Isnin, Januari 18, 2021

Hidangan Sarapan Mudah Ala Shakshuka

Assalamualaikum semua. Apa khabar? 

Hari ini saya ingin kongsi hidangan sarapan ala shakshuka saya. Apakah itu shakshuka? Shakshuka yang bermaksud 'campuran' merupakan hidangan telur dalam kuah tomato dari timur tengah.Campuran pelbagai ramuan seperti hirisan bawang, tomato, lada benggala, kombinasi rempah seperti paprika dan jintan yang dimasak dalam skillet bukan sahaja sesuai dinikmati semasa sarapan, malah untuk makan tengah hari atau makan malam.

Saya biasa buat untuk sarapan. Breakfast skillet-lah konon-kononnya. Jika resepi shakshuka asal mewah dibanjiri kuah tomato, versi shakshuka saya cuma menggunakan buah tomato yang dipotong dadu dan ditumis hingga layu, lembut serta mengeluarkan air.

Ini hidangan sarapan saya semalam. Saya letak hirisan lapisan ayam belanda yang saya goreng dengan sedikit mentega terlebih dahulu. Lebihan minyak gorengan tu akan memberikan lebih rasa kepada telur. 😊

Sabtu, Januari 16, 2021

Resepi Berasaskan Pasta Bahagian 2

Assalamualaikum. Hari ini kita sambung entri resepi berasaskan pasta lagi. Seperti yang pernah saya nyatakan sebelum ini, pasta memang antara bahan kering yang sentiasa saya pastikan ada stok di rumah. Rasa-rasa malas hendak masak lauk dan makan nasi, kita beralih selera pada hidangan pasta. 

Jika dalam entri Bahagian 1, ada resepi penne bakar berempah, makaroni goreng mudah, makaroni Marmite dan spageti aglio olio, dalam entri kali ini ada tiga lagi resepi mudah menggunakan pasta. Kebanyakan bahan-bahan yang digunakan memang ada dalam dapur kita. Ini bukan pasta yang perlu tiga macam keju, krim pekat dan pelbagai jenis rempah dan herba.

Menu-menu di bawah merupakan juadah pasta yang diolah menggunakan bahan-bahan yang minimum.

Jom tengok! Mana tahu ada yang boleh kalian cuba.

   

Resepi Spageti Goreng Mudah 

Spageti Goreng Mudah


Resepi yang satu ini memang sangatlah mudah. Sebab saya guna perencah Mi Goreng Adabi. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak. Protein saya cuma telur. Hirisan tomato, lobak merah dan cili hijau sebagai pelengkap rasa. Kalian boleh pelbagaikan hidangan ini dengan menggunakan makanan laut, ayam, bebola ikan atau hirisan tauhu. Sudahi dengan taburan chilli flakes