punya mesej yang kuat. Penulis liriknya mengangkat ayat terakhir Surah al-Baqarah (Ayat 286), mengajak kita agar reda dengan setiap dugaan yang Allah turunkan kerana Allah tidak akan menduga hamba-Nya dengan sesuatu yang di luar batas daya hamba itu.

Terlalu banyak perkara buruk yang berlaku di sekeliling kita sekarang ini. Ada yang menimpa kita, ada yang menimpa orang yang kita sayang, kita kenal. Walau apapun, kita sama-sama tabah dan bertahan ya. Jangan putus berdoa, bermunajat kepada Allah. Stay strong! Jangan persoalkan itu ini. Ingat, setelah sukar, akan mudah. 😊

Buat Terung Wrap

Khamis, Januari 07, 2021

Assalamu'alaikum. Hari ini entri tentang makanan. Saya buat terung wrap. Ini antara menu pilihan saya apabila saya putus idea hendak makan apa. Kadang-kadang tekak teringin makan sesuatu yang berbeza, jadi kita olahlah buat wrap ikut cita rasa.



Wrap terung saya. Abaikan plating feeling-feeling perasan masuk Masterchef itu. Untuk bahagian inti wrap terung, saya ada beberapa cara. 

Cara pertama - Inti ringkas

Inti terung yang ini memang mudah dan ringkas penyediaannya. Saya guna resepi inti untuk sandwic terung saya. Cuma instead of guna roti bakar, saya gulung inti terung di dalam wrap.


Bahan-bahan (agak-agak ya ikut banyak mana yang hendak disediakan):
  • hirisan terung secukupnya
  • hirisan tomato mengikut cita rasa
  • hirisan bawang besar mengikut cita rasa
  • keju keping atau parutan keju
  • daun salad
  • sedikit mayones
  • sedikit minyak zaitun
  • garam secukup rasa
  • serbuk lada hitam secukup rasa