728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Khamis, 28 Januari 2016

Projek Ngaku Terbantut!!!

Siapa yang suka makan kerepek ngaku? Nama commercial Arrowhead Root Chips! Sedappppp! Menjelang raya Cina ni, saya mulalah mengidam-ngidam, terbayang-bayang keenakan dan kerangupan kerepek ngaku. Maklumlah, akar ngaku ni setahun sekali je boleh jumpa. This time around-lah musimnya.

Jadi, belakangan ini, memang setiap kali saya pergi shopping barang dapur, mata akan melilau cari ngaku. Dah dua tiga kali hampa. Last week, pergi TESCO, awal-awal Bott dah ingatkan pergi cari ngaku. Hehehe sebab selagi tak jumpa ngaku, selagi itulah mulut saya bertonyeh,..nak ngaku,..teringinnya nak makan ngaku...ada rezeki ke kita buat kerepek ngaku tahun ni? (Konon-kononnya, kalau beli siap tak feel. Makan tak puas hehehe)

Jumpa ngakunya. Tapi,...



Kecik-tiny-cenonet-very small! Very very small! Kecil sebutir-butir begitu, jenuh kot nak menyagat jadi kerepek! OK, perhatikan gambar ngaku-ngaku di atas. Saiz sederhana besar yang sesuai dibuat kerepek ialah yang paling besar dok kat tengah-tengah tu. Ada sebijik sahaja sebagai penyeri. Itu saiz sederhana besar tau. Kebiasaannya kita akan jumpa ngaku yang besar-besar lagi. 

Hampa buat kesekian kalinya. Kuciwa! Kuciwa! Nampaknya belum ada rezeki nak 'mengaku'. Next time pergi cari di pasar raya lain pulalah. Oh, ya. siapa-siapa yang sedang mencari resepi kerepek ngaku, boleh terjah di sini. Mudah sangat nak membuatnya. Rasa pun dap dap dap! Lemak lemak gitu!

Beginilah rupa kerepek ngaku. Ni gambar kerepek buat tahun lepas :) Oh My Ngaku!!!
Kerepek Ngaku

Psstt! Tetiba teringat pada adinda Siti Yang Menaip. Tahun lepas, CT minta nombor telefon saya sebab nak Whatsapp. Ingatkan ada apa,..rupa-rupanya dia excited nak tunjuk gambar selambak ngaku yang dia jumpa masa gi shopping. Comel kan budak ni?

Saya masih belum sempat blogwalking sangat,..nanti saya balas kunjungan kalian ye.


114 ulasan:

  1. Kerepek ngaku niih mcm kerepek ubi ke rasa dia ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa lebih kurang, tapi ngaku ni lagi lemak rasanya berbanding ubi. Tapi, tekstur kerepeknya tak macam kerepek ubi :)

      Padam
    2. Kim Chaa...kerepek ngaku rasa durian heheheh

      Padam
    3. Mana datang lak flavour duriannya tu?

      Padam
  2. Tak pernah makan... ade jual kat memana ke? nak jugak try...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aziera boleh cuba cari di pasar raya. Giant ke Tesco ke,..kalau kedai borong Cina pun ada. Jual dalam balang. Roughly harganya dalam belas-belas ringgit.

      Padam
  3. erm...tak pernah makan..ke pernah, tapi tak tau pun tu ngaku ke tak nak mengaku...hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. mengaku je lah Sal ahaksss

      Padam
    2. Kalau dah masuk perut, dah hadam tak tahu nama,..tak yah ngaku lah! :)

      Padam
  4. Balasan
    1. Cubalah cari, Raihanah. Sekarang ni senang sikit nak jumpa :)

      Padam
  5. sedap ek ngaku ni, teringin jugak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap, anah. Dah makan memang nak lagi,..nak lagi,..nak lagi :)

      Padam
  6. ohh...nama dia ngaku ek..nampak aritu chinese beli byk buah ni..ingatkan nak buat apa..buat kerepek rupanya..hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yess,..buat kerepek, mama. Sedappp! Diorang memang akan beli banyak2. Hidang masa raya. Sebalang tak cukup :)

      Padam
  7. salam kak farrah ni kali pertama nengook ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama juga dengan akak dik yana...ni pun kali pertama nampak dekat blog Farrah....hihi

      Padam
    2. Tak pe,..there's always the first time for everything. Lepas ni dah leh jadi CT Humairah, boleh jadi duta explain kat orang lain itu ngaku heheheh

      Padam
    3. jadi duta tu , Duta Ngaku! hahah kerlas gitu :)

      Padam
  8. serius mula mula baca tajuk , tertanya2 kak farrah ni buat projek apa ngaku ngaku, "mengaku" ingat nya :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihih ingat akak nak buat confession apa? ;)

      Padam
  9. Balasan
    1. Yana...yes...si SYM mmg cute...ramai 'terpikat' tau semasa korea hari tu

      Padam
    2. ahahahaha awat ada ' ' ni ? yang sangkot pakcik2 tuaaa wat gapo ?

