Ayam Sambal Cili Api |
Resepi Ayam Sambal Cili Api
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 350g ayam (atau lebih mengikut keperluan hidangan) - lumurkan dengan garam dan kunyit, goreng dan ketepikan.
- Segenggam cili api (kisar)
- 5 batang cili hijau (kisar)
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 2 - 3 sudu besar cuka
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar. Masukkan cili yang dikisar dan tumis hingga masak.
- Masukkan cuka. Rasa kemasamannya. Jika perlu, tambah lagi sedikit cuka.
- Perasakan dengan garam.
- Gaulkan dengan ayam yang telah digoreng. Sedia untuk dimakan.
Saya gunakan cili hijau untuk dapatkan elemen rasa sambal hijau dalam hidangan ini. Jika anda tidak mahu sambal yang pedas, boleh tukarkan penggunaan cili api kepada cili hijau sepenuhnya.