Kek-kek Sambut Hari Tua

Jumaat, Februari 25, 2022

Assalamualaikum.

Jumaat lepas, hari lahir saya. Sambut kecil-kecil sahaja. Tahun ini kami tidak cukup kuorum. Adik lelaki dan adik ipar saya tiada di Malaysia. Jadi hujung minggu tu balik kampung sekejap jumpa Cekebon dan Cekengah, makan-makan di sana.

Alhamdulillah, tahun ni dapat beberapa biji kek hari lahir. Semua sedap! Saya kongsi di sini mana tahu kalian boleh cuba untuk makan-makan atau keraian istimewa pada masa akan datang.


From Dubai with Love

Kek pertama saya kiriman orang jauh. Kendatipun tiada di Malaysia buat masa ini, adik ipar saya hantar kejutan kek hari lahir!

Valrhona Caraibe Hazelnut Praline

Labu Bakar untuk Minum Petang

Rabu, Februari 23, 2022

Assalamualaikum.

Ada lebihan buah labu di dapur. Pada mulanya saya ingin sediakan jejari labu (pumpkin fries) untuk minum petang semalam. Biasa buat labu goreng atau cucur labu jadi kali ini ingin tukar selera. 

Lihat juga: Resepi Labu Goreng

Masalahnya, sewaktu memotong buah labu saya rasa sukar pula hendak dapatkan potongan lurus memanjang yang cantik seperti fries. Sudahnya, saya hiris nipis sahaja labu tersebut. 

Sesudah kulit labu dikopek dan dibelah, saya bersihkan labu dan rendam di dalam air. Saya cuma rendam sekitar tiga hingga ke empat jam. Proses ini bertujuan untuk membuang kanji pada labu supaya bahagian luar labu yang dibakar atau digoreng akan jadi rangup. Jika hendak buat fries menggunakan ubi kentang atau keledek pun disarankan rendam potongan ubi terlebih dahulu untuk mendapatkan hasil terbaik.

Setelah direndam, tuskan air dan keringkan potongan labu menggunakan tisu atau tuala dapur. Seterusnya, apabila labu sudah betul-betul kering, lumurkan labu dengan bahan-bahan berikut:


Bahan-bahan perasa untuk labu bakar atau labu panggang

  • 1 - 2 sudu besar minyak sayuran
  • 1/2 - 1 sudu teh oregano kering
  • 1/2 - 1 sudu teh chilli flakes sesuai selera
  • sedikit serbuk lada putih
  • garam secukup rasa


Saya hanya guna lima bahan di atas. Kiranya hidangan ini bergantung kepada kekuatan herba oregano, chilli flakes dan rasa asli labu itu sendiri. Sukatan bahan-bahannya agak-agak sahaja. Tengoklah banyak mana labu yang kita gunakan. Rasa tak cukup, tambah lagi apa yang perlu. Bimbang terlebih, kurangkan atau letak sedikit dahulu.

Selain itu, boleh pelbagaikan perasa labu bakar ikut cita rasa masing-masing. Antara pilihan lain yang boleh saya sarankan ialah serbuk bawang putih, serbuk buah pala, serbuk kayu manis dan herba lain seperti thyme atau parsley. Ada sesetengah orang turut gaulkan labu dengan sedikit gula untuk rasa yang lebih manis. Bagi saya tidak perlu kerana kemanisan labu itu sendiri sudah memadai.


Masa untuk membakar labu

Sesudah kedua-dua sisi labu dilumurkan dengan bahan-bahan perasa seratanya, susun hirisan labu di atas dulang pembakar. Waktu untuk membakar!

Beratur hendak masuk oven 😊

Gaji-Namul - Masakan Korea yang Mudah Disediakan

Selasa, Februari 22, 2022

Bagi peggemar masakan dari Korea, pasti kalian pernah cuba satu hidangan bernama Gaji-Namul. Gaji-Namul ialah terung kukus yang diperasakan dengan kicap dan beberapa bahan beraroma lain, merupakan hidangan banchan (side dish) yang biasa disediakan pada musim panas. 

Siapa-siapa yang suka makan terung atau tercari-cari idea untuk masak lauk apa ... saya sarankan kalian cuba Gaji-Namul. Hari ini saya akan kongsikan resepinya. Usah bimbang. Mudah sahaja cara penyediaannya.

Terung dikukus sehingga lembut tetapi tidaklah sampai mushy atau terlalu lembik. Masih mengekalkan tekstur dan rasanya.  Bahan perasa yang digunakan pun sedang-sedang sahaja dan tidak akan overpower rasa terung. Sedap dihidangkan dengan nasi panas, dijadikan salad atau diratah begitu sahaja sebagai appetizer

Tertarik tak? Tunggu apa lagi, jom kita tengok resepi!


Buat Kulit Jurnal Guna Kertas Tisu

Assalamualaikum. Apa khabar semua hari ini?

Sekarang saya jarang ada masa untuk buat kerja di bilik kraf. Jadi, apabila ada masa terluang sekali-sekala, memang saya gunakan peluang yang ada sebaiknya. Buat kad ucapan, buat hiasan untuk jurnal dan scrapbook, tulis jurnal, hias jurnal ... macam-macamlah.

Ketika mengemas salah satu laci, saya jumpa beberapa pek tisu cantik. Tisu yang biasa orang gunakan untuk buat decoupage tu. Terus saya teringat satu video yang pernah saya tonton di Youtube - buat kulit jurnal menggunakan tisu, plastik food wrap dan seterika. Apa lagi, saya pun cubalah buat. Sebelum ini saya pernah buat kulit jurnal menggunakan teknik kolaj (lihat di sini). Kali ini cuba pakai tisu pula. Dapatlah dipelbagaikan kulit junk journal saya.


Entri berkaitan: Apa itu Junk Journal?


Bahan-bahan yang diperlukan:

Kertas tisu bercorak dan plastic food wrap

Semua 1 Kilo

Jumaat, Februari 18, 2022

Assalamualaikum. Apa yang semua satu kilo? Meh sini nak cerita. Kacang-kacang yang saya beli di Enrico's, Lazada.

Kisahnya, saya beli kacang tanah, kacang hijau dan kacang kuda untuk stok pantri. Kacang tanah untuk digoreng. Bott kalau buat nasi lemak wajib ada kacang tanah. Kacang kuda untuk direbus dijadikan snek kunyah-kunyah antara waktu makan manakala kacang hijau untuk masak kuih kasturi dan bubur kacang hijau.

Saya pesan 500g kacang tanah, 500g kacang hijau dan 250g kacang kuda (kacang kuda memang tak beli banyak sebab masih ada berbaki di rumah). Semasa bungkusan tiba, saya yang terima. Terdetik juga di hati yang kotaknya agak berat tetapi tak syak apa-apalah.

Sesudah dibuka ...

Kekacang yang dibeli 😊

Percubaan Pertama Buat Akok

Khamis, Februari 17, 2022

Assalamualaikum. 

