Khamis, 13 Mei 2021

Selamat Mencipta Memori Indah Aidilfitri

Assalamualaikum w.b.t.

Salam 1 Syawal. Alhamdulillah, kita masih diberikan nafas, kesihatan dan kesempatan untuk meraikan Syawal 1442 H.

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Raikan detik kemenangan kita ini sebaik mungkin. Jangan bermuram durja pada hari baik bulan baik ini. Saya faham kebanyakan kita sedih kerana terpisah dan tidak dapat bersama-sama orang tersayang. 

Be positive!

Jarak hanya membuat jeda pada jasad, bukan pada hubungan.

Biar tidak bersemuka, itu bukan alasan untuk kita membataskan mesra.


Maaf atas salah silap.

Kendatipun kebanyakan antara kita hanya berkenalan dan bersua secara maya, biarpun antara kita jauh dibatasi jarak, saya yakin kesalahan tetap boleh terpahat.

Rabu, 12 Mei 2021

Express Kad Raya GA 2.0 by Nina

Assalamualaikum. 

Siapa yang teruja hendak kumpul kad raya tahun ni, marilah sertai Express Kad Raya GA 2.0 anjuran Nina. Bertindak segera tau! GA hanya berlangsung dari 11 Mei - 12 Mei 2021 (10.00 malam).

Pemenang akan dipilih menggunakan Random.org.
 


Selamat Hari Raya!

Kemas-kemas Raya

Assalamualaikum wbt.

Rasa macam baru sahaja kita mula berpuasa. Tahu-tahu esok dah nak raya! Bagaimanakah persiapan raya kalian setakat ini? Semua dah selesai?

Saya tahun ini persiapan ala kadar sahaja. Memang dah pasang tekad tidak mahu membazir. Apa yang penting, semangat raya tu kena berkobar-kobar dalam dada. Meskipun tahun ini kita beraya bukan dalam situasi yang kita ingini, jangan jadikan alasan untuk kita tidak menyambut Syawal pula.

Semalam, seharian saya dan Bott mengemas rumah. Ganti langsir, bersihkan debu, lap cermin, tukar susun atur perabot biar nampak segar sempena lebaran. Ada yang masih sibuk mengemas hari ini?

Saya ingin kongsi beberapa tips menarik yang mungkin berguna buat kalian yang sedang mengemas tu.


1. Buat DIY Febreze.

Inginkan ruang yang sentiasa segar dan wangi? Apa kata cuba buat DIY Febreeze yang hanya menggunakan tiga bahan ini. Semburkan ke permaidani, sofa dan langsir biar ruang sekitar tidak berkepam. 

Selasa, 11 Mei 2021

Pekasam Telur Sotong

Assalamualaikum, semua. Apa khabar hari ini? Sebelum tu, saya hendak minta maaf andai sudah lama tidak ‘muncul’ di blog kalian. Sebenarnya, dah semangat dah datang berkunjung baca entri-entri kawan-kawan. Tetapi, ada isu teknikal sedikit semasa hendak tinggal komen di sesetengah blog. Putus angin juga dibuatnya. Insya-Allah, nanti masalah ni selesai, saya datang serbu semula ya πŸ˜…

Kalian biasa makan telur sotong tak? Secara jujurnya, saya tidak pandai makan atau masak menu menggunakan telur sotong. Selalu jika ke pasar tani untuk mencari telur ikan, telur sotong yang dijual di situ saya kerling sahaja. Tak reti makan kan ... buat tak heran jelah.

Apabila ada yang memberi telur sotong, memang mati akal saya tak tahu hendak buat apa. Tapi, tetap terima dengan hati gembira. Rezeki usah ditolak! Banyaklah juga dapat. Satu bekas penuh container yang kita guna untuk tapau nasi bungkus tu. Dalam kepala dah terbayang ... mungkin boleh buat gulai lemak cili api telur sotong. 

Tiba-tiba si Bott saran buat pekasam telur sotong. Dia sibuk galur feed di IG, terliur nampak orang pos gambar ikan pekasam. Saya dengar pekasam je terus kecur air liur. Okey, mari kita pekasamkan!

Bermulalah proses kaji selidik kami menggunakan khidmat Google cari cara-cara hendak buat pekasam telur sotong. Gigih kami rendam dalam air garam, sangai beras, kisar beras hehehe

Dipendekkan cerita, kurang lebih seminggu kemudian ...

Si Merah Jambu - Hiasan Jurnal dan Planner

Assalamualaikum. Salam sejahtera.

Kali ini entri tentang hiasan jurnal dan planner yang saya buat. Tengah sort kertas dan kad lebihan projek dulu-dulu, berkenan pula tengok baki kertas merah jambu yang ada.  Pink pekat ada, pink cair ada, design checkered ada, pattern belang-belang pun ada … Siapa penggemar warna merah jambu? Cuba angkat tangan sikit!

Mulalah laju otak saya berfikir, seandainya saya padan-padankan kertas yang ada, boleh buat satu atau dua set hiasan dengan tema merah jambu ni. πŸ€”

Berkampung sebentar di bilik kraf. Seperti biasa, potong-potong, tampal-tampal dan di bawah inilah hasilnya. Dengan baki-baki kertas yang saya ada, saya berjaya hasilkan dua set hiasan (embellishments) yang berbeza. 


Set 1


Set pertama ini saya dapat buat dua pek sahaja. Satu hendak diberikan kepada seorang teman yang suka hias jurnal manakala satu lagi akan masuk listing Carousell. Saya tidak gemar merah jambu, jadi kita let go set ini hehehe. Hanya guna bahan-bahan yang simple - die-cuts, adhesive diamentes and stickers, tak ada yang fancy sangat.

Isnin, 10 Mei 2021

1st Giveaway Sempena B'day SA 6 June 2021

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu. Tinggal beberapa hari je lagi kita akan menyambut ketibaan Syawal. Raya PKP 2.0 nampaknya. Jangan sedih-sedih. Jom sertai giveaway yang dianjurkan oleh Sis Suria Amanda (SA). Ini merupakan GA yang julung kali dianjurkan bersempena dengan hari kelahiran sis SA.

Syarat penyertaan GA sangat mudah. Jadi, tak usah berlengah. Klik sahaja pada banner di bawah ya.


Giveaway berlangsung dari 10 Mei 2021 hingga 6 Jun 2021.

Suara Takbir - Allahyarham Tan Sri P. Ramlee

Lagu raya yang sangat mengusik jiwa. Menggamit nostalgia sungguh. Saya suka lagu ini tidak kiralah dinyanyikan oleh artis mana, baik penyanyi asalnya Tan Sri P. Ramlee mahupun versi dinyanyikan semula oleh Dato’ DJ Dave dan Tokti. Lembut je menerjah telinga.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Suara Takbir - Allahyarham Tan Sri P. Ramlee


(Intro)

G C


G

Dengar beduk berbunyi

D

Sayup bergema di subuh sunyi

C D

Memanggil kepada muslimin

G D G

Segera berbakti kepada Illahi


G

Suara azan menyahut

D

Terdengar sayup memecah sunyi

C D

Memohon restu dengan bakti

G D G

Kepada Ilahi Tuhan Maha Suci

Ahad, 9 Mei 2021

Kasih Tak Bersyarat

Assalamualaikum. Salam Ahad. Semoga kalian sihat untuk menjalani hari-hari terakhir Ramadan.

Hari ini kita ada keraian istimewa. Kita meraikan wanita hebat bergelar ibu. Selamat Hari Ibu kepada semua ibu, emak, mama, mummy, mom, ummi ... you deserved to be appreciated not only on this special day, in fact every day.

Kalian ada sebarang perancangan istiwewa bersempena dengan hari ibu? Apa-apa pun, tolong jaga diri dan patuh SOP ya. 


