Khamis, Jun 04, 2020

Teringin Cucur Kembung Viral

Assalamu'alaikum. Entri pertama saya untuk bulan Jun setelah sebulan lebih tinggalkan blog. Memandangkan kita masih dalam bulan Syawal, rasanya tidak terlambat untuk saya ucapkan 'Selamat Hari Raya'. Maaf zahir dan batin andai ada salah silap saya sama ada yang disengajakan ataupun tidak terhadap kalian.

Apa khabar? Bagaimanakah sambutan hari raya kalian tahun ini? Masih dalam mood raya atau sudah kembali sibuk dengan rutin harian? Sempat juga saya intai perkongsian teman-teman di media sosial. Meskipun tahun ini kita sibuk menyesuaikan diri dengan norma baharu, alhamdulillah, Syawal tetap dirayakan meriah dengan cara masing-masing. Apapun saya doakan segala yang terbaik buat kalian semua.

Saya masih bekerja dari rumah sekarang ini. Faham-faham sahajalah apabila dah duduk rumah, lagi banyak makan dari buat kerja. Langkah ke dapur, buka peti sejuk, angkat tudung saji jadi makin kerap. Kalau dahulu biasanya makan dalam 2 - 4 meals sahaja sehari, sekarang ni sampai 5 - 6. Yelah, siap peruntukkan waktu untuk rehat pagi, fika, minum teh, snacking bagai...😝

Baru-baru ini, teringin nak makan cekodok. Tetapi, tak mahu cekodok biasa. Nak yang cucur kembung viral tu. Apa lagi, terus laju masuk dapur goreng cucur.


Inilah rupanya cucur kembung viral saya. Sedap makan panas-panas sambil lawan dengan kopi pekat. Tengah enjoy makan, tiba-tiba teringat pula kenangan dengan arwah abah. Dahulu petang-petang kami berdua akan pergi kedai naik motor semata-mata nak pergi beli produk Cucur Adabi. Lepas tu, baba akan goreng dan kami makan berdua sambil tengok TV. Rindunya momen-momen dahulu. Dah rindu datang menggamit, tekak ni pun gatal juga teringin nak Cucur Adabi. 

Malas nak keluar, si Bott beli kat Lazada je. Kebetulan masa tu hendak beli rempah kari dan beberapa produk Adabi yang lain. Senyum lebar saya sampai telinga dapat makan cucur Adabi. Maaf, tiada gambar yang dapat disertakan di sini. Dalam range produk Cucur Adabi, saya paling suka perasa udang. Perasa bilis dan lemak manis bagi saya biasa sahaja. Dahulu, seingat saya Adabi pernah keluarkan beberapa perasa cucur yang pelik seperti cucur keju. Pernah cuba, tak kena dengan selera saya. Dah discontinue lama pun produk tu.

Ada siapa-siapa di sini suka makan Cucur Adabi? Saya tengok di Instagram ramai yang kreatif olah pelbagai resepi guna tepung cucur ini. Kalian prefer perasa yang mana?

Selasa, April 28, 2020

Challenge Accepted - Cabaran Upcycle 2

Entri ini merupakan susulan kepada kisah saya sahut cabaran Bott untuk guna kad atau kertas terpakai yang berkepuk-kepuk dalam simpanan saya. Entri berkenaan di sini. Sayang kononnya sebab cantik. Hajat hati memang hendak guna semula untuk cardmaking atau hias scrapbook. Tetapi, tanpa saya sedar benda-benda terpakai yang saya kumpul semakin hari jadi semakin banyak dan saya tak guna semula pun! Alih-alih, setiap kali ingin buat projek kraf baharu yang meilbatkan kad atau scrap page...saya akan capai brand new sheets of cards or papers. Tak terfikir pun nak guna 'koleksi kertas cantik sayang nak buang' ni.


Jadi, semenjak kena cabar (lebih kepada ugut sebenarnya) oleh Bott, saya memang sedaya upaya guna apa yang boleh. Sambil perlahan-lahan cuba susutkan timbunan kertas dan kad terpakai, saya cuba cabar kreativiti diri supaya dapat hasilkan something nice. Sebelum ini saya dah tunjuk kad ucapan dan penanda buku yang diperbuat daripada katalog, sampul duit raya dan kad raya lama. This time more or less the same. 


#1 Kalendar meja KWSP


12 keping gambar pokok di atas asalnya table calendar KWSP. Tidak dapat dipastikan tahun berapa. Yang pasti, bukan tiga ke empat tahun lepas. Huhuhuh nampak tak ini antara benda-benda lama yang diperam dalam folders kertas terpakai saya. Comel kan gambar-gambarnya? Warna yang digunakan sweet dan cantik.

Saya ambil gambar-gambar tu untuk dijadikan hiasan muka hadapan kad ucapan saya. Lihat gambar di bawah.

Isnin, April 27, 2020

Damba CintaMu yang Sentuh Hati

Assalamu'alaikum.
Salam Ramadan ke - 4.

Sebelum tu, mari kita sama-sama baca doa Ramadan untuk hari ini.

Doa 4 Ramadhan

Yaa Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya berdzikir mengingati-MU. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-MU, dengan kemuliaan- MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai dzat Yang Maha Melihat. 