Hari ini cerita tentang percubaan pertama saya membuat salah satu daripada kuih tradisi Kelantan, akok. Asalnya, seperti biasalah rasa teringin hendak makan. Dah lama benar tidak jumpa kuih akok. Gerai tempat saya selalu cari kuih akok yang sedap asyik tutup sahaja. Di situ akok pandan pun ada jual. Mungkin mereka sudah tidak berniaga lagi.

Tengah-tengah mengidam akok, ada pula kawan kongsi gambar akok yang dibuat untuk hidangan minum petang. Saya pun apa lagi, terus mengendeng minta resepi. Alang-alang susah nak jumpa, kita cuba belajar buat sendiri!

Sebelum ini, saya tengok banyak video orang buat akok pakai acuan mufin atau kek cawan sahaja. Tak perlu susah-payah cari loyang tembaga untuk kuih akok. Cantik je kejadiannya. Kemudian, bakar akok pun dalam oven. Tidak perlu gigih cari sabut kelapa. Mudah, bukan? Nak akok versi autentik yang ikut cara penyediaan tradisi, kena tunggu rezeki di lain kesempatan. Sementara hendak lepaskan hajat tekak, kita buat cara moden, mudah dan jimat masa.


Resepi Akok Kedut Sedap dan Lembut

Akok kedut

Wordless Wednesday - Hang Kebun Punya Kerja

Rabu, Februari 16, 2022

 

Lawat kawasan konon-kononnya … jumpa flying rake 🤣


Nah, kopi!

Selasa, Februari 15, 2022

Assalamualaikum.

Hello! Apa khabar semua? Dua minggu ini. saya sibuk dengan urusan-urusan tidak terduga. Baru sekarang ada kesempatan masuk blog. Banyak perkara yang ingin dikongsi, banyak benda mahu dicerita tetapi mood menulis entri hilang entah ke mana.


Jadi, hari ni kita hai hai hello hello dulu. Esok lusa baru terbit entri penuh, balas komen dan kunjungi blog kawan-kawan.


Nah, kopi!

Kopi Costa

Nescafe Dairy Free dan Loukoumades untuk Minum Petang

Khamis, Februari 03, 2022

Hari ini saya dan Bott minum petang dengan produk Nescafe Dairy Free. Satu oat latte manakala satu lagi almond latte. Dapat percuma sebab beli produk Nestle di Lazada. Selama ini apabila nampak di kedai atau di Lazada, tak tergerak hati pun nak beli. Yalah, sekarang memang beraneka produk minuman bebas tenusu yang ada untuk pengguna. Bukan setakat Nescafe, Milo pun dah ada produk bebas tenusu.

Nescafe Dairy Free Oat Latte dan Almond Latte

Assalamualaikum.

Jumaat lepas, ketika saya sedang leka buat kerja di hadapan komputer, kedengaran bunyi hon yang sangat familiar. Hon motosikal adik Poslaju. 

Kelam-kabut saya dibuatnya. Mana nak cari tudung, mana nak ambil air mineral. Dalam pada tu, sempat juga berfikir-fikir barang apa? Saya tidak menjangkakan sebarang penghantaran pada hari tersebut. 

Sampai sahaja di pintu gelangsar, saya terkejut sebab selain adik Poslaju, ada adik Ninja datang menghulurkan satu bungkusan pada saya. Kebetulan pula dua-dua datang pada masa yang sama. 😂 Tak cukup tanah saya berlari balik ke dapur ambil satu lagi air mineral untuk beri pada mereka.

Selesai kalut-kalut, saya masuk dalam rumah sambung kerja. Bertanggapan yang bungkusan-bungkusan tu barang saya beli secara online (dan saya lupa hendak periksa notifikasi tentang penghantaran), saya letakkan di atas meja. Biar Bott yang buka nanti.


Beli Tudung Fazura

Dua tiga hari ini kami berdua banyak urusan di luar. Jadi, semalam baru ada masa hendak duduk dan buka parcel. Sambil pegang bungkusan yang tertera label Fazura, Bott tanya saya beli tudung Fazura untuk siapa? Tudung Fazura? Aik, salah hantarkah? Periksa nama, nama penerima memang nama saya... 

Bungkusan yang diterima 😊

9 Makanan Membantu Mengurangkan Nafsu Makan

Isnin, Januari 31, 2022

Awal-awal tahun ni, saya masih gigih dan berkobar-kobar lagi jaga pemakanan, pantau aktiviti fizikal. Maklumlah hujung tahun lepas banyak lupa diri (baca: lupa kawal makan, lupa exercise) Esok lusa tidak tahu lagi. Harap-harap saya dapat terus konsisten.

Sekarang, masalah utama saya ialah selera makan yang tidak terkawal. Mulut tu asyik hendak mengunyah sahaja. Kadangkala bukan lapar pun, tapi mulut terlebih sunyi. 🤣

Jadi, mulalah episod saya menyusun balik pola makan. Gali balik tips dan ilmu pemakanan yang boleh dipraktikkan semula. 

Di bawah ini, saya ingin kongsi bersama-sama kalian beberapa makanan yang boleh dimasukkan ke dalam diet harian kerana makanan-makanan ini dapat mengekang selera selanjutnya membantu mengurangkan nafsu makan. Tidaklah terlajak makan nanti.


Natural Appetite Suppressants

Kerabu Kulit Tembikai yang Rangup dan Mudah Disediakan

Sabtu, Januari 29, 2022

Minggu  lepas, Bott beli tembikai. Kulitnya awal-awal kami asingkan, tidak dibuang sebab teringin hendak buat kerabu kulit tembikai. Bahan-bahan untuk menyediakan kerabu kulit tembikai ini tak banyak pun. Nak buat pun mudah. Alhamdulillah, puas kami berdua makan. 


Jom intai resepi di bawah.


Hidangan Kerabu Kulit Tembikai


Resepi Kerabu Kulit Tembikai

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Kulit tembikai - dikupas kulit luarnya dan dihiris memanjang. 
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 5-6 biji cili padi dihiris
  • sebiji tomato dipotong dadu
  • beberapa helai daun limau diracik halus
  • sedikit perahan jus limau kasturi (*)
  • sedikit air asam jawa (*)
  • sedikit belacan (*)
  • sos ikan (*)
  • garam (hanya jika perlu)

Bahan-bahan bertanda (*) tiada sukatan khusus. Saya main agak-agak sahaja sesuai selera. Jika ingin rasa masam lebih, lebihkanlah penggunaan air asam jawa dan jus limau kasturi. Jika suka rasa belacan yang ketara, banyakkan kandungan belacan.

Selain itu, bahan lain yang boleh dimasukkan ke dalam kerabu kita ialah udang kering dan kacang tanah yang disudah disangai. Tetapi, untuk sajian kali ini saya memang tidak letak.


