728 x 90

Khamis, 21 Mei 2009

Tabby - Kiki yang bisu dan 'hyper'

Well, inilah kucing aku yang bisu (dia mengiau tak keluar suara) dan hyperactive. Kitten kalau hyperactive dia tak leh duduk diam langsung + suka gigit-gigit. Setiap hari akulah jadi mangsa utk Tabby Kiki translate 'hasil seni' nya. Gigi sikit punya tajam. Sekarang ni aku memang calar - balar, kena gigit kena cakar. Musykil,...dengan Dah dia takut (maybe sebab dia takut nanti Dah tak bagi makan kot) and kemungkinan besar dia memang ingat aku playmate dia, cheh.

Ini ada gambar Tabby Kiki untuk tatapan korang. Student aku Wafa yang beri aku kucing ni sebab si Tabby Kiki ni anak kucing yang terpisah dari emaknya. Moga2 Tabby Kiki sihat & membesar bagai johan hidup bersama aku.

Muka Tabby bila kena tangkap gigit charger handphone!
Aksi Tabby-Kiki sedang tidur.


Melarikan Diri Daripada Kebiasaan

Hari ni Rabu, 21 Mei 2009, sepatutnya menjadi hari yang biasa buat aku dan Dah, tetapi suddenly bertukar menjadi hari yang LUAR BIASA buat kitorang. 'Luar biasa' di sini tidak perlulah dilihat dari konteks sebarang alien@makhluk asing,...sebaliknya kitorang melarikan diri daripada kebiasaan rutin/jadual harian yang sepatutnya kitorang lalui.

Biasalah, kerja sendiri ni ada ups and downs. Sometimes kita ada semangat nak kerja keras, ada kalanya pula semangat tu merudum entah ke mana. Banyak faktor2 yang menyumbang kepada situasi ini. So, hari ni aku bangun dengan mode 'cool'. Nothing special + exciting. Tengah-tengah hadap laptop (sambil mengusik kerja itu ini), Dah tiba dengan idea nak lunch kat luar. Time tu juga aku pack barang-barang sebab ikut plan, lepas lunch kitorang nak terus bergerak ke Kuang sebab aku ada kerja di sana belah malam (lagipun time tu dah pukul 2 lebih dah).

Masa lunch, muncul pula idea nak pergi Shah Alam. Aku teringin nak minum ice blended oreo+coffee kegemaranku. Dah angguk lagi. Sebelum tu kitorang pergi rumah customer deliver order. Tau-tau dah sampai Shah Alam. Tengok tak ada offer special di Tesco, kitorang pergi Giant Shah Alam. Lagi sekali makan. Ngomel-ngomel, borak-borak dan masa inilah aku dan Dah terpikir nak membatalkan urusan kerja kitorang sebelah malam (ingat, perbuatan ini hanya sah untuk orang - orang yang bekerja sendiri dan tak terikat dengan sebarang pengawasan majikan) maka selepas beberapa panggilan dibuat, aku dan Dah tersenyum lebar sebab secara rasminya kitorang cuti heheheh

Teringat pula pada sahabatku yang bekerja di Intekma, UiTM. Tercatatlah sebuah lagi perjalanan ke sana. Sempat kitorang singgah King's Confectionery beli something untuk 'dimamam' oleh Cik Aza. Kebetulan Aza sudah habis kerja, so kitorang dengan senang hati offer nak menghantar Aza balik ke kolej (Aza duduk kolej sebab dia kerja masa cuti sem). Sempat juga kami dibelanja ABC yang enakkkkkk. Nanti kita sama-sama try 'Nasi Goreng Student' yea Aza.

Selesai hantar Aza, aku dan Dah ke Seksyen 16, jumpa seorang lagi kawan lama & sengaja nak jengah dia & baby yang baru dilahirkan. Masa ni lah aku dan Dah teringat kat Zura, kawan kitorang yang sekarang 'separuh biol' dihimpit masalah. (Tapi dah okay kan, makcik?) Tau-tau sampai Kepong,...kitorang pergi kejar HotFM Zoomers kat Taman Rekreasi Manjalara. Terus ke Selayang pergi jumpa Zura untuk 'dinner date'. Makan lagi! Habis makan + borak - borak, kitorang pun terus balik umah. Punyalah aku dan Dah excited hari ni! Sekali - sekala buat benda tak dirancang ni seronok gak. At least relax sikit mind aku terlepas daripada memikirkan tentang kerja buat sementara waktu.

Buat kawan-kawan yang aku 'jengah' hari mereka hari ini, semoga kegembiraan aku hari ni turut terpercik pada kalian. Aku dah cukup happy mengelat kerja sekali sekala dan dapat jumpa korang.

p/s:
Zura, minggu ni aku catat rekod jumpa ko 2 kali heheh & thanks for the box eh.
Izwana, kitorang tak lupa awaklah.
Hanis, sempat bincang pasal ko.
Azatul, enjoy your buns@bread.
Dah,...hahahahahahah tak leh buat selalu ni. Tak soru kita nanti ;)

Ahad, 10 Mei 2009

Menanti Kemunculan Zack Imran


Korang ingat lagi tak pada Zack Imran? Siapa yang follow drama Ghost @ 8tv mesti ingat, kan? Well, sekarang sequelnya - Ghost 2 is back on TV. Dah masuk episod 3 dah. Aku memang follow drama ni cuma yang sedikit menghampakan, aku expect watak Zack Imran muncul heheheh tapi tak muncul -muncul. Setakt dengar suara je. Apa kelasss! No offense, tapi ramai juga fans yang expect Zack Imran (bukan sekadar bisikan suara) ada season ni. Maybe muncul lambat sikit, kot. 

