Wordless Wednesday - Kamomil

Rabu, Oktober 20, 2021

 



Gembira Makan Nasi Minyak Orang Kahwin

Selasa, Oktober 19, 2021

Ini susulan kisah sebelum ini. Kan saya dan Bott gantung kuali sebab ada jiran + orang kampung yang janji nak hantar makanan kepada kami. Menjelang tengah hari, saya dah ulang alik ke pintu gelangsar sambut kiriman mereka. Alhamdulillah, banyak rezeki semalam. Ini rezeki anak rantau rentas negeri namanya. Kami pun dapatlah tempiasnya sama.

Dalam banyak-banyak kiriman tu, ada satu yang betul-betul buat saya teruja. Nasi minyak orang kahwin! Pak cik saudara menikahkan anak perempuan sulungnya. Tiada majlis yang dibuat tetapi food packs diedarkan sebagai tanda kesyukuran meraikan kedua-dua mempelai.

Oh, lamanya tak makan lauk kenduri! Rasanya kali terakhir makan kenduri bulan 8 tahun lepas. 


Beli Rosie's Studio Diecut Shapes Pack di Mr. DIY

Isnin, Oktober 18, 2021

Assalamualaikum.

Minggu lalu sewaktu keluar melunaskan urusan, saya sempat singgah ke Mr. DIY. Lama benar tak jalan-jalan keliling kedai tengok barang-barang. Seperti biasa, bahagian alat tulis dan kraf yang saya tuju dahulu.

Jumpa dua pek die cut shapes Rosie's Studio ini. Teruja saya. Pek hiasan Vacay dan Clover Lane. 

Nasi Kuning dan Cucur Kembung Viral

Ahad, Oktober 17, 2021

Assalamualaikum. Selamat Hari Ahad! Bagaimanakah hujung minggu kalian setakat ini? Meriah? Ada sebarang perancangan istimewa ke hari ini?

Di kawasan kediaman saya memang macam musim raya. Anak-anak semua pakat balik kampung. Jalan raya, kedai runcit, gerai jual sarapan, pasar pagi semua sibuk! 

Saya dan Bott duduk diam-diam jelah di dalam rumah. Sebenarnya, dua tiga hari ini kami dah dapat ‘notifikasi’ awal daripada jiran dan saudara-mara. 

“Farrah, Ahad tak payah masak!” 

“Long, Ahad nanti kitorang hantar makan tengah hari.”


Sebagai anak jati kampung yang tinggal seorang di sini (Cekebon dan adik-beradik saya semua jadi orang bandar), saya dijaga baik oleh orang kampung hahaha. Apabila kaum keluarga di rantauan masing-masing balik merentas negeri, mestilah teruja masak-masak makan-makan, kan? Alhamdulillah, ada terselit rezeki sepinggan dua untuk saya dan Bott. Kira hari ni hari gantung periuk kuali. 


Pagi kami diceriakan dengan nasi kuning. 

Sepinggan lengkap nasi kuning.

Nasi Kandar Balik Klinik

Sabtu, Oktober 16, 2021

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Ada rumah ke tu? Ke dah mula merentas negeri pulang ke kampung atau cuti-cuti?

Saya tiada sebarang rancangan besar setakat ini. Kalau keluar pun, jalan dekat-dekat je. Bukan apa, cuaca panas terik sekarang buat saya cepat penat. Dengan kena pakai mask, dengan kena tahan panas ... silap hari bulan bersesak-sesak dengan orang ramai pula. Mana enjoy, kan? Baiklah saya duduk berehat lepak santai di rumah dahulu. 

Semalam, pagi Jumaat saya ada temujanji di klinik kesihatan untuk pemeriksaan rutin asma dan hipertiroid + review ujian darah. 


Sekarang pergi klinik memang seronok. Tak ramai orang. Setiap kali ke klinik kesihatan untuk temujanji, setiap kali itu ada pembaharuan dari segi sistem untuk memastikan keselamatan kakitangan dan pesakit. Gembira je saya masuk klinik untuk temujanji pukul lapan, pergi makmal tuntut laporan ujian darah, pergi bilik saringan check berat, tekanan darah, (ujian tiup tiub untuk asma tak buat sejak Covid) tahu-tahu dah duduk bersandar di ruangan menunggu. Tak selisih dengan orang sangat.

Pembaharuan kali ini ialah - pesakit yang datang temujanji untuk follow up di Unit Non Contagious Disease (NCD), setelah disaring di bilik saringan, fail atau buku kesihatan mereka akan diserahkan kepada doktor untuk diperiksa. Jika upon review keadaan terkawal (hasil keputusan ujian darah okey), tiada apa-apa masalah, pesakit tidak perlu jumpa doktor pun. Doktor akan terus prescribe ubat susulan dan tetapkan tarikh temujanji yang seterusnya. Jimat masa. Jimat tenaga. Efisien!

Saya pandang result tiroid, saya tahu yang saya tidak akan tergolong dalam kategori itu. Confirm kena mengadap! Tidak menunggu lama, saya dipanggil masuk bilik doktor. 


Alhamdulillah, semua okey ... semua cemerlang kecuali hormon tiroid je yang tunggang-langgang. Dari hiper jadi hipo pula. Hahaha itu bukan perkara baharu. Tetapi, kena juga pergi makmal buat ujian darah untuk tengok ada abnormalities pada darah tak. 


Baik-baik sahaja :)

Wordless Wednesday - Healing Hugs

Rabu, Oktober 13, 2021

 




Nasi Goreng Kicap Sotong

Semalam, di rumah ni, dari orang sampailah ke kucing semua tak ada mood. Lemau sepanjang hari. Jadi, apabila perut lapar, kami putuskan untuk masak nasi goreng sahaja. Senang. Nasi goreng apa? Bott ingin nasi goreng kicap sotong. Saya tidak kisah. ON sahaja. Janji perut berisi.

Bagi yang kurang jelas, kicap sotong ini bukanlah kicap yang diperbuat daripada sotong atau dakwat sotong. Sebenarnya kicap sotong ialah sos ikan yang sering digunakan dalam masakan Thai. Ada satu jenama popular dengan gambar sotong pada label pembungkusannya. Itu yang jadi kicap sotong.

Dalam erti kata lain, nasi goreng kicap sotong ni nasi goreng asas yang selalu kedai/restoran Thai jadikan base untuk hidangan nasi goreng mereka. Jika pesan nasi goreng ayam, paprik atau Pattaya, nasi goreng pakai resepi ini, kemudian ditambahlah ayam, telur dan lauk paprik.

Nasi goreng kicap sotong kami. Protein saya guna isi ayam manakala sayurnya, kailan. 