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Satukan hirisan kulit tembikai, bawang, cili padi dan tomato di dalam sebuah mangkuk.
  2. Masukkan perahan jus limau kasturi, air asam jawa, belacan, sos ikan dan racikan daun limau. Gaul sehingga semua bahan jadi sekata. Tambah garam hanya jika perlu kerana kita sudah guna belacan dan sos ikan.
  3. Sedia untuk dihidangkan.




Tips untuk kerabu tembikai yang rangup dan menyelerakan.

  1. Untuk kulit tembikai rangup krup krap krup krap apabila dimakan, rendamkan kulit tembikai dengan ais dan setengah sudu kapur makan buat beberapa ketika. Andai rasa renyah hendak guna air kapur, boleh sahaja langkau proses ini. Kulit tembikai tetap rangup tetapi tak bertahan lamalah. Akan soggy sedikit.
  2. Masukkan ke dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum dinikmati. Kerabu kulit tembikai ini lebih sedap dihidangkan dingin.

Selamat mencuba dan mengolah resepi kerabu kulit tembikai. Selain dibuat kerabu, kulit tembikai boleh juga dimasukkan ke dalam gulai lemak (pautannya saya kongsi di atas) atau lauk taucu. 

Pilih Kopi dan Lihat Gambaran Personaliti Anda

Jumaat, Januari 28, 2022

Assalamualaikum. Mudah-mudahan kalian semua baik-baik sahaja hari ini. Jom main pilih-pilih! Kalian jenis kopi yang mana?

Kredit Imej - Instagram Something's Brewing

Kintry Gift Box yang Hantar Segantang Ceria

Khamis, Januari 27, 2022

Sebelum ini melalui entri Warna-warna Pastel yang Menggembirakan, saya ada kongsi mengenai Kintry Gift Box pemberian adik saya, si Cekengah. Namanya Kintry Anak Malaysia Gift Box.


Kintry Anak Malaysia Gift Box

Cantiknya! Berwarna-warni! Memang apabila buka bungkusan dan nampak kotak ni, automatik jadi ceria dan gembira! 😂 Kintry bekerjasama dengan artis berbakat Fazarizan Mukhtar dalam menghasilkan ilustrasi menarik untuk pembungkusan kotak hadiah ini. Semangat Malaysia sangat!

Wordless Wednesday - Canelé

Rabu, Januari 26, 2022

Nasi Goreng Sardin Tak Cukup Sepinggan

Selasa, Januari 25, 2022

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Lama juga saya tidak bersiaran di blog ini. Sebenarnya, minggu lepas pergi cuti-cuti. Kononnya nak berehat. Cuti dekat-dekat sini je. Tak ke mana pun. Duduk di dalam bilik, baca novel, layan filem dan TV shows, cukup waktu turun pergi makan, jalan-jalan ambil angin, mengopi, ulang. Tak fikir pasal kerja, tak fikir pasal blog. Bila masuk tower, boleh buat-buat terkejut pula, "Lamanya aku tak masuk blog?" 😂

Cerita cuti-cuti cerita lain kalilah. Hari ini cerita tentang nasi goreng sardin yang sedap, menyelerakan sehingga makan bertambah-tambah. Tak cukup kalau cuma sepinggan. Hahaha ayat bukan main lagi! Saya yang masak, kalau tak sedap pun kena mengaku sedap juga. Kira masuk bakul angkat sendirilah ni.

Ala, dah nama pun lauk sardin, apa yang tak sedapnya, kan? Buatlah hidangan apa sekali pun, sandwic, gulai, pasta, nasi goreng ... asal ada sardin mesti laku.

Buka peti sejuk, ada dua tiga ketul ikan sardin lebihan sambal sardin lauk semalam. Masa untuk nasi goreng sardin! Saya memang gemar nasi goreng. Rasa-rasa malas fikir hendak masak apa, nasi goreng jadi pilihan utama. Pelbagai olahan nasi goreng boleh disediakan hanya dengan menggunakan bahan yang minima. Campak-campak pun jadi!


Nasi Goreng Sardin

Kacang Kuda Sos Korea Adabi

Ahad, Januari 16, 2022

Assalamualaikum. Salam Ahad! Selamat bersantai dan beristirahat.

Belakangan ini memang tidak sempat hendak masuk blog. Saya sibuk bantu beberapa orang pelajar buat persediaan untuk peperiksaan IGCSE. Dengan saya kena belajar sekali. Hari ini baru ada kelapangan intai blog.  Insya-Allah, kalau mata ini tidak berat dapatlah saya blogwalking sebentar lagi.

Kalian suka makan kacang kuda rebus tak? Biasa makan begitu sahaja atau yang berperasa dan bersira? Kalau suka makan kacang kuda, apa kata cuba buat kacang kuda rebus guna Sos Korea Adabi. Ya, kita guna Sos Korea Adabi. Lebih kurang macam kacang kuda pedas yang kita buat dengan cili giling cuma yang ini ada sentuhan rasa Korea. Best

Asalnya saya sedang kemas-kemas stok barang masak di dapur. Jumpalah satu pek Sos Korea Adabi. Dah lama beli konon-konon nak buat ayam goreng korea. Tetapi, setiap kali masak hidangan ayam, tahu-tahu sediakan menu ayam lain pula. Ayam geprek la ...ayam goreng mamak la ... . Sudahnya terbiar sepi sahaja pek sos ini di dalam almari.

Kebetulan saya baru lepas rebus kacang kuda untuk snacking. Lazimnya, saya makan kacang kuda rebus begitu sahaja tanpa garam atau perasa lain kalau time gatal gigi nak mengunyah. Tidak pun, jika ingin ubah selera, saya tumis sedikit bawang dan daun kari, letak sedikit garam dan gaulkan kacang kuda yang telah direbus. Dahulu, masa kecil-kecil Cekebon selalu buat begini. Memang penuhlah mulut saya makan. 

Kacang Kuda Rebus Bersalut Sos Korea Adabi



Apa itu Cold Brew Coffee

Makluman: Ini entri lama yang secara tidak sengaja statusnya jadi draf.  Saya terbitkan semula. 

Pernah cuba cold brew coffee?

Kopi Bru Sejuk

Ini percubaan pertama saya. Selama ini, setiap kali teringin menikmati kopi bru sejuk (cold brew coffee), saya akan fikir dua tiga kali. Kononnya malas hendak menunggulah, kena ada kesabaran tinggilah ... Hahaha, jikalau hendak seribu daya, bukan? Okey, sebelum itu, mari kita belajar sedikit apa itu cold brew coffee dan mengapa proses bru yang ini berbeza dengan hot brew coffee.

Kebiasaannya, apabila kita hendak bancuh atau bru kopi kita akan guna air panas. Ini kita panggil hot brew. Haba panas yang kena pada serbuk kopi akan keluarkan minyak pada serbuk kopi tersebut. Dari situlah datangnya rasa pahit-pahit kopi. Sifatnya akan jadi berasid. Jadi, itulah sebabnya sesetengah orang alah pada kopi sebab tak tahan dengan keasidannya.

