728 x 90

Ahad, 17 Mei 2015

Books and Idioms

Tengah prepare bahan mengajar untuk minggu hadapan. Jumpa bahan grafik ni :)
Jom kita belajar idioms yang menggunakan perkataan 'book'. Credit goes to  macmillan education.




Selain daripada 'don't judge a book by its cover', idiom mana kat atas yang biasa kalian gunakan?
Definitely, I wish I could be in your good book ;)

Enjoy the rest of your weekend!



41 ulasan:

  1. 'five book' = buku lima xde pon cikgu ;p kihkih2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak de, wak. Omputih tak panggil five book,...dioranf panggil 'I punch you' hihihi

      Padam
  2. Cikgu SS suruh rebus buku kalu nak exam... He He He..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang cikgu SS suruh guna "cook the book" la tu hehehe

      Padam
    2. Air rebusan tu minum sampai abis ye....

      Padam
  3. farah...tak clear lah pict tu.

    sharp kan plis

    BalasPadam
    Balasan
    1. sori..sori...dah betulkan dah :)

      Padam
  4. pernah guna "cook the book" menjelang nak exam.. hehehe..

    BalasPadam
  5. 1,2,3,6 and 9 je saya faham. lain first time saya dengar. x sangka banyak idiom dia eh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada a few idioms lagi on books, Amy. Tapi tak masuk dlm infografik ni :)

      Padam
  6. ala kak... tak nampak maksud dia... huhu.. suka idioms...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya ampunnnn. akak pun baru sedar gambonya tak clear. dah tukar dah...

      Padam
  7. cook a book?? oh ada erk idioms tu..hehe..
    by the book and cook the book biasa guna..
    ingat main2 ja cook a book tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cook the book istilah orang kita yang main-main :)

      Padam
  8. "booking" bleh terima x? hahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahah boleh boleh...kita tambah nanti ye :)

      Padam
  9. selalu guna dan selalu dengar adalah don't judge a book by its cover.. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang tu paling biasa dengar kan,...

      Padam
    2. ya betul itu ayat yang biasa dengar laa..

      Padam
  10. kalau yang lain2 tu kurang digunakan..heee ;D

    BalasPadam
    Balasan
    1. lepas ni leh guna an open book, by the book plak :)

      Padam
  11. Balasan
    1. Hihihi ini paling win! Patut letak dalam senarai paling atas! :D

      Padam
  12. Saya tahu beberapa je daripada yang tersenarai sebelum ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jadilah. Sekarang boleh tambah beberapa lagi :)

      Padam
  13. don't judge a book by its cover je biasa guna..lain2 tu tak biasa n ada jugak yg baru first tahu..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. tambah ilmu baru hari ni kan,...

      Padam
  14. cook the books tu tak pernah dengar, tapi closed the book tu biasa guna. kan selalu cakap 'dah tutup buku lama, bukak buku baru'.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yupp betul tu :)
      tutup buku. tak mau citer/ungkit dah...

      Padam
  15. yang letak daun kat buku tue selalu ambik daun setawar ja simpan dalam buku

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa kecik2 suka ambil daun setawar kepit dalam buku :)

      Padam
  16. take a leaf out of someone's book ni sis JM biasa buat tapi idioms ni kurang org guna kan

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...