Rabu, Januari 18, 2012

Kerepek Ngaku @ Arrowhead Root Chips

Kali pertama aku makan ngaku chips ni (6-7 tahun lepas) semasa berkunjung ke rumah kenalan keluarga sempena Tahun Baru Cina. Terus jatuh cinta!! Kerepek ni hanya available time Chinese New Year sahaja. Jadi, setiap tahun aku akan usaha untuki cari ngaku chips ni. Harganya agak mahal (dalam RM10-15 sebalang) sebab nak buat kerepek ni agak remeh dan memenatkan. Nak makannya senangggggg sangat! Kruppp krappp kruppp kraaapppp....abis!

Tahun lepas, semasa shopping time-time Chinese New Year, aku nampak sikit punya ramai orang kerumun nak beli Arrowhead Roots. Kebanyakannya bangsa Cina lah. Sekali tengok macam bawang putih. Bila diteliti macam tekstur dan baunya macam sengkuang cina pun ada. Diorang nak buat apa ni? Sajalah aku gatal mulut tanya, arrowhead roots ni nak buat apa? 'Lu potong nipis-nipis kasi goreng macam keropok. Manyak sedapppp, dik!' Balas seorang nyonya yang sedang sibuk memilih tapi masih sempat layan pertanyaan aku.

"Ini ngaku ke, nyonya?"
"Betul, betul...kita panggil ngaku."

Oh, inilah rupanya ngaku 'favourite' ku sebelum jadi kerepek.

Credits to: The Cook's Thesaurus
Tahun ni, bila nampak ngaku dah mula available di pasaraya, aku belilah beberapa biji. Survey cara-cara nak buatnya di internet dan cuba buat dalam kuantiti yang kecil. Wallllaahhhhh! Alhamdulillah menjadi.

So, the following week, aku ke Tesco dan  jumpa ngaku lagi. Kebetulan time tu, ngaku tengah sale. Bayangkan sekilo harganya hanya RM1.98! Normally harganya dalam RM2.50 - RMM3.50 sekilo. Berplastik-plastik aku beli. Lagipun Faidz nak balik hujung minggu tu. Bolehlah bekalkan untuk adik dan adik ipar aku bawa balik rumah buat kunyah-kunyah.

Cara nak buat ngaku chips mudah sahaja (but a bit tiring!)

  1. Kupas kulit ngaku, cuci hingga bersih dan biarkan kering.
  2. Parut ngaku menjadi hirisan kecil dan nipis. Gaulkan dengan sedikit garam agar hirisan-hirisan ngaku tidak melekat antara satu sama lain.
  3. Panaskan minyak dalam kuali. (Minyak kena banyak tau...)
  4. Apabila minyak dah panas, masukkan hirisan-hirisan ngaku ke dalam kuali. Pastikan hirisan-hirisan tidak bertindan. Angkat dan toskan apabila ngaku bertukar warna menjadi keperang-perangan.
  5. Sejukkan seketika dan masukkan dalam balang kedap udara. Hati-hati stage ni paling 'bahaya',... ngaku chips might ended up dalam mulut sebelum sempat masuk dalam balang hahahah

Inilah hasilnya! Tattadaaaaaa!!

Zikir Ketika Berada dalam Cuaca Panas

"Panas betul sekarang nih!"


"Tak laratlah nak keluar ... cuaca sekarang terik..."


"Sekarang cepat penat. Badan alah pada cuaca panas."


Biasa dengar, bukan? Aku pun selalu keluar 'remarks' macam ni. Belakangan ni, cuaca memang panasnya lain macam sikit. Kat tempat aku, dah lama tak hujan. Terik matahari kat luar tu, kalaulah kita pecahkan telur dan biarkan...confirm boleh masak jadi telur mata kerbau! Hehehe boleh buat lunch ;)

So, hari ni aku nak share dengan korang semua -  ketika dalam kepanasan atau berada dalam cuaca yang panas zikirkanlah nama Allah 'Ya Latif' sepenuh hati dan berulang-ulang kali. 'Ya Latif' bermaksud Yang Maha Lembut. Nama Allah ini digunakan dalam banyak amalan lain contohnya untuk lembutkan hati anak-anak, redakan perasaan marah dan tatkala kita nak berdepan dengan orang yang sukar dibawa berbincang.

Aku belajar tentang zikir 'Ya Latif' untuk cuaca panas ni sejak zaman sekolah dulu. Kalau tak silap, dari salah sebuah buku Hajat (99 Nama Allah). Insya Allah, apabila dizikirkan berulang-kali, Allah akan kurniakan keselesaan pada kita. Walaupun panas terik, dengan izin-Nya, akan ada angin/udara lembut yang mendinginkan kita.