728 x 90

Rabu, 1 April 2015

Wiggly Googly Eyes


Animal Foam Stickers with Wiggly Eyes

Sebenarnya ini untuk bahan aktiviti anak-anak didik saya. Tema haiwan. Foam stickers haiwan beli di Mr. DIY, RM1.80/pek. Wiggle eyes tu pula dari POPULAR. Tak silap saya harga sekitar RM4 - 5. Bukan jenis self-adhesive. Jadi, kena letak sapuan gam nipis untuk lekatkan pada foam.


Saranan aktiviti: 

  1. Ajak anak-anak menampal mata pada haiwan-haiwan ini. Kemudian bolehlah lekatkan pada lidi. Ajar mereka nama setiap haiwan dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Kenalkan kepada mereka bunyi dan cara pergerakan haiwan-haiwan tersebut.
  2. Pilih satu haiwan. Senaraikan panggilan haiwan tersebut untuk jantan (masculine) dan betina (feminine). Jangan lupa panggilan untuk anaknya (youngs). Contoh: Gander (angsa jantan), goose (angsa betina) dan gosling (anak angsa).
  3. Cetak gambar pemandangan yang cantik. Laminate. Kemudian, biarkan anak-anak menggunakan kreativiti mereka untuk meletakkan haiwan-haiwan pada gambar tersebut. Sesudah berpuas hati dengan susun atur kedudukan haiwan, peel kertas pelekat di bahagian belakang haiwan dan tampal.

93 ulasan:

  1. heheh bestnye kak farrah
    nak jadi anak didik kak farrah jugak la cmni
    hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak garang tau! Ready ke nak kena marah? hihihih

      Padam
    2. tudia ramai daaa nak get ready hantar anak-anak diorang.. hihi..

      Padam
    3. Hahaha risau nanti aunty Farrah tak ngaja,..tetiba buat potluck makan2...tukar event ;)

      Padam
    4. anak anis xde lagi.. tapi nak hantar anak buah la..suruh dye belajar dengan kak farah..hihi

      Padam
    5. hahaha garang la ok..
      baru boleh dengar kate kan?..
      nanti book kan satu tpt tuk firash and mummy dia sekali...
      best gak kan buat kelas potluck..
      tibe2 jadi jamuan plak kan

      Padam
    6. Ayu : best tuh kelas potluck.. kelas mengenyangkan perut namanya tuh.. hehehe..

      Padam
    7. Yesssss, klu kelas potluck,..itu boleh bincang hahaha

      Padam
    8. tukar event makan makan ? ooookay iols yang tak ada anak ni pun nak joooin..

      Padam
    9. boleh jer CT.. kita buat kelas potluck.. hehehe..

      Padam
    10. Bagus ni! Ramai nak register kelas potluck. Anak2 kita suruh belajar, kita-kita mamam ye :)

      Padam
  2. bagus buat macam ni kan kak..budak2 lebih kreatif dan lebih paham..wana pun nak juga jadi anak didik kak farrah boleh???heheheh ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Sekarang ni bahan belajar budak2 (selain buku teks & buku kerja) kena bersifat interaktif. So, mereka boleh participate dan lebih faham benda. Kira more fun lah kalau belajar :)

      Padam
  3. bestnya banyaknya... gigih nak simpan duit nanti kita nak suruh kak Cari ni hahahhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teruskan kegigihanmu, Ekin!

      Padam
    2. Hihihi... yup angan2 ekin nak buat keronsang belum tercapai lagi ni... xsempat nk usha barang abg bz keje

      Padam
    3. Tak apa. Siapkan RM seadanya,..nanti ada peluang keluar cari barang, kita borongggg!

      Padam
    4. Ok kak farah hihihi... angan2 ni harus diusahakan...

      Padam
    5. Harus dijadikan realiti :)

      Padam
  4. bestnya.. nak hantar Izzat ngan Kimie laa masuk kelas kak Farrah.. mesti diaorang suka.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jauhnya nak hantar! Hihihi aunty Farrah garang tau :)

      Padam
    2. SS nak masuk kelas boleh tak?