Apam Bakar Kelantan yang Gebu dan Mudah Disediakan

Selasa, Oktober 12, 2021

Sebenarnya saya sudah lama teringin hendak makan apam bakar Kelantan atau tepung apam. Apam lembut gebu yang diperbuat daripada tepung beras, disajikan dengan kelapa parut memang lazat sekali. Bagi saya, apam bakar Kelantan sedikit berbeza daripada hidangan apam yang lain. Agak unik rasanya disebabkan penggunaan bahan-bahan seperti bawang merah, halia dan lada hitam.

Hendak mencari apam bakar Kelantan asli di kawasan saya memang tidak akan jumpalah. Jadi, mahu tidak mahu terpaksalah usaha buat sendiri. Saya cuba dapatkan resepi daripada teman-teman di sebelah Pantai Timur. Ada banyak versi juga rupanya. Ada yang guna halia, ada yang tidak. Ada yang letak tapai, ada yang letak nasi. Saya difahamkan penggunaan tapai atau nasi adalah untuk buat apam supaya jadi lebih gebu dan kekal lembut sepanjang hari. 

Kebetulan beberapa hari sebelumnya memang ada beli tapai kerana mahu buat tapai goreng. Tetapi, dah jumpa resepi tradisi apam bakar yang guna tapai, kita dahulukan yang ini.


Lihat juga: Resepi Tapai Goreng


Hasil percubaan pertama saya membuat apam bakar Kelantan.

Perencah Nasi Daging Nasi Briyani Iman

Isnin, Oktober 11, 2021

Sewaktu terima kiriman ini, punyalah saya gembira. Rezeki dapat sebungkus asam keping, Perencah Nasi Daging dan Perencah Nasi Briyani Iman. 

Bott apabila ternampak je perencah nasi daging tu, terus dia kata hendak buat nasi bukhari. Sebelum ini memang pernah masak menggunakan perencah nasi daging jenama Iman. Selain nasi daging dan nasi beriani, ada juga perencah untuk nasi tomato. Yang dua lagi tu saya belum pernah cuba. Perencah nasi daging pula, saya tidak buat nasi daging hidangan tradisi dari utara yang popular tu. Sebaliknya, guna untuk buat nasi bukhari ayam.

Gara-gara BTS dan Semesta Mereka

Ahad, Oktober 10, 2021

Assalamualaikum. Salam Santai Ahad. Salam 1010. Cantik tarikh hari ini, kan?

Sudah beberapa hari tidak masuk blog. Pagi Ahad biasalah saya luangkan masa di bilik kraf. Hari ini kena jana idea untuk tunaikan permintaan seorang pelanggan dari Singapura. Ingat lagi Projek Soldadu saya yang menggunakan pembungkusan BTS Meal? Baca mengenainya di sini. Pelanggan ini berkenan dengan hasil kerja saya.

Jadi, bersempena dengan hari lahir puteri tunggalnya yang bakal tiba hujung Oktober nanti, dia hendak hadiahkan sesuatu yang BTS-related. Disebabkan BTS dan Coldplay baru lancarkan My Universe (ketika entri ini ditulis, klip video My Universe sudah mencecah 56 juta tontonan di Youtube), tentu-tentulah tema Semesta yang diinginkan.  

Pada awalnya, saya terpaksa tolak kerana ada ada beberapa tugasan kerja + projek kraf tempahan orang yang perlu disiapkan. Bincang punya bincang, akhirnya saya setuju untuk bantu beri idea dan terlibat dalam proses-proses awal sahaja. Yang ini tidak menuntut komitmen sangat. Selebihnya, akan diserahkan kepada pihak perancang majlis yang diupah di sana.


Gara-gara BTS dan Semesta mereka, pagi-pagi saya dah memerah otak. Masalahnya, sudah agak lama saya di sini, idea yang dinanti tidak kunjung tiba. Entah mengapa hari ini bangun pagi macam tak ada mood. Sel-sel otak enggan berhubung! Dah macam-macam video BTS saya tengok. Iklan BTS jadi duta Coway pun dah banyak kali ulang. 😅

Lazimnya apabila mencari idea, saya akan pusing keliling bilik kraf, cari barang-barang yang sesuai dan boleh digunakan. Apa yang ada, apa yang perlu dibeli. Dari situ, baru pilih dan padan. Tengok kena atau tidak. Bertepatan dengan tema atau sebaliknya.


Kemajuan saya yang tak berapa nak maju setakat ini ... 🤪

Proses awal Semesta BTS

Nissin Ramen Tokyo Shoyu

Jumaat, Oktober 08, 2021

Ini entri selongkar pantri. Biasalah apabila cuaca bertukar-tukar, sekejap panas sekejap sejuk ... yang malar tidak bertukar cuma selera dan hala langkah saya sahaja. Laju menapak pergi dapur selongkar pantri tengok apa yang boleh dimakan atau dibuat kunyah-kunyah.

Penemuan saya untuk kali ini - Sepek Nissin Ramen Tokyo Shoyu. Interesting! Ada yang pernah makan tak?

Nissin Ramen Tokyo Shoyu

Buat Pelekat Hiasan untuk Junk Journal

Khamis, Oktober 07, 2021

Ini sebenarnya aktiviti malam hujung minggu saya yang lalu. Sambil-sambil tonton drama di Viu, tangan berjalan buat pelekat (sticker) untuk dijadikan hiasan jurnal dan planner. Saya cap imej-imej cantik menggunakan cap getah di atas kertas pelekat. Kemudian, potong satu demi satu. 

Saya buat pelekat hiasan bertema vintage, retro ala-ala antik. Bagi saya ini antara tema hiasan yang tak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan. Sentiasa ada permintaan dan kita sendiri boleh pelbagaikan penggunaannya. Sudah terbayang-bayang dah di kepala untuk guna pelekat-pelekat ini sebagai penyeri lembaran junk journal saya.

Saya hanya menggunakan kertas pelekat, dakwat hitam dan stamps yang dirasakan sesuai dengan tema ala-ala vintage

Antara cap yang jadi pilihan ialah cap getah bunga dan mesin taip yang saya beli secara preloved di bawah ini.

Saya sibuk ... dan saya ta ya pa wau

Rabu, Oktober 06, 2021

 



Saya tipu apabila saya mengatakan saya sibuk.
saya sibuk;
tidak dalam keadaan yang mana kebanyakan orang akan faham.

Saya sibuk menghela nafas dalam-dalam dan panjang.
saya sibuk menenangkan jantung yang berdetak kencang.
saya sibuk memberitahu diri saya sendiri bahawa saya okey.

Kadangkala, inilah kesibukan saya - 
dan saya tidak akan meminta maaf untuk itu.


---------------

Sesuatu untuk kita sama-sama fikirkan. Berilah ruang yang sewajarnya pada insan-insan di sekeliling kita andai mereka menyatakan yang mereka sibuk. Usah dipertikaikan kesibukan mereka kerana ada dalam kalangan kita yang sibuk berperang dengan diri, sibuk menangani masalah yang dihadapi.