Rindu Cekebon

Disebabkan PKP, tahun ini tahun kedua saya tidak dapat sambut hari ibu dan hari lahir Cekebon bersamanya. Kami video call sahaja. Bagi yang memang ikut blog ini dari dahulu, kalian pasti tahu Cekebon atau Bon ialah panggilan saya untuk ibu. Adalah cerita masa kecil bagaimana tercetusnya Cekebon dan kekal sehingga ke hari ini.

Sabtu, 8 Mei 2021

3 Hidangan Kentang yang Enak untuk Dicuba

Buntu hendak memikirkan menu hari ini? Apa kata kita masak kentang. Hari ini saya kongsikan 3 resepi berasaskan kentang yang mudah disediakan, sedap dan dapat dinikmati seisi keluarga. Kalau kalian memang suka makan kentang, buat lebih sedikit tau … bimbang tak cukup pula nanti 😊


1. Kentang Bakar Mustard

Boleh pakai sebarang jenis mustard. Tidak kiralah Dijon, honey, yellow, spicy brown atau apa sahaja yang ada di pantri kalian. Rasa tart-and-tangy mustard itu yang akan menyedapkan hidangan kentang ini. Langkah penyediaannya semudah ABC. Lihat gambar di bawah. 

Jumaat, 7 Mei 2021

Resepi Acar Buah Ikan Masin

Seminggu sebelum Ramadan, jiran sebelah beri saya acar buah ikan masin. Sedapnya. Lama dah tak makan acar buah. Dapat pula ada ikan masin sekali. Memang bertambahlah saya makan. Sambil menikmati acar sehingga ke cebisan buah dan titisan minyak terakhir πŸ˜…, sibuklah saya buat plan dengan Bott. Rangkanya hendak buat sendiri acar buah banyak-banyak. Stok untuk sepanjang Ramadan. 

Bukan main rancak lagi kami merancang, saya nak acar buah ikan talang, Bott ingin acar buah daging salai ... alih-alih malas hendak keluar cari bahan-bahan. Sudahnya acar ke mana kami pun ke mana.  Tertangguhlah projek acar buah kami.




Alhamdulillah, rupanya masih ada rezeki menikmati acar buah sepuasnya walaupun dah hujung-hujung Ramadan. 



Tadaaa!

Twinkle Twinkle Little Star (Easy Guitar Chords)

Untuk kelas Bahasa Inggeris online saya bersama si cilik minggu ini, saya memilih membuat aktiviti menggunakan lagu Twinkle Twinkle Little Star. Meskipun bulan puasa ini mereka kelihatan agak penat, tetapi apabila bab nyanyi, semangatnya tetap sama. 😁

Credit


Twinkle Twinkle Little Star (Easy Guitar Chords)

C                  C          F      C
Twinkle twinkle little star
F                 C         G           C
How I wonder what you are
C            F           C             G
Up above the world so high
C            F            C          G
Like a diamond in the sky



C                  C          F      C
 Twinkle twinkle little star
F                 C         G           C
 How I wonder what you are

Rabu, 5 Mei 2021

Kejutan Ramadan Syawal Sha Mohamed

Assalamualaikum w.b.t.

Petang semalam angin saya memang tak baik. Tengah sibuk hendak siapkan kerja, masa tulah komputer buat hal. Saya pun rehat sekejap, cuba nak blogwalking guna phone. Dua tiga hari belakangan ini, in fact dah nak dekat seminggu dah … saya sukar nak tinggal komen di blog rakan-rakan kalau guna phone. Penat-penat taip tak lepas pun. Keluar error page. Biasanya kalau clear cache akan okey balik tapi kali ni tak! Adalah yang tak kena kat mana-mana tu. 

Malas nak fikir banyak, saya sibukkan diri di bilik kraf sambil layan lagu raya. Tengah-tengah tekun pegang brush pen sambil mencemarkan alam sekitar dengan suara saya 🀣, ada notifikasi Whatsapp masuk. Nombor tak dikenali bagi salam. Saya sambung kerja dulu sambil kerling-kerling skrin dan nampak ‘Happy Reading’. Happy Reading

Apabila buka Whatsapp dan baca betul-betul terus senyum teruja seorang diri. Nak tahu kenapa? Kita dapat kiriman hadiah Ramadan dan Syawal lah. 😊πŸ₯°


Jika tadi keadaan saya dah separa murung, muka muram mengalahkan langit mendung, tiba-tiba terus rasa macam dunia saya indah bercahaya! Chewahhh! Kita dapat buku baru! Kalian tentu kenal siapa ‘adik blogger Kasihku Amani’ ini. Betul! Tak lain tak bukan, Dinda Sha Mohamed.

Terkejut, terharu, gembira, teruja … semua perasaan jadi berbaur. Kebetulan, saya memang sudah lama tidak berpeluang membaca karya baharu. Terus muat turun dan simpan cepat-cepat.

EVASIF

Tak sabar nak mula baca. Empat penulis dengan empat karya berbeza berkolaborasi membentuk EVASIF.


Terima kasih banyak-banyak, Sha.

Terima kasih banyak-banyak, Sha. Terima kasih untuk naskhah e-book ini, terima kasih untuk ingatan. 😘 Gembira tak terkata akak menerimanya. Bolehlah nanti baca buku ni untuk lengkapkan book challenge

Semoga Allah sentiasa meluaskan ruang rezeki buat Sha dan keluarga, merahmati kalian dengan kesihatan yang baik, kesejahteraan dan kebahagiaan berpanjangan. Buku-buku yang Sha beri selama ini pun semua akak sayang dan jadikan koleksi peribadi.


Bagi yang masih belum mengenali Sha, ringankan langkah berkunjung ke Blog Kasihku Amani sekarang. Buat yang dah kenal dan dah follow, jomlah ngabuburit ke sana!


*ngabuburit (Indo)  - aktiviti santai yang dilakukan sementara menunggu azan Maghrib (waktu berbuka puasa). 😁



Lebaran Ini - Raihan, Nowseeheart, Ajai dan Rem

Lagu Lebaran Ini dendangan Raihan, Nowseeheart Ajai dan Rem ini merupakan antara lagu raya kegemaran saya dan kawan-kawan ketika di kampus dahulu. Kira macam nasyid rayalah. Teruja setiap kali dengar lagu ini dimainkan di radio.


Kord Gitar dan Lirik Lebaran Ini - Raihan, Nowseeheart, Ajai dan Rem (Easy Chords)


C G    F      C

Mendayu suara meniti angkasa

F   C         G

alunan takbir mengulit pagi

C    G       F    C

insan tersenyum tanda gembira

    F       C          G

lebaran mulia menjelma lagi

      C

kali ini.


C       G      F      C

Di hari lebaran mulia ini

  F        C      G

jangan pula membuat dosa

    C        G     F      C

begitulah hakikatnya hari raya

      F          C   G

bergembira tanpa melupakan-Nya

          C

Allah Yang Esa.

Selasa, 4 Mei 2021

Projek Kad Raya 2021 Selesai

Ingat lagi tentang projek kad raya saya? Boleh baca mengenainya di sini dan di sini. Alhamdulillah, hari ini saya sudah boleh senyum lebar-lebar. Semua kad raya yang saya buat sudah siap ditulis dan dipos. Tinggal kad-kad untuk beri by hand atau letak di dalam hamper raya sahaja yang masih ada dalam simpanan saya.

Proses karang ayat hari raya untuk batch kad yang terakhir.



Pagi tadi sempat menghantar trip kedua (dan terakhir) untuk dipos. Berdasarkan tarikh akhir yang diberi oleh pihak Pos Malaysia, insya-Allah akan sempat sampai sebelum raya. πŸ˜€

Syahdu di Pagi Syawal - Aina Abdul (Easy Chords)

Tahun lepas, tak berpeluang sangat dengar lagu raya Aina yang ini. Tahun ini, banyak kali pula rakan dan kenalan kongsi. Yelah, penangan syahdu tak dapat balik raya, ramailah yang jiwang layan perasaan. Termasuklah saya. 😁

Secara peribadi, saya suka lenggok Aina mendendangkan lagu ini. Memang boleh layanlah. Di bawah ini, kord gitar untuk lagu Syahdu di Pagi Syawal. Selamat berdendang! Oh, untuk lebaran 2021 Aina keluarkan lagu raya berentak joget. Jika ingin dengar, cari Syukur Lebaran di Youtube ya.