      Padam
    3. SS dah pandaiiiii. Nak apply jadi cikgu besar sekolah saya boleh.... :)

      Padam
    4. kak SS nak belajar ape??hikhik

      Padam
    5. hantar kelas time cuti sekolah.. isi masa cuti dengan aktiviti sebegini.. hehehe..

      Padam
    6. jom kak kite buat kelas anak2 bersama cikgu farrah,,
      pastu geng2 mak2 ni plak buat kelas masak2
      hahahaha

      Padam
    7. menarik cadangan Ayu tuh.. sesekali berkumpul ramai2 macam tuh mesti best..

      Padam
  5. sayannnggg.. thanks for the tips!! nak train anak kite pulak main tampal2 mata macm ni.... nak cari laa.. TQ!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe u r most welcome, YM. Carilah...syok buat ngan anak. Elok utk kemahiran motor halus mereka :)

      Padam
  6. bagus cikgu kreatif ni.. senang budak2 nak paham.. thumb up sikit kak farrah..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thumbs up sikit je, Syida? Amboii, SS! Jari jempol tuh!

      Padam
    2. Ok, banyak.. nak up lagi ..up lagi..
      SS: jari jempol?

      Padam
  7. Cikgu Cikguuuuu... SS nak tanyaaaa... Dalam bahasa ingeressss Ular Senduk dipanggil apaaaaaa ehhhh Cikguuuu????? Cikkkkkguuuuuuuuuu! Jawapppppppppppp laaaaaaaaaa!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sabo lah cikgu pegi tandas..nk cikgi tolong jawap tak?

      Padam
    2. This answer is only meant for SS. I repeat SS ONLY - Ladle Snake ;)

      Padam
    3. Kalu Senduk Ular acanerrrrrrrrrrrrrrrrrr????? Cikguuuuuuuuuuuuuuu! Jawapppppppppppppp laaaaaaaaaaaaaaaaa!

      Padam
    4. owhh ladle snake eh cikguuuuu.... cikgiiii ohh cikgiiii.... hero drama korea paling hensem sape ye...... :D

      Padam
    5. Cikgu cakap utk SS je... ONLY SS... SS special! Yang lain jangan nompang semangkok! Ha Ha Ha...

      Padam
    6. SS: sila google aja.. cikgu busy..hahaha

      Padam
    7. Anis : ofcoz lah Lee Min Ho ehehe

      Padam
    8. SS budak tecik lagi tak pandai nak google bagai..nak pegang mouse pun belum pandai...ce Suida tlg bagi pihak

      Padam
    9. sis JM kalau xde cikgu cikgi pon boleh yee...
      cikga ade jugak x/.

      Padam
    10. Titewww pegang tikos mondokkk... Jay Emm pon suke jadi tikos mondok sesat dalam subway.... Ha Ha Ha...

      Padam
    11. SS - Yg ini lain sikit. Dia jadi Snake's Ladle sebab senduk tu kepunyaan si ular. Paham dak?

      Selain SS - Main game suku kata eh? Cikgu...cikgi...cikga. ;)

      Padam
  8. Gajahhhh tu elepennn kann Cikguuu? Kalu Gajah tu kaler merah jambu... PINK elepennnn kannnnn cikguuuu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pandainyaaaaaaaaa! Anak sapa nih?

      Padam
    2. aduhh pandainyeeee.... clap clap :D

      Padam
    3. bagusnya anak murid kak Farrah nama SS nih.. hehehe..

      Padam
    4. itulah orang kata SS tuh bijak orangnya.. hehehe..

      Padam
    5. Sebab titew ada tawannnn nama Jay Emm suka PINK... Babab dia Cikgu.. Dia suke buli titewww....

      Padam
    6. Sapa buli SS nih? Cikgu rotan tiga belas kali nanti!

      Padam
    7. Rotan diaa 80 jutaa kali cikgu... Dia asik 80 juta kali nak gi Koyaaa..

