"Buat masak lemak, kak!" Tu dia,...request dari bonda tercinta.
Gulai Masak Lemak Pegaga |
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Daun pegaga
- Segenggam kecil ikan bilis
- Santan (saya guna sekotak santan 200ml yang Reduced Fat/Lemak Dikurangkan) + sedikit air untuk cairkan santan
- 2 butir bawang merah (hiris halus)
- serbuk kunyit
- 3 batang cili merah (buang biji dan potong serong)
- asam keping
- belimbing besi/buluh
- 1 batang serai dititik
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Masukkan santan, bawang merah, serai, asam keping dan ikan bilis ke dalam periuk. Masak hingga santan mula mendidih. Kacau perlahan.
- Masukkan sedikit serbuk kunyit, cili merah dan belimbing. Kemudian, masukkan garam (hanya jika perlu) kerana kita dah ada masin ikan bilis.
- Akhir sekali, masukkan daun pegaga dan terus mengacau gulai (supaya tekstur santannya tidak pecah).
- Sedia untuk dihidang.