Khamis, Oktober 20, 2016

Resepi Onion Rings Mudah dan Sedap

Onion rings antara snek kunyah-kunyah kegemaran saya dan Bott. Rasa-rasa tak ada benda nak makan untuk minum petang, buatlah onion rings. Dalam banyak-banyak resepi onion rings yang sudah saya cuba, paling berkenan dengan resepi di bawah ini. Satu, kerana bahan-bahan yang diperlukan memang ada di rumah. Ada sesetengah resepi perlu guna serbuk roti untuk hasil yang rangup. Version yang ini tidak perlu.

Dua, saya suka kerana onion rings tidak akan jadi soggy walaupun setelah dibiarkan lama. Memanglah hidangan ini enak dinikmati ketika masih panas-panas. Tetapi, kalau selepas tu ada berbaki, tetap sedap dimakan :)

Selasa, Oktober 18, 2016

Ajar Anak Penjodoh Bilangan Guna Katalog

Ikut pengalaman saya, penjodoh bilangan merupakan antara topik Bahasa Malaysia yang sukar dikuasai oleh si cilik. Satu, sebab skop penjodoh bilangan itu sendiri luas:- (i) lain barang, lain penjodoh bilangannya (ii) satu barang boleh ada beberapa penjodoh bilangan bergantung kepada keadaan. Contohnya: pisang - sebiji pisang, sesisir/sesikat pisang, setandan pisang, sepotong pisang dan secubit pisang.

Dua - si cilik kurang didedahkan secara praktikal. (i) kebiasaannya di sekolah mereka akan hafal penjodoh bilangan sekadar yang termampu (ii) kita sendiri di rumah jarang menggunakan penjodoh bilangan dalam pertuturan sehari-hari.

Untuk kelas bersama murid-murid sekolah rendah, saya gunakan approach yang lebih santai (dan Alhamdulillah berkesan untuk mereka). Saya ajak si cilik pergi shopping! Bukan shopping betul-betul. Shopping dalam kelas juga :)

Apa yang diperlukan:

Isnin, Oktober 17, 2016

Buah Kristal Sarawak

Pernah makan buah kristal? Saya baru pertama kali lihat dan cuba makan buah dari Sarawak ini. Sebelum ini hanya berpeluang rasa buah dabai je. Boleh baca mengenainya di sini

Inilah rupanya buah kristal atau longan kristal. Tumpang rezeki Cekebon. Kawan baiknya bawa pulang dari sana. Satu plastik jugalah kami dapat.


Mula-mula saya pandang sepi je. I was under the impression yang itu buah kedondong atau sepupu sepapatnya. So, tak usiklah sebab fikir nanti nak buat jeruk. Bila Cekebon cakap buah tu buah kristal dan rasanya manis macam laici,...terus saya serang! Sekejap je saya habiskan sambil kemas barang, sambil tengok TV :)

Sedap,..memang sedap! Tekstur kulit luarnya keras, tetapi tak susah mana pun nak dikupas. Isinya memang manis, juicy and yummehhhhh!