Selasa, November 11, 2014

Saya, Urusan Hari Ini & Spaghetti Aglio e Olio

Alhamdulillah. Baru selamat sampai rumah! Hari ini seharian saya di luar. Buat macam-macam urusan. Beli barang dapur dan keperluan harian yang dah habis, pergi pejabat pos, pergi bank, cari hadiah untuk birthdays, weddings, newborn babies (Nampak tak semuanya 'plural',...banyak pula occasions bulan November ni) Dari satu tempat ke satu tempat. Ni baru rasa lega boleh tarik nafas. Kaki pun dah lenguh melampau minta rehat.

Maaf hari ini belum sempat jengah sesiapa lagi. Balas komen pun jari rasa berat. Nak rehat dulu. Insya-Allah, jumpa malam nanti. Oh, entri pemenang 'Jom Cuba Nasib' pun umum sebelah malam karang atau selewat-lewatnya esok pagi.

Spaghetti Aglio e Olio
Inilah lunch + tea saya untuk hari ni. Tadi kat luar tak sempat makan sebab 'korban masa + korban duit' beli barang kraf kat POPULAR. Ter....tak sengaja Heheheh nasib baik Bott simpankan spaghetti. Alhamdulillah, kenyanggggg! Nak resepi tak? Tungguuuuuuu!




Isnin, November 10, 2014

Siapa yang Paling Kreatif, Paling Puitis?

Selamat Petang! Dah lunch? Ke baru nak lunch? OK, entri ini adalah kesinambungan daripada entri 'Jom Cuba Nasib 'Pengorbanan Cinta' Sabtu lepas. Tak sangka saya ramai yang sudi respon dan tunjukkan bakat masing-masing! Thanks for your support. Sebenarnya ada 10 penyertaan, tetapi saya tak dapat publish 3 lagi komen tu kerana atas sebab-sebab tertentu, tak sesuai dikongsikan di sini. (Guys, you know who you are,..hahaha. Nway, thanks friends. Those comments made me smile. Broadly!)

Saya nak minta tolong kalian semua. Tolong pilih 2 komen terbaik yang kalian rasa:
  1. Paling Kreatif
  2. Paling Puitis
Nanti kita sama-sama tentukan pemenangnya ye :)

#1
Amy J


#2
Hikayat Seorang Budak


#3
Cik Fafa


#4
Gagak Rimba


#5
Sis JM


#6
Kelas Tuisyen Dewan Hj. Ali (Ex-students saya yang uruskan blog tuisyen)


#7
Cik Balqis

Dah putuskan siapa yang paling kreatif dan puitis? Kongsi pendapat kalian di ruangan komen. Thanking you all in advance :)


Resepi Mudah - Sambal Hijau

Sambal Hijau Mudah

Saya memang penggemar sambal. Bertambah selera apabila makan ada sambal sebagai lauk. Sambal hijau di atas mudah sahaja nak buat. Saya kisar cili hijau dan cili api (Airnya jangan terlalu banyak!). Tumis bawang besar yang dipotong dadu dengan sedikit minyak. Kemudian masukkan cili dan tumis hingga masak. Tuangkan beberapa sudu cuka (agak-agak), perasakan dengan sedikit garam. Biar seketika hingga sambal betul-betul masak. Dah boleh dihidangkan :)


Sambal hijau ni sesuai dimakan dengan ayam bakar, ayam goreng, tauhu dan tempe goreng. Oh, kalau tak mahu pedas sangat, kurangkan penggunaan cili api ye.