Selasa, 30 Jun 2020

Kad Hari Lahir | Birthday Cards

Sepanjang tempoh berkurung di rumah, selain di dapur dan ruang menonton, (jadi couch potato marathon tengok TV shows back-to-back) masa saya banyak dihabiskan di dalam bilik kraf. Saya tulis jurnal, hias jurnal, buat scrapbook... masa terluang yang ada inilah digunakan untuk memory keeping. Selama ini, gambar dan barang-barang untuk scrapbooking makin hari makin menimbun saya lambakkan atas meja kerja. Terbiar begitu sahaja. Tak jumpa masa yang sesuai untuk duduk potong-potong, tampal-tampal dan hias-hias ni. 


Alang-alang dah kemas bilik kraf tu, saya buat inventori untuk kad-kad ucapan yang masih ada dalam simpanan saya. Selalunya, apabila selesai buat kad, saya masukkan je dalam kotak khas. Kali ini terlebih rajin. Saya susun ikut kategori. Senanglah nanti apabila perlukan kad ucapan, saya tahu mana yang sedia ada untuk digunakan, mana yang kena buat.


Di bawah ini, ada lima keping kad ucapan hari lahir. Apa yang buat saya puas hati sangat, kad-kad ini saya hasilkan menggunakan lebihan kertas-kertas yang ada. Lazimnya apabila saya buat kad, hias jurnal atau scrapbook, pasti akan ada jalur atau lebihan kertas-kertas bercorak yang berbaki. Semua itu akan saya simpan dalam kotak khas. Ada masa lapang, saya akan tengok balik cebisan-cebisan kertas tersebut dan cuba guna mana yang boleh untuk buat kad ucapan yang simple. Tak adalah membazir. Sayang tau kalau kertas cantik-cantik dibuang begitu sahaja.
 

Isnin, 29 Jun 2020

Resepi Ayam Goreng Mamak

Satu lagi resepi yang dicuba dalam tempoh PKP yang lalu. Baru sempat buat entri. Ayam goreng ala ala kedai mamak. Lama dah tak makan ayam goreng rangup versi kedai mamak. Asalnya, saya dan Bott tengok satu cerita Melayu ni. Ada scene makan-makan. Bukan main meriah betul lauk-pauk yang terhidang atas meja! Mulalah saya dan Bott terliur tengok. Terus rasa teringin nak makan itu ini...ayam madu...nasi kandar...kari ikan...ayam kicap.... Makanya, alang-alang dah mulut masing-masing sibuk buat senarai, kami pun merangka sekalilah nak cuba masak lauk apa nanti.

Dalam banyak-banyak hidangan yang kami masukkan dalam senarai menu, ayam goreng mamak menang untuk hari itu. Kebetulan, memang dah lama tak makan. Tak sukar pun nak sediakan hidangan ini cuma bahan perapannya agak banyaklah jika dibandingkan dengan penyediaan ayam goreng biasa. OK, jom tengok resepi.



Sabtu, 13 Jun 2020

Ice Blended Farm Fresh Cafe Latte

Saya memang suka akan produk-produk Farm Fresh. Dari susu segar, susu kurma, susu coklat, yogurt, soya sehinggalah ke cafe latte. Selalu yang ada stok di rumah on regular basis ialah susu segar atau skinny low fat milk untuk buat kopi dan overnight oat. Yang lain tu, beli secara berkala, ikut selera apabila teringin je.

Cafe latte ni Cekengah yang beri. Dia beli satu kotak, separuh untuk rumah dia manakala selebihnya untuk saya dan Bott. Punyalah happy saya ada kopi sejuk beratur dalam peti ais! Waktu cuaca panas atau menjelang petang apabila badan dah mula lemau, minum cafe latte sejuk ini memang boleh terus celik mata. Saya suka sebab rasa kopinya kuat. Tidak ditenggelamkan oleh susu.

Lama juga stok cafe latte bertahan dalam peti sejuk. Pandai berjimatlah konon-kononnya. Lagipun, selalu saya minum kopi panas untuk mulakan hari. Tetapi, ada satu hari ni tekak teringin nak something sejuk dingin gitu. Buka peti sejuk nampak cafe latte ni terus grab. Ambil ais sedikit, letak dalam smoothie blender, tadaaaaaaaa! Jadilah ice blended cafe latte.  