Kord Gitar dan Lirik Syahdu di Pagi Syawal - Aina Abdul


(Intro)

Am E G D

Dm F E


Am

Kasih apa kau di sini

Dm                 E

bersendiri aku kenang lagi

Dm                      Am

wajahmu segar di ingatan tak habis

E

ku meratapi.

Isnin, 3 Mei 2021

Mission Tortilla Chips

Hari ini tak mahu beli sebarang snek! Need to stop snacking all the craps! 

Begitulah iltizam atau tekad saya setiap kali bersedia untuk pergi shopping beli barang dapur dan makanan. Saya memang ada tabiat suka mengunyah yang sukar dikikis. Sekejap-sekejap mata akan melilau cari apa benda yang boleh dikunyah. Gatal gigi konon-kononnya. Mulut sentiasa ada isi!

Masa makan memang tak ingat. Apabila jarum penimbang menunjukkan pertambahan digit yang ketara, barulah rasa nak insaf. Bukan main lagi cakap ... lepas ni nak snek kacang kuda je, nak celery dengan peanut butter kalau craving dan beraturlah pelbagai menu snek sihat keluar dari mulut saya.πŸ˜…

Alhamdulillah, shopping trip baru-baru ini berjaya tanpa saya membawa pulang sebarang snek baik yang manis mahupun yang savoury

Malangnya, kejayaan saya tak dapat diraikan lama. Menjelang malam, muka saya dah jadi macam kat bawah ni. 

Hahahah. Bott jumpa gambar ni kat IG. Gigih dia Whatsapp kat saya dari dalam bilik. Siapa yang suka mengunyah, suka snacking macam saya tu, boleh relate tak? πŸ˜‚

Ceria Aidilfitri - Faizal Tahir, Zizi Kirana dan Darmas

Faizal Tahir pernah rakamkan lagu ini sebelum ini. Saya tidak berapa pasti tahun bila. Ini antara lagu raya yang bagi saya dapat suntik semangat raya dalam diri kita hehehe. Lagu Ceria Aidilfitri dirakamkan semula dan kali ini Faizal Tahir berkolaborasi dengan Zizi Kirana dan Darmas.

Jika ingin dengar, cari video muzik Ceria Aidilfitri di Youtube ya. Memang meriahlah! Kord lagu di bawah sudah saya transposed menjadi easy chords. Selamat berdendang!


Kord Gitar dan Lirik Ceria Aidilfitri - Faizal Tahir, Zizi Kirana dan Darmas  (Easy Guitar Chords)


(Intro)

Am Dm (3X)

Am E


Am Dm-Am

Riang bercampur hiba kian terasa

E Dm-Am

Bila terkenang yang jauh di mata

Am Dm-Am

Ayah dan juga bonda sanak saudara

E Dm-Am

Teman-teman lama yang kutinggalkan

G-Dm Am

Hai menjelang hari raya

Ahad, 2 Mei 2021

5 Hidangan Ayam untuk Menu Berbuka Puasa

Tengah fikirkan menu hidangan ayam untuk berbuka puasa? Apa kata cuba salah satu daripada juadah ayam di bawah. Saya ada lima resepi ayam yang enak untuk dinikmati. 


1. Ayam Daun Kari 

Resepi Ayam Daun Kari

Bahan-bahan:
  • Setengah ekor ayam (diperap dengan sedikit serbuk kunyit dan garam kemudian digoreng hingga masak)
  • 2 biji bawang besar (potong bulat)
  • 5 - 7 tangkai cili kering (dipotong kepada beberapa bahagian)
  • 3 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan kicap pekat 
  • 1/4 cawan kicap manis 
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menggoreng dan menumis

Sabtu, 1 Mei 2021

It’s May! Be A-MAY-ZING!

Assalamualaikum w.b.t.

Salam 1 Mei! Selamat Hari Pekerja!

Selamat beristirahat di hujung minggu.

Saya doakan mudah-mudahan bulan ke-5 2021 bakal melakar hari-hari bermakna buat kita semua. Pejam celik pejam celik, kita sudah menghampiri fasa ketiga Ramadan. Tinggal beberapa hari sahaja lagi tetamu istimewa ini akan bersama kita. Jadi, jom sama-sama rebut kesempatan yang ada untuk memanfaatkan baki Ramadan yang ada sebaiknya.


Jumaat, 30 April 2021

Resepi Mudah Cakoi

Jom kita buat cakoi! Cakoi ini memang kegemaran semua di rumah ini. Kalau buat memang laku keras. Di bawah ini saya kongsikan dua versi resepi cakoi yang biasa saya gunakan. Maafkan rupa paras cakoi saya yang kontot-kontot ni. Saiz mini konon-kononnya.



Resepi Mudah Cakoi

Resepi #1

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 250g (2 cawan) tepung gandum
  • 1 1/2 sudu besar minyak sayuran
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3/4 cawan air suam
  • 1/2 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar gula

Rindu Syahdu di Hari Raya



Kini ku di perantauan
di kota indah dan menawan
tapi hati rindu pada kampung halaman
desaku yang telah ditinggalkan.


Ku memohon maaf serta ampun
salamkan kukirim pengganti diri
doa restu ayah serta ibu
menjadi penawar
rindu syahdu di hari raya.


Antara lagu raya sedih yang saya suka. Sangat sangat suka! Selain daripada lagu-lagu raya lama seperti Kepulangan yang Dinanti (Aman Shah), Dari Jauh Ku Pohon Maaf (Allahyarham Sudirman) dan Pulanglah (Aishah), lagu yang dinyanyikan oleh Nurul ini jadi lagu raya wajib dengar buat saya. 

Khamis, 29 April 2021

Titipan Manis daripada Uyum

Petang semalam masa mata tengah berat buat kerja depan komputer, tiba-tiba kedengaran suara jiran sebelah laung-laung nama saya. Baru pukul 3.30 petang, tak kan Nenek P dah nak beri hidangan berbuka? 

Teringatkan yang mungkin Nenek P hendak beri parcel saya, meloncat saya pergi siap dan buka pintu. Kebetulan dari semalam, saya sudah dimaklumkan yang ada sesuatu ‘on the way’ untuk saya.

Benar jangkaan saya, buat sekelian kalinya parcel saya sesat di rumah Nenek P. Memang kalau guna J&T, alamat rumah saya seolah-olah tak diiktiraf. πŸ˜… Adik kurier tu tetap akan hantar barang ke rumah sebelah.

Setelah sembang-sembang sekejap dengan Nek P, saya bergegas masuk. Bungkusan ini saya terima daripada seseorang yang istimewa 😊 Nak tahu siapa?

Rabu, 28 April 2021

Yoga Tidur Yuri

Assalamualaikum w.b.t. Salam Ramadan ke-16.


Hari ini mood saya ke laut! Entah mengapa buat apa semua serba tidak kena. Sudahlah banyak tugasan yang perlu dilangsaikan. Boleh lemau pulak hari ini. Hendak pergi claim parcel saya yang kurier sesat hantar rumah jiran pun malas! Makanya, berehatlah sebentar ambil nafas, cari mood yang hilang. Sedang belek-belek gambar dalam galeri telefon, rasa hendak blogging pula. Mana tahu boleh panas enjin untuk blogwalking lepas ini. Dah lama juga saya tidak atur langkah ke blog kawan-kawan. Jangan ambil hati ya. Nanti, insya-Allah saya akan sampai juga.

