728 x 90

Ahad, 1 Februari 2015

Book Challenge - A Popular Author's First Book



A Popular Author's First Book

Sumber Imej - Goodreads

Tajuk: Bridesmaids
Penulis: Jane Costello
Bahasa: Bahasa Inggeris
Watak-watak: Evie Hart, Jack, Grace, Valentina, Charlotte
Tahun diterbitkan: 2008, Pocket Books

Evie Hart, 27, seorang jurnalis yang ada masalah dengan komitmen terhadap cinta. Evie akan came up dengan pelbagai alasan pelik, cari salah si pasangan hanya untuk putuskan relationship mereka apabila hubungan dah nak ke tahap yang seterusnya. (Kebetulan, Evie memang tak bernasib baik. Teman-teman lelakinya memang gross! )

Pertemuan dengan Jack dan Evie dalam majlis resepsi kawan baiknya, Grace merupakan satu insiden yang amat memalukan. Sungguhpun begitu, Evie yang dalam misi mencari cintanya tertarik pada Jack. Tetapi, Evie mula jauhkan diri once dapat tahu yang Jack merupakan teman Valentina, salah seorang rakannya yang glamour, suka tarik perhatian, self-obsessed dan berlagak diva.

Evie terus menjadi bridesmaid untuk perkahwinan kawan-kawannya dan perkahwinan kedua ibunya sendiri. Since mereka semua dalam circle of friends yang sama, pada setiap majlis, Evie akan terserempak dengan Jack. Malah, setiap kali bertemu dengan Jack, akan ada sahaja insiden kelakar atau pelik yang berlaku antara mereka. The funny thing is, perkara-perkara tu semua tak tukar persepsi Jack terhadap Evie. Jack semakin berminat untuk kenali Evie lebih dalam.

Hubungan mereka mula berjalan lancar. Finally, Evie rasa yang dia dah jumpa Mr. Right. Tetapi, tiba-tiba datang pula watak Beth yang mula jadi dalang dalam relationship mereka. Setiap kali Evie confronted Jack mengenai Beth, Jack dengan bersahaja jawab tak ada apa-apa. So, apa kesudahannya kisah cinta dua watak ni? Evie nak percaya bulat-bulat pada Jack? Ke Jack memang ada something to hide?

Ini merupakan buku pertama tulisan Jane Costello. Saya cuba baca buku beliau kerana ada beberapa teman yang sarankan. Menurut mereka penulisan Costello lebih kurang macam Sophie Kinsella.

Plot cerita sebenarnya biasa sahaja and of course kita dapat agak apa kesudahannya. Tetapi, cara cerita ni diolah sangat interesting. Four weddings as bridemaids dengan peluang menjadi bride yang semakin malap, pelbagai kemelut dan konflik yang dihadap oleh Evie dan teman-teman akan buat kita terus baca dan baca. Penulisan yang lively and witty buatkan novel ni simply a page-turner. Cuma at the end, beberapa konflik yang timbul di pertengahan cerita tidak disudahkan dengan sempurna. Untuk novel pertama, kira OKlah :)

Apa yang menarik:
Penceritaan dalam novel ni tidak tertumpu pada Evie dan Jack sahaja. Kita akan baca mengenai konflik rumah tangga kawan baik Evie, Grace, masalah berat badan yang dialami Charlotte, Valentina dengan perangai divanya,..jadi kita sebagai pembaca tak akan rasa bosan.

New vocabulary for me:
  • bouffant - (of a person's hair) styled so as to stand out from the head in a rounded shape.
  • du jour - enjoying great but probably short-lived popularity or publicity.
  • inebriated - make (someone) drunk; intoxicate
  • belter - an exceptional or outstanding example of something.

A Popular Author's First Book DONE!

 

53 ulasan:

  1. saya nak la slalu jdi pengapit kawan2, kot2 terjumpa mr.right jgk ka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baik beraya dari umah ke umah... He He He...

      Padam
    2. Baguih idea SS tu, Zarul ;)

      Padam
    3. hahah.. kak SS punye ayat tu boleh terima gak nie.. beraya ye..hihihi

      Padam
    4. zarul...org kata kalau selalu sgt jd bridemaid nnti xlaku...hhahahaahha

      Padam
    5. betul ka kak deanna... xjdi la..cancel la... tapi dah pernah jd.. nnt akan jadi pengapit best friend lak..

