Selasa, Mac 13, 2018

Kuih Bulan Victory Yaya

Saya penggemar kuih bulan. Memang dari kecil jika ada peluang makan kuih bulan, sayalah yang paling excited. Cuma itulah, dulu-dulu susah nak cari kuih bulan yang dijamin halal dari segi penggunaan bahan dan cara penyediaannya. Kalau nak merasa pun, kena tunggu keluarga angkat Cekebon yang buatkan.

Bila dah tua ni, jika teringin nak makan kuih bulan, saya beli di Cosway sahaja. Tak silap saya adalah beberapa jenama kuih bulan halal lain yang pernah saya rasa. Cekengah bawa balik. Itupun dulu-dulu, masa dia kerja dekat bank. 

Terkini, saya jatuh cinta dengan kuih bulan Victory Yaya. Sebelum ini, saya pernah lihat pemiliknya dalam satu rancangan di televisyen. Kagum dengannya yang berusaha bangkit cipta kejayaan sendiri. Jika dahulu dia buat sendiri kuih bulan setiap satu, sekarang dah ada kilang,..dah ada ejen seluruh Malaysia.

Saya ada rezeki makan kuih bulan Victory Yaya ni pun sebab Cekebon beli melalui kenalannya. Di bawah ni ada tiga jenis kuih bulan yang Cekebon beli untuk saya.


Dari kiri - Coffee Toffee, Hazelnut dan Double Egg Yolk.

Isnin, Mac 12, 2018

Resepi Kucai Goreng Campur

Hari ini nak kongsi resepi sayur simple - Kucai Goreng Campur. Saya ni memang suka dengan kucai. Goreng kuetiau wajib letak kucai. Buat cekodok letak kucai, buat cucur udang letak kucai. Kiranya kalau saya ada kucai di dapur saya, memang puaslah orang rumah ni makan kucai.

Dahulu, kucai sebagai penambah rasa dan penambah warna pada makanan. Saya tidak buat sebagai hidangan utama. Tetapi, ada seorang teman dari Indonesia ajar saya masak kucai dengan bawang putih dan ikan bilis je. Kucai tu memang letak banyak-banyak. Memang sedappppp!

Lagi satu, buat kucai goreng belacan. Fuhhhh! Ala ala macam kangkung goreng belacan, cuma kangkung tu kita tukar kepada kucai. Bestttt!