Anyways, pernah dengar tentang yoga tidur? Dahulu semasa saya baru-baru didiagnos dengan hypertiroid, memang saya alami kesukaran untuk tidur. Macam-macam caralah yang saya cuba supaya dapat lena termasuklah yoga tidur. Alhamdulillah, selain daripada minyak aromaterapi, ini antara solusi yang serasi dengan saya.

Selasa, 27 April 2021

Resepi Biskut Raya Tidak Guna Telur

Assalamualaikum. Salam Ramadan ke-15. Mudah-mudahan segala amal ibadat yang telah kita lakukan sepanjang tempoh setengah purnama ini diterima oleh Allah. S.W.T.


Ada yang sudah mula buat kuih raya? Atau tahun ni kuih tunjuk-tunjuk je? Bagi yang alah pada telur, cubalah resepi biskut raya mudah di bawah ini. Biskut-biskutnya bukan jenis yang fancySimple je tetapi confirm akan makan ulang-ulang. Ajak anak-anak buat sekali pun boleh. Klik sahaja pada pautan yang berkenaan. 


Teringin Keropok Belinjau

Dah lama tak makan keropok belinjau. Entah mengapa, tiba-tiba boleh rindu nak makan keropok belinjau cecah sambal macam dekat Dancing Fish. Apa lagi, mulalah aktiviti menjelajah Lazada dan Shopee dilakukan. Cari keropok belinjau. πŸ˜‚

Kalian biasa makan atau tidak? Sesetengah tempat panggil keropok ini emping belinjo/belinjau atau kerepek belinjau. Ada orang kurang gemar makan keropok belinjau sebab rasanya pahit-pahit. Saya suka hehehe. Pahit-pahit tu yang buat asyik mengulang tak berhenti mengunyah.

Di Lazada, ada jual yang kering (belum goreng), siap bergoreng dan bersira dengan lada. Saya pilih untuk beli dekat satu penjual ni sebab harganya berpatutan dan banyak ulasan baik terutamanya berkenaan pembungkusan. Kalau hendak beli benda fragile seperti keropok ni, kena gigihlah sedikit baca reviews. Tak mahulah kecewa nangis dekat bucu katil apabila keropok yang dibeli sampai ke tangan kita dalam bentuk serpihan kecil pula. 

Alhamdulillah, keropok sampai dalam keadaan selamat. Pembungkusan memang tiptop. Pakai bubble wrap dan kadbod keras untuk lindungi keropok. Tapi, saya lupa pula hendak capture gambar. Sudah dapat, kita gorenglah!

Isnin, 26 April 2021

Chords Sakitnya Hati - Venus (Easy Chords)

Saya tak tengok drama Tak Sempurna Mencintaimu. Tetapi, saya gemar lagu Sakitnya Hati dendangan kumpulan Venus ini. Venus mengingatkan saya pada Sakura band. Style muzik mereka .... vokalis pun vokalis wanita. Dah banyak kali dengar, baru saya tahu salah seorang anggota Venus ini merupakan Adi daripada kumpulan 6ixth Sense. 

Di bawah ini kord gitar mudah Sakitnya Hati. Maaf kalau placement chords kurang tepat pada lirik. Hari ni penat sedikit nak edit betul-betul. Jika hendak tahu cara strumming, cari persembahan live mereka untuk #AkustikaSuria di saluran Youtube SuriaTV.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Sakitnya Hati - Venus (Easy Guitar Chords)

OST Tak Sempurna Mencintaimu



[Intro]

Em Em 


Em                            Am

Di sudut hatiku yang terdalam

Am       B7           Em

terus memanggilmu tanpa jenuh 

E                           Am

dan seiring waktu yang memudar

Am

bunga-bunga pun layu

Am              B7     

tapi tidak cintamu.

Ahad, 25 April 2021

Menu Sahur - Nasi Lembik Ayam Cajun

Belakangan ni kan ... rasa macam malas sangat nak masak! Saya bilamana penyakit malas tu datang bertandang, sampai ke tahap nak bakar roti pun tak larat! Jadi, otak ni akan laju berfikir untuk masak satu hidangan sahaja tetapi yang lengkap ada protein, karbohidrat dan serat. Malas-malas pun, misi saya untuk makan diet yang seimbang tidak boleh pandang remeh. 

Makanya, menu pilihan saya untuk bersahur baru-baru ini - nasi lembik ayam cajun. Masak nasi lembik dalam periuk nasi. Satu pot beras, tiga ke empat pot air (bergantung kepada hendak lembik macam mana). Kemudian, ayam cajunnya saya sediakan menggunakan air fryer. Senang. Boleh tinggal begitu sahaja. 

Nota: Semua ini saya sediakan sebelah malam ya. Bukannya masa nak bangun sahur tu. Ada yang sampai azan tak sahur sebab nasi lembik belum siap. πŸ˜‚


Chords Satu Hari di Hari Raya - M. Nasir (Easy Chords)

Satu Hari di Hari Raya ini merupakan antara lagu raya yang legend bagi saya. Kalau dengar je lagu ni, semangat raya tu memang membuak-buaklah dibuatnya. Kord lagu di bawah versi mudah. Selamat berdendang!

Kord dan Lirik Lagu Satu Hari di Hari Raya - M. Nasir 


[Intro]

Am Dm G C-E Am


        Am

Satu hari di hari raya

        Am                     Dm      

kulihat cahaya bersinar indah

         G                C

langit cemerlang tak terkira

        Am             Dm

tanda kuasa Yang Maha Esa

         E             Am

memberi nikmat pada manusia


        Am

Satu hari di hari raya

        Am                     Dm      

kudengar irama yang sungguh indah

         G            C

kucuba mendekati padanya

      Am          Dm

kira irama itu adalah

       E               Am

suara pujian pada yang Esa

Sambal Uleg Finna

Assalamualaikum. Hari ini saya hendak bercerita tentang sambal uleg. Cerita kira-kira pertengahan Mac, tetapi baru nak tulis entri. πŸ˜… Seorang teman lama menghubungi saya. Macam-macamlah yang kami bualkan memandangkan hampir dua tahun tidak bertukar cerita. Dalam pada sembang itu sembang ini, tertimbullah cerita saya dengan Sambal Uleg Finna saya. Suatu masa dahulu, saya memang tidak berenggang dengan sambal ini.

Dah berborak tentang Sambal Uleg Finna, terus kecur air liur dibuatnya. Lama dah saya tidak makan sambal uleg. 

Beberapa hari kemudian, saya dapat kiriman tidak dijangka yang berisi berpaket-paket Sambal Uleg Finna dengan ucapan berbaur usikan - ‘Sekarang semua bisa beli online!’

Alhamdulillah, rezeki! Gembira betul saya dibuatnya. Yalah, dalam pada rindu nak makan Sambal Uleg Finna, saya tak terfikir langsung untuk cari sambal Indonesia ni kat sini.

Okey, jom tengok dulu sambal uleg saya. Uleg atau ulek ni sebenarnya sejenis alat di Indonesia macam alu dan lesung batu kitalah cuma permukaannya lebih lebar. Pernah nampak, kan? Selalu kalau nak buat sambal, memang syok kalau cili dan ramuan lain dilumatkan guna ulekan.

Jumaat, 23 April 2021

Terus - Simfoni feat. Ezad Lazim

Sudah dengar lagu terbaharu kumpulan Simfoni? Sebelum ini, lagu kumpulan Simfoni yang saya suka dengar ialah Talbiah yang dikeluarkan penghujung Julai tahun lalu. Lembut mendayu je menerjah indera dengar. Penyertaan mereka dalam Anugerah Pencinta Nasyid IKIM (APNI 2020) bersama Afad melalui lagu Rahsia Dari Langit pun best! Apabila tengok ada kolaborasi terbaharu Simfoni dengan Ezad Lazim, terus saya klik pautannya. Bertambah berminat untuk dengar lagu ini memandangkan lirik Terus ditulis oleh Ito Lara.