Cold brew coffee berbeza kerana kopi dibru menggunakan air sejuk atau air pada suhu bilik. Tetapi, proses penyediaan kopi bru sejuk mengambil masa lebih kurang satu hari satu malam! Kita bru kopi dalam tempoh 12 - 24 jam. Maknanya, kalau tiba-tiba rasa teringin cold brew coffee, bertindak segera rendam kopi hari ini supaya dapat minum pada esok hari.

Kerepek Ngaku yang Rangup dan Sedap, Tak Henti Mengunyah

Rabu, Januari 12, 2022

Tahun ini hendak buat sendiri kerepek ngaku banyak-banyak! Biar puas makan. Itulah hasrat saya setelah beberapa tahun tidak berpeluang makan kerepek ngaku. Kerepek ngaku ni mudah sahaja cara membuatnya. Tetapi, hendak dapatkan ngaku itu yang sukar. 

Ngaku, tangku atau turut dikenali sebahai China arrowhead ni kira buah bermusim. Setahun sekali je jumpa. Waktu raya Cina beginilah.

Semalam pergi beli barang dapur, berkobar-kobar semangat ingin beli ngaku. Malangnya tiada rezeki. Jangankan buahnya, tonjet (tangkai) ngaku pun tak nampak bayang! Bagi yang kurang jelas bagaimana rupa buah ngaku, ini saya kongsi gambar lama.


Ngaku | Tangku | China Arrowhead 

Buat Roti Jala untuk Sarapan

Isnin, Januari 10, 2022

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu. Pagi ini saya sarapan roti jala. Semalam tengah-tengah buat kerja tiba-tiba pula boleh terlintas hendak makan roti jala.

Lepas Subuh terus masuk dapur. Nak menebar roti, nak buat kari ayam … kuali leper dahlah ada sebuah je di rumah ni. Jadi, makan masa sedikitlah hendak siapkan rotinya.

Alhamdulillah, inilah hidangan sarapan saya.

Roti jala lembut gebu nyum nyumm

Rezeki Sangkut Pagar

Ahad, Januari 09, 2022

Assalamualaikum. Ahad kalian okey tak setakat ini?

Saya dua hari ini duduk di rumah sahaja. Tidak ke mana-mana. Badan rasa macam tak sihat sangat. Jadi, tak perlulah rajin sangat nak merayau. Cubalah cari mood untuk tulis entri.

Rezeki sangkut pagar ini kisah saya semalam. Pagi-pagi lagi apabila tengok cuaca cantik, saya terus grabbed Yuri untuk mandikan dia. Bulu dah macam ambal lunyai saya tengok. Sekali-sekala keliru juga, ini kucing ke tenggiling?

Tengah bergelut mandikan Yuri, tiba-tiba dapat panggilan daripada Khudri, anak jiran lama saya yang datang hantar makanan. Apabila saya cakap saya sedang mandikan Yuri (Bott pula tiada di rumah ketika itu), terus dia gelak besar dan beritahu yang dia sangkut makanan pada pagar. Sebelas tahun jaga kucing seekor ini, usaha memandikan Yuri memang tidak pernah mudah. 

Selesai sesi lencun bersama Yuri (dan kemungkinan besar saya juga berjaya melengkapkan satu sesi kardio), saya keluar ambil makanan. Tersengih-sengih seorang diri apabila lihat apa yang tergantung di pagar rumah.

Lontong Pecal Saujana Utama dan Roti John Ayam

Lontong pecal dan roti John

Mi Udon Bolognese

Jumaat, Januari 07, 2022

Assalamualaikum. 

Nama resepi bukan main fusion lagi, kan? Mi Udon Bolognese. Konon-konon menu kacuk negara matahari terbit dengan Itali. Hakikatnya, ini hidangan leftover. Saya kelaparan. Buat kerja di komputer sampai terlajak waktu makan. Mulalah menyelongkar peti ais tengok lebihan makanan yang boleh dimakan.

Ada beberapa batang sosej ayam yang Cekengah beri. Dia pergi bersarapan di luar, pesan menu Big Breakfast. Memang betul-betul big! Dalam pinggan tu (mungkin boleh tepat lagi dulang hahaha) ada segala macam benda - telur dadar, sosej, chicken slice, beef slice, salami, pepperoni. Belum campur dengan dua tiga jenis roti, dua tiga jenis keju dan jem. Tidak ketinggalan salad. 

Terkejut jugalah Cekengah melihat saiz hidangan. Sudahnya, dia berkongsi makan dengan kawan yang turut memesan menu sama. Bahagian dia, bungkus bawa balik hantar pada Along.

Mula-mula ingat nak buat roti sosej sahaja. Tetapi, takut tak kenyang! Pagi tadi dahlah tidak ambil sarapan berat. Jadi, untuk hidangan merarap yang dah nak membawa ke waktu minum petang, saya masaklah proper meal yang mengenyangkan.

Mi Udon Bolognese

Seperti Berewok Pulang ke Dagu

Khamis, Januari 06, 2022

Assalamualaikum.

Dari hujung minggu lepas kecoh pasal janggut! Janggut rebonding, janggut tanglung, janggut kena iron, janggut ikut sunnah, janggut Maharaja Cina … .

Tak sangka isu cambang bauk boleh jadi tular satu Malaysia. Apabila sudah tular, perkara tersebut tidak akan berakhir di situ sahaja. Mulalah sesak media sosial dengan pelbagai hantaran, ciapan dan perkongsian berkaitan janggut.

Tidak cukup itu, iklan produk untuk janggut muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan. Pomade untuk janggut … krim untuk lebatkan janggut …. Yalah, kenalah ambil peluang sementara isu janggut masih relevan dan hangat diperkatakan. 😂

Tetapi, dalam banyak-banyak itu saya rasa hantaran infografik DBP paling mencuri perhatian saya. Pihak DBP memanfaatkan isu janggut yang kini sohor di media-media sosial untuk membawa perhatian umum kepada peribahasa lama - seperti janggut pulang ke dagu.


Wordless Wednesday - MINI

Rabu, Januari 05, 2022

 

Rafael Selgado Refined Olive Pomace Oil Blend with Extra Virgin Olive Oil 40ml


Doa Mohon Hindari Penyakit Nyanyuk

Selasa, Januari 04, 2022

Sebelum ini saya pernah tulis entri berkaitan doa dan  zikir yang patut dibaca apabila kita terlupa sesuatu juga doa untuk elak lupa. Boleh lihat entri ini. Hari ini saya ingin berkongsi satu lagi doa yang bermanfaat buat kita semua - doa agar dihindari daripada penyakit nyanyuk.