      Padam
    6. Hahahah dah cancel dah plan Zarul ;) don't worry, kalau mr right tu Zarul punya, tak payah susah2 jadi bridesmaid,..dok kat umah pun tuhan susun akan jumpa :)

      Padam
    7. sokong cakap Deanna tu kalau boleh org bujang tak di galakkan jadi pengapit pengantin nanti hilang seri tu

      Padam
  2. macam best aje buku ni. hehehe. nani pun suka jugak cari perkataan baru kalau baca buku omputeh gini :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak cari perkataan baru... baca kamus... he he he...

      Padam
    2. Bolehlah buat tambah2 vocab :)

      Padam
    3. kamus kat runah saya byk... tapi guna satu ja.. mai la ambek hihi

      Padam
  3. waaa..bestnya cerita ni kan kak..suka2..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehlah. Akak don't mind kalau jalan citer biasa2 tapi cara penceritaan menarik :)

      Padam
    2. Tengok cover dah terpikat jugak... ^_^

      Padam
  4. Nampak best je cerita ni. Tapi saya nak habiskan satu buku dalam BI punyalah payah. Sebab tu tak mahir lagi bahasa omputeh ni. Hehe. =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa. Slow2. Akak masa muda2 dulu pun tak minat baca buku english. Kena cari 1 buku yg betul2 leh trigger minat kita utk start,...

      Padam
    2. akak farah, share la mcm mne mula2 start ace neglish novel atau book.. nak tau jugak.. boleh ambik tips2 nt.. :)

      Padam
    3. Kalau nak berjinak-jinak dengan bahan bacaan English, Anis jangan terus pilih novel. Pilih short stories atau novella (novel pendek). Chicken Soup for the Soul is a good start. Ada banyak titles. Pilih yang berkenan. Baca 1 cerita 1 hari. Tak pun cuba cari novel remaja yang simple & fun - Meg Cabott is a good choice.

      Padam
  5. cover buku pon dah seakan2 Sophie Kinsella....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe novel dia semua cover lebih kurang cenggini, SS :)

      Padam
  6. mcm best jer story nie.. brp awk?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak tak surelah, Maria. Akak download, baca kat iPad :)

      Padam
    2. ingatkan Farrah beli...so kalau sis JM nak tahu kesudahan nya tu perlu download lah ye :-)

      Padam
  7. thou i know Evie will be together dengan Jack but boleh tak Kak Farrah citer sampai habis ? hahahaa.. pleaaaaase dont leave me hanging kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak Farrah nak suh baca sendiri buku tu.. hihi

      Padam
    2. Hahahaha,shian kat CT. Ok, after they all seperated, masing2 buat hal sendiri. By that time, Valentina si diva tu dah dapat kahwin orang kaya. Again, Evie jadi bridesmaid. She's not happy anymore sebab dia sayang Jack+frust sebab Jack duakan dia. Byk salah faham lg2 ada campur tangan Evie's exes yg tak get over their r/shipslagi.

      So, kawan2 rapat Evie tried to help her. It seems like Jack is innocent. Beth yg tersua-sua tp Jack tak layan. Pd ms yg sama, Jack tak cuba pulihkan keadaan sebab ingat Evie sengaja cari pasal utk putuskan hubungan. Dia dpt tahu ttg ragam pelik Evie ni fromone of the exes.

      So, masa reception, Valentina, Evie sisihkan diri. Diorang panggil Evie masuk dewan. Jack ada kat situ & nyanyi 1 lagu khas utk Evie. (Dia pernah cakap kat Evie, menyanyi depan publiclah satu-satunya perkara yg dia tak akan buat). So, he tried to show yg dia bersungguh2 la.