Ini mungkin bukan jenis sibuk yang kita boleh terima sebagai alasan kukuh. Tetapi, percayalah. Ada kalanya, kesibukan ini yang memberi peluang untuk seseorang itu terus kenal dirinya. 

Jaga diri. Jaga hati. 

Martabak Maggi Asam Laksa

Tiada angin tiada ribut Bott cakap dia nak makan martabak Maggi. Dah kenapa? Rupa-rupanya dia terliur sendiri tengok beberapa klip masak-masak di IG. Banyak pula perkongsian martabak Maggi yang menduga ketahanan minda, selera dan perut. Dengar nama Maggi pun dah terpancing selera, apa lagi jikalau lihat produk mi segera legend ini diolah sedemikian rupa. 😂

Di rumah, ada stok Maggi Asam Laksa dua pek. Mula-mula ingat nak buat sepek sahaja. Tetapi, alang-alang ada dua pek tu, kita habiskan jelah. Dapat banyak sedikit, boleh dipanjangkan rezeki pada orang lain.

Inilah rupanya martabak Maggi simple kami. Disertakan sekali resepinya di bawah.


Martabak Maggi Asam Laksa

Ganjil yang Benar-benar Ganjil

Selasa, Oktober 05, 2021

Assalamualaikum. 

Hari ini saya hendak bercerita tentang drama bersiri baharu di Viu - Ganjil. Ganjil, arahan Datuk Yusry Abd. Halim yang membariskan pelakon-pelakon seperti Diana Danielle, Fattah Amin, Fatin Afeefa, Izzue Islam, Dato' Sri Eizlan Yusof, Aida Aris, Rosnah Johari dan ramai lagi merupakan sebuah Siri Original Viu yang sedang ditayangkan. 

Saya memang suka tonton cerita-cerita Viu Originals tidak kisahlah cerita dari produksi Malaysia, Indo atau Thai. Kira boleh layanlah. Antara yang saya suka The Bridge, Keluarga Baha Don dan Kopitiam Double Shot.  

Apabila dah tonton trailer Ganjil, terus rasa teruja nak tengok. Adalah cerita best untuk ditonton sambil-sambil buat kerja nanti.


Apa yang ganjil tentang Ganjil?  

PENTING: SPOILER ALERT


Nabila, seorang personaliti media sosial dan Amry, seorang jurutera dalam bidang IT yang agak timid dan pemalu tidak saling mengenali. Hubungan antara mereka bermula apabila bertemu antara satu sama lain di alam mimpi. Mimpi yang sama dan berulang-ulang - Nabila struggle berpaut di pinggir gaung manakala Amry akan datang untuk cuba menyelamatkannya.

Pelik dan keliru dalam memastikan siapa masuk mimpi siapa, Amry dan Nabila seolah-olah diajak melawat sisi kehidupan masing-masing. Perbualan mereka membawa kepada satu penemuan. Di alam nyata mereka pernah berpapasan kerana Amry bekerja di kawasan berhampiran tempat tinggal Nabila. Jadi, mereka buat janji temu untuk berjumpa di sebuah kedai muzik.

Tak kanlah semudah itu, kan? Insiden ganjil semakin ganjil apabila mereka berjumpa tetapi tidak bersua empat mata dalam dimensi masa yang sama. Baik Nabila mahupun Amry, datang ke kedai muzik tetapi .... 

Kredit Imej - Saluran Youtube Viu Malaysia

Kord Gitar Aku Bukan Jodohnya - Tri Suaka

Isnin, Oktober 04, 2021

Petang semalam, setelah siapkan kad kotak (explosion box) saya luangkan masa sebentar dengan Si Kapok. Saya masih ada beberapa pek tali gitar baharu yang perlu dicuba. Teman saya minta saya tolong review beberapa pek tali gitar, sama ada sesuai untuk pemula ataupun tidak. Mula-mula belajar gitar, tidak perlu pakai tali gitar yang fancy atau yang mahal-mahal. Tak praktikal. Apa yang penting, biar jari-jemari tu dapat tekan fret dengan baik dan not yang dimainkan betul bunyinya. Dah mahir nanti, barulah berbaloi pakai tali gitar yang mahal sedikit.

Alang-alang Si Kapok dah bertukar tali, saya petik-petiklah Si Kapok sekejap. Kali ini layan perasaan dengan Aku Bukan Jodohnya nyanyian Tri Suaka. Lagu mellow begini sesuai untuk plucking. Saya kongsikan kord mudahnya di sini. 



Kord Gitar dan Lirik Aku Bukan Jodohnya - Tri Suaka (Easy Chords)


[Intro]

F G Em Am Dm G


C    G      Am   G C

Ini salahku

    F                G                 C

Terlalu memikirkan egoku

F              G                Em        Am

Tak mampu buatmu bersanding nyaman denganku

    Dm                       G

Hingga kau pergi tinggalkan aku

Khabar Kopi | Jumpa di Kafe Joshua

Assalamualaikum. 

Hari ke-4 bulan Oktober. Saya masih berkopi-kopi. Memanfaatkan sebaiknya baucar-baucar Hari Kopi yang saya terima. Menikmati sepenuhnya aroma dan kelazatan kopi memanjalan tunas rasa. Rugilah kalau dibiarkan begitu sahaja. 😊

My coffee 😊

Hari ini, seawal pukul 4.30 pagi, saya terima pesanan Whatsapp. Ingatkan Cekebon. Tetapi, tidak! Mesej daripada seorang gadis bernama Amira - Kak Girang, lama tak dengar berita. Miss you so much! Miss Ariyyan. Miss Joshua. 

Buat Birthday Explosion Box

Ahad, Oktober 03, 2021

Assalamualaikum. Sedang buat apa? Ada tak yang pergi jalan-jalan hari ini?

Saya bersiaran dari bilik kraf hari ini. Tengah menyiapkan beberapa kad hari lahir untuk October babies. Ramai juga kenalan saya yang sambut hari lahir bulan sepuluh. Kena mula buat kad perlahan-lahan. Bimbang nanti minggu depan sibuk, tak sempat hendak siapkan. Ada yang boleh beri by hand, ada yang perlu dipos. Jadi, kenalah rancang betul-betul supaya timing cantik. 

Di bawah ini, kad berbentuk kotak atau lebih dikenali sebagai explosion box. Cerita lanjut mengenai explosion box, jemput baca di sini. Buat kad kotak agak makan masa sedikit. Mungkin sampai separuh hari jugalah untuk saya siapkan hingga ke perincian terakhir. Dah lama tak buat explosion box sebenarnya. Waktu rajin terima tempahan untuk explosion box ini, laju je tangan siapkan. Benda semua dah ada, siap diukur siap dipotong. Tinggal pasang dan hias. Sekarang kena mula dari awal, potong, gunting, tampal ... masak jugalah saya. 😂


Pesan Oktober | Hari Kopi

Jumaat, Oktober 01, 2021

Assalamualaikum. Salam 1 Oktober!
Selamat melangkah ke bulan baharu. Kita sudah sampai ke suku tahun terakhir untuk 2021. Cepat benar masa berlalu, bukan? 