      Padam
    3. hahahahah, ala mana tahu antara pakcik tua tu ada yang muda kihkih

      Padam
    4. anak dia la kot.. wakakka.. SS tu jelly la tu iols budak lagi =P

      Padam
    5. CT..mengorat pakcik dulu nanti kang leh rekomen utk anak..okey pe

      Padam
    6. Setuju setuju. Kalau 'apak' berkenan, line clear dah utk recommend kat anak ;) Kena bijak percaturan, sitiroro!

      Padam
  10. hahahaha.. kelakorlah dak Siti tu..

    teruskan pencarian kak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zaf.. kalau tak buat drama cenggitu.. Kak Farrah x kasi nombo =P

      Padam
    2. @Zaf - Pandai buat gimmick kan si Ct ni, Zaf,...insya Allah, misi menjejak ngaku gemok sikit akan kuteruskan!

      @CT - tak adalah tak kasi nombor,..budak paling comel yang mintak kan,..tapi maybe lambat sikit kot hahaah

      Padam
  11. Oooo nm nya ngaku...

    #sayameNgakutidaktahuapaitungaku

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun mengaku kak huda saya tak tahu apa itu ngaku XD

      Padam
    2. #selepasnidahbolehngakutahungakutuapa

      Padam
  12. Sym... ko buat naya kt kak farah dik non oit...
    Pos real ngaku lah...ada ke patut pos gambar je...

    Haippp

    BalasPadam
    Balasan
    1. real ngaku Kak Farrah dah jadi kerepek at that time tau..
      it was my first time tengok ngaku.. opcoz jakun =P

      Padam
    2. Heheheh betul-betul. Time tu akak dah pernah buat entri tentang ngaku. Then, bila CT jumpa ngaku, itu yang dia nak share gambar dengan akak tu.

      Padam
  13. Siti.... baik awk ngaku cepat perbuatan awk tahun lepas

    BalasPadam
    Balasan
    1. bhahaha CT slalu je buat scene kat kakak2 ni.. ngn Kak Sal mintak nombo pun dramatik.. ngan Kak Farrah pun lalala..

      Padam
  14. Ngaku memang famous time tahun baru cina kan kak..ish, ikut terliur gak wana tengok kerepek ngaku tu..krup krap mkn nih.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bbwana pun tau? Uish... eksited pulak nk tau...

      Ku jejaki juga ngaku ni

      Padam
  15. arghh lama betul tak buat bising kat sini...rindu dak Farrah tu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaa tu dia.. sis JM dh kembali...hihi

      Padam
    2. Bising kuat lagi.... he he he...

      Padam
    3. SJM mai dah ... mai dah...

      Larikkkk.... berlindung semua...
      SJM bawak bom...
      Nak buat komain...
      Hi hi hi

      Padam
    4. hahaha, mau tak seram , SJM bawak boom tak datang sini kihkih

      Padam
    5. Hati2 semua! Cari tempat berpaut! Sis JM datang dengan gegarannya!

      Padam
    6. hahahhaha berpaut ditiang tiang maya tower akak jela

      Padam
  16. x pernah mkn...pernah gr je itupun dari blog Farrah lah...so x leh nk cakap suka ke tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. One day sis JM kena cuba rasa... :)

      Padam
  17. besar tu je sebesar bawang putih....kalau x buat kerepek..rebus mkn cenggitu je sedap tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. cicah kuah rojak.. ahaha jgn ekot resepi ni.. xtau rasa apa =P

      Padam
    2. Seriously besar bwg putih?
      SJM pnh try ke

      Padam
    3. tak pernah try..tengok pun tak pernah

      Padam
    4. Haah saiz yang regular lebih kurang macam satu labu bawang putih. Kat atas tu kecik2 sangat. Makan macam tu je,..cicah ngan kuah rojak ke tak pernah cuba, walaupun teksturnya memang macam sengkuang. Tapi, selain buay kerepek, ngaku ni sedap gak buat sup atau masuk dalam kari :)

      Padam
    5. cipta la resepi ngaku anda hihi, dan rasa sedap ke tak.

      Padam
  18. yes!!! CT memang comel...sis JM mula mengenali CT selepas travel bersama...ada je org yg 'tegur' beliau ajak borak

    BalasPadam
    Balasan
    1. ajak borak !!! ajak kawen tak ada pun =(
      ingat pegi nak cari calon suami.. x lekat pun sorang..

      Padam
    2. Nak kawen kena sunat... ha ha ha..

      Padam
    3. Untonglah jln dgn budak comel yg telah melupakan kakak kawasan dia ni....
      Untonglahhhhh

      Padam
    4. PR bagus hang dik non...

