Isnin, Oktober 29, 2018

Tertunggak - Terima Kasih, Siqah

Assalamu'alaikum.
Apa khabar semua?
Selamat memulakan minggu baru.

Hari ini, satu lagi entri penghargaan yang tertunggak. Kali ini khusus untuk Siqah. Kenal kan? Jika belum kenal, silalah terjah segera ye. You won't regret. Personally, jika teringat Siqah, automatik saya akan terfikirkan 3 perkara:
 i. A booklover 
ii. Peminat tegar Duck Scarves 
iii. Great and stunning flat lays. 

Kunjungi blog Siqah dan kalian akan tahu apa yang saya maksudkan.

Siqah juga rajin anjurkan giveaway. Alhamdulillah, saya terpilih untuk jadi salah seorang pemenang GA yang dianjurkan oleh Siqah sekitar Julai yang lalu. Dah lama kan?

Seperti biasa, apabila saya nyatakan entri penghargaan tertunggak, maknanya hadiah dah lama sampai,..tetapi saya yang tak pandai curi masa untuk terbitkan entri terima kasih. Benda dah basi baru nak kongsi. Tak mengapalah. The thought that counts, right? Sekarang ni makin lama masa untuk berbloging makin terhad.

OK, ini yang saya terima daripada Siqah.


Jumaat, Oktober 26, 2018

Kentang Bakar - Sedap Mudah Mengenyangkan

Saya selalu pastikan ubi kentang sentiasa ada dalam stok barang dapur. Sekurang-kurangnya apabila saya hendak sediakan sesuatu yang mudah dan sedap, my favourite pick is baked potatoes. Tidak kisahlah sebagai side dish, something to eat during brunch or just a simple treat for one, kentang bakar akan jadi sesuatu yang lazat untuk dinikmati.

Resepi kentang bakar sangat mudah. Disediakan dengan menggunakan ramuan minima yang boleh didapati di dapur. Secara dasarnya, kita hanya perlukan:
  • Kentang
  • Garam
  • Serbuk lada hitam
  • Sedikit minyak masak. Juga boleh digantikan dengan sedikit marjerin atau mentega.

Empat bahan di atas kira bahan asaslah. Selebihnya, kita enhance keenakan rasa kentang bakar dengan pelbagai bahan lain (mengikut cita rasa). Macam saya, kalau nak sesuatu yang mudah disediakan dan  mengenyangkan, saya memang akan buat kentang bakar kegemaran guna empat bahan tadi je. Kentang bakar versi empat bahan ini juga sesuai untuk yang menjaga pengambilan kalori dalam pemakanan.

Cuma apabila tunas rasa ingin dimanja-manja ... sudah alang-alang buat kentang bakar tu apalah salahnya buat sesuatu yang kaya dengan rasa, kan? Pilihan utama saya tentulah tambah parutan keju kemudian  gandingkan dengan taburan herba yang sesuai seperti parsley, oregano atau thyme. Guna rosemary pun sedap!