Apa yang cuba disampaikan melalui Terus sangat dekat dengan situasi semasa yang kita alami sekarang ini. Dengan pandemik yang melanda, banyak pihak yang terkesan. Ada yang hilang pekerjaan, hilang sumber pendapatan dan tidak dinafikan ramai yang kehidupan mereka berubah dan terpaksa bermula dari titik kosong demi meneruskan kelangsungan hidup. Perit mana pun, kita kena terus kuat tempuh kehidupan.

Antara bait lirik yang menjentik perasaan saya ialah:


Andai kepenatan kuasai diri

berehatlah tetapi bukan berhenti.

Khamis, 22 April 2021

Terima Kasih, Shida Radzuan

Assalamualaikum w.b.t.

Menulis entri ini dengan senyuman lebar hingga ke telinga. Gembira sebab dapat hadiah. Hadiah apa? Haa ... baru-baru ini saya ada sertai Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog. Alhamdulillah, apabila Shida umumkan pemenang giveaway, saya merupakan salah seorang daripada 7 pemenang hadiah cabutan bertuah. 

Rezeki Ramadan kali ini, saya dapat sebiji bantal kusyen Leyna dan sekeping kad raya SRB. ♪♩ Riang hatiku badan bertuah! ♪ ♪  Eh, ternyanyi pula!

Rabu, 21 April 2021

5 Hidangan Lazat Indonesia untuk Berbuka Puasa

Assalamualaikum. Hari ini saya ingin kongsi lima hidangan dari seberang yang enak untuk dijadikan menu berbuka puasa. Selamat mencuba!


Resepi Semur Ayam 

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 350 - 400g ayam
  • 200ml santan pekat (saya guna santan kotak tanpa kolestrol yang fat trimmed tuh)
  • 4 batang cili merah (belah dua, buang biji)
  • 5 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 2 helai daun salam
  • 2 sudu besar bawang goreng
  • 2 sudu besar daun bawang
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit air
  • 2 butir bunga lawang
  • 5 butir bunga cengkih
  • 1 batang kayu manis

Chords Kepulangan Yang Dinanti - Aman Shah (Easy)

Lagu raya yang satu ini memang antara kegemaran saya. Menusuk perasaan betul. Semasa kecil, masa duduk asrama, selalu layan jiwang sorang-sorang dengar lagu ni. Dapat pula masa nak balik raya,  dalam komuter tu diorang pasang lagu ni, lagilah feeling-feeling jadi anak perantau. 

Bagaimana pula dengan kalian? Lagu raya yang mana kalau kalian dengar, boleh buat kalian benar-benar tersentuh? Sesetengah orang kurang gemar lagu raya yang mellow begini. Suka yang rancak dan ceria. Saya pula semua lagu raya saya suka! 😁

Bagi yang hantar e-mel dan tinggal komen minta easy chords lagu-lagu raya, insya-Allah saya cuba tunaikan apa yang termampu ya. Akak ni tak boleh selalu pegang gitar. Yang mana ada dalam simpanan, akak up sebagai entri dahulu. Yang lain kena tunggu akak transpose.



Kord Gitar dan Lirik Kepulangan yang Dinanti Aman Shah (Easy Guitar Chords)

[Intro]
Em B7 Am
C B7 Em
Am B7
C B7 Em

Selasa, 20 April 2021

Angpow untuk Yuri

Semasa Hari Raya Cina Februari yang lalu, saya dapat angpow. Dapat angpow, terus leka membelek sampul angpow yang cantik dan berseni perincian coraknya. 

Tengok ni ...

Setelah puas belek angpow, terus saya simpan dalam laci. Lupa langsung isi di dalamnya.

Berminggu-minggu selepas itu, semasa mengemas laci jumpa balik angpow ini. Baru je nak excited feeling-feeling kaya sebab jumpa duit terselit, tiba-tiba Bott datang sambil kocak balang makanan Yuri yang tinggal suku. 

Banyak juga keperluan dan barang-barang si Yuri ni habis. Makanan ... syampu ... vitamin dan ada beberapa produk grooming yang perlu dibeli. 

Alhamdulillah, intai kandungan dalam sampul, cukup untuk cover beli barang-barang Yuri. Bakinya pula buat beli bekalan makanan untuk kucing luar rumah (Baca: kucing jantan liar tak bertuan yang nak tackle Yuri). Tak dapat Yuri, sekurang-kurangnya dapat makanan , jadilah. 😸

Isnin, 19 April 2021

Projek Kad Raya 2021

Assalamualaikum. Salam sejahtera. 😊

Sebenarnya kering idea hendak menulis apa. Tahun ni tak sempat buat tutorial kraf kertas kad raya DIY. Jadi, saya kongsikan progress kad hari raya saya jelah. Saya pernah cerita mengenai misi kad raya di sini. 

Mungkin kerana tahun ini saya asyik 'bergelumang' dengan junk journal, saya teringin nak hasilkan kad raya bertema vintage. Kad ala-ala scrapbook dengan tema junk journal. Dalam kepala dah dapat bayang dah, tapi tak pasti apabila dah siap nanti jadi tak seperti yang dirancang. 

Sewaktu suarakan pada Bott, Bott suruh fikir dua tiga kali sebab bimbang saya tak dapat siapkan kad-kad saya. Kad ni macam banyak proses sedikit. Kalau setakat sekeping dua tak mengapalah, tapi saya nak buat banyak. Dia sarankan buat something yang simple je sebab saya ada komitmen penting kena selesaikan bulan ni dan masa saya terhad.

Fikir-fikir ... campur tolak darab bahagi semua ... boleh kot. πŸ€” Buat perlahan-lahan. Setiap hari curi masa untuk siapkan satu bahagian. Hari ini potong kad, esok tulis sentimen, lusa tampal hiasan-hiasan ... lama-lama siaplah. Beria-ia saya plan dalam kepala. 

Alhamdulillah, setakat ini semua berjalan seperti yang dirancang. Antara proses awal kad raya saya:

Contest #Luckyblog by AO

Sebenarnya dari minggu lepas lagi hendak join contest anjuran AO ini. Jalan-jalan blogwalking tengok ramai kawan-kawan yang turut serta. Contest ini berlainan sedikit daripada giveaway yang biasa disertai sebab dikendalikan menggunakan SweepWidget. Itu yang terpancing hendak join dan tahu lebih lanjut.  Hadiah-hadiah yang ditawarkan pun menarik tau!πŸ˜€

Syarat-syarat penyertaan tidak rumit. Klik banner di bawah untuk terus ke entri contest.



Ahad, 18 April 2021

Menu Sahur - Nasi Goreng Jagung Manis

Salam Ramadan ke - 6.

Entah mengapa, pagi tadi liat sangat hendak bangun sahur. Mata ni ibarat ditampal dengan gam! Intai jam, cakap lima minit lagilah. Intai lagi, lima minit lagi. Adalah dalam dua puluh lima minit tangguh waktu bangun.

Dalam pada mata berat tak mahu buka tu, gagahkan diri juga masuk dapur. Saya memang jenis kena sahur makanan berat. Kalau tidak, belum setengah hari dah menggeletar lapar. Buka peti sejuk tengok apa yang ada untuk dimakan. Kebetulan ada nasi lebihan semalam. Ada kobis. Ada pula jagung manis pemberian orang yang saya sudah kikis, asingkan isi daripada tongkolnya dan disimpan dalam peti dingin beku. Jadi, kita buat nasi gorenglah senang.

Fresh dari dalam kuali - Nasi Goreng Jagung Manis. 


Ini kalau Uncle Roger Youtube tengok ni, mesti bising mulut dia dok haiyaaa haiyaaa! Not Asian Fried Rice katanya. 

5 Idea Kad Raya DIY

Assalamualaikum. Selamat pagi semua. Salam Ramadan ke - 4.

Sudah mula fikir tentang kad raya? Apa kata tahun ini kita hidupkan semula tradisi pemberian kad raya macam dulu-dulu dengan kad raya DIY hasil tangan kita sendiri. Tidak perlu dapatkan bahan atau material yang mahal-mahal, hanya dengan bahan yang minimum kita boleh hasilkan kad hari raya yang cantik dan bermakna.

