728 x 90

Isnin, 25 Januari 2016

Jom Cuba Nasib - Tetamu Hebat 2015 | Bahasa Isyarat

Entri Jom Cuba Nasib yang pertama untuk 2016. Dah nak masuk bulan dua, saya masih belum umumkan siapa tetamu-tetamu hebat saya sepanjang tahun lepas. Nak tahu tak? Sebelum saya umum secara rasmi,..jom main 'terka-terrrrka' :)
Jom Cuba Nasib Tetamu Hebat 2015 | Bahasa Isyarat

Apa yang perlu dilakukan:
  1. Baca 10 nama tetamu hebat saya dalam baca isyarat. Jika perlu bantuan, sila klik di sini untuk talian hayat.
  2. Senaraikan 10 nama tetamu hebat di ruangan komen. Jika dapat sertakan nama blogger profile mereka lagi bagus kerana ada di antara nama-nama ini saya pandai-pandai singkatkan, bagi gelaran (you'll know what I mean.) Misalnya, apabila dah berbahasa isyarat tu, kalian dapat KAKAK MACHO, tulislah KAKAK MACHO dan SCDHA SEIN sekali. Faham kan? Kalau tak faham, tulis jelah apa-apa...asal bahagia :D
  3. Entri ini bermula sekarang sehinggalah 12.00 tengah hari Isnin, 25 Januari 2016. Semua jawapan yang tepat akan layak untuk cabutan bertuah. Berapa cabutan? Haaa, yang itu rahsia! Barang diingat, hadiah yang ditawarkan bukan hadiah mahal! Diulangi sekali lagi, BUKAN HADIAH MAHAL! Bukan kereta mewah atau sebentuk cincin permata. Hadiah bodoh-bodoh je... ;)

Berminat? Selamat Mencuba!

Tetamu Hebat #1  

 Tetamu Hebat #2


Tetamu Hebat #3


Tetamu Hebat #4


Tetamu Hebat #5


Tetamu Hebat #6


Tetamu Hebat #7



Tetamu Hebat #8


Tetamu Hebat #9


Tetamu Hebat #10

Boleh? Senang tak? Harap-harap tidak ada yang stress sampai cabut-cabut rambut. Ini hanya untuk suka-suka. Jangan lupa tulis hasil berbahasa isyarat kalian di bawah. Untuk memberi peluang sama rata kepada semua, komen-komen jawapan tidak akan diterbitkan selagi Jom Cuba Nasib ini tidak berakhir (12.00 tengah hari Isnin, 25 Januari 2016). All the best!


Psstt! I'll be away. Takkan berada di tower sepanjang hujung minggu ni. Akan cuba balas komen dan blogwalking. See you when I see you later!


135 ulasan:

  1. Ku layangkan jawapan bersama rindu yang menggebu... kah kah kah...

    1. Sis JM - Jari Manis
    2. Kanda SS -Scdha Sein
    3. Cik Zarul T
    4. Sitiroro SYM - Siti Yang Menaip
    5. Syida QA - Qaseh Abadi
    6. Sis Deanna - Deanna Morni
    7. Cik Manisah - Nhhas aka Huda
    8. Ekin - Cik Ash
    9. Sal Ole Bola _ SalbiahM
    10. Cik Mimie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Clap! Clap! Clap! Tiada yang tepat melainkan tepat-tepat belaka! Sebagai orang yang terpantas menjawab dengan tepat dan cukup ramuan rempahnya,..kanda layak menerima salah satu hadiah yang dinda sediakan :)

      Padam
    2. Perghhhhhh! Perghhhhh!!! Kandaaaa kaaah?????? Kah Kah Kah...

      Padam
    3. Kanda SS.....memang hebat dan terpantas dan tepat......Tahniah kanda SS....

      Padam
    4. Ehhhh? Cik Zarul T? Haah la! OMG! OMG! Awat semalam baca macam betul semua je? Sorry Kanda SS, kelayakanmu terpaksa kulucutkan. Kena buat penjurian semula... ;)

      Padam
    5. Thanks, Zarul sebab pointed this out. Mata akak yang juling baca T macam F :)

      Padam
    6. Kenapa sss tak bisik jawapan....

      Hadiah kongsi dua arrrr

      Padam
    7. Patutnya clue kena letak Kontena... Bukan Zarul F.. ha ha ha... SS pon dah typo.. Nak letak F terletak T... Keh Keh Keh...

      Padam
    8. eh maaf baru baca rupanya tak tepat .. hihi.. sorry..