Nyanyuk sering dikaitkan dengan faktor lanjut usia dan kesihatan seseorang. Pada dasarnya nyanyuk merupakan masalah gangguan pada fungsi kognitif sehingga mengakibatkan seseorang itu menjadi pelupa, menghadapi kesukaran untuk berfikir dan mengalami masalah daya ingatan yang teruk. Nyanyuk juga sering dikaitkan dengan Alzheimer dan Dementia.

Dari segi perubatan, terdapat pelbagai kaedah yang boleh digunakan untuk mengawal kondisi pesakit nyanyuk dan mengurangkan perkembangan nyanyuk ke tahap yang lebih serius. Saya tidak akan bincangkan tentang itu. Kalian boleh baca pelbagai artikel berkenaan penyakit ini di internet.

Hari ini, saya cuma ingin kongsi doa. Sama-samalah kita konsisten berusaha amalkan doa ini agar dengan izin-Nya kita akan terpelihara dari penyakit nyanyuk. Mudah-mudahan Allah jaga fungsi otak dan daya ingatan kita.

Doa Mohon Hindari Penyakit Nyanyuk



Beli Teh Kamomil Lale di Mahnaz Food

Saya memang penggemar kopi tetapi pada masa yang sama saya rajin juga bereksperimen dengan pelbagai jenis teh yang terdapat di pasaran.

Sekali-sekala tukar selera apa salahnya, kan? Lagi pula sekarang ini ada beraneka teh di pasaran. Dari daun teh, serbuk teh hinggalah bunga-bungaan yang dikeringkan. Ada yang dalam uncang, dalam bentuk stick yang merembes keluar apabila direndam ... macam-macamlah. Teh cold brew yang uncang boleh terus rendam dalam air sejuk pun ada.

Baru-baru ini saya beli teh kamomil. Sebenarnya, saya tiada jenis atau jenama tertentu untuk produk teh. Tetapi, teh kamomil memang akan sentiasa ada sebab merupakan antara kegemaran saya.

Kamomil ialah bunga dari spesies tumbuhan Asteraceae yang kelihatan seperti bunga daisy. Bunga dan tangkainya dikeringkan untuk dijadikan teh.

Teh bunga kamomil

Kopi Labu untuk Cuaca Dingin

Ahad, Januari 02, 2022

Assalamualaikum. Salam 2 Januari! Setakat ini 2022 okey? 

Di tempat saya, semalam hujan sepanjang hari. Sekejap lebat, sekejap gerimis. Gusar kalau hujan tidak berhenti, nanti kawasan yang rendah naik air lagi. Alhamdulillah, hari ini tidak hujan. Tetapi, dari pagi sehinggalah menjelang tengah hari cuaca sejuk sangat. Kedinginan saya dibuatnya. 

Dah kesejukan tu, mulalah mencari kopi. Siap cakap dengan diri sendiri, sejuk-sejuk begini kena buat kopi istimewa. Extra lemak berkrim, extra sedap. 


Secangkir kopi labu.

Kopi labu untuk cuaca dingin


Abaikan contengan sos coklat yang saya lukis di atas kopi tersebut. Semasa hendak ambil gambar, saya terima panggilan telefon. Terabailah kopi saya sebentar. Buih kecil surut, sos coklat tu pun dah tenggelam sedikit apabila saya kembali.

Kopi labu ini mengandungi puri atau pes labu. Sebelum ini saya ada beli sebiji buah labu yang boleh tahan besar saiznya. Macam-macam hidangan dah saya hasilkan, masih ada baki lagi. Jadi, saya buat puri labu, masukkan ke dalam kiub ais dan dinginbekukan. Lebih kurang cara saya bekukan cili kisar yang saya kongsikan di sini.

Mudahlah nanti hendak guna kiub puri labu jika ingin bancuh kopi atau masak hidangan pasta labu. 


Pernah cuba kopi avokado? Kopi avokado atau kopi alpukat pun sedap tau. Nak cuba? Lihat resepi di sini.


Resepi Kopi Labu Tahun Baharu 😊

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1 cawan susu pilihan. Kali ini saya guna susu badam.
  • 2 sudu besar puri labu
  • 2 sudu teh sirap mapel atau madu
  • 1/2 sudu teh ekstrak vanila
  • 1/2 sudu teh rempah pai labu. Jika tiada rempah pai labu, boleh juga tukar kepada serbuk buah pala atau serbuk kayu manis. Tetapi, untuk serbuk buah pala saya sarankan guna 1/4 sudu teh dahulu. Bimbang terlalu kuat rasanya untuk kopi yang dibancuh.
  • 1/2 cawan kopi yang telah dibru. Ini saya bru pakai mesin kopi biasa. Perlukan setengah cawan sahaja kerana nanti kita hendak gabungkan dengan campuran susu dan labu.


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Masak susu, puri labu, sirap mapel, ekstrak vanila dan rempah pai labu di atas api sederhana selama beberapa minit. Kacau hingga semua bahan larut sekata. Tidak perlu tunggu sehingga campuran susu mendidih membuak-buak. Memadai dengan buih-buih kecil halus di permukaan susu.
  2. Pindahkan campuran susu hangat tadi bersama kopi ke dalam pengisar. Kisar seketika supaya bancuhan tergaul sebati dan lapisan froth dapat dihasilkan. Tuang ke dalam kole, sedia untuk dinikmati.

Jika miliki milk frother, lakukan langkah 1 menggunakan milk frother. Setelah itu masukkan ke dalam kole yang berisi kopi panas.


Selamat mencuba!


Psstt! Terima kasih kerana sudi datang jenguk blog saya. Nanti perlahan-perlahan saya balas kunjungan kalian ya. 



Selamat Menggubah Rapsodi Bahagia Dua Kosong Dua Dua

Sabtu, Januari 01, 2022

Assalamualaikum. Salam 2022! Selamat tahun baharu!


Ya Allah, jadikanlah hari ini,
di pagi hari penuh dengan kebaikan, 
di tengah hari disuburi dengan kebajikan dan 
di akhir hari penuh dengan keberkatan dan redha-Mu, Ya Allah.

Salam Dua Kosong Dua Dua

Sarapan Tiga Cucur

Jumaat, Disember 31, 2021

Assalamualaikum. Ini cerita sarapan pagi tadi. Saya buat cucur labu. Labu yang saya beli minggu lepas masih banyak berbaki. Ingat nak buat lepat labu tetapi perut dah lapar, kita cucurkan sahaja senang. Lepat labu buat lain kali.

Sedang menggoreng cucur, jiran sebelah laung suruh jumpa tepi pagar. Nek P beri cucur pisang. Alhamdulillah. Cucur labu di kuali masih digoreng, dapat pula cucur pisang panas-panas.

Belum sempat masuk rumah, ada motosikal masuk halaman. Jiran lama saya dalam perjalanan hendak ke hospital untuk temujanji sempat singgah bawa buah tangan. Jiran saya baru balik dari kampung. Jadi, banyak jajan yang dibawa untuk kami berdua. Tidak ketinggalan, hidangan sarapan juga. Guess what? Dapat cucur juga! Cucur jagung. 

