Rabu, Mac 10, 2021

DIY Mudah - Homemade Febreze

Jom buat homemade Febreze. Sangat mudah! Tetapi, awal-awal saya nak beritahu, homemade Febreze ni tidak sama komposisinya dengan Febreze asli di pasaran. Kalau bab nak mewangikan, hilangkan bau hapak pada fabrik seperti langsir, tilam dan sofa memang berkesan. Cuma kalau nak mengharapkan ada sifat anti bacterial yang boleh kill the germs tu tidaklah :)

OK, apa yang kita perlukan?


  • 1 botol kosong Febreze (Kalau tak ada, gunakan saja mana-mana botol semburan yang ada)
  • 1 sudu teh baking soda
  • 2 sudu teh Downy Fabric Softener (Saya gunakan 'Sunrise Fresh', stok yang ada di rumah. Kalau nak lebih wangi, guna Downy yang bau macam perfume tu ye..)
  • 320 ml air suam

Cara-cara:
  1. Masukkan Downy ke dalam botol Febreze. Diikuti dengan air suam.
  2. Setelah itu masukkan baking soda. Tutup botol dan kocak kuat-kuat selama beberapa minit hingga semuanya sebati.
  3. Cuba semburkan pada permukaan fabrik. Tengok sama ada tinggalkan sebarang kesan capuk ataupun tidak. Kalau tidak, maknanya menjadilah tu! Hasil semburan perlulah sedang-sedang aja. Tidak terlalu berair dan tidak terlalu sticky.

Siap! Dah boleh sebarkan harumannya ke segenap ruang rumah. Tetapi, hati-hati! Jangan sembur pada fabrik atau perabot anda yang mahal. Tak mahulah Febreze buatan sendiri ni tak pasal-pasal merosakkan belongings berharga kita pula. Selamat Mencuba!


Psst! Minggu ni saya tak sempat blogwalking. Ada banyak urusan di luar. Jumpa nanti ye bila saya dapat curi-curi masa.


Tempahan Kad daripada Sha Mohamed

Assalamualaikum.

Hari ini kita bersiaran dari bilik kraf. Saya ingin kongsikan rupa paras kad hari lahir bertema burung flamingo yang ditempah oleh rakan blogger, Sha Mohamed.

Kad dengan tona merah jambu ini merupakan antara tempahan kad yang saya seronok siapkan. Salah satu sebabnya, saya memang suka flamingo. Warnanya, positive attitude yang selalu dikaitkan dengan flamingo ... bagi saya memang comellah burung berleher jinjang ini. 

Kemudian, Sha hubungi saya untuk tempah kad hari lahir agak awal, dalam pertengahan Februari sedangkan kad hendak diberikan kepada puteri bongsunya, Nur Imani pada awal Mac. Saya ada banyak masa untuk siapkan. Tidak perlu tergesa-gesa. 

So, both of us took our own sweet time untuk hasilkan kad yang diingini. Mula-mula pilih kertas dan kad. Esoknya tentukan layout, hari lain pilih hiasan sampailah ke proses akhir untuk Sha finalize design.

Antara proses awal. Comel kan burung flamingo tu ...

Isnin, Mac 08, 2021

Sambutan Hari Lahir Norma Baharu

Assalamu'alaikum. Hujung bulan lepas, hari lahir saya. Lazimnya, akan keluar makan-makan bersama keluarga untuk celebrate. Setiap tahun, birthday saya yang paling awal. Jadi, boleh tahan meriahlah gathering kami sebab dikira sebagai keraian pertama keluarga untuk tahun berkenaan. Lagipun, bab sambut birthday ini saya memang jenis yang paling over terujanya. Kalau boleh, tiap-tiap hari dalam bulan Februari tu nak anggap sebagai hari lahir saya.😁

Tahun ini, disebabkan birthday saya masih dalam tempoh PKP, tidak dapat hendak raikan dengan keluarga. Kami walaupun semua senegeri, tetapi terpisah antara daerah.  Semua kena jadi rakyat yang patuh agar wabak ini dapat dibendung. Makanya, kita buat sambutan norma baharu. 

Pelbagai kiriman kasih sayang yang saya terima. Kiriman melalui akaun bank pun ada juga. 😂 Dah namanya norma baharu, kan... memang betul-betul patuh SOP! Di bawah ini antara keriangan bertambah umur saya.



Bekalan untuk saya, Bott dan Yuri (kucing kesayangan saya, Anies) makan sepanjang tempoh saya anggap hari itu hari lahir saya. 😎 Kek birthday, lasagna super duper yummy, walnut scones. Dalam shopping bag tu ada sedikit buah-buahan, pek pasta, snek untuk kunyah-kunyah dan barang-barang dapur. Sebahagiannya sudah saya keluarkan sebab kena simpan terus dalam peti sejuk.

Jumaat, Mac 05, 2021

Jambu Batu Cecah Kuah Cuka

Setiap kali pergi beli barang dapur, saya pasti akan cari buah jambu batu. Kalau ada, memang akan belilah. Rezeki saya, baru-baru ini harga jambu batu murah. Buahnya pula segar-segar. Mungkin stok baru sampai kot.

Saya memang suka jambu batu dan buah ini biasa jadi sebahagian daripada menu harian saya. Lazimnya untuk snacking antara dua waktu makan. Jambu batu merupakan buah yang mengandungi banyak serat. Makan setengah biji, bolehlah perut tu bertahan sehingga ke waktu makan seterusnya. Tak adalah nanti kerja asyik nak mencari something to munch sahaja.

Bagi yang berdiet atau yang ingin mengawal paras gula dalam darah, ini antara buah yang rendah indeks glisemiknya (Low G.I). Apabila rendah indeks glisemik, makanan dicerna dan diserap ke dalam tubuh dengan perlahan secara berperingkat. Jadi, paras gula dalam darah tidak akan spike. Kita pun tak cepat rasa lapar.

OK, cukuplah serba sedikit tentang manfaat jambu batu dan sifatnya yang low G.I tu. Kadangkala, petang-petang apabila angin mengidam datang, teringin pula nak makan jambu cecah atau jambu colek. Makanya, buatlah kuah cuka pedas begini. Cuka, gula, garam dan hirisan cili api.