728 x 90

Sabtu, 5 September 2015

My Gridle Pan

Salam Sabtu semua!

GRILLA Gridle Pan
Setelah sekian lama teringin nak ada gridle pan, akhirnya berjaya juga saya dapatkan sebijik! Dari dulu nak beli, tetapi from time to time dahulukan benda lain (barang-barang dan material kraf kot hikhik). Baru-baru ni pergi cuci mata di IKEA, terus set mind nak cari pan idaman hati. TOP PRIORITY! 

Harga? RM69.00. Saiznya agak besar. Boleh grill 4 - 6 keping roti potong sekali. Masa untuk rasmikan my new kitchen utensil. 

Tattadaaaaaa!
Grilled Eggplant

Inilah sebabnya mengapa saya teringin sangat nak gridle pan. Simply love the charred mark! Terung ni untuk hidangan brunch saya. Hidangan apa? Kena tunggu entri seterusnya. Nanti saya sertakan resepi sekali.


57 ulasan:

  1. Makan camne tu kak farah? Ratah gitu je ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ni akak prep utk buat sandwich. Kalau nak makan ratah gitu je pun boleh. Tapi sebelum tu letak olive oil sikit, perasakan dengan garam dan lada sulah :)

      Padam
  2. Murah murah...

    Ada sale ke...lama dh x g ikea.


    Eh jap... ikea mn ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak gi Ikea Mutiara Damansara :)
      Tak tahulah ada sale besar2an ke idak. Tak perasan. Tapi banyaklah barang2 yg dapat good bargain.

      Padam
  3. Erm..cam best..Nmpk cantik hasil masak tepung tu kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best. Yang ni akak grill tak guna tepung. Sapu sikit minyak zaitun pada terung dan grill sampai layu :)

      Padam
  4. wah farah kaknoor ada gridle ni tapi so far tak pernah guna utk terung hahaa
    cuma dok grill yg lain je, boleh lah try terung nnt2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh lepas ni Kak Noor boleh olah resepi guna terung grill pula ye :)

      Padam
    2. Nak grill apa pon boleh... Kecuali tangan! Ha ha ha...

      Padam
    3. Hahahaah tangan kenotlah. Jangan carik pasal :)

      Padam
  5. terung grill tak pernah try lagi..biasa masak sambal je..nampak nau jiwa desa..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun jiwa desa gak. Tapi ni saja2 nak tukar selera :)

      Padam
  6. wahh..tahniah FM akhirnya dapat memilikinya...terung...kesukaan diana ni FM...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Diana. Samalah kita. Satu geng suka terunggggg :)

      Padam
  7. Zarith pun memang peminat pan ni. Dulu sebelum balik Malaysia memang ada beli sebijik. Happy bila tengok panggang ikan ade 'stretchmark' tu gege

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang happy kan...excited akak tengok belang2 tu :)

      Padam
  8. Tahniah kak wow lepas ni banyak resepi baru la ya

    BalasPadam
  9. Syida guna pemanggang ajaib.. Mak beria beli.. hehe.. tapi mak xpandai nak jaga surface dia.. dia dah gorek2 ngan sudu, dah nampak putih2.. nak guna sekarang dah melekat-lekat..
    Mak kata," mana tau benda tu nak keluaq".. Tak reti katanya.. Hehe.. Nak gantikan yg baru xpayah katanya, akai jelah sampai rosak teruk..huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe emak Syida boleh geng ngan Cekengah. Cekengah guna non-stick frying pan akak pakai sudip besi. Meraung akak tengok coating pan tu rosak. Dia buat muka kedun tak bersalah je. Gi Ikea, akak grabbed sekali frying pan baru. Siap sorok dari Cekengah heehehehehhh

      Padam
  10. Kaedah grill ni best, healthy katanya.. tak payah letak minyak pun xpa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yesssss,..pilihan yang lebih sihatlah lebih kurang :)

      Padam
  11. Kalau masak daging ni, mesti sedap :D

    BalasPadam
  12. Wahhh dah sampai... makin bersemangat nak massk lepas ni....hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang semangat! Semua benda akak nak grill :)

      Padam
  13. p-asni mesti lagiiiii byk masakan yg sedap2 kan??? ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harap2 begitulah....hihihi takut hangat2 tahi ayam je..nanti terperuk pula pan ni :)

      Padam
  14. ok laa harganya.. mesti Farrah lagi bersemangat nak masak lepas nih..

    BalasPadam
  15. niat dihati nak beli
    big bos pula tak approve

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh kena ayat big boss lebih ni :)

      Padam
    2. tulah...tengah dok fikir apakah ayat yang sesuai

      Padam
    3. Kena ada ayat pujuk rayu :)

      Padam
  16. sedappnya... nak panggang ayam pun boleh kan guna pemanggang ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, Intan. Tapi, saiz ayam tu tak boleh besar sangatlah :)

      Padam
  17. Balasan
    1. Belilah, Intan. Nanti macam2 boleh grill :)

      Padam
  18. RM69 je..murah tu...bila guna x perlu guna byk minyak lah kan....tapi permukaan nya x rata so kaalu buat teluar dadar mesti ada kesan garisan tu kan...nampak lebih cantik tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang, sis! Kira murahlah. Saya survey kat tempat lain mmg tak dapat harga macam ni :)
      Yesss,...buay telur dadar grill. Memang cantikkkk!

      Padam
  19. Mcm best jeee.. Tringin nak ade jugakk.. Heheh

    BalasPadam
  20. Wah, nampak sedap :) yummy2 :)

    BalasPadam
  21. xtau pun pasal pan2 ni..hahaha =_="

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dont worry, ada banyak masa utk tahu2 :)

      Padam
  22. Nasib baik dumah ekin dah ada pemanggang ajaib MIL beli lama dah hihihi masa ekin belum kahwin dgn abg lg...

    BalasPadam
  23. Kalu x letak minyak... Melekat x cikgu?

    BalasPadam
  24. terbaik.
    da baca dah sandwich terung tu :)
    tq for sharing.
    bila la aida nak gi ikea ni...

    BalasPadam
  25. penah mengidam jugak nk beli ni..
    tapi ku tahan keinginan ku dulu
    hehehehhe

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...