Cucur jagung, cucur pisang dan cucur labu.

Alhamdulillah, rezeki saya dan Bott bersarapan tiga jenis cucur pagi ini. Nah, berusaha saya susun cucur-cucur dalam piring untuk dimasukkan ke dalam blog! Ni kira kenduri cucur ni. Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati. 


Cucur Labu untuk Minum Petang

Disebabkan pagi tadi dah banyak cucur, saya hanya goreng separuh adunan cucur labu saya. Selebihnya, kita jadikan sebagai hidangan minum petang.

Cucur labu kuning

Hendak kongsikan resepi cucur labu, saya agak-agak sahaja sukatan bahannya. Saya main campak-campak, asal lemak manis labu tu terasa dan bater cucur lembut gebu sudah cukup. Insya-Allah, nanti ada rezeki di kesempatan lain saya kongsi resepi cucur labu yang proper. 😊


Psst! Ada yang dah bertolak balik kampung ke tu? Atau pergi cuti-cuti? Jaga diri baik-baik ya.

Doa dan Amalan Apabila Terlupa

Lupa? Tidak ingat perkara penting? Biasa terjadi dalam kehidupan kita sehari-hari. Tidak perlu cari contoh jauh-jauh. Kadangkala, apabila kita pergi masuk bilik atau ruang tertentu di rumah, kita sendiri lupa atas tujuan apa kita ke situ. Belum kira tengah bermesyuarat, tengah gigih siapkan kerja kejar deadline, waktu itulah kita cenderung terlupa benda-benda penting! 

Situasi yang lebih kurang sama dengan anak-anak kita yang masih menuntut - bersungguh-sungguh jawab soalan peperiksaan tiba-tiba boleh pula buntu. Sukar mengingat kembali apa yang telah dipelajari.

Lupa ni tak kenal usia. Tua ke ... muda ke ... kalau nak lupa tu lupa juga. Jadi, bagaimanakah cara untuk kita atasi permasalan lupa ini?  Ada cara ke? Atau kena simpan stok kismis minda banyak-banyak di rumah? Jangan ambil hati, saya bergurau sahaja. 😀

Hari ini saya tidak akan sentuh bab-bab pemakanan. Makan ini untuk kuat ingatan, elak makan itu supaya tidak jadi pelupa ... tidak.  Hari ini saya ingin kongsikan amalan ringkas yang boleh kita praktikkan apabila berdepan dengan situasi 'tercicir' isi minda ini.


Cuba hafal untaian doa di bawah dan amalkan apabila terlupa akan sesuatu.


Diumpan Club Sandwich Dish Room

Ini sebenarnya kisah beberapa minggu lepas. Saya temankan Cekengah bawa Cekebon untuk jalani satu prosedur kecil di Cardiac Vascular Sentral Kuala Lumpur (CVSKL) dekat KL Sentral.

Seawal pagi saya bertolak ke rumah Cekengah. Dari sana kami naik satu kereta sahaja ke CVS. Alhamdulillah, perjalanan lancar, parkir pun senang … tahu-tahu sudah sampai di lobi CVS.

Selesai urusan pendaftaran, Cekengah ajak pergi makan di Dish Room. Cekebon pun dari dalam kereta dah banyak kali cakap nanti dia nak belanja saya makan. Mereka berdua pernah makan beberapa kali di sini sebelum ini. Cekebon siap dah ada favourite meal lagi. Sanggup berlapar tu tidak isi perut kerana hendak bersarapan di Dish Room.

Kredit imej - Laman Web CVSKL

Gift Set Prudential BSN Takaful

Khamis, Disember 30, 2021

Hai, semua! Kebiasaannya, pada penghujung tahun begini dan buat beberapa minggu yang akan datang, saya akan terima banyak diari, buku nota, buku catatan dan planner. Tidak kiralah untuk tahun baharu atau buku-buku tahun sebelumnya yang masih belum digunakan. Mungkin sebab orang keliling saya tahu saya ni suka buat jurnal dan hantu kertas, apabila mereka ada buku-buku kosong yang tidak pakai terus teringat pada saya.

Di pihak saya, memanglah akan suka. Waktu-waktu beginilah koleksi buku nota saya bertambah. Saya jenis yang cepat serabut. Jadi, saya memang asingkan buku catatan ikut fungsi. Satu buku untuk satu kerja atau projek. Selain itu, sesetengahnya saya jadikan rough papers untuk tulis peringatan atau sebagai brain dump. Senang cakap, saya memang guna buku nota. Tak sia-sialah beri pada saya. 😂

Terbaharu, saya dapat set hadiah Prudential BSN Takaful. Bukan satu. Bukan dua. Tetapi, tiga kotak saya terima. Mula-mula, saya ingat ada diari atau planner sahaja. Peliklah juga sebab kalau sekadar buku, kenapa siap ada kotak?


Apabila dibuka …

Set Hadiah Prudential BSN Takaful

Wordless Wednesday - Renungan

Rabu, Disember 29, 2021

 

Apalah yang si Yuri ni tak puas hati … . 🤔


Pelekat Cantik dan Murah untuk Hias Planner

Selasa, Disember 28, 2021

Assalamualaikum. 

Semasa jualan 12.12 yang lalu, sempat juga saya cari tawaran-tawaran menarik untuk peralatan kraf, pelekat dan kertas bercorak. Antara pembelian berbaloi saya ialah pelekat-pelekat di bawah.

Pelekat cantik untuk hias planner.

Warna-warna Pastel yang Menggembirakan

Sabtu, Disember 25, 2021

Assalamualaikum. Apakah aktiviti kalian hari ini? Saya sepanjang hari ini di rumah Cekengah. Luangkan masa dengan Cekebon, tadah mulut rasa hidangan-hidangan yang Cekengah masak dan lepak santai di ruang menonton layan cerita-cerita Krismas dekat Netflix.

Cekebon sengal badan. Urutlah badan dan kaki bonda saya ni biar dia rasa selesa sedikit. Selesai mengurut, dapat ‘upah’ aiskrim kon UniCornetto. 

Cornetto Royale Unicornetto 🦄 
Assalamualaikum. 

Ayat ke 129, Surah At-Taubah ini seeloknya dibaca pada pada pagi dan petang sebanyak 7 kali semoga beroleh kemudahan dalam menjalani urusan kehidupan dunia dan akhirat.


Terjemahan: 'Cukuplah Allah bagiku (untuk menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan DIA; kepada-NYA aku berserah diri, dan Dia lah pemilik Arasy yang agung'.


Dari Abi Darda' r.a. bahawa Nabi s.a.w. bersabda: Sesiapa yang membaca 'Hasbiallahu la ilahailla hu, 'alai hi tawakkaltu, wa hua rabbul 'arsyil 'azim' setiap hari pada waktu pagi dan petang sebanyak tujuh kali, Allah s.w.t. akan menolong kepentingannya sama ada masalah dunia atau akhirat.

