Jumaat, Oktober 18, 2019

Masak Lemak Cili Api Daging Salai Frozen

Gulai lemak cili api daging salai. Terliur tak? Haaa hidangan autentik dari Negeri Sembilan ini sememangnya menjadi kegemaran ramai. Terutama sekali bagi yang suka makan hidangan pedas. Terangkatttt! 

Saya memang suka. Suka gulai lemak cili api. Suka daging salai. Tetapi, hendak seru rajin untuk menyalai daging tu memang tidaklah. Bab-bab begini, saya lebih selesa jadi tukang makan sahaja. 😉  

Rezeki saya, baru-baru ini seorang kenalan Cekebon beri pek frozen ni. Bukan biasa-biasa. Ini pek daging salai frozen untuk masak lemak cili api. Cekebon tak boleh makan daging dan lauk pedas-pedas. Makanya, jadilah rezeki saya! Punyalah saya teruja! 

Daging salai yang sudah siap dihiris nipis. Satu bekas penuh ya. Extra point daripada saya sebab sangat memudahkan kerja!

Khamis, Oktober 17, 2019

Kord Gitar Kepingan Hati - ST12

ST12 merupakan antara band dari seberang kegemaran saya. Meskipun ahli asal dah berpecah, (Charly dan Pepeng bentuk Setia Band), kumpulan ini tetap tampil dengan lagu-lagu yang boleh tawan selera pendengar. 

Kali ini, ST12 bergabung dengan penyanyi Firman Siagian (kesukaan saya juga!). Dengan Firman sebagai vokalis baharu mereka, ST12 melancarkan sebuah single bertajuk 'Kepingan Hati'. This song might sound familiar sebab lagu ini sebenarnya pernah released di Malaysia sekitar tahun 2015. Tajuknya 'Terbaik Untukmu'. Ketika itu mereka tampil dengan vokalis lain.

Kredit: Nagaswara Official


Untuk #ST12NAFASBARU ini, 'Terbaik Untukmu' diberi nafas baharu dengan kemasan muzik yang lebih menarik dan ditukar judul kepada 'Kepingan Hati'. Muzik videonya sudah disiarkan di Youtube. Jika hendak tonton 'Kepingan Hati' carilah di Youtube. Boleh juga jika ngin bandingkan dengan versi dahulu, Terbaik Untukmu. Charly, vokalis asal ST12 pun ada buat cover lagu ini. Rasa-rasanya kalian suka yang mana satu?

Selasa, Oktober 15, 2019

Birthday Impossible Card untuk Dik Amy Syeera

Geleng kepala saya apabila lihat draf entri ini dalam blog. Tahu tak, kad ini saya buat pada hujung bulan November tahun lepas jika tidak silap. Dah nak satu tahun baru terhegeh-hegeh terbitkan entri di blog? Nazak betul rentak berbloging saya sekarang ini!

Baiklah. Berbalik pada kad yang hendak dikongsikan hari ini, a birthday impossible card. Jangan terkejut. Nama kad ini sahaja yang impossible. Tiada apa-apa yang mustahil pun. Cuma teknik lipatan kad sahaja yang agak berbeza. Sebelum ini, saya pernah kongsi mengenai impossible card. Baca lebih lanjut di sini dan di sini.



Kad ini ditempah oleh seorang rakan blogger, adinda Amy Syeera. Kenal tak? Alah, pemilik blog The Minimalist Traveler tuh. Kad ini untuk diberikan kepada Syafiq, tunangnya yang meraikan hari lahir pada bulan Disember. Huhuhuh budak-budak ni dah nak kahwin dah, baru story pasal kad ni keluar?! Teruk betul saya ni kan?

Amy sendiri yang pilih kombinasi warna dan kemasan emas pada kad. Something kind of futuristic with a hint of gold. Panel di tengah tu boleh letak gambar penerima. Bahagian belakangnya pula untuk tulis ucapan. Then, saya buat matching envelope dan tag hadiah. 

Thanks so much, Amy sebab tempah kad daripada akak. Mesti adik seorang ini sedang sibuk buat persediaan majlis perkahwinannya. Thanks for the invitation, dik. Inshaa Allah, jika tiada aral, akak akan hadir sama-sama meraikan hari bahagia Amy dan Syafiq ya!

Isnin, Oktober 14, 2019

Kegilaan Ceri Manis

Siapa pernah makan ceri manis segar-bugar seperti dalam gambar di bawah ini? Suka tak? Saya kalau ceri ini ada di depan mata, memang tidak akan tolak. Sekejap je bertangkai-tangkai ceri masuk tekak tanpa sedar. Nikmatnya rasa! Lagi-lagi kalau makan ceri yang sudah disejukkan ke dalam peti ais telebih dahulu. Dingin je masuk mulut.

Tidak silap saya, ceri ini dipanggil Ceri Northwest. Saiznya lebih besar sedikit berbanding ceri biasa. Rasanya pula bolehlah dikatakan sederhana manis. Tetapi, sangatlah addictive! Selain daripada rasanya, saya juga suka tekstur buahnya yang crunchy. Ala-ala makan buah plum saiz kecil gitu. Refreshing!