Selasa, Mac 31, 2020

Resepi Overnight Oat - Cita Rasa Tropika

Ini salah satu resepi overnight oat kegemaran saya. Gabungan nanas, betik, goji red berries dan shredded coconut (parutan isi kelapa). Cita rasa tropika gitu! Cuma yang di dalam gambar di bawah, tiada hirisan betik. Betik habis. Shredded coconut pula ambil keputusan untuk bersembunyi di balik susu. Jadi, tidak nampak langsung kelibatnya. 😅



Resepi Overnight Oat - Cita Rasa Tropika


Bahan-bahan yang diperlukan:
  • hirisan nanas secukupnya ikut selera
  • hirisan betik secukupnya ikut selera
  • 5 - 7 biji goji red berries (Beri ini sangat elok untuk mata.) Saya selalu dapatkan versi beri yang sudah dikeringkan macam kismis. 
  • 40 gram rolled oat (Kuantiti oat yang hendak digunakan bergantung kepada kalian. Anggaran antara 35 - 50 gram untuk satu portion hidangan. Jika hendak letak yogurt dan lebih banyak buah, bolehlah oat dikurangkan kepada 35 gram. Atau jika inginkan portion yang lebih mengenyangkan, letak 50 gram.)
  • 100 - 120 gram susu segar
  • 1 sudu teh madu/ 1 sudu teh sirap mapel atau 1 sudu besar yogurt (optional). Sekarang ini, saya lebih suka untuk tidak menggunakan sebarang pemanis dalam overnight oat saya. Hanya bergantung pada manis buah-buahan dan susu sahaja.
  • secubit serbuk kayu manis

Jumaat, Mac 27, 2020

Cara Berkesan Bersihkan Kesan Karat

Assalamu'alaikum. Apa khabar semua? Harap kalian baik-baik sahaja sepanjang tempoh PKP ini. Bagi yang perlu bekerja, selamat bertugas. Be safe. Bagi yang #stayathome di rumah, harap kalian dapat manfaatkan masa yang ada ini dengan bijak. 

Hari ke-10 PKP barulah sempat menjengah blog. Itu pun punyalah paksa diri untuk buka laptop. Sebenarnya, sebelum bermula PKP lagi, saya sudah bercuti sejak awal Mac. Cuti mengada-mengada kononnya untuk rehatkan diri dan minda. Tak sangka memang betul-betul cuti panjang!

Dah duduk rumah tu, macam-macamlah yang dapat dibuat. Kemas ini, susun itu, punggah sana, korek sini. Memang masa yang terluang terisi dengan macam-macam aktiviti. Dua tiga hari ini sibuk mengemas peralatan baking di dapur.

Dalam sibuk mengemas, jumpalah beberapa barang yang dah berkarat macam tiered serving tray, loyang, cutleries yang masih boleh digunakan lagi. Sayang nak buang. Lagipun, sebenarnya ada cara untuk kita hilangkan atau buang kesan karat ni. Nak tahu? Jom saya tunjukkan.

OK, di bawah ini termometer oven yang berkarat sedikit di bahagian atas. Sebenarnya, saya hendak guna tiered serving tray untuk demo tips ini sebab karatnya lagi teruk dan ketara. Tetapi, permukaan tray tu berkilat sangat. Apabila ambil gambar, lagi banyak nampak reflection saya daripada kesan karatnya. 😅 Jadi, kita pakai termometer oven ni sahajalah ya.



Rabu, Februari 19, 2020

Rub-On Stickers untuk Kraf dan Journal

Hari ini saya hendak tunjuk sebahagian daripada koleksi rub-on stickers yang saya beli di Mr. DIY. Punyalah excited semasa jumpa pek pelekat rub-on ni! Okay, sebelum tu, bagi yang kurang jelas, pelekat jenis rub-on ni bukan macam pelekat biasa yang kita peel dan tampal. Yang ini, kita kena gosok bahagian atas pelekat guna batang aiskrim atau syiling sehingga cetakan pelekat tu berpindah sepenuhnya pada permukaan kad atau kertas yang kita hias.

Di Mr. DIY ada dua pek rub-on stickers. Setiap pek mengandungi empat keping dan setiap keping ada banyak pelekat dengan sentimen (wordings and quotes yang menarik). Tengoklah gambar di bawah. Meriah kan?!


Rata-rata setiap keping rub-on sheet ini ada sekurang-kurangnya 20 pelekat yang berbeza. Macam-macam saiz, rekaan dan jenis font. Cantik-cantik pula tu! Rambang mata saya dibuatnya! Beratur-atur projek kraf yang terbayang dalam kepala yang boleh dibuat menggunakan pelekat-pelekat ini semua.

Selasa, Februari 11, 2020

Resepi Kerabu Kedondong

Ini antara entri resepi peram saya. Buat resepi ni tahun lepas, baru sekarang dapat terbit sebagai entri. Susulan beli Kedondong Reduced to Clear dari Tesco (maaf, ini juga kisah 2019), banyak jugalah resepi berasaskan kedondong yang saya olah untuk santapan diri dan keluarga. Antaranya ialah kerabu kedondong.


Beginilah rupa paras kerabu kedondong saya.


Resepi Kerabu Kedondong

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 6-8 biji buah kedondong (isi dihiris memanjang). Jika nak guna lebih banyak pun boleh.
  • beberapa biji bawang merah atau sebiji bawang holland (dihiris halus) 
  • segenggam kecil ikan bilis (disangrai/disangai - goreng tanpa minyak). Kalau nak goreng seperti biasa dengan minyak pun boleh, asalkan ikan bilis tu garing.
  • beberapa helai daun limau (dihiris halus)
  • 2 batang serai (dihiris halus)
  • air perahan limau kasturi (secukupnya)
  • garam secukup rasa