Hari ini saya sangat teruja. Bagi penggemar kopi (coffee lover), pasti kalian juga seperti saya. Hari ini Hari Kopi Sedunia! Yeayyy! Saya berkopi dari pagi hingga ke petang. Tetapi, jangan risau. Masih dalam portion yang terkawal. Banyak tawaran kopi menarik yang tak boleh resist. Tadi sempat beli beberapa pek biji kopi di Lazada. Ganjaran untuk dirilah konon-kononnya sebab berjaya lunaskan semua kerja bulan lepas sebelum deadline.

Kemudian, seorang teman hantar kek kopi, aiskrim kopi dan dua cawan kopi kepada saya. Bukan main seronok lagi kami berdua di rumah ni berkopi-kopi.😊

Pesan Oktober

Memandangkan hari ini hari kopi, saya kongsi satu quote tentang kopi dan kehidupan dengan kalian. Ini salah satu quote kegemaran saya.


Kord Gitar Cinta - Marsha Milan OST Masih Ada Rindu

Khamis, September 30, 2021

Dendangan Marsha Milan, Cinta merupakan lagu ciptaan Akim dan Stacy. Lagu ini menjadi salah sebuah lagu runut bunyi untuk drama Masih Ada Rindu, gandingan Farid Kamil dan Mimi Lana yang pernah ditayangkan di TV3. Saya rajin juga tonton beberapa episod apabila ada episod baharu tersedia di iFlix. Sudah hujung-hujung saya tak sambung sampai habis.

Ada siapa-siapa yang ikuti cerita ini? Saya rasa macam pernah baca novel Masih Ada Rindu suatu masa dahulu tetapi ingat-ingat lupa jalan ceritanya.

Kord Gitar dan Lirik Lagu Cinta - Marsha Milan (OST Masih Ada Rindu)

Ciptaan Bunga Cantik & Hang Nadim


[Intro]

Am F Dm E


Am           

Detik berganti

F              Dm

tak akan kembali sudah

          E      

walau darah air mata

Berlatih Seni Tulisan dan Kaligrafi Moden

Petang semalam hujan lebat di kawasan saya. Cuaca sejuk buat otak saya jammed untuk buat kerja. Jadi, letak tepi dahulu tugasan yang perlu fikir-fikir … buat secawan kopi panas dan terus masuk bilik kraf. Kemas-kemas apa yang patut. Saya kemas stok kertas dan kad, bersihkan clear stamps, buat embellishments untuk hias jurnal sedikit dan sempat uji semua pen warna saya sama ada masih berdakwat ataupun tidak. Kira dah cukup produktiflah tu, kan? 😊

Selesai kemas pen, ternampak kertas grid dan peralatan hand lettering saya. Sudah agak lama saya tak berlatih seni tulisan atau sebarang bentuk kaligrafi moden. Entah-entah tangan dah keras dah. Apa yang saya maksudkan ini bukan khat kaligrafi dan bukan juga kaligrafi tradisional yang pakai ancient scripts tu. Hand lettering dan kaligrafi moden konsepnya lebih fleksibel, tidak terlalu terikat pada kaligrafi asal.

Saya pun capailah kertas grid. Instead of ambil pen berus, tiba-tiba saya rasa hendak cuba guna pensel pula. Selain menggunakan pen berus, kaligrafi moden boleh  dihasilkan dengan pen marker seperti Crayola dan pensel. Cuma mata pensel keras, berbeza dengan mata pen berus yang boleh dilentur. Jadi, agak sukar untuk kita menghasilkan garis tulisan dan tekanan yang berbeza menggunakan pensel jika tidak kena caranya.

Setelah tulis padam tulis padam … inilah hasilnya.

Tauhu Marmite Ekspres

Rabu, September 29, 2021

Hidangan tauhu marmite ini saya buat untuk makan tengah hari Rabu lepas. Bott ada urusan di luar jadi saya seorang di rumah. Mula-mula tu tak kalut nak masak sebab rasa macam tak lapar. Leka saya menonton drama Cina back-to-back sambil siapkan tempahan kad ucapan sehinggalah tiba-tiba perut memberontak. Bukan sikit-sikit punya tahap berkeroncong. Dah macam semboyan kapal bunyinya. 

Bergegaslah saya ke dapur untuk menyediakan makanan. Buka peti sejuk, keluarkan tauhu dan terus proses untuk buat Tauhu Marmite. Ala-ala menu ayam goreng Marmite lah. 😊

Set Clear Stamps Baharu untuk Kraf Kertas

Isnin, September 27, 2021

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu! Semoga hari kalian baik-baik sahaja.

Saya mulakan hari Isnin dengan senyuman lebih lebar daripada biasa. Sebelum ini saya ada beli beberapa set clear stamps di Lazada. Memandangkan saya beli dari China, ambil masa sedikitlah untuk sampai. Ini sebahagian daripada pembelian saya yang sudah selamat tiba.

Dari kedai pertama. 3 pek clear stamps. Setiap satu pek ini saya beli sebanyak 2 atau 3 unit kerana  saya ingin hadiahkan kepada beberapa teman crafter yang turut gemar buat kad ucapan.

Clear stamps

Lontong Pecal Khud Fully Vaccinated

Ahad, September 26, 2021

Assalamualaikum. Semoga kalian baik-baik sahaja menghabiskan baki hari ini.

Semalam seawal pukul lapan pagi saya terima panggilan telefon. "Kak Long, saya dah ada depan rumah ni." Cepat-cepat saya intai pintu. Khudri, anak jiran lama saya dah tersengih di pintu pagar sambil menunjukkan plastik di tangannya.

Giliran saya pula yang tersengih sebab saya tahu apa kandungan plastik yang dibawa. Lontong pecal kegemaran saya. Punyalah teruja dapat rezeki sarapan sedap pagi Sabtu!

Lontong Pecal Saujana Utama

How Do You Face Setbacks in Life

Sabtu, September 25, 2021

Suatu masa dahulu, saya pernah ditanyakan satu soalan yang buat saya berfikir lama dan ambil masa yang lama juga untuk jawab.

How do you face setbacks in life?

Bagaimanakah anda berdepan dengan halangan dalam hidup? Dalam erti kata lain, jika ada dugaan atau masalah apa approach kita untuk menanganinya. Memanglah macam-macam yang kita boleh katakan. Saya ingat Tuhan ... saya berdamping dengan orang positif ... saya ada keluarga sebagai tulang belakang ... dan banyak lagi. 

Tetapi, ada tak satu jawapan ringkas, tepat dan benar-benar boleh sum up secara menyeluruh bagaimanakah cara terbaik untuk kita mendepani halangan dan cabaran hidup?