_________________

Seawal pagi saya terima Whatsapp daripada M hantar satu pautan pada saya dengan message 'You will cry!'. Mula-mula malas nak layan sebab ingat dia hantar rakaman video yang dia buat dek kerana kebosanan terperangkap dalam rumah di negara seberang. Ada sahaja benda-benda pelik dan menyakitkan hati saya yang dihantar termasuklah gambar menu makanan sedap dari Bandung. So, I simply assumed yang ini satu lagi video makanan yang akan buat saya nangis. Caker goreng ke, nasi ayam bakar ke, nasi jamblang ke...tak ke menyakitkan hati tu!

Tapi, apabila check balik baru perasan itu link Youtube. Si M ni mana ada share video kat Youtube. Saya pun dalam mamai-mamai tu tekan. Mula-mula dengar orang baca Bismillah. Lepas tu Ya Rab! Ya Rab! Ya Rabbi Ya Rabbi! Terus celik mata! Dan beberapa minit lepas tu saya berjaya menepati ramalan si M. Saya nangis! Huhuhuhu

Kredit Imej

Saya nangis dengar lagu Damba Cintamu nyanyian Alif Satar dan kumpulan Raihan. Sayu. Menyentuh hati. Dahulu, lagu ini memang antara lagu kegemaran saya. Masa ni era kumpulan-kumpulan nasyid gah dengan pelbagai lagu ketuhanan yang mengusik jiwa.

Jumaat, April 24, 2020

Resepi Cheese Puff dan Resepi Lain Menggunakan Puff Pastry

Salam 1 Ramadan!

Hari ini saya ingin berkongsi beberapa resepi menggunakan puff pastry yang sedap dan mudah disedikan. Semalam saya mengemas peti sejuk dan peti dingin beku. Barulah perasan masih ada stok puff pastry yang belum digunakan. Dah lama saya tidak bake, mujurlah puff pastry masih elok belum sampai tarikh luputnya. Puff pastry ini memang antara benda yang saya akan beli secara berkala dan pastikan ada dalam inventori barang-barang dapur. Bukan apa, kalau tiba-tiba rasa craving nak makan pastri atau something sweet, buntu tak ada idea untuk buat hidangan minum petang ... bolehlah diusahakan sesuatu dengan adanya puff pastry. 

Di pasaran ada macam-macam bentuk dan jenis puff pastry - jenis square, jenis gulung ... yang jenis blok pun ada. Boleh dapatkan di pasar raya atau kedai yang menjual bahan kek. Saya biasa beli jenama Kawan yang dalam bentuk empat segi kecil. Mudah, dah siap potong. Senang nak buat tuna puff atau sardine puff. Kalau nak buat pai atau cinnamon rolls baru beli yang jenis gulung. 

Alang-alang dah ada puff pastry, gali baliklah menu-menu ringkas guna puff pastry yang saya buat dahulu. Lagipun, sekarang saya sibuk merangka menu sahur dan berbuka untuk minggu pertama Ramadan. Kena plan betul-betul guna bahan apa yang ada di rumah. Kalau boleh nak elak kena keluar rumah untuk beli barang. 


Di bawah ini, saya kongsi semula beberapa menu ringkas dan sedap guna puff pastry. Bolehlah dijadikan hidangan pencuci mulut atau moreh untuk bulan Ramadan. Klik sahaja pada gambar yang berkenaan untuk ke entri resepi. Selain menggunakan ketuhar pembakar (oven) biasa, resepi-resepi di bawah juga boleh disediakan dengan menggunakan air fryer.



Cheese Puff
Cheese Puff

Penggemar keju pasti tidak akan tolak cheese puff ini. Sangat mudah untuk disediakan. Secara asasnya, hanya perlukan pastry puff dan keju. Rasanya yummy yumm! Bagi penggemar keju, setakat makan seketul dua memang tak akan cukuplah!



Kouign - Amann
Kouign-Amann dinikmati dengan secangkir kopi.

Kouign-Amann sebenarnya sejenis kek manis dari Perancis yang kaya dengan mentega dan gula. Resepi saya ni versi yang sudah dipermudah (simplified version). Jika tidak suka pencuci mulut yang terlalu manis, kalian bebas untuk ubah sukatan gula ikut cita rasa.



Selain cheese puff dan kouign-amann di atas, ada dua lagi resepi menarik yang kalian boleh cuba.


Banana Puff with Cinnamon
Banana Puff


Kombinasi puff pastry, pisang dan kayu manis memang terbaik! Saya tidak akan tolak hidangan ini.  Lazimnya, saya akan lebihkan serbuk kayu manis. Semerbak aroma puff memenuhi ruang dapur ketika dibakar. Saya juga akan buat inti pisang lebih sedikit untuk drizzle atas puff yang sudah siap dibakar.


Mini Pineapple Puff
Pineapple Puff

Ini lebih kurang sama dengan pai McD tetapi isinya di atas permukaan puff. Apabila dibakar, gula dan potongan buah telah caramelized memang sedap sangat! Kadang-kadang, jika tiada nanas, saya gunakan hirisan epal hijau. Pun sedap! Janji rasa masam-masam tu ada.


Rasa-rasanya ada tak antara dessert di atas yang menambat selera kalian? Selamat mencuba!