Ahad, 7 Jun 2020

Honey Butter Biscuits ala Texas Chicken

Bagi yang biasa makan Texas Chicken, pasti kalian familiar dengan honey butter biscuits kan? Saya memang jika sekali-sekala singgah makan di sana, tidak akan lupa pesan honey butter biscuits dan jalapeno poppers

Honey butter biscuits Texas Chicken ini jadi kegemaran ramai sebab rasa manis dan buttery yang sedang-sedang. Just nice dan tidak keterlaluan. Kombinasi rasa lemak mentega dan manis madu membuatkan biskut ini sedap dinikmati begitu sahaja. Dapat pula dicicah dengan minuman panas kegemaran kalian, lagilah berganda kelazatannya.

Ini antara resepi terawal yang saya cuba semasa PKP baru-baru dilaksanakan tiga bulan yang lalu. Waktu itu, memang asyik keluar masuk dapur je. Konon-kononnya nak menyesuaikan diri dengan fasa baharu kena kurung dalam rumah. Padahal selama ini kalau dapat peluang duduk memeram diri dekat rumah, sayalah yang paling happy! Setiap hari saya dan Bott akan cuba masak satu resepi yang kitorang teringin nak makan. Tak kiralah hidangan sarapan ke, lauk atau pencuci mulut. Resepi baharu atau yang dah pernah cuba sebelum ini. Biskut ini antara salah satu daripada projek satu resepi satu hari kamilah. Lagipun saya memang teringin sangat sebab dah lama tak makan.

Kebetulan bahan-bahan memang ada. Cara nak buat honey butter biscuits ini pun memang mudah. Batch pertama yang dibakar, glazed pakai madu dan mentega.  Batch kedua pula (lihat gambar di bawah), tanpa madu cuma guna sapuan mentega. Rupa parasnya kurang berkilat tetapi rasa tetap awesome. Biskut tanpa madu ini khusus untuk Bott sebab dia nak cicah dengan kopi panas. 


Khamis, 4 Jun 2020

Teringin Cucur Kembung Viral


Assalamu'alaikum. Entri pertama saya untuk bulan Jun setelah sebulan lebih tinggalkan blog. Memandangkan kita masih dalam bulan Syawal, rasanya tidak terlambat untuk saya ucapkan 'Selamat Hari Raya'. Maaf zahir dan batin andai ada salah silap saya sama ada yang disengajakan ataupun tidak terhadap kalian.

Apa khabar? Bagaimanakah sambutan hari raya kalian tahun ini? Masih dalam mood raya atau sudah kembali sibuk dengan rutin harian? Sempat juga saya intai perkongsian teman-teman di media sosial. Meskipun tahun ini kita sibuk menyesuaikan diri dengan norma baharu, alhamdulillah, Syawal tetap dirayakan meriah dengan cara masing-masing. Apapun saya doakan segala yang terbaik buat kalian semua.

Saya masih bekerja dari rumah sekarang ini. Faham-faham sahajalah apabila dah duduk rumah, lagi banyak makan dari buat kerja. Langkah ke dapur, buka peti sejuk, angkat tudung saji jadi makin kerap. Kalau dahulu biasanya makan dalam 2 - 4 meals sahaja sehari, sekarang ni sampai 5 - 6. Yelah, siap peruntukkan waktu untuk rehat pagi, fika, minum teh, snacking bagai...😝

Baru-baru ini, teringin nak makan cekodok. Tetapi, tak mahu cekodok biasa. Nak yang cucur kembung viral tu. Apa lagi, terus laju masuk dapur goreng cucur.


Inilah rupanya cucur kembung viral saya. Sedap makan panas-panas sambil lawan dengan kopi pekat. Tengah enjoy makan, tiba-tiba teringat pula kenangan dengan arwah abah. Dahulu petang-petang kami berdua akan pergi kedai naik motor semata-mata nak pergi beli produk Cucur Adabi. Lepas tu, baba akan goreng dan kami makan berdua sambil tengok TV. Rindunya momen-momen dahulu. Dah rindu datang menggamit, tekak ni pun gatal juga teringin nak Cucur Adabi. 

Malas nak keluar, si Bott beli kat Lazada je. Kebetulan masa tu hendak beli rempah kari dan beberapa produk Adabi yang lain. Senyum lebar saya sampai telinga dapat makan cucur Adabi. Maaf, tiada gambar yang dapat disertakan di sini. Dalam range produk Cucur Adabi, saya paling suka perasa udang. Perasa bilis dan lemak manis bagi saya biasa sahaja. Dahulu, seingat saya Adabi pernah keluarkan beberapa perasa cucur yang pelik seperti cucur keju. Pernah cuba, tak kena dengan selera saya. Dah discontinue lama pun produk tu.

Ada siapa-siapa di sini suka makan Cucur Adabi? Saya tengok di Instagram ramai yang kreatif olah pelbagai resepi guna tepung cucur ini. Kalian prefer perasa yang mana?