Sabtu, November 08, 2014

Jom Cuba Nasib - Pengorbanan Cinta

Assalamu'alaikum. Selamat Pagi! Hujung minggu sudah tiba! 
OK, hari ni ada mood nak buat entri 'Jom Cuba Nasib'. Ingat nak buat teka-teki, tapi buat based on keywords Nuffnang dululah. Boleh cungkil bakat terpendam dan jiwa puitis kalian semua :)

Nak buat apa?
Well, kalau sebelum ni kita dah main teka-teki siput babi, dan dah cuba reka ayat 'bila masih di langit', hari ni....

Jeng jeng jeng!

Demam Pengorbanan Cinta

Haaa,..ini penangan Setia Band released album dan buat konsert baru-baru ini. Kebetulan saya ada entri mengenai lagu Pengorbanan Cinta. Bagi yang tak tahu, Setia Band merupakan kumpulan dari seberang. Asalnya kumpulan ST12, tetapi anggotanya berpecah dan tubuhkan kumpulan Setia. 

Jangan risau, tak perlu pergi cari lagu ni untuk dengar. Personally, gubahan lagu dan vokal Charly bawa lagu ni best, tapi lirik macam meh?! Kurang sikit kat situ ;)

OK. Simple je. Usahakan apa sahaja - ayat, sajak, pantun, syair,.. apa sahajalah yang boleh difikirkan. Temanya - Pengorbanan Cinta. Dalam erti kata lain, kalian boleh share tafsiran pengorbanan cinta kalian ke,..cerita-cerita dan pengalaman ke,...terpulang. Tinggalkan hasil kreativiti kalian di ruangan komen sebelum Isnin, 10 November, 12.30 tengah hari. 'Komen-komen penyertaan' akan saya approve selepas tu  :)

Selamat mengasah minda kreatif!

Psttt! Klik pada pautan 'bila masih di langit' di atas. Baca komen terkini daripada Sis JM ;)



Khamis, November 06, 2014

Urap Pegaga

Assalamu'alaikum! Selamat Pagi Khamis! Cepat betul masa berlalu...sedar-sedar dah nak hujung minggu. Minggu pertama November pun dah nak habis. Bagaimana November kalian setakat ni? Oh, semalam 'tuai' pegaga dari taman herba saya. Banyak jugalah yang dapat! Ada kerisik kering dalam peti sejuk. Apa lagi,...saya buat urap! Jamu mata dulu ye...Insya Allah petang nanti saya sertakan resepinya.

Urap Pegaga
Kemas kini 5.07 petang. 
OK. Jom intai resepinya!

Resepi Urap Pegaga 

Bahan-bahan:
  • 2 - 3 genggam/ikat daun pegaga (dibersihkan)
  • 1/4 - 1/2 biji kelapa parut yang disangai terlebih dahulu (Saya gunakan stok kerisik kering yang ada.)
  • 3 biji bawang merah  (mayang)
  • Halia lebih kurang sebesar ibu jari (hiris halus memanjang)
  • 7 tangkai cili padi (hiris). Kalau tak makan pedas, boleh kurangkan atau tak perlu letak langsung.
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1.  Tumiskan bawang merah, belacan dan halia hingga naik bau. Tambahkan sedikit serbuk kunyit.
  2. Masukkan daun pegaga. Masak hingga daunnya layu.
  3. Masukkan kelapa parut dan cili padi. Kacau hingga semuanya sebati. Perasakan dengan garam.
  4. Sedia untuk dihidang!