      Padam
  2. 1.SIS JM - JARI MANIS
    2.KANDA SS - SCDHA SEIN
    3.CIK ZARUL F - ZARUL FARHANA
    4.SITIRORO SYM - SITI YANG MENAIP
    5.SYIDA QA -
    6.SIS DEANNA - KAMEQ DEANNA
    7.CIK MANISAH
    8.EKIN - CIK ASH
    9.SALOLE BOLA -BLOG SAL
    10.CIK MIMIE

    Tak cabut-cabut rambut lagi ni tapi gugur sendiri plak. cemana ni?? >.<

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak,..kalau gugur sendiri tu,..tak dapek den nak nolong!
      Tahniah, Ros. Jawapan2 Ros diterima. Layak untuk cabutan bertuah :)

      Padam
    2. Tahniah kak ros ! hehehe sampai gugur rambut haaaa

      Padam
    3. bahaya tu sampai gugur rambut

      Padam
    4. Alhamdulillah..yeahh berjaya cabutan bertuah.tak sia-sia gugurkan rambut. hahha

      Padam
  3. bagus juga ni belajar bahas isyarat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Penat bercakap boleh guna bahasa isyarat :)

      Padam
  4. Salam kak yana nak cuba ni!
    1. SIS JM AKA JARI MANIS
    2. KANDA SS AKA SCDHA SEIN (SS)
    3. CIK ZARUL FARHANA AKA ZARUL FARHANA
    4.SITI RORO SYM AKA SITI YANG MENAIP
    5. SYIDA QA AKA QASEH ABADI
    6. SIS DEANNA AKA DEANNA MORNI
    7. CIK MANISAH AKA NHHAS
    8. EKIN AKA CIK ASH
    9. SAL OLE BOLA AKA SALBIAHM
    10. CIK MIMIE AKA CIK MIMIE.

    betul tak kak , yana cuba je kihkihkih. manamana nam asalah maap ye. :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaaa kalau salah pun, tak yah mintak maaf, Cik Yana. Suka-suka je..
      Nway, TAHNIAH! Jawapan semua betul! Layak untuk cabutan bertuah :)

      Padam
    2. heheheh, Alhamdulillah, moga ada rezeki :D

      Padam
    3. Wahhh....hebat dik yana.....Tahniah yer...

      Padam
  5. siap pensil kertas... siap guna dua anset..satu nk tgk tetamu satu lagi panduan dia...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uishhhh,...memang betul2 gigih si Zarul nih! :)

      Padam
    2. ZF, saya pon dari tgk kat phone naik bilik, bukak lappy hahaha XD

      Padam
    3. hihi... usaha tangga kejayaan...

      Padam
    4. Inilah semangat yang kita cari!!!

      Padam
    5. SS siap pakai kaki nak menjawap... ha ha ha...

      Padam
    6. kegigihan yang bukan semua orang ada ni.ngee

      Padam
  6. 1. sis JM
    2. SS
    3. mcm nk sama nama ja ngan saya...
    ZF ... brapa kali check betul ka..
    4. CT Roro
    5. syida
    6. kak deanna
    7. cik manisah
    8. ekin
    9.Kak sal kaki bola hihi
    10. cik mimie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aikk, ni apasal jawap sepah2 ni? Baca syarat betul2... ;)
      Jawapan tak sempurna ni, ZF

      Padam
    2. Dah pakai 2 henset pon sepah... ha ha ha...

      Padam
    3. Sabar cik zarul jangan nangis ya andai jawapan tak layak...haha...

      Padam
    4. strict la cikgu yang check jawapan ni..hehe

      Padam
    5. tu la... strict la pulak.. kena tggu teka lain plak..

      Padam
  7. Nak try ^^
    1. AIA JM
    2. KANDA AA
    3. CIK ZARUL G
    4. SITIRORO SIM
    5. SYIDA QA
    6. SIS DEANNA
    7 CIK MANISAH
    8. EKIN
    9. SAL OLE BOLA
    10. CIK MIMIE

    Fuhhhhh ... berpinar pinar tengok jari sendiri .. kofkof

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala shiannya... sampai berpinar tengok jari sendiri ye...Thanks for trying, Kim Chaa. Tapi ada jawapan kurang tepat kerana Kim Chaa keliru S dengan A.

      Padam
    2. KANDA AA tu sape? Azwan Ali kaaa? ha ha ha...

      Padam
    3. yg ni cik zarul G pulak... eermmm

      Padam
  8. Nak ubah jawapan no 2 : KANDA SS :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Udah terima, tapi ada beberapa jawapan lain yang kurang tepat :)

      Padam
    2. Haaa ini baru betul.. he he he..

