Ayat Penggerak dalam Bismillah 5

Selasa, September 30, 2014

Bismillah Lima

Terjemahan Ayat:
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Dengan nama Allah Yang Menyembuhkan.
Dengan nama Allah Yang Mencukupi.
Dengan nama Allah Yang Memberi Kesejahteraan.
Dengan nama Allah Yang Tidak Memberi Mudarat sesuatu di bumi juga di langit, dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.


Ayat Bismillah 5 ni banyak kebaikannya. Selain daripada elok dibaca setiap kali selepas solat, ayat ini boleh dijadikan sebagai ayat rawatan Syifa' untuk penyakit-penyakit dalam badan. Dipercayai pengamal ayat ini akan dilindungi Allah (dengan izin-Nya) daripada termakan atau terminum racun/benda-benda yang tidak elok.

Tetapi, apa yang saya nak kongsikan hari ini ialah manfaat amalan ayat ke-5 (yang paling panjang tu) sebagai ayat penggerak. Apa yang dimaksudkan dengan ayat penggerak?

Ayat ini sangat berguna buat saya terutamanya apabila tiba hari Selasa. Almaklumlah, orang lain dah selesai dengan Monday blues mereka...dah bersemangat meneruskan hari-hari. Saya pula baru terkial-kial nak memulakan minggu baru. Terbawa-bawa kemalasan cuti tiga hari. Tuesday blues lah kononnya! Ada sedikit elemen mengada-ngada di situ. Kebiasaannya, hari inilah hari paling tidak produktif bagi saya.

Tak boleh ikut perasaan sangat, kan? Jadi, kalau rasa-rasa mata berat, badan berat, langkah berat, nak buat apa pun malas...bacalah ayat yang dipanggil ayat penggerak ni. Saya akan zikirkan kalimah bismillah yang ke-5 tu banyak-banyak kali. Mudah-mudahan digerakkan hati kita untuk rajin, lebih ikhlas melakukan sesuatu. Insya-Allah, kemalasan berkodi-kodi tu akan terangkat! Kita akan diberikan kudrat dan semangat untuk menyempurnakan tugasan dan urusan harian kita.Semoga entri ini bermanfaat untuk kalian :)


Mi Claypot Cranky Chucky


Cranky Chucky? Heheheh mi claypot yang satu ini bukan calang-calang tau! Special edition! Chucky ni pula bukan Chucky patung jahat dalam cerita Child's Play tu. Chucky ~ gelaran manja untuk salah seorang kawan rapat saya. Apa kaitan Chucky dengan mi claypot? 

Well, setiap kali Chucky bad mood dan rasa nak marah dengan orang, dia akan pergi dapur dan sediakan mi claypot. Hehehe ala-ala salah satu cara untuk channel kemarahannya lah. Bagus kan,...bad mood je pergi masak...bad mood je pergi masak! Kebetulan, I was around for a few times. Rezeki saya nak kenyang ;)

Saya tak berani masak kalau bad mood. Sebab confirm rasanya akan sepayau dan sehodoh perasaan saya pada masa tu. Tapi Chucky lain. Apa yang dia masak time tengah hangin memang menjadi! Yummyyyy! So,  dengan muka selamba-tak tahu malu,...sambil makan mi (dan goyang-goyang kaki), secara official saya namakan resepi ni 'Mi Claypot Cranky Chucky'. Kadang-kadang memang purposely minta kat dia, "Nak Claypot Cranky Chucky!"

Saya suka versi mi claypot Cranky Chucky sebab kuah putihnya. Asyik makan kuah berkicap je, boring jugak! Mi ni lebih terangkat apabila dinikmati dengan kicap masin+cili api! Nak resepi? Hari ni teaser dulu hihihi jamu mata. Insya Allah, nanti bila ada masa saya kongsi resepinya pula ya...


Resepi Mudah - Sengkuang dan Cendawan Masak Tumis

Isnin, September 29, 2014

First time saya cuba resepi sengkuang dan cendawan shitake masak tumis. Selama ni tak terfikir langsung untuk pelbagaikan menu harian guna sengkuang :)

Sengkuang & Cendawan Shitake Tumis


Resepi Sengkuang dan Cendawan Shitake Masak Tumis

Bahan-bahan:
  • 1/2 biji sengkuang bersaiz sederhana (hiris memanjang)
  • 1/2 batang lobak merah (hiris memanjang)
  • 50g cendawan shitake (hiris nipis)
  • 3 siung bawang putih (cincang halus)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar daun sup
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis

Cara-cara penyediaan:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau.
  2. Letak sedikit air. Masukkan sos tiram.
  3. Kemudian, masukkan sengkuang dan lobak merah.
  4. Masukkan cendawan shitake. Kacau hingga semuanya sekata.
  5. Biarkan seketika di atas dapur. Jangan terlalu lama, nanti overcooked pula.
  6. Tabur daun sup. Sedia untuk dihidang.

Selamat Mencuba! Kalau ada lebih lauk ni jangan buang tau. Nanti saya beritahu nak buat apa :)

Nota Senyum: Tolong abaikan rupa daun bawang yang 'tercedera' tu. Saya guna pisau tumpul hihihi

Mi mi mi mi mi mi mi mi!

Di dalam bilik kraf.

Buat kerja editing sambil dengar radio.

Tengah struggle untuk merombak satu ayat. Tak ada idea :( Dah tiga empat kali saya cuba ubah, tetapi tetap sumbang bunyinya! Ada something yang tak kena....Ada sesuatu yang hilang,...tak cukup...

Hmmmm,...

Berfikir dan berfikir lagi.

Fikir lagi,...cuba untuk lebih fokus! Tiba-tiba,.....



♩ ♫♬
Mimimimimimimi
Mimimi only mimi
Mimimimimimimi
 
Mimimi sexy mi
♩ ♫♬ 


Rasa macam pecah-berderai-berkecai semua yang sedang saya fikirkan. Lagu apa ni?! Mi Mi Mi?! Dengan suara nyaring dan sebahagian besar lirik lagunya mi mi mi mi mi,...lagu ni betul-betul buat saya rasa gemas! Annoying sungguh! Terkial-kial saya menunggu lagu tu habis. Tak tergerak hati pula nak ambil remote dan tukar ke stesen radio lain huhuhu. Sudahnya, saya kemas kertas-kertas atas meja, tutup fail. Tutup lampu. OK, bai!

SELAMAT MEMULAKAN MINGGU BARU!


Nota Senyum: Mungkin atas faktor usia (dah tua dah akak ni,...), wave dah berbeza,...lagu Mi Mi Mi tu masuk telinga kanan terpelanting keluar ikut telinga kiri!