      Padam
    8. hahaha seksaaaaa ade murid cem ni.. extra special hahaha..

      Padam
  9. hari ni baru 1hb.. dah empat entry ? peeergh gila kentang.. hahaha.. CT nak up satu entry sehari pun mengigil jari nak menaip.. tabik tabik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau mcm tu...tukar dari Siti Yang Menaip kepada Siti Yang Menggigil eheheh

      Padam
    2. Empat eh? Hahahah (gelak style maharaja sekejap)... Hari ni akak macam bad mood,..tak ada mood, boring,..so,..bila rasa tak sedap je buat entry. Rasa tak best je buat entry. Huhuhu

      Padam
    3. siti yang menggigil...hahah.. adoiii bayang jap muka kak siti gigil2..ahha ooppss

      Padam
    4. 4 ea?..
      tu baru la org kate cikgu..
      nak menulis je kejenye
      betul x cikgu

      Padam
    5. muahahaha macam2 eh idea uols semua.. daku pun tak terfikir tu semua hahaha..

      Padam
    6. Hahaha itulah yg jadi bila bukan siti yang menaip! :D

      Padam
  10. wah , mmg kreatif nak mengajar ni ... saya lak confirm x de idea cam ni ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasa je, CM. Bendanya semua dah ada. Tinggal tampal2 je.

      Padam
  11. ala...bagi yg tak de anak ni...buat jamu anak mata je lah huhhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe jamu mata je ye, sis!

      Padam
    2. Nak jamu anak tekak pon tak leh...

      Padam
    3. Kita tgk jah kak jm kan...

      Padam
    4. huhuhuh...sedih kan Ekin..

      Padam
    5. cikgu farrah kata nak buat potluck.. part tu kita join.. hihi..

      Padam
    6. Pandaaaaaai CT membuat pilihan :)

      Padam
  12. Saya selalu beli benda2 cegiini kat kedai pengantin yang jual barang hantaran tu...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Comelkan, Intan. Geram kalau tak beli hihihiu

      Padam
  13. bc entry ni tingat ms kecik2 dulu sy ckp heran kenapa mata tu bleh bergerak2 hahahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul kan,..dulu masa kecil ada doll dgn wiggly eyes kira dah cukup gempak dah :)

      Padam
  14. kreatifnya , budak2 kan suka belajar menggunakan benda2 yg menarik perhatian...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada colours, shapes and then tangible,..lagi excited nak belajar (harap-haraplah hihihi)

      Padam
  15. comel Wiggly Googly Eyes sebab gambar haiwan yang comel :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Comel kan,..akak berkenan sebab katak warna pink, zirafah warna biru,...

      Padam
  16. Seronoknya...comel2 pulak tu..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihihi orang tua cam akak ni pun excited tengok,...harap bebudak tu excited sama la nanti :)

      Padam
  17. Saya geram sangat kalau nampak mata tu. Rasa macam nak cucuk-cucuk. hehe.

    BalasPadam
  18. comelnya akak.. hehehe
    thank you so much for send me greetings card tu. suka, cantik, comel

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaa apa sgtlah kad tu jika nak dibandingkan dgn hadiah yg Nina beri :)

      Padam
  19. oh, murah je rupanya.. saya ada nak beli haritu. tapi xtau nak beli kat mana.... nanti boleh lah cari. tapi kat mana ntah nak cari popular. jauh belaka semuanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe. KIV dulu. Mana tau jalan sana-sini leh jumpa :)

      Padam
  20. Ok, Azie baru perasan dah ada bilik kraf, dah ada bilik muzik dah ada bilik masing-masing. Hihi.

    Lepas ni senang nak rujuk terutama bilik Resepi tu. I like!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi tapi jgn berharap sangat dgn bilik resepi tu, Azie. Banyak resepi orang malas je :)

      Padam
  21. Comel² foam stickers haiwan tu Farah...kalau kat sandakan susah mau jumpa benda² comel macam ni...

    BalasPadam
  22. Yeah..another idea lagi...habislah mrs pip menggodek semua idea Farrah...

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...