(HR Ibn as-Sunni dan Ibn 'Asakir dan Abu Daud)

Marilah sama-sama kita amalkan.

Kegirangan ialah ... Kopi dan Brownut

Jumaat, Disember 24, 2021

 


Hapiness is ... by lastlemon


Coffee and cupcakes? Memang gabungan terbaik, kan? Saya tidak akan kata TIDAK pada secawan kopi dan sebiji dua kek cawan. Bayangkanlah kita santai-santai, duduk lepak dengan kawan untuk catching up session. Gosip gosip sikit. Hirup kopi panas yang berasap tipis sambil makan kek cawan yang manis berperisa. Indahnya!

Setin Roti Rosemary Secangkir Kopi

Khamis, Disember 23, 2021

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Harap kalian baik-baik sahaja. Cuaca masih tidak menentu dua tiga hari ini. Jaga diri baik-baik ya.

Di tempat saya sekarang agak sejuk. Tidak hujan tetapi dinginnya tu boleh tahan. Matahari main sembunyi-sembunyi di sebalik awan berat. Harap-harap kalau hujan nanti tidaklah lebat dan berterusan hingga mengakibatkan air naik.

Sejuk-sejuk begini alangkah indahnya kalau dapat makan roti yang panas-panas baru keluar oven. Lawan pula dengan kopi. Uishh, memang asyik! Perut tu pandai je berlagu minta diisi. Masalahnya malas nak bergerak! 

Buat-buat tak pedulikan perut, saya sort gambar dalam galeri telefon. Ternampak pula roti rosemary ni. Terus jadi bertambah-tambah lapar. Ini hidangan minum petang saya sewaktu bercuti minggu lepas. Setin roti rosemary panas dan secangkir cappuccino. Saya belum makan tengah hari. Memandangkan ketika itu tinggal beberapa jam sahaja lagi hendak makan malam, saya makanlah roti ini sekadar buat alas perut.


Roti Rosemary

Wordless Wednesday - Muka Bengkayang

Rabu, Disember 22, 2021

 

Selepas dua hidangan Royal Canin Senior Consult Stage 1 😄


Misi 2022 - Baca Siri Laksamana Sunan dari Prolog

Isnin, Disember 20, 2021

Semalam dah alang-alang duduk rumah tiada aktiviti khusus, Bott kemas bilik bacaan. Bersihkan buku-buku, lap rak, ganti humidifier sekali asingkan buku mana yang hendak dilupuskan atau diberi pada orang. Saya intai dari jauh sahaja sebab tidak tahan dengan habuk. 

Semasa jengah ke dalam bilik, terpandanglah beberapa buah novel yang disusun di atas meja paling hampir dengan pintu. Ada lapan buah semuanya. Novel-novel tersebut merupakan siri Laksamana Sunan karya Ramlee Awang Murshid. 

Saya tidak tahu pun yang Bott ada koleksi Laksamana Sunan. Jika diikutkan, yang terakhir sahaja - Saifudin Jalis: Musafir Cinta Meraga Sukma tidak dimilikinya. Dia kata dia malas beli sebab beberapa novel terakhir siri ini tidak segah tiga novel pertama. 

Gigih angkut keluar buku pergi dapur nak ambil gambar 😆

Bersedia untuk Keadaan Terburuk

Ahad, Disember 19, 2021

Assalamualaikum. Dua tiga hari ini memang bukan hari yang baik buat rakyat Malaysia. Dengan keadaan cuaca yang amat membimbangkan sekarang ini, kita semua kena sentiasa berjaga-jaga dan bersedia untuk hadapi sebarang kemungkinan.

Buat kawan-kawan yang terkesan dengan banjir, moga kalian semua kuat, sabar dan dapat lalui dugaan ini dengan baik. Apa yang penting jaga diri, sentiasa jaga diri dan pastikan keselamatan setiap ahli keluarga kita.

Sedih baca perkongsian-perkongsian di media tentang keadaan banjir teruk tidak terduga yang melanda Selangor, Kuala Lumpur dan beberapa negeri lain. Kawasan yang sebelum ini tidak pernah banjir, tenggelam digenangi air. Belum campur kejadian tanah runtuh, jalan tutup dan kemalangan tragis yang meragut banyak nyawa sekali gus.

Di tempat saya, hujan masih belum berhenti. Beberapa kawasan berhampiran sudah dinaiki air. Mujurlah rumah saya terletak di kawasan yang agak tinggi. Malam tadi memang tidak lena sangat tidur memikirkan hujan lebat yang bagai tidak mahu reda.

Kredit Facebook Info Public Health Malaysia

Kepada Hati Pesanan Penting daripada Cakra Khan

Sabtu, Disember 18, 2021

Assalamualaikum. Selamat berhujung minggu. Saya masih bercuti-cuti di sini. Dari malam tadi hujan tidak berhenti. Nampak gayanya hari ini duduk santai dalam bilik hotel dan jalan-jalan cuci mata di mall sahajalah. Malas pula hendak ke sana ke mari dengan cuaca tidak menentu. 

Malam tadi asyik ulang lagu terbaharu daripada Cakra Khan, Kepada Hati. Agak lama penyanyi ini tak keluarkan lagu. Seperti biasa, lagu-lagu mellow Cakra Khan kena dengan selera telinga saya. 😊

Kepada Hati merupakan sebuah pesan buat insan-insan yang berdepan dengan kekecewaan (tidak kiralah sama ada dalam hubungan atau aspek kehidupan yang lain) agar sentiasa kuat dan tidak terus hanyut dalam kesedihan. Liriknya simple tetapi penuh makna. Kuatkan hati, teruskan hidup sehinggalah suatu hari kita bertemu dengan seseorang yang paling sehati dengan kita.

Kord gitar di bawah merupakan chords asal. Nanti balik bercuti, saya transpose ke versi lebih mudah ya. Selamat berdendang! MV Kepada Hati boleh ditonton di saluran Youtube MyMusic Records.