Alphabets of Happiness

My wonderful buddy, Maslin sent me this. Thanks, dear for all your wonderful posts. Now, I have strong reason to check my in-box heheh.

A--Accept
Accept others for who they are and for the choices they've made even if you have difficulty understanding their beliefs, motives, or actions.

 

B--Break Away
Break away from everything that stands in the way of what you hope to accomplish with your life.

 

C--Create
Create a family of friends whom you can share your hopes, dreams, sorrows, and happiness with.

 

D--Decide
Decide that you'll be successful and happy come what may, and good things will find you. The roadblocks are only minor obstacles along the way.

 

E--Explore
Explore and experiment. The world has much to offer, and you have much to give. And every time you try something new, you'll learn more about yourself.

 

F--Forgive
Forgive and forget. Grudges only weigh you down and inspire unhappiness and grief. Soar above it, and remember that everyone makes mistakes.

 

G--Grow
Leave the childhood monsters behind. They can no longer hurt you or stand in your way.

 

H--Hope
Hope for the best and never forget that anything is possible as long as you remain dedicated to the task.

 

I--Ignore
Ignore the negative voice inside your head. Focus instead on your goals and remember your accomplishments. Your past success is only a small inkling of what the future holds.

 

J--Journey
Journey to new worlds, new possibilities, by remaining open-minded. Try to learn something new every day, and you'll grow.

 

K--Know
Know that no matter how bad things seem, they'll always get better. The warmth of spring always follows the harshest winter.

 

L--Love
Let love fill your heart instead of hate. When hate is in your heart, there's room for nothing else, but when love is in your heart, there's room for endless happiness.

 

M--Manage
Manage your time and your expenses wisely, and you'll suffer less stress and worry. Then you'll be able to focus on the important things in life.

 

N--Notice
Never ignore the poor, infirm, helpless, weak, or suffering. Offer your assistance when possible, and always your kindness and understanding.

 

O--Open
Open your eyes and take in all the beauty around you. Even during the worst of times, there's still much to be thankful for.

 

P--Play
Never forget to have fun along the way. Success means nothing without happiness.

 

Q--Question
Ask many questions, because you're here to learn.

 

R--Relax
Refuse to let worry and stress rule your life, and remember that things always have a way of working out in the end.

 

S--Share
Share your talent, skills, knowledge, and time with others. Everything that you invest in others will return to you many times over.

 

T--Try
Even when your dreams seem impossible to reach, try anyway. You'll be amazed by what you can accomplish. 

 

U--Use
Use your gifts to your best ability. Talent that's wasted has no value. Talent that's used will bring unexpected rewards.

 

V--Value
Value the friends and family members who've supported and encouraged you, and be there for them as well.

 

W--Work
Work hard every day to be the best person you can be, but never feel guilty if you fall short of your goals. Every sunrise offers a second chance.

 

X--X-Ray
Look deep inside the hearts of those around you and you'll see the goodness and beauty within.

 

Y--Yield
Yield to commitment. If you stay on track and remain dedicated, you'll find success at the end of the road.

 

Z--Zoom
Zoom to a happy place when bad memories or sorrow rears its ugly head. Let nothing interfere with your goals. Instead, focus on your abilities, your dreams, and a brighter tomorrow.


Selamat Hari Ibu!!


Tahun ni sambutan Hari Ibu jatuh pada 10 Mei 2009. Aku nak ambil kesempatan ini untuk ucapkan Selamat Menyambut Hari Ibu untuk semua wanita bergelar ibu, mama, ummi, mummy, dan emak. Khusus buat ibu@Cekebon yang saaanggggaaaattt aku sayang, semoga Allah akan balas setiap jerih payah ibu dalam membesarkan Along :) I LOVE U VERY MUCH! Along harap ibu akan sentiasa sihat+happy+ceria untuk hari, bulan dan tahun yang akan datang. 

Kat bawah ni ada satu video comel untuk tontonan korang :)



Sabtu, 9 Mei 2009

Optical Illusion or NOT?

Selamat Hari Sabtu!! Hari ni sebelah pagi aku tak ke mana - mana. Ada a few paperworks yang perlu disiapkan. Sambil tu surf internetlah, apa lagi aktiviti menarik yang boleh dibuat kat depan komputer ni. Aku tengah kumpul material on optical illusions, came across this picture. Okay, apa yang korang perlu buat, stare@pandang lama2 kat bahagian pintu. Lebih tepat lagi kat benda colour biru tuh. Jangan alihkan pandangan. Pandang selama satu minit. Apa yang korang nampak?


 
Heheh optical illusion or NOT?

Oh ya, kalau berminat dengan optical illusions, layarilah laman web ni 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...