Entri follow up. Last time hanya kongsi gambar hidangannya untuk tatapan mata. (Baca di sini, ya.) Hari ni baru sempat nak sertakan resepi. Sebelum ni, punyalah bersungguh-sungguh minta Chucky resepinya,..dah dapat, lupa pula nak update. Thanks so much, Chucky!
Mi Claypot Cranky Chucky |
Resepi Mi Claypot Cranky Chucky (3C)
(Untuk 4 - 5 orang)
Bahan-bahan:
- 200g isi ayam/bahagian dada - (dipotong kepada ketulan kecil)
- 100g cendawan shitake (dihiris nipis)
- 5 ulas bawang merah (diricik halus)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 1/2 batang lobak merah (dipotong dadu/hiris memanjang)
- 2 batang celery (dihiris nipis)
- 2 biji tomato - setiap satu biji dipotong kepada 4 bahagian
- 1/2 sudu teh lada hitam
- cili api (mengikut citarasa)
- garam secukup rasa
- 2 biji telur
- 2 1/2 bumbung sudu tepung jagung diletakkan sedikit air
Cara penyediaan:
- Buat stok terlebih dahulu - rebus isi ayam dan lobak merah sehingga mendidih. Kandungan air agak-agak. Jangan banyak sangat. Nanti boleh ditambah kemudian.
- Masukkan cendawan shitake beserta bawang putih dan bawang merah.
- Masukkan cili kering, celery, tomato, lada hitam, garam dan cili api
- Apabila semua bahan telah sebati, perlahankan api. Kemudian, masukkan 2 biji telur satu persatu dan biarkan menggelegak untuk beberapa minit.
- Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Pastikan kuah sentiasa dikacau hingga teksturnya memekat sedikit.
- Kalau ada hot plate atau claypot, masukkan yee mee dan simbahkan dengan kuah panas-panas. Jika tidak, boleh celur sekejap yee mee supaya lembut, barulah dihidangkan dengan kuah.
SELAMAT MENCUBA!