728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Isnin, 7 Disember 2015

Ikat Reben Guna Garpu

Assalamu'alaikum,
Apa khabar, semua?
Selamat memulakan minggu baru.
Jangan lupa untuk senyummmmmmm!

Minggu lepas punya search keywords, ramai yang cari cara ikat reben guna garpu :)

Hehehe dalam bilik kraf saya memang wajib ada sebatang garpu. Tujuannya untuk ikat reben kecil cenonet yang kalau kita simpul cara biasa guna jari, seksanya ya ampunnnn! Almaklumlah, kalau dah jari gemuk gabak lebih besar daripada reben (macam saya ni), jenuh dan berpeluh juga nak menyimpulnya. Jadi, kita gunalah tool paling mudah - MR. FORK

Sila lihat tutorialnya di sini.

Tetapi, jangan expect buat-buat terus jadi ye. Kena practice dua tiga kali and get hold of the technique, barulah reben kita terbentuk sempurna.

Ok, jumpa lagi nanti. Saya seharian di luar hari ni. Lunaskan urusan yang tertunggak. Wishing all of you, satu hari yang indah!


63 ulasan:

  1. hahah.. mmg ade rupanya iket reben guna garpu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi guna garpu ni lagi senang sis Nina. Kira tak menangislah kalau buat banyak. Pakai suduy pun boleh! Tapi kena tunggu Kanda SS buat demolah,..kan SS kan? Kan?

      Padam
    2. asalkan bentuk mcm garfu ok la

      Padam
    3. Ada satu lagi cara tapi guna kad yang keras bentuk U. Tu nanti kita belajar lain kali :)

      Padam
  2. Tak pernah tahu pun ada cara pakai garfu untuk ikat reben.
    Hehe. Noob benau. :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe ala setakat noob bab simpul reben, tak de hal lah :)

      Padam
  3. blogger kreatip n hebatts., ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang yg cipta kaedah ikat reben ni yg hebat, wak :)

      Padam
  4. Balasan
    1. Hihihi baiklah, wak. Saya akan kipidap dan dongibab ;)

      Padam
  5. tq sharing. .ha pasni senang sikit nak ikat2 reben kecik

    BalasPadam
    Balasan
    1. U r most welcome. Insya Allah, bila kita dah biasa memang akan jadi lebih senang :)

      Padam
  6. betul..bila reben comel susah sikit nak simpul..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh keluar asap ikut hidung dibuatnya :)

      Padam
  7. guna jari ada lah gn gafu x penah ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe lepas ni kalau nak buat reben kecil boleh cuba guna garpu :)

      Padam
  8. mmg susah nak simpul reben comei2 nih.. baru tau boleh guna garpu..

    BalasPadam
  9. Garfu bukan aje boleh diguna utk ikat reben.. tapi boleh juga diguna utk butakan mata... Tak caya tanya kasim selamat... he he he...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha. alaaaa kasimmm..XD

      Padam
    2. Yesss, Kasim Selamat telah membuktikannya hahaha

      Padam
  10. hehehe.. Lissa tak tau pun boleh ikat reben guna garfu. hahah T_T

    BalasPadam
  11. jari tembam memang payah nak mengikat reben ni..jari manis je pandai..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jenuh nak kena jumpa orang yang berjari manis setiap kali nak ikat reben :)

      Padam
    2. Jari Manis ehem ehem hihihhi

      Padam
  12. Sisssss...mekasihlah bagi tip tu..seriuosly..memang keja sy banyak yg kekadang nak kena ikat ribbon tu...nak2 jenis gulung2 bagi bergelung besar tu kan..adeyyyy...nak nangis rasa kdg sebab mmg tangan ni keras xberseni langsung...hehhehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. My pleasure, Erny. Harap vara ni dapat memudahkan kerja Erny. Memang stress bab ikat2 reben tak jadi ni.

      Padam
  13. salam kak, huuu memang yana pun baru tahu cara tu, kalau selama nya mmenga fail la bab bab reben ni stress

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sangat stress kan. Niat nak berkraf berseni terus terbatal!

      Padam
    2. biar je... lepas tu semanagat balik ni dah ada cara yang betul boleh la try nanti

      Padam
  14. ingatkan buat untuk diletakkan di meja makan.. haha

    silap pulak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi amboi meja makan nak bereben-reben you!

      Padam
    2. haah mula mula ingat macam tu jugak ehehehe

      Padam
  15. Klau reben yg kecik2 tu memg pyah nak d ikat

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang payah,...stress dibuatnya :)

      Padam
  16. Dah tengok Farah tapi nak tengok betul ni baru boleh buat....nnati Diana nak cuba juga buat....hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa kena tengok betul2 baru jadi. Saya pun setiap kali nak menyimpul reben kena ulang kaji :)

      Padam
  17. Memang kreatif yang cipta ni kan Farah....hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, kagum dengan orang yang terfikir cara ni. Memudahkan kerja! :)

      Padam
  18. nantilah ada masa yana klik eh kat entry tuu

    BalasPadam
  19. mcm jari saya jugak.. susah aih kalau nk ikat...

    BalasPadam
  20. tapi blog Farrah ni femes orang cari chord lagu

    BalasPadam
  21. sebab susah nak ikat reben comel2, memang elakan guna reben..:)

    BalasPadam
  22. Mesti ada teknik mudah ikat reben guna garfu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila kita dah biasa buat, memang jadi mudah Aiza. Sekejap je siap!

      Padam
  23. Haha... macam2 hal kreativitinya kak farah ni

    BalasPadam
  24. erghh...dh klik link tu tgk cara ikat reben tu..rasanya lebih mudah ikat guna jari je terutama jari manis hehehe

    BalasPadam
  25. nak ikat riben hasilnya jadi tali kasut acaner

    BalasPadam
  26. practice makes perfect.. yup dulu kelas seni cg ajar guna garpu.. tapi skrang da lupa..
    tangan kembali keras.. tingin nak beli crostage.. lama x buat..

    BalasPadam
  27. PengetahuN baru.. ingatkn mmg bnda mrepek tdi. Eheehh. (′~`●)

    BalasPadam
  28. aida da terjah dah.
    a great sharing :)

    BalasPadam
  29. Hahaha baru ku taw ikat reben gula garfu

    BalasPadam
  30. ayu tak pernah tau pon boleh ikat riben gune garfu
    heheheh dasyat laaa

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...