Khamis, 30 Januari 2020

Menang BookDoc Weekly Mystery Gift

Kisah tahun lepas lagi. Siapa di sini guna aplikasi BookDoc? Saya sudah guna aplikasi kesihatan ini beberapa tahun dah. Itupun Cekengah yang sarankan untuk guna supaya dapat keep track of daily steps saya. Aplikasi BookDoc ini antara aplikasi kesihatan yang sangat bermanfaat. Ingin tahu lebih lanjut? cubalah muat turun ye.

Salah satu ciri utama BookDoc ialah BookDoc Activ. Kita boleh sync dengan fitness watch atau fitness app yang lain jumlah tapak harian kita. Di penghujung bulan, andai kita dapat capai target tapak yang ditetapkan, kita boleh tebus pelbagai rewards. Misalnya potongan diskaun untuk pembelian di Secret Recipe, MPH, Caring Pharmacy, Komugi dan banyak lagilah. Macam-macam rewards ada!

Selain itu, setiap minggu, BookDoc akan pilih Mystery Gift Winners. Gembiranya saya apabila dihubungi oleh pihak BookDoc.



Kord Gitar Seadanya Aku - Ippo Hafiz (Easy Chords)

Sebenarnya sudah lama saya tidak memetik gitar. Jika di rumah, saban hari lalu-lalang depan Si Kapok pun, saya tak sempat pandang. Apa lagi pasang niat nak duduk santai main gitar. Kejung kaku Si Kapok di atas guitar stand, mengumpul habuk dan debu. Sehinggalah petang kelmarin, tiba-tiba gitar saya berbunyi. Terkejut juga saya! Toleh-toleh, nampak kelibat ekor si Yuri bergegas meninggalkan tempat kejadian. Ada cicak lagi ke masuk dalam lubang gitar tu? 

Dalam pada malas nak bergerak, saya pun pergi periksa Si Kapok. Bayangkanlah, betapa Si Kapok dah menghimpun debu inci demi inci, ada bekas libasan ekor Si Yuri atas body gitar saya! Jadi tadi yang saya dengar tu, si Yuri strum gitar pakai ekor ke apa? Alahai, tak boleh jadi ni! Saya pun ambillah Si Kapok, lap body, tune balik tali dan tiba-tiba ada feel nak main lagu baharu.

Lagu apa? Sekarang ini, kebetulan saya sedang ikut drama 'Seadanya Aku', lakonan Zya Zara di TV3. Maka, terngiang-ngianglah lagu si Ippo Hafiz, tajuknya juga 'Seadanya Aku' yang menjadi OST untuk drama tersebut.


Siapa tengok drama ini? Secara peribadi, jika disuruh buat pilihan, kalian akan sokong Fiya ke Wina?


Kord gitar di bawah, seperti biasa telah di-transposed ke kord lebih mudah. Selamat berdendang! Enjoy!


Kord Gitar dan Lirik Lagu Seadanya Aku - Ippo Hafiz (Easy Chords)
OST Drama Seadanya Aku



[Intro]

Dm G C F
Dm G


Am        Dm
Ternyata inikah suratan
G                  C
takdirku temukan dirimu
F                          Dm
senafas mungkin bisa terlepas
                E                   Am
namun cintaku tetap bersamamu

Rabu, 29 Januari 2020

Puisi Padam | Blackout Poetry

Pernah dengar puisi padam? Blackout poetry? Well, puisi padam atau blackout poetry ini satu seni puisi yang terhasil daripada tindakan kita memilih perkataan-perkataan tertentu daripada satu halaman buku dan menyisih atau memadamkan perkataan yang selebihnya. Perkataan-perkataan yang tinggal (tidak dipadamkan) akan membentuk sebuah puisi.

Contoh seperti di bawah:


A flawless sky
sunk in the sand
a mind clouded with 
shooting flames.


Selasa, 28 Januari 2020

Vit's Ramen Mi Kuning Rendah Kalori

Assalamualaikum.
Alahai, bulan Januari dah nak habis baru sempat jengah blog dan buat entri pertama untuk 2020! Belakangan ini terlalu sibuk dengan urusan dunia nyata hinggakan tidak ada masa untuk menulis di sini. Makin hari makin sendu tower saya ni....

OK, siapa suka makan mi kuning? Tidak kisahlah apa hidangan pun... mi rebus, mi goreng basah, mi goreng mamak, mi kari...kalau kena gaya resepinya memang boleh makan bertambah-tambah. Tetapi, bagi yang jaga pengambilan kalori harian, mi kuning ini antara a big NO. Kalau nak makan pun, kena ambil dalam portion yang sedikit sahaja. Tak bolehlah enjoy makan sesedap rasa.

Bagi yang masih nak menikmati mi kuning dengan pilihan yang lebih sihat, bolehlah cuba Vit's Ramen Mi Kuning Rendah Kalori.