728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Selasa, 31 Januari 2012

Jane By Design [2012]

It's a new tv show. Something light but it reminds me of 'When The Devil Wears Prada' :)

Image from: daemonstv.com
Mengisahkan Jane, a high-school student yang tinggal bersama abangnya setelah parents mereka passed away. Disebabkan abang Jane ada masalah mencari pekerjaan yang tetap, Jane applied for an internship at Donovan Decker (untuk atasi masalah kewangan mereka). Due to some mixed up, Jane was mistakenly hired as a personal assistant for Gray, seorang pereka fesyen terkenal di Donovan Decker.

So, Jane terpaksa lead a double life (1) as a high-school student and (2) as a twenty-something personal assistant to Gray. Show terbitan ABC Family ni akan berkisar tentang life Jane yang terpaksa juggle antara high school life and high fashion world + all the challenges sambil dibantu oleh best buddynya, Billy.

Bagi aku, so far cerita ni OK. Baru aired sampai episod ke-4. Worth it juga untuk ditonton time boring-boring :) Berminat nak tahu lebih lanjut? Pergi ke Official Jane By Design Site.

Kerabu Mangga oh Kerabu Mangga

Dah lama aku buat kerabu ni tapi tak sempat nak update di blog. Barulah petang ni ada masa nak share resepi kerabu mangga mudah ini di sini. Selamat Buat Kerabu!


Bahan-bahan:
  • 4 biji mangga muda - hiris nipis memanjang (boleh guna 'peeler' khas)
  • 4 ulas bawang merah - hiris nipis
  • 5 biji cili api - hiris nipis atau tumbuk hingga hancur
  • 1 batang serai - hiris nipis
  • 1 sudu besar gula
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 3 - 4 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 3 - 4 sudu besar kacang tanah - goreng dan tumbuk kasar
  • Garam secukup rasa - tidak perlu terlalu banyak garam kerana sudah menggunakan sos ikan.

Cara-cara:
  1. Masukkan hirisan mangga, bawang merah, cili api dan serai ke dalam mangkuk sederhana besar.
  2. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan jus limau nipis. Gaul sehingga semuanya sebati. Perasakan dengan garam jika kurang masin.
  3. Akhir sekali taburkan kacang tanah sebelum dihidangkan.

Ahad, 29 Januari 2012

Bila kucing pandai curik tulang...

Selamat Hari Ahad! Inilah aksi kucing aku kat rumah time orang-orang lain sibuk buat spring cleaning. Cantekkk je dia landing kat bawah meja dapur. Bangun Shembang!!! Nak sapu lantai.

Siap cover mata, silau la kononnya ;)



Sabtu, 28 Januari 2012

Dia Hamzah Perisai Nabi

Dua tiga hari ni aku dengar lagu-lagu dalam playlist Bott. Boleh layan jugaklah. Entah kenapa dah bosan dengan lagu-lagu yang aku ada. Terpikat pula dengan lagu nyanyian In-Team ni. Lirik best,lagunya mendayu + meruntun perasaan... The best part is -- ini salah satu cara mudah lagi santai untuk didik diri kita (+family especially anak-anak) tentang sirah Rasulullah (s.a.w) dan para sahabat.


Lirik Lagu Hamzah Asadullah - In Team

Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia Hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.

Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa Saidina Hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.

Sudahkah puas hatimu Hendon,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.

*Lagu ni dari album Allahu Rabbi, rasanya released tahun 2009. Kalau nak dengar, pandai-pandailah korang search ye :)

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Teringin Nasi Ayam BBQ

Aku mulakan pagi hujung minggu ni dengan tekak yang perit dan hidung yang tersumbat. Selesema sudah tiba! As usual, aku kalau kena flu memang teruk! Pening kepala, sakit tekak dan demam semua cukup satu package! So, untuk hujung minggu ni plannya --- rehat cukup-cukup  to get better!

Time tekak tengah perit + payau ni, teringin pula nak makan Nasi Ayam BBQ @ Foodcourt Tesco Manjalara. Sedapppppp. Ayam BBQ-nya lembut. Sos kicapnya manis dan pekat. Hmmm,...jauhnya nak cari! Jawabnya, jamu mata jelah :)


Rabu, 18 Januari 2012

Kerepek Ngaku @ Arrowhead Root Chips

Kali pertama aku makan ngaku chips ni (6-7 tahun lepas) semasa berkunjung ke rumah kenalan keluarga sempena Tahun Baru Cina. Terus jatuh cinta!! Kerepek ni hanya available time Chinese New Year sahaja. Jadi, setiap tahun aku akan usaha untuki cari ngaku chips ni. Harganya agak mahal (dalam RM10-15 sebalang) sebab nak buat kerepek ni agak remeh dan memenatkan. Nak makannya senangggggg sangat! Kruppp krappp kruppp kraaapppp....abis!

Tahun lepas, semasa shopping time-time Chinese New Year, aku nampak sikit punya ramai orang kerumun nak beli Arrowhead Roots. Kebanyakannya bangsa Cina lah. Sekali tengok macam bawang putih. Bila diteliti macam tekstur dan baunya macam sengkuang cina pun ada. Diorang nak buat apa ni? Sajalah aku gatal mulut tanya, arrowhead roots ni nak buat apa? 'Lu potong nipis-nipis kasi goreng macam keropok. Manyak sedapppp, dik!' Balas seorang nyonya yang sedang sibuk memilih tapi masih sempat layan pertanyaan aku.