      Semua dah clear, hubungan bertaut semua. Dipendekkan citer, after 3 years of dating, Evie finally jadi bride. The End! Nampak tak akak sayang, CT? Hihihi

      Padam
    3. aww.. tengkiu kak farah.. hihi... baru tau endingnye..hihihi... sayang kak farah jugak bole??huhu

      Padam
    4. Yeay dah tahu ending.. Nasib baik Ct tanya ;) baik kak farraf tolong ceritakan ;)

      Padam
    5. la..baru nk suspen mcm mana ending dia tu tp CT dh tak sabar..hehe... menarik ni untuk dibeli dn dibaca.. ok mesti kena pegi cari juga.

      zinziemeewah

      Padam
    6. ahakss...baru plan nk download utk tahu ending story ni so x jadi lah :-)

      Padam
  8. apa kata akak terjemah satu buku tu.hahaha..
    nampak menarik sangat..!
    jodoh evie dengan jack kuat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Translate 1 buku? Hahaha tak jadi kerja lain la jawabnya ;)

      Padam
    2. Nana..klaau nk kak farrah nko translate, beliau perlu tukar profession kpd translator lah :-)

      Padam
  9. Rajin mmbaca kak Farrah ni.. saya rajin masuk kedai buku ja, belek2 tajuk, tengok2 n pastu blah.. kalau ada mood sangkut 2-3 buku.. aleh2 buku motivasi atau pun story2 sejarah... bosan kan style saya..haha..well, i like nak wat guana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sapa kata bosan? Bagi akak bacalah genre apapun, we'll find something interesting. Syida suka buku motivasi kan,..nanti ada peluang, cuba cari buku2 chicken soup for the souls. Ada banyak title. Menarik gak. Citer dlm tu pendek2 tapi touching :)

      Padam
    2. thanks for sharing.. nanti nak terjah book store lagi.. bestnya kalau dapat p pesta buku.. selalu KL ja..

      Padam
    3. dlu kat sekolah banyak buku chicken soup.. hahaha..mati2 saya ingatkan buku resepi..tp sayangnya sepanjang berapa tahun kat sekolah n selalu lepak library,tak pernah pinjam bku sup ayam itu.. huhu.. suka jga baca buku sejarah..hehehe..

      Padam
    4. @Qaseh Abadi - selamat terjah bookstore. selamat bergelumang dengan buku. tak pa, kadang2 offer kat kedai buku pun lebih kurang seperti di pesta buku. cuma feel bersesak-sesak di pesta buku tu tak dela ;)

      @Nana Liena - akak masa sekolah menangah (Form 2 tak silap), buku Chicken Soup baru diperkenalkan di Malaysia. Citer pendek2 & very inspiring, tu yg minat baca, Bahasa pun simple. Nana suka baca buku sejarah?Bagusnya!

      Padam
  10. buku menarik.. boleh tambah2 vocab baru.. :)

    BalasPadam
  11. kalau wat filem mesti best citer ni kannn....btw..tq share new vocab...tak pernah dgr sebelum nih...heheheheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama la kita pnya thinking..hehe.. yup new vocab tu memg berguna. xpernah dgr juga, tp ada certain word mcm french kan..

      zinziemeewah

      Padam
  12. buku ka novel ka dlm bi ni lemah ckit saya mmbaca.. baca2 mmg baca tapi xpaham.. just latih sebutan ja...

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah kita..kalau baca novel melayu pun sis JM boleh tertidur inikan pula novel BI..dh le x pandai BI asyik rujuk kamus lah jawab nya

      Padam
  13. dr segi akak review kisah buku ni mcm dunia realiti pula.. tertunggu bila la dpt jd bridesmaids :)

    BalasPadam
  14. Teringin pula nak baca buku ni.

    BalasPadam
  15. buku ni kalau jd movie mest best although lebh kurg mcm movie2 yg ada tp still best kan.. thanks k.farrah buat review buku ni =)

    zinziemeewah

    BalasPadam
  16. Kalau kerajinan tinggi, sekejap ja dah habis membaca.. mari dia punye kemalasan, berbulan2.. apo nak jadi lah kan.. nak jadi determine cam akak jugak.. *erk.. asek nak jari, tapi tak jadi pun.. haha*

    BalasPadam
  17. Cari salah pasangan sebab nak putuskan hubungan...
    Ermmm..
    Pernah buat tu atas alasan tertentu.

    BalasPadam
  18. Dah lama tak baca buku English..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...