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Lagu Kepada Hati - Cakra Khan


[Intro]

Db Ab Abm Bb7 

Ebm Ab 


Db

Ku berhenti

Fm 

di batas ini

Abm Bb Ebm

antara cinta dan mimpi bersamamu

Gb Ab

aku sadari kini 

Fm Bbm

bahwa memang hatimu

Ebm7 Ab

bukan untukku


Db

Ku kembali

Ab

kepada sunyi

Abm Bb Ebm

ku ikhlaskan semua pada takdir

Gb Ab

Tuhan pasti tahu 

Fm Bbm

yang terbaik untukku

Ebm Ab

tenanglah hatiku


[Chorus]

Db

Tegarlah diri

Ab Bbm

walaupun perih

Bb Ebm

berjalanlah lagi 

Bb Ebm Ab

sejauh mungkin

F

hingga suatu hari 

Bbm Gm 

nanti pasti bertemu

Ebm Db-Ebm-Ab Db

dengan hati yang tak menyakiti


Db

Ku genggam hati 

Ab

dan sakit ini

Abm 

memang suratan 

Bb Ebm

tak bisa ku memaksa

Gb Ab

Tuhan pasti tahu 

Fm Bbm

yang terbaik untukku

Ebm Ab

tenanglah hatiku


[Chorus]

Db

Tegarlah diri

Ab Bbm

walaupun perih

Bb Ebm

berjalanlah lagi 

Bb  Ebm Ab

sejauh mungkin

hingga suatu hari 

Bbm-Ab-Eb

nanti pasti bertemu

Gb-F Ebm-Ab-Gb 

dengan hati yang tak menyakiti


Db

B Ab

Oh oh ohhh


[Chorus]

Db

Tegarlah diri

Ab Bbm

walaupun perih

Bb Ebm

berjalanlah lagi 

Bb  Ab

sejauh mungkin

hingga suatu hari 

Bbm Eb

nanti pasti bertemu

Gb Ebm-Ab Db 

dengan hati yang tak menyakiti


Db Ab Bbm

Kepada hati aku katakan

Bb Ebm Bb Ab

jangan jatuh lagi ke hati yang salah

F

hingga suatu hari 

Bbm Eb

nanti pasti bertemu

Gb-Fm Eb-Ab Db

dengan hati yang tak menyakiti

Gb-Fm Eb-Ab Db

dengan hati yang tak menyakiti.


I Am A Fool

Jumaat, Disember 17, 2021

Fool Aina Abdul Chords | Dua tiga hari ini memang asyik hum lagu terbaharu daripada Aina Abdul, Fool. Lagunya sangat catchy. Teringat-ingat di kepala. Tahu-tahu dah ternyanyi sekali! Memang sakit telingalah insan-insan di sekeliling saya. Sekejap dengar saya berdengung (konon hum melodi Fool tak nak ganggu orang), tiba-tiba kena tadah telinga dengar saya nyanyi I'm a fool, fool, fool ulang-ulang hahaha.

Berbanding lagu Maybe/Kelip-kelip yang tidak kurang menarik dan rancaknya, saya lebih gemar Fool. Mungkin kerana gubahan melodinya lebih santai dan senang diterima telinga.

Kord gitar Fool di bawah telah saya transposed ke versi yang lebih mudah. Easy chords. Selamat berdendang!


Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Fool - Aina Abdul (Easy Chords) 

Gubahan: Aina Abdul, Sarry Khaled 


[Intro]

Am Dm F E


[Verse 1]

Am Dm

You're indecisive makes me bleed

F

To love or to hate me

E

You can't even see


Am Dm

I hate to say that I knew it 

F

but when there's me and you

E

There she is too

Kobis Masak Halia

Khamis, Disember 16, 2021

Resepi Kobis Masak Halia | Hari ini di kawasan saya mendung dari pagi. Matahari umpama main sorok-sorok pula. Lari mood dibuatnya. Setelah tenggelam beberapa hari, kononnya hari ni nak timbul semula. Masuk blog, taip padam ... taip lagi ... padam. Lemau! 😅

Semalam pun mendung lebih kurang begini. Mulalah tekak mengidam hendak makan itu ini. To be specific, saya inginkan sesuatu yang panas, sedap boleh dihirup. Tapi, tak rasa macam nak sup. Buka peti sejuk, nampak sayur kobis yang sudah siap dipotong. Cantik! Sayur stok lama sedia untuk dimasak. Biasanya di rumah ini, kobislah paling lambat habis dan lama tersimpan di dalam peti sejuk sebab tidak mudah rosak. Kami guna sayur yang perishable dahulu. Kobis masak paling akhir.

Saya basuh beras, buat nasi lembik. Lebihkan air macam hendak buat nasi himpit tu. Kemudian, sediakan hidangan kobis masak halia. 

Apam Gebu Tak Cukup Satu

Sabtu, Disember 11, 2021

Sebelum ini saya pernah kongsi resepi Apam Bakar Kelantan. Memang sedap apam tersebut tetapi ada sesetengah orang kurang gemar kerana terganggu dengan rasa halia dan lada hitam. Jadi, hari ini saya kongsikan satu lagi versi resepi apam bakar yang lebih ringkas tetapi tetap enak, gebu dan lembut teksturnya.


Begini Cara Menyediakan Apam Tepung Gandum yang Gebu

Jika apam bakar Kelantan menggunakan tepung beras dan pisang sebagai asas dohnya, apam gebu ini menggunakan tepung gandum sahaja. Tidak perlu masukkan pisang.


Apam bakar gebu sedia untuk dinikmati.

Ikan Duyung untuk Jurnal 2022

Jumaat, Disember 10, 2021

Assalamualaikum.

Petang ini bersiaran dari bilik kraf. Sibuk kemas barang yang bersepah dan tunggang-langgang. Dah tenang, kemaskan hiasan-hiasan yang saya buat untuk jurnal dan planner pula. Kan dah nak masuk 2022, teruja lebih sedikitlah nak mencantikkan jurnal dan planner baharu nanti. 

Ikan duyung comel berambut biru yang tak berapa seksi ini pernah saya kongsikan dalam salah satu entri Wordless Wednesday beberapa minggu lalu.

Be Bold | Be Brave | Be Brilliant

Bismillah untuk Jumaat yang Indah

Assalamualaikum. 

Salam Jumaat! Bagi yang bercuti hari ini selamat beristirahat. Buat yang bekerja, selamat menyempurnakan tugasan harian. Langsaikan apa yang perlu supaya kita boleh bersantai dengan tenang pada hujung minggu.

Jom! Bismillahirrahmanirrahim.


Doa Memulakan Kerja

Baca juga untaian ayat ini,  mudah-mudahan Allah pelihara kita daripada sebarang kemudaratan. Moga langkah dan tindak-tanduk kita juga ringan untuk melunaskan tanggungjawab kerana Allah.


Terjemahan ayat: 


Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu di bumi juga di langit dan Dia Maha  Mendengar lagi Maha Mengetahui.


(Hadis Riwayat At- Tarmidzi)



Jom kita banyakkan berselawat ke atas Rasulullah. Jangan lupa baca surah-surah yang elok diamalkan pada Penghulu Hari terutamanya al-Kahfi.

Sudah bersarapan atau belum? Sarapan apa pagi ini? Saya tengah kembangkan yis. Hendak buat cakoi. 

Jumpa lagi nanti. Jaga diri. Semoga hari kalian bakal berlangsung dengan baik. 

My Best Proofreading

Khamis, Disember 09, 2021

Assalamualaikum.

Terjumpa benda ni. Terkekeh-kekeh saya seorang diri pagi-pagi buta tadi sebab rasa memang kena setepek dekat batang hidung.


I do my best proofreading after I hit send.
Saya membaca pruf hanya setelah menekan butang hantar.