Khamis, Februari 27, 2014

Operasi Setem

Hari ni panaslah! Hangat sampai rasa tak selesa nak buat apa. Jadi, inilah aktiviti petang saya. Duduk satu 'spot' diam-diam (kononnya nak meminimakan pergerakan supaya tak bertambah panas) dan 'sort' setem ikut negara sebelum dimasukkan ke dalam album setem. Setem-setem tu pun dah lama saya simpan dalam kotak sebab sebelum ni tak ada masa nak susun cantik-cantik.

Ni tengah asingkan setem dari New Zealand.



Mark Adam - Pencuri (Easy Guitar Chords)

Minggu ni saya belajar main lagu ini. Pencuri oleh Mark Adam.



Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Pencuri - Mark Adam (Easy Guitar Chords)



C

C Am
Jangan tinggalkan auramu
F G
Di sekelilingku
C Am
Ia membuat aku termimpi
F G C
Mimpikan kita

C Am
Jangan biarkan wangianmu
F G
Mohon memahami
C Am
Ia melekat di hidung
F G
Yang memenuhi
F G
Di setiap sudut mindaku

(Chorus)
C Am
Kan ku curi hatimu
F G
Menyamun senyummu
C Am
Kan ku culik cintamu
F G
Macam ku larikan lirikmu
C Am
Kau tak perasan aku sukamu
F G
Dari dulu lagi
C Am
Kau simpan hatiku
F G
Dari Darjah Satu
C
Darjah Satu

C Am
Jangan senyum bila di depanku
F G
Fokusku tergendala
C Am
Kau memaksa aku menutup mata
F G
Tak sempat tutup telinga
C
Bila kau tertawa

(Bridge)
Papapaaaa…..Oooo…. (C Am F G x3)

C Am
Kan kukembalinya padamu nanti
F
Bila kita berjanji
G
Tuk sehidup semati

Ulang (Chorus)



Selamat berdendang!

Rabu, Februari 26, 2014

Ayam Masak Cendawan ala Cina

Ok. Hari ni kita masak ala-ala Chinese food. Bahan-bahan yang diperlukan untuk hidangan ini ialah:
  • 300g ayam (potong kecil)
  • 1 pek cendawan shitake atau cendawan butang (belah dua)
  • 5 batang cili kering 
  • 5 butir bawang putih (hiris nipis)
  • halia lebih kurang sebesar ibu jari (hiris nipis)
  • 1 labu bawang besar (potong bulat)
  • 3 sudu sos tiram
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • lada putih secukup rasa
  • 1-2 cawan air
  • sedikit minyak untuk menumis

Langkah-langkah Penyediaan:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
  2. Masukkan sos tiram dan ayam. Masukkan air (ikut citarasa nak kuah banyak ke sikit) supaya ayam lebih cepat masak.
  3. Tunggu hingga ayam empuk dan kuahnya mendidih.
  4. Masukkan cendawan, kicap pekat, kicap cair dan bawang yang dipotong bulat. 
  5. Kemudian, masukkan lada putih dan minyak bijan. Gaul hidangan agar sekata. Sedia untuk dihidang.
Ayam masak cendawan ni saya tak letak garam sebab dah pakai sos tiram dan kicap. Hidangan saya kali ni warnanya gelap sikit sebab terlebih kicap pekat. Cili kering pula semua terbenam kat dasar mangkuk. Selamat mencuba!