728 x 90

Khamis, 12 Disember 2013

Doa untuk Elak Lupa

Kita semua tidak lepas dari sifat lalai dan lupa. Oleh itu, untaian doa di bawah ini elok dijadikan sebagai sebahagian daripada amalan harian.


'Ya Allah, tambahkanlah buat kami, jangan Engkau kurangkan. Muliakanlah kami, jangan dihina. Berilah buat kami, jangan ditahannya, dan pilihlah kami, jangan Engkau biarkan, dan redhailah kami dan redhailah semua usaha kami.'



Romancinta - Mojo

Lagu terbaru MOJO! Another lagu duka-jiwa-lara tapi BEST! Kalau nak tonton muzik video lagu ni, klik pautan di bawah ye.

Dapatkan Guitar Chords Romancinta - MOJO di sini.

Lirik Lagu Romancinta - Mojo
Ciptaan: Edry Abd. Halim
 
Sejak kamu pergi menjauh
Sudah tiada udara untuk diriku hembus
Denyutan nadi pun terbentur melumpuh
Dalam hening jiwa

Jika kamu tak percayakanku
Belahkanlah dada dan kau intiplah di situ
Pasti akan jumpa kasih yang menyala meratap dirimu

Kerana kau satu-satunya
Cinta agung yang paling kudamba
Tanpamu hilanglah makna
Untuk menikmati romancinta

Aku akan setia selamanya
Selagi masih bernyawa
Pulangkan kembali romancinta
Yang kau bawa pergi

Tanpa kamu menyiram kalbu
Punah semua harapan larut dalam mimpi
Batinku meronta
kau ulang semula
Menyayangi aku

Kerana kau satu-satunya
Cinta agung yang paling kudamba
Tanpamu hilanglah makna
Untuk menikmati romancinta

Aku akan setia selamanya
Selagi masih bernyawa
Pulangkan kembali romancinta
Yang kau bawa pergi

Beri semula
Hatiku rasa
Romancinta




DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Selasa, 10 Disember 2013

Ibu & Projek Asam Keping 2.0

Tahun lepas sekitar waktu-waktu beginilah ibu dapat banyak buah asam gelugur daripada salah seorang kawan mengajinya. Saya yang ketika itu pertama kali tengok buah asam gelugur excited tolong ibu buat asam keping. Tiap-tiap pagi dah mengusung dulang berisi potongan buah asam untuk dijemur. Malangnya masa tu cuaca tidak terik sangat. First and second batch sahaja yang jadi. Selebihnya berkulat kerana faktor cuaca yang tidak mengizinkan. Tapi, dalam pada tak jadi tu, stok asam keping kami bertahan dan mencukupi hingga sekarang! Kiranya cukuplah stok untuk setahun.

Baru-baru ini Cik Fauziah beri lagi buah asam gelugur. Bermulah projek asam keping ibu musim yang kedua hehehe Kali ni saya tak join. Kononnya seriklah bila asam yang dijemur berkulat. Ibulah yang gagah gigih nekad buat asam keping seorang diri. Happy dia mengejar cahaya matahari nak pastikan asamnya kering cepat. Setakat ni dah siap dua dulang. 1 balang untuk tambah stok rumah, selebihnya dipacking untuk beri kawan-kawan mengaji seorang sedikit. Yang di bawah ni batch baru yang dalam proses pengeringan. Alhamdulillah, dalam keadaan cuaca tak menentu sekarang ni, ada juga rezeki ibu buat asam keping ;)


Ahad, 8 Disember 2013

Edcoustic - Muhasabah Cinta


Sebelum ini saya tak pernah dengar tentang kumpulan Edcoustic ni (sebuah kumpulan nasyid dari Inodnesia) yang dah released beberapa buah album. Tidak silap saya, untuk pasaran di Malaysia, mereka bernaung di bawah InTeam Records. Sangat tertarik dengan lagu 'Muhasabah Cinta' ini.

Pertama kali dengar adalah ketika saya menonton tutorial gitar lagu ini oleh TheIcedCapp. (Cover oleh TheIcedCapp best-best dan sesuai untuk beginners macam saya yang baru nak bertatih belajar petik gitar heheh). Saya amat tertarik dengan lirik verse 2 dan chorusnya yang mengungkapkan kealpaan kita untuk menghargai nikmat kesihatan yang diberi oleh Allah. Simple but yet very meaningful!


Lirik Lagu Muhasabah Cinta - Edcoustic

Wahai Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari-Mu
Kupasrahkan semua pada-Mu

Tuhan, baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cinta-Mu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Ilahi...
Muhasabah cintaku

Tuhan, kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan-Mu


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Sabtu, 7 Disember 2013

Nasi Goreng Ayam & Sambal Minyak Bali



Malam ni buat siaran tertunda untuk menu dinner minggu lepas. Bott buat nasi goreng ayam kunyit. Makan dengan sambal minyak Bali! Terangkattttt! Kat rumah ni memang semua hantu pedas kecuali my lil' sister, si Cekengah. So, time nak makan, kalau tak ada yang pedas untuk jentik selera, memang akan buat sambal Bali nih. Resepinya senang je. In shaa Allah, akan tulis entrinya kemudian.

Update 12/12/13





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...