Sabtu, Mei 10, 2014

Tutorial Kraf Kertas: Cara untuk Buat 'Accordian Folded Flower'.

Berikut, ditunjukkan langkah demi langkah cara mudah untuk membuat accordian folded  flower.




Potong kertas secara memanjang mengikut ukuran yang dikehendaki. Jika mahu buat bunga yang besar, kita akan perlukan 2 jalur kertas.

Gunakan 'paper scorer' untuk buat kesan lipatan. Jarakkan sekurang-kurangnya 0.5cm. Lipat jalur kertas secara berselang-seli mengikut kesan 'scoring' yang dibuat.

Cantumkan jalur kertas supaya membentuk bulatan dengan corak kertas (corak yang hendak dijadikan bunga) di bahagian luar.

Perlahan-lahan tekan bahagian atas kertas sehingga kertas meleper dan membentuk bunga. 

Tampal bahagian belakang bunga dengan secebis kertas keras yang telah diletakkan dengan hot glue supaya bentuk bunga kekal. Boleh juga menggunakan 'mount tape'/ 'dimentional tape'.

Hiaskan bahagian tengah bunga dengan butang atau embellishment lain.

Gunakan untuk menghias scrapbook, kad atau papan notis. Selamat mencuba!


'Accordian Folded Flower' untuk Kraf

'Accordian folded flowers' adalah antara hiasan/embellishment yang biasa digunakan dalam kraf kertas. Ini contoh 'accordian folded flowers' yang telah saya buat. Bukan sahaja senang untuk dihasilkan, malah cantik diletakkan pada kad atau 'scrap page'.


Kita boleh buat sendiri bunga ni agar bersesuaian dengan tema & warna projek kraf kita. Gunakan butang, reben atau apa sahaja yang menarik (tapi kena pastikan boleh melekat atas permukaan bunga kita) untuk hasilkan 'accordion folded flower' mengikut kreativiti sendiri.

Ingin tahu bagaimana nak buat bunga ini? Ikut tutorial bergambar ini.


Jumaat, Mei 09, 2014

Resepi Stew Ayam Bott

Ini hidangan kegemaran Bott. Stew ayam yang dimakan dengan nasi panas. Resepi stew ayam ni kami dah modified ikut citarasa kami. Mudah sahaja nak sediakan. Main campak-campak je. Berminat nak cuba? Ikut 3 langkah mudah di bawah (Err,..langkah-langkah tak termasuk penyediaan bahan-bahan tau!)

  1. Rebus ketulan ayam dan kaki ayam untuk buat stok. Masukkan hirisan bawang besar/merah, bawang putih, halia, lobak merah, ubi kentang, saderi dan asam keping. Biarkan hingga mendidih.
  2. Masukkan kicap tiram, kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam. Letak sedikit dulu dan modify rasa ikut citarasa. Jika perlu perasakan dengan garam.
  3. Masukkan 1 - 2 sudu tepung jagung (larutkan dalam sedikit air) untuk pekatkan kuah. Sedia untuk dihidang!

Khamis, Mei 08, 2014

Ini adalah limpah kurniaan Tuhanku.

Sekadar perkongsian ringkas buat hari ini. Untuk mengingatkan diri saya juga. Lazimnya, apabila kalian dipuji, apa reaksi pertama kalian? Apa pula tindak balas atau respons kalian terhadap pujian tersebut? 

Common courtesy - kita akan cakap terima kasih, bukan? Tetapi, cukupkah sekadar itu? Ya, mungkin cukup untuk orang yang memuji kita. Untuk diri kita sendiri?

Islam benar-benar sempurna dan cukup indah sehinggakan situaasi kita dipuji pun ada adab dan amalan baik yang wajar kita praktikkan. Yalah, orang puji kualiti yang baik pada kita. Kualiti berkenaan datang dari siapa? Ada baiknya dalam situasi begini, kita tidak terus 'kembang hidung' sebaliknya guna kesempatan yang ada untuk mengingati Sang Pencipta.

Bilamana kita mendapat pujian daripada orang lain atau apabila kita dilimpahi dengan kesenangan dan kebahagiaan, jangan lupa untuk lafazkan:


Hadza min fadhli rabbi

Terjemahan: Ini adalah limpah kurniaan Tuhanku.


Ini adalah limpah kurniaan Tuhanku. Apa yang baik pada diri kita memang datang daripada-Nya. Jadi, tidak salah untuk kita bersyukur dan mengingatkan diri dari semasa ke semasa.