Tahun ini saya teruja lebih sedikit hendak buat kad raya. Kali terakhir buat kad hari raya personalised pada tahun 2019. Saya buat balang kuih konon-kononnya siap dengan fakta nutrisi. 

Nampak tak, nilai peratus harian saya melampau betul peratusannya. πŸ˜… Sepatutnya apabila dijumlahkan dapat 100%, tapi saya buat ikut kepala sendiri sebab saya rasa 100% tu tak cukup banyak untuk gambarkan kegirangan hari raya. Jika berminat hendak buat kad balang ini, boleh intai entri saya di sini ya.


Di bawah ini, saya kongsikan 5 Idea Kad Raya DIY mudah menggunakan beberapa bahan yang senang diperoleh.


1. Menggunakan jalur kertas - Kelarai

Khamis, 15 April 2021

A Perfect Day

Assalamualaikum. Bagaimanakah Ramadan kalian setakat ini? Moga semuanya baik-baik sahaja. 

Semalam semasa kelas online (saya masih tidak buat kelas bersemuka), salah seorang anak murid saya bertanya pada saya 'What is a perfect day?' Jelasnya, dia tonton salah satu animasi di TV dan watak di dalam cerita dengan ceria mengatakan 'It's a perfect day!' Lupa pula saya minta anak murid saya untuk gambarkan suasana atau babak bilamana si watak mengucapkan kata-kata tersebut.

Saya pun cuba menerangkan secara ringkas apa yang dimaksudkan dengan hari yang sempurna. Seringkas dan semudah yang boleh, dengan contoh sebanyak mungkin. Saya siap tekankan yang konsep 'perfect day' ini bergantung pada setiap individu. Apa yang sempurna bagi A, mungkin tidak bagi B. Ada yang perlukan sesuatu yang besar berlaku baru menganggap harinya sempurna. Ada juga yang sekadar menikmati perkara-perkara kecil dalam kehidupan, sudah boleh menyifatkan harinya berlalu sempurna.

 

Kebetulan ada gambar saya pegang hiasan jurnal 'perfect day' dalam galeri telefon. Rasanya, saya ambil gambar ni untuk sakat Cekengah πŸ˜„

Isnin, 12 April 2021

Sudah Bersedia? Projek Kad Raya

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu yang indah!

Beberapa jam sahaja lagi kita akan  menyambut ketibaan Ramadan. Sudah bersedia? Alhamdulillah, semoga kita dapat memulakan Ramadan dengan sebaik-baik langkah dan niat untuk perbaiki diri dari segala aspek. Bulan inilah hendak didik sabar, ajak kita supaya mensyukuri nikmat Tuhan yang kita terima saban hari dan menggalakkan kita agar buat seribu satu kebaikan. Mudah-mudahan, setelah Ramadan pergi, apa yang telah kita praktikkan, lentur kebiasaan dalam diri akan diteruskan untuk bulan-bulan seterusnya.

Tengok gambar ni, terusik pula hati. πŸ˜„

Sabtu, 10 April 2021

Chords Perpisahan - Khai Bahar (Easy Guitar Chords)

Hari ini entri kord gitar lagi. Maklumlah, dua tiga hari lepas saya baru tukar tali gitar. Itu yang rajin lebih sedikit tu. 😊

Lagu bertajuk Perpisahan merupakan lagu bonus dalam album Khai Bahar - Damba Ketenangan (2021). Pertama kali dengar, terus telinga ni boleh terima. Lembut sahaja alunan suara Khai menyanyikan lagu ini, tetapi mesej yang disampaikan melalui Perpisahan amat dalam. Cubalah dengar sendiri ya.

Disebabkan dari malam tadi asyik humming lagu ni, selepas sarapan terus capai gitar tua saya. Tengok di Chordify dah ada yang chordified lagu ni. Saya pun teruslah transposed supaya jadi chords yang lebih mudah. 


Kord Gitar dan Lirik Lagu Perpisahan - Khai Bahar (Easy Guitar Chords)

Album Damba Ketenangan

Komposer : Rudy Nastia, Shamin Nazri & Adi Pawana

Penulis Lirik : Adi Pawana, Rudy Nastia & Shamin Nazri


[Intro]

Em C D G C

Am E B7

Aku Tanpa Cintamu 2021

Aku Tanpa Cintamu 2021. Ya, kalian tidak salah baca. Sesudah beberapa lagu nasyid popular yang diberi nafas baharu seperti Sesungguhnya 2019, Setanggi Syurga 2020 dan Damba Cintamu, Aku Tanpa Cintamu nyanyian kumpulan Mirwana dan Jay Jay juga akan kembali dengan gubahan yang lebih segar.

Saya sedang tengok-tengok video di Youtube apabila terserempak dengan iklan acah (teaser) video muzik Aku Tanpa Cintamu 2021 yang dimuat naik di saluran Youtube Faizal Tahir sendiri. I like! 



Untuk versi yang ini, Faizal Tahir bergabung semula dengan Mirwana, tetapi tanpa penglibatan Jay Jay. Susunan muzik oleh Faizal Tahir sendiri dan Adib Hussin.

Tayangan perdana Aku Tanpa Cintamu 2021 akan diadakan pada 12 April nanti. Tak sabar hendak tengok klip video dan  dengar versi penuh. Saya memang suka benar lagu Aku Tanpa Cintamu. Bagi saya ini antara karya Mujahid Abdul Wahab yang hebat selain Damai Yang Hilang dan Nabi Anak Yatim. Sampai sekarang ada dalam playlist saya. 

Jumaat, 9 April 2021

Terima Kasih, Dik Atiqah Najihah

Assalamualaikum. Kali ini cerita tentang balang bibir merah yang baru saya terima semalam. Bulan lepas saya ada sertai Mouthgasm Crunchy Giveaway by Atiqah. Alhamdulillah,  saya memulakan April dengan senyum sengih kerang busuk apabila dapat tahu yang saya terpilih sebagai salah seorang pemenang untuk giveaway ini.

Hadiah yang ditawarkan untuk pemenang ialah satu jar Mouthgasm Crunchy sama ada perasa Mocha atau Macchiato

Sebenarnya hadiah telah sampai kelmarin lagi. Atiqah sudah beri siap-siap tracking numbernya tetapi dek kerana sibuk sedikit dua tiga hari ni, saya betul-betul terlupa tentang Mouthgasm Crunchy saya. Kebetulan pula petang semalam memang tiada di rumah. Semalam baru terdetik untuk periksa. Biru muka sekejap sebab status delivered tetapi tiada sebarang bungkusan pun yang ditinggalkan.

Baru sahaja hendak telefon J&T untuk tanya di mana kakitangan mereka tinggalkan parcel saya, jiran sebelah rumah dah laung laung nama saya ajak ngedate dekat tepi pagar. Itu tandanya ada surat atau bungkusan saya yang sesat sampai ke rumahnya. 

Alhamdulillah. Si balang bibir merah selamat sampai ke pangkuan saya. 😍

Rabu, 7 April 2021

Resepi Bangkit Cheese Lemak dan Gebu

Jika ditanya pada saya apakah kuih raya kegemaran saya, saya akan jawab kuit tart nanas dan bangkit keju (bangkit cheese). Saya punya suka sampai gigih cuba belajar buat sendiri. Sebab beli rasa tak puas. Kalau buat tu, dapatlah banyak sedikit untuk dimakan berulang-ulang. Saya memang sejak kenal kuih bangkit keju, dah tak berpaling dah! Suka benar akan rasanya yang lemak-lemak, teksturnya yang gebu, lembut dan cair di mulut. Bulan bukan raya pun saya mahu makan bangkit keju. 😁

Inilah kuih bangkit keju saya. Buat satu adunan sahaja konon-kononnya biskut kunyah-kunyah pra-Ramadan.