Photo by Lisa from Pexels

Jujur, sewaktu soalan itu ditanyakan kepada saya, saya bergeming. Lama saya kaku untuk fikir jawapan apa yang sesuai hendak diberikan pada si penanya. Dapat pula saya ini  jenis tak suka fikir banyak. I want to live peacefully, one day at a time. Itu sahaja. 

Saya dah tak ingat apa yang saya jawab ketika itu, tetapi rasanya okey. Boleh pakailah hujah temberang saya. Cuma di pihak saya, sampai sekarang saya macam tidak puas hati dan tertanya-tanya sendiri. 


How to respond when people ask you how do you face setbacks in life? 


Jika orang tanya kita, bagaimana you berdepan dengan dugaan ... what's your approach when dealing with setbacks in your life .... dan soalan-soalan lain yang seangkatan dengannya, apa jawapan paling padu yang boleh kita berikan? 


Jadi, saya ingin ajukan soalan yang sama kepada kalian.


How do you face setbacks in life?


Maaf, hujung minggu ni ajak kalian pening kepala berfikir dengan saya. Kongsi jawapan atau sebarang pandangan kalian di ruangan komen di bawah. Sesuatu yang kalian rasa on point and hit the right note. 😊


Selamat berhujung minggu!

Skon Kacang Walnat untuk Minum Petang

Jumaat, September 24, 2021

Sudah agak lama saya tidak bakar pastri atau biskut. Jadi, apabila ada kelapangan, terus masuk ke dapur lihat bahan-bahan apa yang ada. Saya putuskan untuk buat skon kacang walnat (walnut scones) sebab ada sepek kacang walnat yang lama tersimpan di dalam peti ais. 

Saya hanya menggunakan resepi asas skon Inggeris dalam simpanan saya dan tambahkan walnat ke dalam adunan.

Kopi dan skon walnat untuk minum petang. Biasanya, skon enak dinikmati bersama sapuan krim dan jem atau sapuan mentega. Saya makan begitu sahaja. Memadai sekadar rasa buttery pastri yang diperkaya dengan  kacang walnut.


Resepi Skon Kacang Walnat

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 450g tepung gandum
  • 5 sudu teh serbuk penaik. (Saya gunakan tepung gandum biasa, bukan tepung naik sendiri jadi memang agak banyak guna serbuk penaik.)
  • 50g gula halus
  • secubit garam
  • 125g mentega sejuk yang dipotong kepada kiub kecil
  • 1 biji telur Gred A
  • 250g susu
  • 100g kacang walnat yang telah dibakar selama 6-8 minit, disejukkan dan dicincang kasar. Jika mahu, tambah 20-30g kacang walnat lagi untuk diletakkan di atas permukaan skon.


Untuk sapuan di atas skon:

Telur yang dipukul sedikit dan dicampur dengan sedikit susu. Guna susu sahaja untuk glaze permukaan atas skon pun boleh kalau nak jimat telur. 😊


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Masukkan tepung, serbuk penaik, gula halus, garam dan mentega sejuk ke dalam sebuah mangkuk. 
  2. Dengan menggunakan hujung jari, ramas-ramaskan ketulan mentega dengan tepung sehingga menjadi serbuk kasar seakan-akan serbuk roti. Teknik ini dipanggil rubbing. Tidak perlu terlalu halus dan jika masih ada sedikit bahagian mentega yang berketul kecil juga tidak mengapa.
  3. Masakkan kacang walnat yang telah dicincang. Gaul sekata. 
  4. Seterusnya, buat lubang di tengah-tengah campuran tepung dan mentega. Pukul telur dengan susu dan tuangkan ke dalam campuran tepung.
  5. Kaup balikkan adunan, uli sehingga membentuk doh yang tidak melekat di tangan atau jari. Tidak perlu uli terlalu lama. Cukyp sampai doh tidak melekat di jari. Jika melekat, tambahkan sedikit tepung lagi.
  6. Canai doh sehingga mendapat ketebalan kurang lebih 2.5 cm. Terap menggunakan acuan biskut berbentuk bulat. Jika tiada, boleh guna gelas.
  7. Susun di atas dulang pembakar. Sapukan sapuan telur dan susu untuk dapatkan warna coklat keemasan pada permukaan atas skon setelah dibakar. Letak sebiji kacang walnat di atas permukaan skon.
  8. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 - 20 minit. Pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu.


Selamat mencuba!

Giveaway by Shida Radzuan

Khamis, September 23, 2021

Assalamualaikum. Marilah kita sama-sama sertai giveaway anjuran Shida Radzuan. Menurut Shida, giveaway ini dianjurkan dengan niat untuk berkongsi rezeki dengan kawan-kawan. Syarat penyertaan mudah sahaja. Ingin tahu lebih lanjut, klik banner di bawah ya.



Okey, selain syarat kena follow blog dan media sosial (ini memang dah follow dari dahulu kecuali Twitter sebab tiada akaun), kita kena cerita sedikit apa yang kita suka tentang blog Shida.

Dari segi paparan blog, akak suka masuk blog Shida sebab lapang dan kemas. Tenang je nak membaca. Dari segi kandungan pula, bagi akak semua kandungan Shida akak suka. Ada kepelbagaian - perkongsian resepi, menu yang Shida masak saban hari, info + tips dan akak selesa dengan cara penulisan Shida. 

Moga GA ini berlangsung dengan meriah dan jayanya. Bagi yang belum sertai lagi, kalian ada tempoh sehingga 2 Oktober depan.

Air Jeruk Lepas Gian

Kelmarin, saya perlu ke klinik kesihatan buat ujian darah untuk periksa tahap hormon tiroid. Dalam perjalanan balik, Bott berhenti di bahu jalan. Terdapat banyak gerai orang berjaja di situ. Saya ingat dia hendak beli goreng-gorengan. Ada jugalah makanan untuk dikunyah-kunyah petang nanti.

Terpinga-pinga saya apabila dia masuk semula ke kereta dengan hanya satu plastik kecil di tangan. Saya ulang, satu plastik kecil di tangan. Di dalam plastik tu, ada beberapa ketul jeruk kundang kecut dan selebihnya air rendaman jeruk.

Itu sahaja? Alahai ... Bott ... Bott. Tetapi, bagus juga. Kalau dapat saya yang turun kereta, mahu penuh tempat duduk belakang dengan makanan-makanan belian gerak hati (impulse purchase) saya.

Lagipun, dah tua-tua ni, tak boleh sembarangan beli jeruk. Tekak dia sensitif. Kalau nak puas makan jeruk, kena cari Jeruk Pak Ali atau yang segar 'diimport' dari Pasar Chowrasta. Kalau tak, tak perlulah pertaruhkan keadaan tekak main redah je. Kita tak pasti dah berapa lama jeruk tu dalam stok penjual. Tak pasal-pasal batuk kong kong kong nanti.


Tahu tak Bott hendak buat apa? Dia nak lepas gian. 

