728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Isnin, 5 Mei 2014

Biskut Sarang Semut (Resepi Mudah)

Musim teringin makan biskut raya dah sampai! Rasanya dah lama benar dapur ni tak berbau wangi dek kerana membakar cookies. Tapi, ini bukan biskut raya tau. Biskut untuk dikunyah-kunyah masa gatal gigi.

Biskut Sarang Semut

Dulu masa kecil, saya tak pandai makan biskut sarang semut ni. Yelah, time kecik-kecik taste-buds cenderung ke arah biskut coklat je. Dah tua nilah jadi penggemar biskut sarang semut tegar. Senang je nak buat [Time sagat adunan tu je yang jenuh+sakit pinggang sikit].

Apa yang menariknya, once kita dah ada resepi asas biskut ni, kita boleh pelbagaikan lagi rasanya. Buat biskut sarang semut Milo ke,.. sarang semut Horlicks ke. Yang kat atas tu, biskut sarang semut tradisional. Asli! Rasanya lemak berkrim. Teksturnya rapuh, cair di mulut :)

Oh, jamu mata dulu ye. Resepinya saya akan masukkan kemudian.


Harga runtuh di LAZADA. Jimat 56%. Hanya RM400.00. Dapatkan barang baking dengan harga hebat di juala Riang Raya LAZADA 2015!


Kemaskini 6 Mei 2014

Resepi Biskut Sarang Semut

Bahan A
250g mentega
100g gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila

Bahan B (ayak)
250g tepung gandum
100g tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard

Bahan Hiasan
Coklat Urai (Chocolate Rice)
Thousands & Hundreds (Manik gula kecil yang berwarna-warni tu)

Kelongsong kertas no. 1 secukupnya.

Cara-cara:
  1. Pukul gula mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian, masukkan kuning telur diikuti dengan esen vanila.
  2. Masukkan Bahan B sedikit demi sedikit. Kaup balik hingga mula membentuk doh. 
  3. Kepal-kepalkan doh kepada beberapa bahagian.
  4. Sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit.
  5. Sagat doh menggunakan pemarut. Gunakan garpu atau sudu kecil untuk isi doh yang telah diparut ke dalam kelongsong kertas. Susun dalam dulang pembakar.
  6. Taburkan coklat urai dan thousands & hundreds.
  7. Bakar dalam oven (yang telah dipanaskan pada suhu 180'C) selama 18-25 minit.

Selamat Mencuba!

9 ulasan:

  1. wahh ! resepi2.. bgi snang2 je.. bskut sarang semut lah juadah wajib time raya.. suka2 ~~ *penggemar sarang semut.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeayyy! Ada geng :) nanti akak update secepat mungkin ye...

      Padam
  2. rasa mcm nk raya tgk biskut nih

    BalasPadam
  3. wah.. boleh cuma la lepas ni..

    BalasPadam
  4. Biskut wajib mak Ros buat dulu ni!

    BalasPadam
  5. Biskut nie sedap... Ok jer... Cuma saya x minat sangat :)

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...