      Padam
  9. Balasan
    1. W/salam, sis Zan. Saja je nak ajak kawan2 berbahasa isyarat :)

      Padam
  10. Salam kak Farrah for x jwpn yana kihkih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam, Yana. Jawapan Yana selamat akak terima, betul salah kita tunggu entri pemenang ye :)

      Padam
    2. Bukan apa kak , masa jawap tu internat tak bagi kerjasama kihkihikh, tp yana rasa ada jawapan x confirm sebab mcm pelik, akak tak pernah sebut dlm blog sepjg yang follow akak juju

      Padam
    3. Tak sabar nak tunggu jawapan dia ni Farrah....kan dik Yana.....hihi

      Padam
    4. Hihihih. Jangan risau. Saya dah komen dekat setiap komen jawapan. Kalau jawapan tepat dan layak untuk cabutan bertuah, maka peluang untuk dapat hadiah amat cerah ;)

      Padam
    5. Yana, nama yang mana akak tak pernah sebut tu? Nombor berapa? Meh akak kenalkan lebih lanjut,.. :)

      Padam
    6. yang ada bola belakang tu kih kih, Salbiah M eh ..

      Padam
    7. Gigih ko dik yana weih....

      Hi hi hi

      Padam
  11. Salam singgah sabtu Farrah....nak sediakan pensil dan kertas ni...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semangat, MD! Selamat bersilat jari ;)

      Padam
    2. Salam Farrah..dah jawap kemarin...dapat tak....hihi

      Padam
  12. Salam singgah petang Farrah....nak cuba nasib ni....hihi

    1) Sis JM (Jari Manis)
    2) Kanda SS (Scdh Sein)
    3) Cik Zarul T (Zarul Farhana)
    4) Siti Roro Sym (Siti Yang Menaip)
    5) Syida Qa (Izzeyda)
    6) Sis Deanna (Kameq Denna)
    7) Cik Manisah (Nhhas)
    8) Ekin (Cik Ash)
    9) Salolebola (SalbiahM)
    10) Cik Mimie (Cik Mimie)


    Harap² cuba nasib ni betul lah...haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah, MD. Jawapan semua tepat walaupun ada huruf 'a' yang macam kena makan hihihi. Kita tengok nanti ada rezeki tak dalam cabutan bertuah ye :)

      Padam
    2. Nama SS selalu mangsa... he he he...

      Padam
    3. No.5 tu macam nama asal salah jer....hihi

      Padam
    4. Paling susah MD nak jawap adalah Cik Zarul lah....habis kertas kat ofis jadi sasaran....haha....

      Padam
    5. Apa² pun tahniah buat Cik Zarul dan semua tetamu hebat 2015 dekat FAMF Tower Farrah...

      Padam
    6. Tahniah Kanda SS dan Cik Zarul T......hihi

      Padam
    7. Hihihihi cik Zarul kita muncul lagi membetulkan keadaan. Sorry, MD. Silap di pihak saya ni. Kelayakan MD terpaksa saya tarik balik sebab jawapan no. 3. No. 3 tu, Cik Zarul F, bukan T. No 5 kira boleh terima. Walaupun salah nama blogger profile, nama bahasa isyarat betul dah...somehow saya tak extra careful. Mata ni nampak T macam F pulak!

      Padam
    8. hihihi nampak aja nama kita..

      Padam
  13. Tahniah kepada semua tetamu² hebat 2015..

    BalasPadam
  14. masa sekolah rendah dulu saya ada belajar bahasa isyarat. tpi belajar sikit2 jelah. skrng berita kt tv1 pun still ada translator utk org kurang upaya kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa ada lagi rasanya. Tapi rtm je kan yg buat begitu :)

      Padam
  15. OMG kena rujuk entri lepas nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi bukan main lagi Zumal,...sampai OMG OMG ;)

      Padam
  16. berpeluh buat ni...

    1.sis JM- jari manis
    2.Kanda SS- scdha sein
    3.Cik zarul f
    4.Sitiroro SYM- siti yang menaip
    5.syida QA
    6.sis Deannna - deanna morni
    7.Cik manisah -hnnhs
    8.Ekin
    9.Sal ola bola - saya lah tu!
    10.Cik mimie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sal, awat kat nama sendiri tu selisih satu huruf? ;)

      Padam
    2. excited sebab nama sendiri, terus huru-hara..haha.pengaruh filem ola bola yang nak keluar tu pun ye jugak

      Padam
    3. Cik sal.... kenapa no 7 tu salah?
      Nk kna show cause letter ke

      Padam
  17. Excited nak tunggu jawapan .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita tengok siapa yang kena ^^ ..
      hoho .. dah laa jawapan mcm pelik pelik je

      Padam
  18. ishhh xsabar nk tgk betul ka x...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi tunggu naa,..akak baru mendarat kat rumah ni :)

      Padam
  19. Nanti nak cuba sebab nak polish my skill balik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala lain kali ye, Farah sayang...dah tamat Jom Cuba Nasibnya ;)

      Padam
  20. Hadoiii... baru dpt 3 kot...
    Jenuh nk bukak panduan. Hi hi hi.