Selasa, 6 April 2021

Air Coklat Rendah Kalori

Siapa di sini penggemar hot chocolate? Saya memang suka minum air coklat panas. Lagi mewah rasa coklat, lagi pekat teksturnya, lagilah saya suka. Sebelum ini, saya sudah kongsi beberapa resepi air susu coklat iaitu Air Coklat Panas | Air Koko Panas dan Air Koko Panas Bercili.

Hari ini saya ingin kongsi satu lagi resepi air coklat panas. Yang ini lebih istimewa sebab versi rendah kalori. Untuk yang sedang berdiet atau kawal pemakanan, bolehlah nikmati air coklat panas tanpa rasa bersalah.



Resepi Air Coklat Panas Rendah Kalori

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko. Saya biasa gunakan serbuk koko Van Houtten atau Hershey's.
  • 1/4 sudu teh serbuk kopi segera. Saya guna Nescafe. Penggunaan serbuk kopi segera ini bertujuan untuk serlahkan lagi rasa coklat.
  • 2/3 cawan susu rendah lemak
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • secubit garam
  • Pemanis tanpa kalori pilihan masing-masing

It's A Small World (Easy Guitar Chords)

Minggu lepas, sesi sing-a-long untuk kelas Bahasa Inggeris saya pilih lagu ini. It's A Small World antara lagu kegemaran anak-anak cilik saya. Selain daripada lagu Nak Tak Bina Orang Salji dan Let It Go (yang kami nyanyi dalam bahasa Melayu, Inggeris dan Indonesia), It's A Small World kerap jadi pilihan untuk aktiviti 'karaoke' kami kerana lagu Disney yang ini turut kami dendangkan dalam versi Bahasa Jepun.



Gitar Chords It's A Small World




             C                                    G
It's a world of laughter, a world of tears
              G                                    C
It's a world of hopes, it's a world of fear
                                                   C              
There's so much that we share
                 F                  Dm
That it's time we're aware
               G                          C
It's a small world after all

Isnin, 5 April 2021

Terawih atau tarawih?

Antara perkara yang sangat ditunggu-tunggu pada bulan Ramadan nanti ialah aktiviti solat sunat tarawih. Rindu betul suasana sebelum Covid-19 melanda, kita boleh ramai-ramai bersolat di surau dan masjid. Alhamdulillah, mujur tahun ini ada kelonggaran untuk menunaikan ibadah tarawih mengikut SOP yang ditetapkan.

Sebut pasal tarawih, jika dilihat terdapat kekeliruan dalam memastikan ejaan sebenar perkataan ini. Terawih ke tarawih? Maklum sahajalah perkataan ini merupakan perkataan bahasa Arab. Kita mungkin cenderung untuk mengeja ikut perkataan asal.

Ejaan yang betul ialah tarawih. 😊

Sabtu, 3 April 2021

Kegirangan ialah Bulan Seribu Rahmat

 Assalamu'alaikum w.b.t.

Tinggal beberapa hari sahaja lagi, kita akan didatangi tetamu yang saban tahun ditunggu, Ramadan.

Kredit 


Memikirkan yang Ramadan bakal menjengah dalam masa terdekat ini buat hati benar-benar rasa teruja. Mudah-mudahan kita semua bakal diberi peluang oleh Allah untuk bertemu dengan tetamu istimewa ini, memuliakan kehadirannya sepanjang tempoh sepurnama dia bersama kita.

Tahun ini, sekali lagi kita akan sambut bulan puasa dalam keadaan masih dibayangi wabak. Apapun, mudah-mudahan Covid-19 tidak akan menghindar kita daripada melaksanakan ibadah Ramadan sebaik-baiknya. Walaupun tahun ini, kebanyakan kita tidak dapat rentas negeri ziarah ibu bapa dan keluarga di kampung, meluangkan masa jalani ibadah Ramadan, bersahur, berbuka puasa, bertarawih bersama mereka ... sabar banyak-banyak ya. Insya-Allah, semua itu akan dapat kita kecapi semula bila tiba masanya.

Nama Lain bagi Bulan Ramadan

Sedikit perkongsian mengenai bulan Ramadan. Bulan ini turut dipanggil atau dikenali dengan beberapa nama lain (hal ini disokong dengan nas). Antaranya:

Jumaat, 2 April 2021

Tidak Ada New York Hari Ini

Sebenarnya, sudah lama saya ingin kongsi mengenai Tidak Ada New York Hari Ini, cuma baru sekarang berkesempatan untuk tulis entri. 

Ada siapa-siapa di sini peminat filem Ada Apa Dengan Cinta (AADC) terutama sekali sekuelnya, Ada Apa Dengan Cinta 2 (AADC2)? Jom layan puisi-puisi yang dideklamasikan oleh Rangga dengan pengalaman yang berbeza - puisi yang dipersembahkan dalam paparan video ilustrasi. 

Bagi peminat filem ini, kalian pasti tahu yang Tidak Ada New York Hari Ini ialah kumpulan puisi (karya M. Aan Mansyur) yang ditulis oleh  watak Rangga (Nicholas Saputra).


Khamis, 1 April 2021

Terima Kasih Tetamu Hebat Mac 2021

 Assalamualaikum semua. Salam sejahtera.

Selamat melangkah ke bulan April. Bab 4 untuk kisah 2021. Moga yang baik-baik sahaja teruntuk buat kita. Lagi-lagi bulan ini kita akan sambut ketibaan Ramadan. Tak sabar rasanya.

Seperti biasa, ini entri penghargaan kepada teman-teman yang telah sudi berkunjung ke tower saya ini dan rajin meninggalkan komen. Terima kasih banyak-banyak saya ucapkan. Walaupun ada antara komen-komen kalian yang belum sempat saya balas dek kerana kekangan masa, saya baca satu per satu dan amat hargainya. Komen-komen kalianlah yang selalu buat saya senyum tersengih-sengih seorang diri sambil menatap telefon.

Rabu, 31 Mac 2021

Hiasan Junk Journal Lagi ...

Hari Ahad lepas saya luangkan masa di bilik kraf. Hari-hari biasa sibuk dengan kelas online, hujung minggulah baru ada ruang masa untuk aktiviti kegemaran saya - tulis jurnal, hias jurnal, hias scrapbook page dan buat embellishments (hiasan untuk jurnal dan planner). 

Sudah alang-alang berada di bilik kraf, saya ambil peluang untuk siapkan beberapa pek kertas dan hiasan untuk jualan. Kebetulan stok embellishments di Carousell saya dah berkurang. Seperti biasa, saya fokus pada hiasan untuk junk journal. Saya sebenarnya agak terkejut dan tidak menjangka sama sekali akan ada permintaan terhadap hiasan junk journal ni. Ramai juga yang minat hias jurnal dengan vintage look/theme rupanya. 

Okey, jom tengok apa yang saya berjaya siapkan.

#1 - Junk Journal Embellishments Pack - Music

Selasa, 30 Mac 2021

Hidangan Sarapan - Lempeng Jagung Manis Ala Krim

Tercari-cari idea untuk menu sarapan? Apa kata cuba buat lempeng jagung krim ini. Mudah, tidak perlu ambil masa yang lama untuk sediakan. Makan begitu sahaja sudah cukup sedap, apatah lagi jika dinikmati dengan jem, madu, sirap mapel atau mentega kacang.


Isnin, 29 Mac 2021

Misi Mencari Adem Sari dan Bonjela

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu.

Minggu lepas, Bott kena sariawan (ulser mulut). Panas dalam lah tu. Dengan cuaca tak menentu, dengan tak cukup minum air, 'berkeronyot' muka dia menahan sakit. Nak makan pun tak lalu. Bila saya tanya tak sapu Bonjela ke? Dia kata Bonjela tak ada, dah lama habis. Saya suruh pergi minum Adem Sari untuk sejukkan badan. Tengok tengok Adem Sari hanya tinggal kotak je. 