Dahulu masa kecil-kecil, setiap kali balik sekolah dia akan beli jeruk. Penjual jeruk tu masukkan sedikit ais dan air jeruk sekali. Siap letak straw. Tinggal srotttt minum dan menapaklah dia pulang ke rumah dengan gembira.

Jadi, itulah justifikasi Bott untuk beli hanya sejemput kecil jeruk dan dua tiga sudu airnya. Dia nak feeling-feeling gamit memori lama. 

Gelas comel di atas itulah jeruk yang dibeli setelah ditambah sedikit ais dan air sejuk. Saya tumpang sekaki. Selalu kalau makan jeruk, air jeruknya saya tidak minum apatah lagi hendak letak dalam cawan dan tambah ais begini. Sedap! Tetapi, sekadar untuk lepas rasa teringin tu bolehlah. Tak boleh minum selalu. Tinggi kandungan gula dan garamnya tu.

Ada tak dalam kalangan kalian yang suka buat begini juga?


Terbeli Sebab Comel

Semasa mencari rolled oats di Lazada, saya jumpa pek promosi Quaker Oats. Lazimnya, disebabkan memang banyak guna oat, saya akan beli loose pack dari kedai menjual peralatan kek dan bakeri. Sekilo rolled oats boleh dapat dalam RM5.70 - RM7.00 (bergantung kepada kedai dan  promosi yang berlangsung). Lebih berbaloi jika dibandingkan dengan oat yang ada jenama. Paling murah sekitar RM8. ++, itu pun dalam 800g. Lagi satu, jika beli produk yang berjenama, saya jarang pertimbangkan Quaker Oats kerana lebih gemar jenama Captain.

Tetapi, Quaker Breakfast Pack ini benar-benar menarik perhatian saya. Didatangkan di dalam kotak comel, ada 800g rolled oats dan hadiah percuma - breakfast cup + heart scoop

Quaker Breakfast Pack

Piza Arang

Selasa, September 21, 2021

Dua tiga hari ini saya masih menghabiskan makanan yang dihantar oleh kawan saya pada hujung minggu lalu. Cerita lanjut di sini. Untuk fika hari ini, saya makan dua potong piza yang dibakar menggunakan ketuhar arang. 

Alhamdulillah. Saya makan dengan gembira. Yang sebelah atas tu pepperoni dengan keju. Satu lagi tidak pasti apa perasanya. Saya suka tekstur dan aroma asap-asap pada roti piza. Dua potong di atas sekejap sahaja saya habiskan. Ada beberapa potong lagi di dapur, tetapi cukuplah dulu. Nanti terlebih makan mengantuk, terus tak jadi kerja.

Sumpah Semalam Sepi

Isnin, September 20, 2021

Sumpah Semalam Sepi? Kenapa sepi? Sebenarnya saya ingin bercerita mengenai Aina Abdul. Dalam ramai-ramai artis muda, Aina Abdul antara penyanyi kegemaran saya. Selain berbakat menggubah lagu, nyanyian Aina punya kelas tersendiri. Saya selalu juga tonton video-video di saluran Youtubenya. Suka dengar lagu-lagu cover yang dinyanyikan, buat jadi teman masa buat kerja. Cuma kalau waktu tengah tertekan atau fikir banyak, tak boleh dengar Aina nyanyi lagu yang tinggi-tinggi. Makin stress saya dibuatnya 😂.

Terbaharu, Aina Abdul melancarkan sebuah single yang tajuknya juga Aina Abdul. Pelik? Memang sedikit berbeza dan unik. Kali ini Aina menggabungkan tiga lagu popularnya sebelum ini, Sumpah, Semalam dan Sepi di dalam satu lagu. Ala-ala macam mash-up song lah. Sumpah, Semalam  dan Sepi memang lagu yang sangat dekat dengan penyanyi ini sendiri, yang gambarkan susah senang dan pengalaman perjalanannya sebagai anak seni. Jadi, memang tepatlah gabungan Sumpah Semalam Sepi diberi judul Aina Abdul, simbol representasi dirinya. Nak dengar, cari di Youtube ya.

Photo by Lisa from Pexels

Kord Gitar Till Jannah - Halim Ahmad (Easy Chords)

Ahad, September 19, 2021

Saya pernah tulis mengenai lagu Till Jannah di sini. Di bawah ini, kord gitar lagu Till Jannah. Seperti biasa telah saya transposed ke versi mudah. 

 

Kord Gitar dan Lirik Lagu Till Jannah - Halim Ahmad (Easy Guitar Chord)

Lagu/Lirik: Datuk Dr. Ustazah Norhafizah Musa


[Intro]

Am D G C

Am B7  Em


G

Kisah dukamu lukis di pasiran

Am 

tepian pantai

D

Ombak menghempas menghilang semua

G D

tanpa berbekas

Nasi Plonxbox Wawkawkaw Upah Buat Kerja

Assalamualaikum. Selamat pagi Ahad! Sudah bersarapan ke belum tu? Saya baru lepas. Ini tengah duduk berehat sebentar. Bolehlah jenguk blog sekejap.

Semalam seharian saya habiskan masa di bilik kerja, sibuk tugasan terjemahan. Saya cakap pada Bott, tak perlu susah-susah masak. Ingat hendak pesan nasi ambeng sahaja daripada seorang penjual berhampiran rumah saya ini. 

Belum sempat buat pesanan, kawan saya yang sedang saya terjemahkan dokumennya telefon, minta Bott tunggu di depan pagar. Faham sangat dah perangai kawan saya yang seorang ini. Kerja belum habis semak, belum finalize dia dah transfer duit siap-siap. Kemudian, kalau guna khidmat saya buat tugasan terjemahan atau suntingan, lagi-lagi pada hujung minggu, mesti akan hantar macam-macam makanan untuk saya dan Bott. Senang, kami sudah tidak perlu fikir soal cari makanan katanya. 

Apabila saya keluar bilik, terbuntang juga biji mata. Bukan sekadar untuk makan tengah hari, siap ada untuk minum petang dan makan malam sekali! Rasa-rasanya dalam perjalanan ke rumah saya, asal ada kedai je dia berhenti beli. 😂

Dalam banyak-banyak, saya senyum lebar apabila tengok sebuah kotak empat segi. Nasi Plonxbox wawkawkaw! Lamanya tak makan! Nasi Plonxbox ni kira popularlah di Sungai Buloh dan kawasan-kawasan sekitar. Ada banyak pilihan. Selain ayam bakar, ada kambing bakar dan daging. Ikan pun ada tidak silap saya. 

Nasi Plonxbox Ayam saya. Sedia untuk dimakan :)

Cara Mengatasi Masalah Bibir Kering

Sabtu, September 18, 2021

Pernah atau tidak alami masalah bibir kering? Saya rasa dengan keadaan cuaca yang tidak menentu sekarang ini, bibir kering (chapped lips) antara masalah yang akan biasa kita hadapi. Apa hendak buat kalau bibir mula kering dan mengelupas? Bolehkah bergantung kepada home remedy semata-mata atau kena beli produk khas? 

