Jumaat, Februari 03, 2023

Popcorn Eureka Yummy Yummm

Asalnya saya mencari biji jagung kering (corn kernels) sebab nak buat bertih jagung sendiri. Dalam pada sibuk hendak putuskan mahu beli jenis mushroom atau butterfly, terserempak pula dengan bertih jagung yang tinggal nak masuk mulut.

Dah nampak tu, apa lagi ... tergodalah! Sebelum makan popcorn versi sihat, ada baiknya makan popcorn versi yang lemak berkrim dahulu.😆 Dalam banyak-banyak popcorn yang tersaji di hadapan mata, berkenan pula pada popcorn Eureka. Biasa dengar jenama ini tetapi saya belum pernah cuba. 

Klik pada kedainya, terus rambang mata! Ada banyak pilihan perasa. Sweet atau savoury? Kalian sendiri putuskan sesuai cita rasa. Antara perasanya ialah - Seaweed, Butter Caramel, Dark Chocolate, Sea Salt, Wasabi, Cheese, Salted Egg dan macam-macam lagi. Ada beberapa perisa yang agak unik bagi saya - Spicy CuttlefishTomato dan Cocoa Malt.

Saya cuba dua perasa dahulu. Nampak perasa White Coffee terus teruja. Tanpa fikir panjang masuk dalam bakul shopping. Kemudian, satu lagi saya pilih dark chocolate. Mula-mula rasa nak butter caramel. Tetapi, ada ulasan yang kata popcorn butter caramel tu agak manis. Jadi, pilih coklatlah. 

Popcorn dah sampai! 

Khamis, Februari 02, 2023

Terus Bersinar untuk Februari dan Rejab

Assalamualaikum. 02022023. Cantik tarikh hari ini. Moga kedatangan Februari membawa seribu satu kemanisan, semua yang indah-indah sahaja buat kita semua.

Alhamdulillah, setakat ini Januari saya okey. Lebih baik daripada apa yang saya jangkakan. Harapnya bulan kedua ini juga begitu.  Kalian pula bagaimana?

Shine bright like a diamond

Kentang Ikan Bilis Air Asam

Hari ini memasak edisi menghabiskan apa bahan-bahan yang ada di dapur sebelum pergi shopping barang basah. Mula-mula ingat hendak buat lauk kentang berlada. Tetapi, macam tiada angin nak makan sambal berlada pula. Lebih kepada teringin lauk berkuah yang masam-masam.

Jadi, saya sediakan kentang ikan bilis air asam. Mudah, yang penting sedap! Kentang dan ikan bilis goreng, disimbah dengan air asam. Nikmati dengan nasi panas dan ulam-ulaman. Tentu-tentu bertambah nasi. 😂


Kentang Ikan Bilis Air Asam

Resepi Kentang Ikan Bilis Air Asam

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 - 3 biji kentang. (Kupas kulit, bersihkan, potong dan goreng sehingga empuk.) 
  • Segenggam atau dua ikan bilis (buang kepala dan bersihkan)
  • 1 labu bawang besar (dimayang atau dipotong bulat)
  • 5 ulas bawang putih (dihiris) Saya suka lebihkan bawang putih.
  • 7 batang cili api (dihiris). Saya belah dua sahaja cilinya. Andai tidak makan pedas, tidak perlu guna cili api.
  • 1 cawan air asam jawa (Asam jawa dilarutkan dengan air.) Banyak mana kuantiti yang hendak digunakan bergantung kepada tahap kemasaman yang kalian inginkan.
  • garam jika perlu
  • minyak masak secukupnya


Langkah-langkah:

  1. Panaskan minyak, goreng potongan kentang dan ikan bilis. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan dalam lebih kurang dua sudu minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili api.
  3. Masukkan air asam jawa. Jangan terus tuang semua. Agak-agaklah kemasamannya. Biarkan seketika hingga mendidih. Perasakan dengan garam jika perlu.
  4. Untuk kekalkan kerangupan ikan bilis, tuangkan kuah asam ke atas ikan bilis dan kentang hanya apabila lauk sedia untuk dihidangkan.

Siap! Jemput makan 😊

Psttt! Saya belum sempat balas kunjungan kawan-kawan semua. Tunggguuuuuu. Insya-Allah, saya sampai juga nanti.