      Padam
    5. pi travel kat lain lak kak SYM , mungkin bukan di korea tak gitu SJM

      Padam
    6. ehehe tu la TKK.. nak kena pegi tempat lain.. mungkin jodoh bukan dgn mata sepet tapi mata biru ke ijau ke.. aaauch..

      kakak kawasan tu jgn nak over sngt.. ceq jumpa mmg ceq cubit kasi lebam =P

      Padam
    7. huahua.. apalah sngt kena sunat tu.. bukan iols yang kena sunatkan dia =P

      Padam
    8. CT!! jom kita gi cari kat Sapporo nak?

      Padam
    9. TAPI..ramai yg tak nak 'BERSUNAT' sbb nanti dorang dah tak boleh mkn 'daging' paling sedap di dunia tu heee

      Padam
    10. yes!!! PR CT memang terbaik..ada je orang nak ajak dia borak tau..sis JM 'pendiam'

      Padam
    11. Seronoknya sis JM ngan CT travel sama2. Tak pelah, CT,..maknanya jodoh koya tak kuat tuh hihihihi. Tak dapay mata sepet, maybe dapat mata biru :)

      Padam
  19. kat Tesco sini pon byk..tàpi kecik gak..

    BalasPadam
  20. Balasan
    1. huahua.. kang ada yang muntah darah baca statement2 cenggini =P

      Padam
    2. sokong ZF..sekali pandang cam Pororo..dua kali pandang cam Penguin eheheh..matiklah kalau CT baca komen ni

      Padam
    3. Ekekekekk ct memang patut baca komen sis JM ni :)

      Padam
    4. Pororo? Penguin ? hahahhaha , memang cari pasal la SJM ni

      Padam
  21. sedapkan kak..namy pun suka..cuma namy tak pernah terpikir nak buat sendiri. Selalunya mintak kawan punya jer, tapi akhirnya kene beli sendiri, sbb makan kunyah sikit2 tak puas..dia sedap sgt laa.. ;P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang tak puas kan,..itu yg akak gagahkan diri buat sendiri, Namy. Dapat banyak sikit :)

      Padam
  22. patut rasa nak sangat bertandang sini malam ni.. kene seru rupanya =D
    ngeh2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. takde trsedak.. tapi trasa2 la ada orng seru =P

      Padam
    2. Beria-ia akak seru orang baru balik korea datang bertandang!

      Padam
    3. org tu g korea lupa dah mai blog kita

      Padam
  23. jakun time tu.. nama kat signboard nama ngaku mmg tingat akak terus at that time..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Stil x blh bayang mn rupa ngaku ni

      Padam
    2. Stil x blh bayang mn rupa ngaku ni

      Padam
    3. Memang bukan sengkuang cina ea?

      Padam
    4. Nak bayang gimana lagi mbak Huda? Kan sudah ku titip foto ngaku ketot di atas tuh? :)

      Padam
    5. and yesss, ngaku ni bukan sengkuang cina. Adik beradik maybe tapi sengkuang cina lagi kecil kan. Akak rasa sengkuang cina tak leh buat kerepek. :)

      Padam
    6. bhahaha Kak Huda.. sila panjangkan langkah kaki anda ke alamanda dan tengok ngaku di Aeon.. huahuahua..

      Padam
    7. ada eh? kalau mcm tu nak g serbu Aeon lah..but ke sana 2-3 bulan sekali

      Padam
    8. kah kah kah...mgkin Huda tak pakai spek tu

      Padam
  24. this year nampak cina2 dok berebot borong ngaku my mom asked me.. apa diorang sakan sangat beli sengkuang cina tu.. cewah !! since iols dah tahu itu ngaku.. i pun brceritalah kat mak.. itu bukan sengkuang cina.. tu ngaku.. and org buat kerepek..

    padahal sendiri rasa ngaku pun x penah =P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Phewitttt! Anak sapa yang pandai nih?! Tahun ni takde gambar ngaku ke nak kirim kat akak? :)

      Padam
    2. ehehe takdak.. cina da borong abes ahaha..

      Padam
  25. Salam singgah pagi Farrah....MD pun tak pernah makan keropok Ngaku ni....nampak macam sedap lah Farrah...

    BalasPadam
  26. kak farrah asyik buat kepek ngaku je
    tapi xpenah ayu rasa
    hahehhehe
    setiap kali g kedai kepek2 tu ada tny jugaj
    tapi xade yang jual plak

    BalasPadam
  27. nak kena beli ngaku ni cuba kerepek ni...

    BalasPadam
  28. nampak mcm kerepek ubi. Rasa sama ke Kak Farrah?

    BalasPadam
  29. sy pun teringin nak membuat projek mengerepek arrowhead nih..coz sana sini tgk kengkawan buat....mcm sedap jer tgk....heheehhehe

    BalasPadam
  30. Pertama kali dgr ttg kerepek ngaku ni. Blurr kjp. Heheh

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...