Mengenangkan si Bott ni kalau kena ulser memang teruk dan boleh ambil masa yang agak lama untuk sembuh, hendak tidak hendak memang kena cari Bonjela dan Adem Sarila jawabnya.

Pergi farmasi berhampiran, Bonjela habis. Redah semua kedai runcit, kedai Aceh yang ada di kawasan saya, tiada Adem Sari. Kehabisan stok. Aisey, apa dah jadi ni?

Malas hendak terus memburu benda yang belum tentu ada, makanya, terpaksalah beli online. Bonjela beli di Shopee sebab kebetulan saya ada baucar Shopee + free shipping. Adem Sari pula beli di Lazada. Alhamdulillah, Adem Sari dapat harga terbaik. RM4.50/sekotak yang berisi 6 sachet. Selalu kalau beli sekitar RM5 - RM6. Dapat kurang lagi sebab saya tebus baucar Daily Rewards tu RM1 + free shipping. Kira berbaloilah. Lebih murah berbanding harga yang biasa saya beli di kedai. Jimat beberapa ringgit di situ.

Selang sehari, barang-barang yang dipesan selamat sampai.

Siap dapat free gifts lagi. Sample BB Cream Cosmoderm dan gula-gula Hexos Lemon Mint.

Khamis, 25 Mac 2021

Beli Cap Getah Preloved

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ini saya ingin bercerita tentang pembelian cap getah preloved untuk koleksi barang dan peralatan kraf saya. Selain daripada menjual kertas, hiasan kraf untuk jurnal dan planner di Carousell, saya rajin juga intai listings penjual-penjual lain. Terutamanya yang menjual barang-barang untuk kraf dan jurnal. Mana tahu ada yang berkenan, bolehlah beli. Sebab sekarang ni, andai hendak sewenangnya membeli barang-barang kraf tanpa rasa bersalah memang tak boleh dah. Kena jaga bajet heheheh.

Tengah cuci-cuci mata tu, salah seorang seller kegemaran saya muat naik listings baharu untuk cap getah (rubber stamps). Hendak terjojol biji mata ni tengok sebab teruja sangat! Cap getah yang hendak dijual tu rekaannya sesuai untuk junk journal saya. Saya memang sedang cari cap getah yang ada corak bunga-bunga dan mesin taip lama. Tengok harga memang cantiklah. Tak menunggu lama, terus tekan butang 'Make An Offer'.

Selang sehari selepas buat pembelian, barang sampai. Inilah cap getah pembelian saya! Ada 5 jenis kesemuanya.

Rabu, 24 Mac 2021

Piza Terung Bulat

Buat piza terung lagi. Kali ini guna terung bulat. Menghabiskan stok terung di dalam peti ais. Kebetulan keju dan bahan-bahan lain yang hendak dijadikan toppings pun ada. 

Saya pernah kongsi resepi piza terung sebelum ini di sini. Terung dibakar sehingga isinya lembut. Kemudian, ketika masih panas, isi terung dicarik-carik untuk dijadikan base atau doh piza.

Langkah-langkah Penyediaan Piza Terung:

Mula-mula bersihkan terung. Tanpa perlu dipotong, masukkan terung ke dalam oven atau air fryer dan bakar dalam 5 - 10 minit sehingga terung bertukar lembut. Masa untuk membakar bergantung kepada saiz terung ya. Sekiranya, dalam 5 - 7 minit tu terung masih anjal apabila ditekan dari luar, tambahlah lagi 2 - 3 minit.

Setelah dikeluarkan, belah terung kepada dua bahagian. Disebabkan saya guna terung bulat, saya potong terung hingga terbelah habis. Tetapi, sekiranya saya guna terung biasa, saya tidak akan potong sampai habis. Cukup untuk kita belah dua dan ratakan permukaan terung supaya dapat jadi base piza yang lebih besar.

Selasa, 23 Mac 2021

Mi, Bihun dan Kuetiau

Mi atau mee? Mihun atau bihun? Bagaimana pula dengan kuetiau? Kuetiau, kuetiaw atau kwayteow? 

Kita memang tidak akan dapat lari dari masalah kekeliruan ejaan sebegini. Saya sendiri kadangkala, setiap kali hendak menulis, pasti kena semak kamus kerana berbelah bahagi, tidak pasti mana satu ejaan yang betul. 

Maklumlah, kita sudah terbiasa dengan bahasa pertuturan harian yang lebih kepada bahasa pasar dan dialek setempat. Jadi, kita cenderung untuk mengeja sesuatu perkataan sebagaimana kita menyebut perkataan itu. 

Baru-baru ini, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) melalui hebahan di media sosial berkongsi ejaan sebenar bagi perkataan mi dan kuetiau. Bagi saya, dua makanan inilah antara makanan yang kerap disalah eja. 

Isnin, 22 Mac 2021

Lemon Garlic Herb Butter Nisa Bakri

Bulan lepas adik ipar saya beri mentega bawang putih  lemon dan herba Nisa Bakri. First impression saya dah teruja sebab tengok cara pembungkusan produk ini yang comel. Bertambah-tambah teruja apabila memikirkan adanya garlic butter produk Puan Sri Nisa Bakri ini, macam-macam yang boleh saya buat.

Comel kan mentega dibungkus begini .... πŸ˜„

Sebenarnya, sudah lama saya tidak menggunakan garlic spread atau garlic butter di dalam masakan. Dahulu, semasa rajin buat roti bawang putih, adalah juga simpan stok mentega bawang putih. Alhamdulillah, dapat setongkol mentega begini (betul ke penggunaan 'setongkol' di sini? πŸ€”) memang gembira bukan kepalanglah. Jom tengok isi dalamnya. 


Nampak rich dan meriah dengan herba. Tergoda tak?

Tips Buat Huruf Blok

Beberapa tahun sebelum ini saya ada tulis entri tentang cara untuk buat huruf blok. Asas huruf blok  penting dalam penghasilan poster grafik bagi anak-anak yang belajar lukisan atau yang ambil Pendidikan Seni dan Visual. Jemput baca entri-entri berkenaan di sini:


Hari ini saya ingin kongsi beberapa tips yang saya rasa berguna dan dapat dimanfaatkan supaya huruf blok yang dihasilkan lebih sempurna.


1. Berlatih di atas kertas grid


Kunci kesempurnaan huruf blok terletak pada keseragaman saiz. Secara dasarnya, kita perlu melukis kotak-kotak yang sama besar ukurannya (kotak-kotak inilah yang dipanggil tiga lima atau empat tujuh) sebelum mula membentuk huruf. 

Melukis kotak mungkin suatu proses yang dianggap menyulitkan dan boleh buat kita putus angin. πŸ˜“Jadi, biasakan diri berlatih di atas kertas grid. Carilah kertas berpetak (free grid paper template) seperti gambar di atas dan cetak. Susah-susah, guna buku tulis Matematik pun boleh. Kita dah jimat satu langkah. Tidak perlu susah payah untuk lukis kotak lagi. Saiz? Terpulang. Ikut keselesaan masing-masing. Sementara hendak mahirkan diri, pilihlah beberapa saiz yang berbeza.

Jumaat, 19 Mac 2021

Resepi Telur Dadar Ubi | Omelette with Potatoes

Gemar tak makan telur dadar untuk sarapan? Hidangan telur ini sangat mudah disediakan dan boleh kita pelbagaikan ramuannya mengikut selera. Antaranya tentu sahaja keju, hirisan tomato, hirisan kobis, lobak merah, jagung manis, bayam, sosej atau peperoni. Pilihannya tanpa batas, terserah selera.

Hari ini saya ingin kongsi resepi telur dadar ubi kegemaran saya. Saya menggunakan ubi kentang dan ubi keledek kuning. Kebetulan ada kedua-duanya di dapur. Selalunya saya akan buat guna ubi kentang sahaja. Kali ini biar bergabung keenakannya. 

'Keratan rentas' telur dadar ubi saya. Terliur tak?