    Dulu2 terer sign alphabet ni sbb kt skolah ada kelas "khas"... so nk ckp ngn diaorang kna tau guna sign ni.
    Best kawan dgn diaorang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hello, cik adik manis,..kan akak dah bagi entri talian hayat tu :)

      Padam
    2. Tak sangka pula Cik Manisah adalah adik nhhas.....MD naik teka jer..hihi..

      Padam
    3. Ha ha ha henfon sy kan sewel kak.... bnyk dh sy missed ni ..

      Hi hi hi...

      Padam
    4. Apa pun kak farah mmg kreatif

      Padam
    5. Sis MD... tenkiu2...
      Ha ha... sy x sempat teka sampai no 7.

      Berpinar dah mata saya... hi hi hi

      Padam
  21. hahaha.. selamat meneka semua.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Berpeluh berasap diorang meneka :)

      Padam
  22. aduh ... tak larat lah ... good luck kpd peneka ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh bawa bertenang sis Vee...bawak bertenang ;)

      Padam
  23. ala baru nak bukak buku... dateline dah tamat..sob sob sob.. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pa, mummy! Lain kali ye,..

      Padam
    2. Buku apa tu mummy? he he he...

      Padam
    3. Kan mumy kan...

      Terkilan btl x sempat join....

      Arghhhh rugi rugi....

      Padam
    4. Sory sis farah.... bizi btui lately ni...

      Hu hu hu...

      Padam
  24. Buat yang berjaya meneka.. Gud Luck uols..! korang memang hebat.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rajin dan gigih mereka ni semua :)

      Padam
  25. ala terlepas peluang nak jawab la

    BalasPadam
    Balasan
    1. xpaa.. bole jugak cuba...sambil2 belajar bahasa isyarat... best la plak

      Padam
    2. Nanti lepas ni kita belajar basic words lain plak ye :)

      Padam
  26. ekin jawab gak biar dah terlepas pun... syok main belajar2 guna bahasa isyarat ni

    Jawapanya adalah seperti berikut :-

    1- SIS JM
    2- KANDA SS
    3- CIK ZARUL F
    4- SITI RORO SYM
    5- SYIDA QA
    6- SIS DEANNA
    7- CIK MANISAH
    8- EKIN
    9- SALOLEBOLA
    10- CIK MIMIE

    gigih teka ni taw

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jawapan dah tepat, timing je tak tepat! Heheh anyway, terima kasih kerana gigih mencuba, Ekin :)

      Padam
    2. xpe kak farah gigih nak belajar bahasa isyarat tu yang penting syok pulak hahahhaha nak belajar cakap denagan abg la nanti hahahhaha

      Padam
  27. TAk sabarnya nak tahu jawapan..tengah konpiden je nih..kihkihkih..mintak2 jangan le salah.hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi sengih saya baca komen, Ros. Sabar ye, ada byk pula urusan lain yg saya kena handle. Teruskan konfiden tu :)

      Padam
    2. konfiden tu penting akak akaka semua

      Padam
  28. Assalamu'alaikum semua.
    Kemas kini 27/1/2016

    Atas kecuaian dan sikap tergesa-gesa saya, saya telah corrupt-kan keputusan JCM kali ini. Maaf banyak-banyak pada Kanda SS dan MD kerana telah beri harapan menang palsu pada kalian heheheh Mujurlah Cik Zarul Farhana (yang dalam komen-komen jawapan di atas jadi Cik Zarul T dan Cik Zarul G) datang membawa panji kebenaran ;)

    OK, dalam pada saya memeningkan kepala kalian dengan bahasa isyarat (dan nampaknya dgn saya sendiri pening+juling sama), saya mencari pemenang yang berjaya menjawab semua nama dalam bahasa isyarat dengan tepat. Nama blogger profile tu kira untuk pemutus serilah konon-kononnya.

    Yang berjaya jawab semua dengan betul ialah Yana (TKK) dan Ros Nordin. Walaupun kat nama bahasa isyarat si Zarul, Yana letak nama penuh...boleh terimalah sebab 'F' tu dah ada. Dua-dua sekali dapat hadiah :)

    Pada yang lain, thanks so much sebab sudi teka2. Don't worry, most of you yang di atas ni memang sudah sedia ada hadiah untuk you all. Belum sempat hantar je lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nk request hadiah mknn blh x?

      Padam
    2. yeay2 dapat hadiah gak walaupun tak menang hahhahahah

      Padam
  29. wahhh ni yang cube nasib tuu....
    tahniah pada mereka

    BalasPadam
  30. dalam banyak2 di atas nama saya paling senang hahahahahhah

    BalasPadam
  31. terlepas segmen ni..kalau try jawab pun mmg salah

    BalasPadam
  32. tahniah pada yang berjaya jawab.. ingat2 lupa bahasa isyarat nih

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...