Jemput baca artikel baharu yang saya tulis di Thread by Zalora (diterbitkan pada 15 September 2021). Sebenarnya, daha lama tidak tulis artikel untuk Thread by Zalora. Asyik main tangguh-tangguh sahaja. 

Melalui artikel tersebut, saya ada kongsi beberapa tips yang boleh sama-sama kita praktikkan.

Klik sahaja pada gambar di bawah:


Selain daripada dapatkan balm bibir yang sesuai dan pastikan tubuh kita sentiasa berada dalam keadaan terhidrat, ada beberapa perkara yang kita perlu hindari. Haa … ada pantang-larang juga tau supaya keadaan bibir kering dan mengelupas tidak akan jadi bertambah teruk. 

Kebiasaannya, andai kalian alami masalah sebegini, apa kaedah rawatan atau pencegahan yang kalian amalkan? Ada petua tertentu tak?


Selamat membaca! Kalau sudi, jangan lupa tekan butang bentuk hati tu 😊


Pstt! Selamat menikmati hujung minggu! Maaf dua tiga hari ini tidak akan dapat kunjungi kalian. Ada deadline nak kena kejar.


Resepi Paprik Tauhu Telur dan Kedondong

Assalamualaikum.

Hari ini saya ingin berkongsi resepi hidangan menggunakan tauhu telur dan kedondong. Buka peti sejuk tengok ada tauhu telur. Mati akal pula fikir hendak masak apa. Tekak ni tak rasa macam nak makan sup tauhu. Pandang-pandang keliling, nampak kedondong muda yang beli di Econsave. Banyak saya beli hari tu, ingat nak cecah dengan cuka dan cili api. Ting! 💡 Kita buat paprik. Sedap masam-masam manis makan dengan nasi panas!



Resepi Paprik Tauhu Telur dan Kedondong

Hingga ke Jannah atau Till Jannah

Jumaat, September 17, 2021

Seorang teman menghubungi saya meminta pertolongan buat kord piano untuk lagu Till Jannah. Dia bercadang hendak gunakan lagu tersebut sebagai latar klip video perkahwinan adiknya.

"Till Jannah tau! Bukan Hingga ke Jannah!" Pesanannya yang itu buat saya celik mata. Ada beza ke? Sebab saya memang ingat dia maksudkan lagu Hingga ke Jannah dendangan KRU. Itu kan kira lagu untuk orang kahwin juga.

"Till Jannah!” Ditekannya sekali lagi. "Bukan kau dengar nasyid ke, F?"

Ishh, mak cik sorang ni... dia ingat pagi petang siang malam ke telinga saya bersumbat muzik sampai boleh cover semua lagu. Saya pun mulalah menjejak 'Till Jannah' yang dimaksudkan.

Rupa-rupanya Till Jannah ialah sebuah lagu nyanyian Halim Ahmad. Saya biasa juga dengar lagu ni malam-malam kat IKIM tapi rasanya lagu gubahan Datuk Dr. Ustazah Norhafizah Musa ini bertajuk Rumahtangga Syurgawi. Pernah popular sekitar setahun yang lalu.

Buka e-mel, tengok ada permintaan untuk kord gitar Till Jannah. Kali ini, yang meminta siap sertakan pautan Youtube  bagi memudahkan saya. Oh, kira ala-ala rebranding. Halim Ahmad baru sahaja keluarkan video lirik Till Jannah pada awal bulan ini.

Kredit Imej - Youtube Neurotic Studio

Jus Timun yang Menyegarkan

Khamis, September 16, 2021

Semalam, semasa hendak makan tengah hari, Bott potong timun untuk dibuat ulam. Tetapi, timun tu pula dah lembik sedikit terutamanya pada bahagian empulur. Kami nak buat cecah sambal belacan. Tak kick sebab timunnya tak rangup.

Terpandang hirisan-hirisan timun di atas papan pemotong, terus saya minta kesemuanya daripada Bott. Suruh dia ambil dan potong timun lain. Saya hendak buat jus timun.

Jus Timun Mudah

Pulut Pagi Hari Malaysia

Assalamualaikum. Selamat Hari Malaysia! Alhamdulillah, moga hari ini dapat kita manfaatkan sebaiknya untuk berehat. Ada yang punya sebarang rancangan untuk keluar jalan-jalan? Jika ada, jaga diri baik-baik. Patuhi SOP ya.

Kalian sudah bersarapan? Hari ini rezeki kami berdua makan pulut pagi. Kebetulan ada sedikit beras pulut yang berbaki di dalam balang. Seawal pagi Bott dah kukus pulut di dapur.

Wordless Wednesday - My Favourite Word

Rabu, September 15, 2021

 



Keju Atas Keju

Selasa, September 14, 2021

Seminggu dua ni saya perasan tabiat suka mengunyah saya semakin menjadi-jadi! Ni semua salah Yuri Van Houtten! Minggu lepas dia sakit sampai hilang selera makan, selera makan tuannya pula yang bertambah-tambah!

Tatkala keinginan untuk mengunyah tu sampai, saya pergilah selongkar pantri. Rumah saya memang tak ada stok jajan sangat sebab bahaya untuk tabiat suka mengunyah saya. Tetapi, di  pantri mungkin boleh jumpa sesuatu. Selalunya apabila adik-adik saya hantar barang atau makanan, akan ada terselit sepek dua jajanan seperti keropok, kerepek atau snek kering lain. Bott biasa simpan barang-barang tu di dalam kabinet.

Yes! Jumpa Ritz Toasted Chips Perasa Cheddar satu pek. Selongkar-selongkar lagi, jumpa Salim Triangle Cheese pula.  Keju tiga segi ini merupakan keju diproses produk Arab Saudi. OK, now we’re talking! Keenakan keju berganda!

Adhesive Dots untuk Kerja yang Lebih Kemas

Hari ini saya ingin kongsi tentang sejenis pelekat atau gam yang saya beli di Mr. DIY.


Assalamualaikum. Tengah buat apa tu? Kalau sedang ada kelapangan, jomlah kita sama-sama sertai giveaway anjuran Fariha Jafri. Book Giveaway #1stYearwithShopee diadakan bersempena dengan genap setahun kedai onlinenya beroperasi di Shopee. Tahniah, Fariha! Moga rezeki Fariha sentiasa mencurah-curah.

Untuk mengetahui syarat-syarat penyertaan dan hadiah untuk GA ini, klik sahaja banner di bawah.

 

Canelé Burrow Sedap Sampai Teringat-ingat

Isnin, September 13, 2021

Pengalaman pertama kali menikmati canelé dari kafe Burrow, saya terus jatuh cinta. Selama ini hanya berpeluang lihat gambar dan baca ulasan mengenai keenakannya sahaja. Hujung bulan lalu, adik-adik saya yang berdua tu tiba-tiba sahaja tekak mereka tukar warganegara. Teringin sangat hendak makan pastri Perancis ini. Gigih pergi borong canelé di Burrow, BSC. 

