Jumaat, April 04, 2014

Jeruk Bawang Putih Idaman Kalbu

Entah angin apa,..tiba-tiba saya teringin nak makan jeruk bawang putih. Ala,..yang biasa kita makan dengan nasi kerabu tu. So, sekarang ni saya bersiaran dari dapur. Percubaan pertama untuk buat jeruk ni. Harap-harap jadilah sesedap yang saya biasa makan. Oh, kongsi resepi dulu.

Resepi Jeruk Bawang Putih

  • 15 labu bawang putih (Tidak perlu kupas kulit. Basuh dan toskan.)
  • 2 cawan air
  • 1 cawan cuka
  • 1/2 cawan gula pasir
    1/4 cawan garam halus

Cara-cara Penyediaan
  1. Campurkan air, cuka, garam dan gula. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan bawang putih dan biarkan di atas dapur dalam 15 minit.  (Biar bawang putih empuk)
  3. Setelah bawang putih empuk (boleh dicucuk dengan garpu), tutup api. Biarkan sehingga betul-betul sejuk.
  4. Masukkan ke dalam balang atau bekas bertutup. 

Sediakan Minyak Bawang Putih untuk lazatkan hidangan/sebagai pencicah roti (Klik sini)

Rabu, April 02, 2014

Kerepek Bayam untuk Minum Petang

Kelmarin dapat rezeki beberapa ikat bayam. Besar-besar daunnya. Apa lagi, menu minum petang hari ini - kerepek bayam! Saya memang suka kerepek ni sejak kecil. Mula-mula tahu yang sayur bayam boleh dijadikan kerepek, punyalah saya excited! Bukan setakat jadi makanan untuk kuatkan si Popeye je ;)


Ini salah satu daun bayam yang dah jadi kerepek. Besar kan?