Isnin, Jun 29, 2020

Resepi Ayam Goreng Mamak

Satu lagi resepi yang dicuba dalam tempoh PKP yang lalu. Baru sempat buat entri. Ayam goreng ala ala kedai mamak. Lama dah tak makan ayam goreng rangup versi kedai mamak. Asalnya, saya dan Bott tengok satu cerita Melayu ni. Ada scene makan-makan. Bukan main meriah betul lauk-pauk yang terhidang atas meja! Mulalah saya dan Bott terliur tengok. Terus rasa teringin nak makan itu ini...ayam madu...nasi kandar...kari ikan...ayam kicap.... Makanya, alang-alang dah mulut masing-masing sibuk buat senarai, kami pun merangka sekalilah nak cuba masak lauk apa nanti.

Dalam banyak-banyak hidangan yang kami masukkan dalam senarai menu, ayam goreng mamak menang untuk hari itu. Kebetulan, memang dah lama tak makan. Tak sukar pun nak sediakan hidangan ini cuma bahan perapannya agak banyaklah jika dibandingkan dengan penyediaan ayam goreng biasa. OK, jom tengok resepi.



Sabtu, Jun 13, 2020

Ice Blended Farm Fresh Cafe Latte

Saya memang suka akan produk-produk Farm Fresh. Dari susu segar, susu kurma, susu coklat, yogurt, soya sehinggalah ke cafe latte. Selalu yang ada stok di rumah on regular basis ialah susu segar atau skinny low fat milk untuk buat kopi dan overnight oat. Yang lain tu, beli secara berkala, ikut selera apabila teringin je.

Cafe latte ni Cekengah yang beri. Dia beli satu kotak, separuh untuk rumah dia manakala selebihnya untuk saya dan Bott. Punyalah happy saya ada kopi sejuk beratur dalam peti ais! Waktu cuaca panas atau menjelang petang apabila badan dah mula lemau, minum cafe latte sejuk ini memang boleh terus celik mata. Saya suka sebab rasa kopinya kuat. Tidak ditenggelamkan oleh susu.

Lama juga stok cafe latte bertahan dalam peti sejuk. Pandai berjimatlah konon-kononnya. Lagipun, selalu saya minum kopi panas untuk mulakan hari. Tetapi, ada satu hari ni tekak teringin nak something sejuk dingin gitu. Buka peti sejuk nampak cafe latte ni terus grab. Ambil ais sedikit, letak dalam smoothie blender, tadaaaaaaaa! Jadilah ice blended cafe latte.