Baru-baru ni kat Facebook, ramai kawan-kawan yang shared video cara paling mudah untuk rebus pasta. Memang betul-betul senang! Jimat masa, jimat air. Tak perlu kita didih sampai satu periuk besar air semata-mata nak rebus pasta hingga lembut.
Caranya?
- Letakkan pasta yang hendak digunakan dalam periuk atau frying pan.
- Tuang air sejuk (Air dari dalam peti ais tau!) sehingga cover permukaan pasta.
- Hidupkan api. Biarkan hingga mendidih. Sambil tu kacau-kacau sedikit supaya pasta tak melekat pada bahagian bawah kuali/periuk. Tindakan haba dengan air sejuk akan membuatkan pasta kita lebih cepat masak.
Saya sendiri dah cuba. Tengok ni,..
Al dente! :) |
Selalunya apabila nak buat kuah, saya akan simpan secawan dua air rebusan pasta. Haa,..apabila guna method ni, disebabkan airnya dah evaporated, kita akan dapat air rebusan yang kawww...yang pekat! Lagi dap dap dap lah kuah yang bakal disediakan tu :)
Kalau nak tengok cara-cara dengan lebih jelas, tonton videonya di sini.