728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Selasa, 9 Jun 2015

Adinda-adindaku Rancak Berseloka

Ingat lagi entri Seloka Tetamu Hebat Mei saya? Jemput baca di sini. Niat di hati sekadar nak tujukan penghargaan kepada rakan-rakan dan adik-adik yang rajin datang ke mari, beri komen, beri pendapat. Tak sangka pula dapat seloka balasan!

Cik Mimie Pandai Berseloka.

Balasan seloka daripada Cik Mimie buat saya tersenyum lebar.


Seloka Cik Mimie

Thanks so much, Cik Mimie. Suka! Suka! Suka! Tetiba perasan macam Rapunzel pun ada hahahaha. Maklumlah dok kat tower malam ke pagi :) Sempat juga Cik Mimie berseloka dengan Ayu a.k.a Hidayu Ayumie. Tengok ni.

Seloka untuk Ayu

Ayu Pun Tak Kurang Hebatnya

Mummy Firash boleh tahan juga bab-bab berseloka. Hari ini Ayu published seloka balasannya di blog. Nak baca? Jom!

Seloka 'juling mata' daripada Ayu ;)

So sweet! Terharu tau! Satu perenggan cukup complete masuk kraf, gehtar (bak kata Girlfriend Cinta Hati SS) dan profesion akak sekali. Hehehe tapi bab kraf tu tak delah sampai juling mata, dear. Kraf akak kraf 'ceneke' namanya. Potong-potong, susun-susun, tampal-tampal je :)

Ada balasan untuk Cik Mimie :)
Seloka untuk Cik Mimie

Senang cerita, terjahlah entri si Ayu ni kalau nak baca lebih lanjut. 

Ada lagi,..


Khaty tunjuk bakat terpendam. Haa, terimalah pantun dua kerat daripada Khaty. Siapa yang sudi beli, silakan!


Kesimpulannya, kalian memang awesome!


Psst! Teringat zaman-zaman sekolah dulu. Masa senior year, buat seloka untuk satu kelas. Hantar ke majalah sekolah.

66 ulasan:

  1. hahahaha. alaaa, kita x reti nak berseloka. waaaaa.... sedihnya macam ni.. hebak hebak mereka!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aishhh, tak mau sedey-sedey. Kalau tak reti berseloka, baca-baca, gelak-gelak pun dah kira fun apa :)

      Padam
    2. Amy, kalau x reti minta Kak Farrah ajarkan..hehehe

      Padam
    3. Adoiyaii, akak kalau ajar ibarat ketam mengajor anaknya jalan luruslahhhh! 😊

      Padam
  2. Meh sini Kanda SS nak tambah satu seloka untuk dinda Cikgu Ceketed... Boleh?

    Gehtar jadi peneman setia.... (Diulangi Gehtar.. Ha Ha Ha)
    Potret Mewangi abis digorengnya.... (grenggg grennggg grennngggg... Siap sound effect)
    Cikgu Ceketed panggilan manja.... (SS laaa bagi nama tuuuu... He He He....)
    Anak Cekebon paling berjaya... (Love u Cekebon... Hi Hi Hi)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhhh Kanda SS!!! Meh Cikgu Ceketed peluk ketat2! Dari jauh datang berseloka, siap ada suara latar, sound effect segala! Ini seloka darjat tinggi ni :D

      Padam
    2. hahhahah yg ni best
      siap ade sound effect lg tuu

      Padam
    3. ini seloka tahap SM salim..ada sound effect pastu dialog tambahan.hahaha

      Padam
    4. siap ada latar background lagi

      Padam
    5. SS punya seloka memang win... tang grenggg..grenngg..grennnggg tu.. terbaikla..hehe :)

      Padam
    6. Kalu boleh "Love u Cekebon" tu nak bold... Font beso... he he he...

      Padam
    7. Dah macam serombong kapal dah lobang hidung Cekebon! Gumbira nama dia terselit dalam seloka. Jawapan utk SS - i love u too, three, four! (Bukan saya ajar tu,.. Ni mesti pengaruh tgk upin ipin atau ceplos!)

      Padam
    8. terbaik laa SS.. hehehe..

      Padam
    9. hihihihi siap ada sound effect tu

      Padam
  3. hahaa.. seronok berbalas seloka ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. seronok kan,..terhibur jiwa raga!

      Padam
  4. SS pon pernah gak isi ruang kat majalah sekolah.... Sampai ke zaman U pon masih aktif... Best kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. SS berjiwa seni lagi berbakat bestla. Saya kena paksa. Boleh gugur rambut gaklah nak menyiapkan seloka untuk setiap studert. Saya tak suka perah idea. Edit2 saya suka ;)

      Padam
    2. uish, ada bakat terendam ni

      Padam
    3. Rendam pakai sabun fab... keh keh keh...

