Mari! Mari! Mari! Siapa-siapa yang suka makan ikan bilis tu, jom cuba buat resepi ni. Sangat mudah untuk disediakan. Wajib buat dalam portion yang besar sebab takut berebut apabila makan ramai-ramai hahaha!
Ikan Bilis Air Asam |
Resepi Ikan Bilis Air Asam
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Segenggam atau dua ikan bilis (buang kepala dan bersihkan)
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 3 batang cili hijau (hiris serong)
- 7 batang cili api (hiris serong) *Kalau tak makan pedas, jangan letak.
- 1 cawan air asam jawa
- garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Langkah-langkah:
- Panaskan minyak, goreng ikan bilis sehingga rangup. Ketepikan.
- Tinggalkan dalam lebih kurang dua sudu minyak. Tumis bawang besar, cili hijau dan cili api.
- Masukkan air asam jawa. Jangan terus tuang semua. Agak-agaklah kemasamannya. Perasakan dengan garam. Biarkan hingga mendidih. Siap dah!
- Untuk kekalkan kerangupan ikan bilis, masukkan ikan bilis ke dalam kuah asam hanya apabila lauk sedia untuk dihidangkan.
Pertama kali saya cuba resepi simple ni. Best sangat! Licin-licau! Selama ni kalau buat ikan bilis goreng, saya tidak letak air asam jawa. Hanya tumis dengan bawang besar dan cili hijau je. Nanti kalau dah cuba, jangan lupa kongsi pendapat kalian di sini ye!