Alhamdulillah, ada juga terselit rezeki saya. Selepas makan tengah hari, sekotak canelé selamat sampai kepada saya.

9 biji canelé enak Burrow

Burrow memang terkenal dengan canelé mereka selain beberapa jenis kek, biskut dan pemanis mulut yang lain. Canelé di Burrow ada enam perasa - The OG (Original), Cocoa-Nut, Espresso Ganache, Matcha, Maple Pecan dan Lucky Marmalade.

Kord Gitar Denting - Melly Goeslaw (Easy Chords)

Ahad, September 12, 2021

Lagu Denting nyanyian Melly Goeslaw merupakan salah satu lagu runut bunyi Ada Apa Dengan Cinta (AADC), sebuah filem Indonesia yang popular sekitar 2002. Bukan main lagi fenomena Rangga dan Cinta pada masa itu. Semua anak gadis sibuk nak cari teman lelaki seperti Rangga. Semua tiba-tiba ada minat baca puisi. 

Saya ingat lagi, saya ada salinan filem ini dalam bentuk CD. Cekengah yang burn AADC untuk saya. Zaman ni memang zaman burn burn cerita pakai CD heheheh

Orang lain sibuk belajar untuk peperiksaan akhir, saya layan AADC sebab konon-konon otak dah tepu ingat case law. Bukan sekadar Denting, lagu-lagu lain dalam filem ini semua sedap belaka.

Lagu Denting kini kembali popular dan tular terutama sekali di aplikasi TikTok. Ramai juga yang buat cover, menyanyikan semula lagu ini.


Saya kongsikan kord gitar mudah Denting di bawah. Selamat berdendang!

Sambal Sardin | Sardin Gulung

Sabtu, September 11, 2021

Baru-baru ini, seorang kenalan saya telah bermurah hati hantar sebekas penuh ikan sardin berkuah tomato yang dia buat sendiri menggunakan pressure cooker. Punyalah saya dan Bott gembira. Kami berdua ni pantang jumpa sardin. Tetapi, tak adalah diikutkan sangat rasa suka tu. Makanan dalam tin, kan ... jarang masuk menu. Sekali-sekala, apabila teringin baru beli barang setin dua. 

Dah dapat versi homemade, mulalah laju fikir hendak masak apa. Pilihan pertama, tentunya sambal sardin dan kentang. 

Sambal Sardin dan Kentang

Kenko untuk Yuri

Jumaat, September 10, 2021

Assalamualaikum. Salam Sayyidul Ayyam!

Minggu ini memang jadual saya lari sedikit sebab memantau keadaan Yuri yang hampir seminggu tidak lalu makan. Seperti yang saya ceritakan sebelum ini, dari luaran dia sihat. Tiada sebarang simptom seperti demam, bengkak gusi atau hidung berair. 

Aksi maintain macho nak ke klinik 😊

Putus atau Terus - Judika (Easy Chords)

Khamis, September 09, 2021

Sebuah lagi lagu dari Judika yang menyentuh perasaan, Putus atau Terus. Lagu ini dicipta oleh Judika sendiri. Released tahun lepas tapi sampai sekarang masih tak jemu dengar. Dua tiga hari ni, saya asyik hum lagu ini sahaja. Alang-alang tu, kita petiklah gitar seround dua.

Suka lirik bahagian korusnya - 
mempertahankan hubungan atau menunda perpisahan?


Kord Gitar dan Lirik Lagu Putus atau Terus - Judika

Lagu/Lirik: Judika


C        G                    Am

Aku sedang bertanya-tanya

      Dm       A           G

tentang perasaan kita

    Em                                  Am

Benarkah kita saling mencinta

   Dm                                    G 

atau hanya pernah saling cinta

Roti Canai Kepah Berkuah Sos Mentega

Sebelum ini saya ada cerita yang teringin hendak makan kupang atau kepah Two Sons Bistro. Boleh baca mengenainya di sini. Alhamdulillah, berjaya beli kupang tetapi tak ada rezeki hendak masak sebab pada hari tersebut, saya dapat satu tugasan urgent yang perlu disiapkan. Sudah tentulah tiada masa untuk feeling-feeling jadi chef tersohor di dapur. Kupang-kupang segar tu sudahnya jadi orang lain. Projek kupang ala Two Sons Bistro ditangguh ke lain kali.

Tetapi, alhamdulillah. Dah tertulis ada rezeki saya nak makan apa yang diidamkan. Kan saya cerita, saya kenen-kenen adik saya si Cekengah tentang menu kupang ini. Bangun-bangun pagi, dapat gambar melalui Whatsapp.

Hujan | Guntur | Ramen Panas

Rabu, September 08, 2021

Assalamualaikum. 

Di kawasan saya belakangan ini, cuaca panas setengah hari sahaja. Menjelang petang ke malam memang hujan lebat. Angin kuat, guruh berdentam-dentum, semua cukuplah.

Dengan keadaan cuaca sebegini, pola pemakanan di rumah ini berubah secara tak langsung. Dah kurang masak nasi dan lauk. Asyik nak makan sup-sup …  sesuatu yang panas dan berkuah untuk panaskan badan. Mulalah segala bentuk mi, ramen dan bihun jadi pilihan.

Ini hidangan bersup kami untuk makan malam tempoh hari. Mula-mula tak rasa lapar, ingat nak makan roti je. Tetapi, bunyi hujan dan guntur yang saling bertingkah menjadikan perut cepat berlubang! 😂 Tak boleh jadi ni! We need something soupy

Terus capai mi kering dan korek apa ada di dalam peti sejuk untuk buat hidangan bersup ala-ala ramen.

Bott punya. 

Ramen Ayam

Yuri Van Tanpa Houtten

Kucing saya si Yuri Van Houtten bulan Oktober ini akan genaplah usianya 10 tahun. Dah masuk kategori kucing veteran dah. Jadi, saya kena sentiasa alert dengan sebarang perubahan sikap Yuri. Yalah, apabila masuk fasa ini, kucing ada kecenderungan untuk dapat macam-macam penyakit.

Dua tiga hari yang lalu saya perasan Yuri kurang makan. Semasa tengok bekas makanan, pelik pula sebab makanan masih berbaki. Luak sedikit sahaja. Saya perhatikan tingkah laku Yuri seperti biasa, masih aktif. Tak adalah murung, lemah dan mengasingkan diri. Periksa suhu badan pun tak panas.

Yuri Van Houtten nak pergi klinik.

Semalam dah tak makan langsung. Nampak juga sekali-sekala dia pergi dekat bekas makanan, hidu-hidu kemudian berlalu pergi. Mesti lapar tetapi tak ada selera.