"Ini ngaku ke, nyonya?"
"Betul, betul...kita panggil ngaku."

Oh, inilah rupanya ngaku 'favourite' ku sebelum jadi kerepek.

Credits to: The Cook's Thesaurus
Tahun ni, bila nampak ngaku dah mula available di pasaraya, aku belilah beberapa biji. Survey cara-cara nak buatnya di internet dan cuba buat dalam kuantiti yang kecil. Wallllaahhhhh! Alhamdulillah menjadi.

So, the following week, aku ke Tesco dan  jumpa ngaku lagi. Kebetulan time tu, ngaku tengah sale. Bayangkan sekilo harganya hanya RM1.98! Normally harganya dalam RM2.50 - RMM3.50 sekilo. Berplastik-plastik aku beli. Lagipun Faidz nak balik hujung minggu tu. Bolehlah bekalkan untuk adik dan adik ipar aku bawa balik rumah buat kunyah-kunyah.

Cara nak buat ngaku chips mudah sahaja (but a bit tiring!)

  1. Kupas kulit ngaku, cuci hingga bersih dan biarkan kering.
  2. Parut ngaku menjadi hirisan kecil dan nipis. Gaulkan dengan sedikit garam agar hirisan-hirisan ngaku tidak melekat antara satu sama lain.
  3. Panaskan minyak dalam kuali. (Minyak kena banyak tau...)
  4. Apabila minyak dah panas, masukkan hirisan-hirisan ngaku ke dalam kuali. Pastikan hirisan-hirisan tidak bertindan. Angkat dan toskan apabila ngaku bertukar warna menjadi keperang-perangan.
  5. Sejukkan seketika dan masukkan dalam balang kedap udara. Hati-hati stage ni paling 'bahaya',... ngaku chips might ended up dalam mulut sebelum sempat masuk dalam balang hahahah

Inilah hasilnya! Tattadaaaaaa!!

Zikir Ketika Berada dalam Cuaca Panas

"Panasla sekarang nih!"


"Tak larat lah nak keluar,...cuaca sekarang terik..."


"Sekarang cepat penat. Badan alah pada cuaca panas."


Biasa dengarkan? Aku pun selalu keluar 'remarks' macam ni. Belakangan ni, cuaca memang panasnya lain macam sikit. Kat tempat aku, dah lama tak hujan. Terik matahari kat luar tu, kalaulah kita pecahkan telur dan biarkan...confirm boleh masak jadi telur mata kerbau! Hehehe boleh buat lunch ;)

So, hari ni aku nak share dengan korang semua -  ketika dalam kepanasan atau berada dalam cuaca yang panas zikirkanlah nama Allah 'Ya Latif' sepenuh hati dan berulang-ulang kali. 'Ya Latif' bermaksud Yang Maha Lembut. Nama Allah ini digunakan dalam banyak amalan lain contohnya untuk lembutkan hati anak-anak, redakan perasaan marah dan tatkala kita nak berdepan dengan orang yang sukar dibawa berbincang.

Aku belajar tentang zikir 'Ya Latif' untuk cuaca panas ni sejak zaman sekolah dulu. Kalau tak silap, dari salah sebuah buku Hajat (99 Nama Allah). Insya Allah, apabila dizikirkan berulang-kali, Allah akan kurniakan keselesaan pada kita. Walaupun panas terik, dengan izin-Nya, akan ada angin/udara lembut yang mendinginkan kita.


Sabtu, 14 Januari 2012

A Good Start for 2012

Inilah entri pertama aku untuk 2012. Walaupun dah dua minggu kita sambut tahun baru, aku tak sempat langsung nak jengah dan 'celebrate' new year dengan blog aku ni. Well, first two weeks ni life agak taxing but alhamdulillah managable lagi :)

Tahun 2012 ni aku mulakan dengan senyuman yang lebar. Nak tahu kenapa?



Well, aku dapat Planner Starbucks dari adik lelaki aku. Aku memang perlukan planner. Maklumlah orang kelam-kabut & pelupa macam aku ni wajib ada planner or organizer. So, minggu terakhir 2011, masa dia datang rumah lawat ibu, aku buat muka seposen mintak planner kat dia. Hehehe ni memang aktiviti tahunan aku,...agak-agak hujung tahun je aku mulalah buat muka tak malu mintak planner/calendar free dari adik-adik. Kesian diorang dapat kakak macam aku nih.

Punyalah excited dapat planner Starbucks. Cantekkkkkk!!! Adik aku kata dia redeem guna points yang dia kumpul. Siap kena buat extra trip ke Starbucks lagi sebab nak cukupkan points. Thanks so much, bro! Really appreciate it.

Bukan itu saja,....Angah pula beri aku table calendar err... actually 3 table calendars! 1 aku letak kat 'opis' aku kat dewan, satu letak dalam bilik dan satu lagi letak kat ruang tamu. Yang 1 ni aku paling suka (yang dalam gambar tu lah) sebab siap ada waktu solat. Senang nak refer. Thanks so much, Cekengah!!! Oh thanks jugak untuk organizers yang macam notebook tuh. Boleh guna untuk prepare bahan ngaja budak :)

So, I've got a planner and a table calendar. It's a good start for 2012, rite?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...