      Padam
    4. pernah hantar kat majalah sekolah, ada 5-6 rangkap kot, dia siarkan 2 rangkap je, tak guna betul editor.. hhhahahahaa

      Padam
    5. Ada gak lah masuk dua rangkap, Syida. Editor tu mesra rakyat,..dia edit2 potong2 supaya leh masuk artikel budak2 lain sekali :)

      Padam
    6. Jangan tamak sangat boleh tak Suida?

      Padam
  5. hahahaha....rakan2 penghibur hati...dikala sepi...merenung sendiri...korang tetap sentiasa di hati...

    sonok baca diorng nye seloka...tersenyum baca....hehehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Chewahhhh! Memang sentiasa di hati :)

      Padam
  6. amboiii kak Farah..main balas-balas pantun ea..hihi ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihih sekali-sekala, Sha. Ramai pulak yang rajin membeli :)

      Padam
    2. mgkin sbb ada jualan murah kot farrah....hehehehe

      Padam
    3. Hahaha sale menjelang ramadan :)

      Padam
    4. sale menggunakan idea yang menambat jiwa

      Padam
  7. sakan ya berseloka...hihihihi :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. bolehlah sikit-sikit, ikhwan :)

      Padam
  8. hai... aida terjah dari blog ayumie.
    nak tau gaks kes balas pantun :)
    anyway, salam perkenalan dari aida ye farrah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam perkenalan buat Aida juga. Heheheh berpantun seloka sekadar untuk suka-suka je.
      Terima kasih sudi jenguk blog saya ni. In Shaa Allah, nantikan kunjungan balas saya ye :)

      Padam
    2. hahaha tggu je kunjungan dari kak farrah ye kak aida
      sonok kan balas membalas ni

      Padam
    3. A very good approach gini, farrah...
      kreatif :-)

      Padam
  9. pergh kalau scha surrender. fail bab2 seloka ni. ahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala akak pun hentam je asal ada bunyi hihihi
      Schaaaaa! Windunya! Nanti akak ada masa akak intai Scha ye :)

      Padam
    2. patun nie kena spontan,kadang2 menjadi,kadang2 ke laut..ngee

      Padam
  10. hahahaha...hebat lah korang...
    hebat... memang hebat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meh la join serangkap dua, nnhas :)

      Padam
  11. makk aiii siap ade entry khas untuk ayu dgn cik mimie lagi tu
    sepatut ade gak bab memasak tu tapi xmuat kerat lak
    kang xjadi seloka jadi karangan plak
    hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita berdua terharu sangat kan Ayu :) Terima kasih Kak Farrah :)

      Psstt : ayu bab2 karangan ni dia win..ekekek :P

      Padam
    2. Ala apa sangatlah nak dibandingkan dgn kerajinan dan level sporting korang. Huhuhu nasib baik tak jadi karangan, berlinang air mata nanti nak check :)

      Padam
    3. ayu ngan cik mimie awesome

      Padam
    4. sini la last ayu kunjung tower kak farrah ye
      hehehe terharu sgt2 kan..
      hahah karangan letih la nak bace

      Padam
  12. hanya mampu tersenyum...tak pandai berseloka...mereka mmg HEBAT

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senyum pun dah lebih dr cukup :)

      Padam
  13. pakat2 balas seloka...
    syok main berbalas ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tunggu apa lagi, Zarul. Seloka kontena belum berbalas lagi tu,...

      Padam
  14. Wah, terharu kita ada entry special dr Kak Farrah..hahaha..
    Ala, seloka suka-suka Cik Mimie pandai la Kak Farrah...
    Bak kata Kak Farrah seloka hemtam kromo..hehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,.. Cuba kalau kena buat seloka betul2,..ikut nahu, rima, bilangan suku kata,... Sampai tahun depanlah tak siap selokanya ;)

      Padam
  15. wah...bestnya berbalas camni
    tetiba teringat anak saya aisyah pagi tadi
    dia kata nak beli nasi lemak, malangnya kedai dia nak beli tu, tutup

    tetiba dia kata, "pergi kedai nak beli nais lemak, kedai tutup!"
    pastu dia gelak besar dengan abang dia
    saya yang tengah drive pun cam nak pecha perut ketawa =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. so sweet la aisy ni.. adeh pandainye dia.. klu jumpa ni mau kena picit2 pipi dia yg menonjol bila senyum tu..

      Padam
    2. Comelnya! Dapat bayangkan gaya dia dgn senyum manis tu :)

      Padam
  16. wahh.. bersemut belog ni kak...

    BalasPadam
  17. kita takde idea nak buat pantun. kita tumpang gelak aje la.. haha.. >.<

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tumpang gelak pum dialu-alukan, Gee. Meriahkan suasana :)

      Padam
  18. sejak ngajar BM ni bahasa CT mmg sdikit puitis.. tapi belum mampu nak cipta pantun haha..
    kang berterabur bunyi irama pola simile hyperbole semualah..

    ada bakat diorang2 ni.. hehe baguih..

    BalasPadam
  19. pantun 2 kerat pun ada..hehehe

    BalasPadam
  20. ekin tak pndai buat seloka kalau abang pndai hihihi..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...